Recunosc că eu nu aveam mari așteptări de la platforma ARM pe Windows. S-a mai încercat trecerea la procesoarele acestea în trecut, când Microsoft a și dezvoltat un sistem de operare aproape dedicat lor, dar atunci tehnologia încă nu era gata. Acum este, cel puțin cât să ne facă să nu le ignorăm complet.
Colegul meu Florin a testat și el acum ceva timp un ASUS Vivobook S15 ce are specificații aproape identice cu acest Yoga Slim 7x și te încurajez să vezi și review-ul lui. Pentru că sunt foarte asemănătoare la specificații, dar și la preț, poate n-ar fi rău să urmărești ambele clipuri, ca să vezi ce model e mai bun pentru tine.
NU cumpăra acum un laptop cu Snapdragon X Elite pentru jocuri
Nu cred că cineva se va uita la acest model și va spune „abia aștept să mă joc Cyberpunk pe el” sau cel puțin așa sper. Este clar din capul loculu că e un laptop pentru birou sau pentru acasă, fără să aibă aspirații de gaming. Totuși, la Technolust împingem device-urile dincolo de zona lor de confort și asta am făcut și eu cu Yoga Slim 7x.
Real vorbind, am vrut să văd ce poate platforma de la Qualcomm în jocuri, pentru că pe Android este recunoscută ca având performanțe de top. Aici lucrurile stau diferit. M-am jucat pe acest laptop titluri mai vechi în principiu, ca să îi dau o șansă. De exemplu, am jucat DOOM, versiunea din 2016, care merge surprinzător de bine cu detaliile vizuale și rezoluția ceva mai jos, fără să sacrific complet experiența.
Am obținut între 30 și 50 de cadre pe secundă, la fel și în Black Mesa, o versiune updatată grafic a originalului Half-Life. Age of Mythology Retold nu a vrut să pornească, iar în DIRT 4 am avut 50-60 FPS cu detaliile date destul de sus.
Experiența variază enorm de la un joc la altul: unele pornesc, altele nu. Pe unele le poți juca, pe altele abia le poți juca. Unele dau crash, iar majoritatea au glitch-uri și inconsistențe vizuale.
Aici vorbim evident de noutatea platformei, care nu este deloc optimizată pentru jocuri și pe care ar fi bine să o eviți dacă te interesează acest aspect câtuși de puțin. Partea bună? Laptopul nu se încinge tare și nu pierde performanță, deci platforma în sine are o șansă din perspectiva componentelor, dar trebuie lucrat mult la optimizări și la compatibilitate. Dacă vrei neapărat să te joci pe un laptop de birou (ceea ce oricum nu e neapărat recomandat), optează pentru un procesor AMD sau chiar și pentru un Intel cu grafică Arc sau Xe și vei avea parte de o experiență net superioară.
Autonomie impresionantă pe Lenovo Yoga Slim 7x
Am un Legion 5 Pro pe care îl folosesc ca desktop replacement și un MacBook Air M1 pentru muncă. Ambele au ecrane IPS foarte bune, precise la culori și cu luminozitate foarte bună. Nu prea credeam că se poate mai bine de atât. Dar se poate. Ecranul de pe Yoga Slim 7x este un OLED 3K de 14.5 inch cu rată de refresh de 90hz. Doar aruncând o privire rapidă pe interfața Windows 11 îți dai seama că panoul ăsta e altceva.
Contrastul, luminozitatea și culorile sunt din altă lume și excelează mai ales dacă te uiți la un film sau serial întunecat. Rata de 90hz ajută mult la navigat, pentru că face ca totul să fie mai fluid și nu foarte diferit față de Legion-ul meu cu 165hz. Este și un ecran cu touch, funcție pe care eu n-am prea folosit-o, pentru că e obositor să întinzi mâna la ecranul laptopului, când mouse-ul este mai la îndemână. Faptul că are touchscreen nu mă încântă prea tare pentru că lucește destul de mult, chiar și prin comparație cu MacBook-ul.
Mi-ar fi plăcut să existe și opțiunea de ecran mat, dar măcar ăsta e foarte luminos și compensează bine reflectivitatea. Menționez aici și boxele care sunt bune, dar nu foarte bune. Fiind patru la număr, mă așteptam să sune puțin mai plin și mai detaliat, dar de fapt sunt similare cu un MacBook Air M1 care are două difuzoare. Oricum, dacă te uiți pe YouTube, la un film sau un serial, nu o să te dezamăgească, ci doar dacă vrei să asculți muzică.
Autonomia este și ea foarte bună și primul punct forte al componentelor alese. Procesoarele de la Qualcomm, în cazul ăsta un Snapdragon X Elite X1E 78-100, sunt clar gândite să ofere performanță bună, fără să sacrifice de tot autonomia.
În regimul meu intens de utilizare acasă, cu 15-20 de tab-uri în Chrome, descărcat fișiere ocazional și 4 programe deschise în permanență, a rezistat în jur de 6 ore cu luminozitatea la 70%.
Ca idee, Legion-ul, care nu e axat pe baterie într-adevăr, abia dacă duce 2 ore în acest scenariu. Ce m-a impresionat a fost că, deși l-am forjat destul de mult, Yoga Slim 7x nu a pierdut nicio secundă din performanță. E important să spun că nu am văzut o diferență la viteză atunci când l-am folosit pe baterie sau la priză. Ventilatoarele i-au mai pornit, dar doar când descărca actualizări de sistem sau fișiere și nu erau deranjante.
În regim de utilizare la birou, cu aceleași programe deschise, dar editare text în loc de urmărit filme și clipuri pe YouTube, Slim 7x duce lejer o zi de muncă la birou și mai rămâne cu destul și pentru măcar o parte din următoarea. Nu prea poți spune asta despre alte laptopuri cu Windows și este cumva meritul celor de la Apple că au generat indirect această tranziție.
Încărcarea se face pe oricare dintre cele trei porturi USB-C la 65W și durează puțin peste o oră să îl încarci de la 20% la 100%.
Snapdragon X Elite merge excelent pe Yoga Slim 7x
Chiar dacă asta e cea mai slabă versiune a procesoarelor X Elite, eu mă declar mulțumit de ea și aș putea fără probleme să o folosesc chiar și ca desktop replacement. Comparat cu un i5 12500H, ca cel pe care îl am pe laptopul meu, acest Snapdragon este cel puțin la fel de rapid, dacă nu chiar mai rapid în anumite scenarii.
Totul se oprește la jocuri, evident. TLDR: dacă vrei un laptop pentru uz normal și pentru birou, editare text și navigat rapid pe internet, care să instaleze repede programe și actualizări, acest Snapdragon X Elite 78-100 este ideal.
Mie mi-a mers tot și vreau să spun tot ce folosesc și pe laptopul de acasă. Ce folosesc? Chrome, Spotify, Whatsapp și Telegram prin aplicațiile dedicate și nu pe browser și ocazional Steam. Mai folosesc WinRAR și VLC Player și cam atât. Toate au mers fără probleme, nu am avut bug-uri, glitch-uri sau crash-uri absolut niciodată, mai ales că majoritatea aplicațiilor nu rulau nativ, ci prin emulator.
Am fost foarte surprins de cât de stabil este sistemul din acest punct de vedere și nu am ce să îi reproșez în ce privește modul meu de utilizare. Nici autonomia nu pare să fie prea mult afectată, având în vedere cifrele pe care le-am obținut. Compatibilitatea se va rezolva cu siguranță în timp, așa a fost și pe Mac-uri, dar faptul că totul merge așa bine acum demonstrează că s-a lucrat pe bune și la hardware și la software pentru laptopurile cu Snapdragon.
De curiozitate am pus pe el și o versiune Microsoft Office din 2007, pe care o folosesc și pe laptopul meu cu Windows și a mers. Fără întrebări, fără probleme, s-a instalat rapid și am folosit Word-ul respectiv mai multe zile la rând. Dintre toate programele, pe ăsta mă așteptam să nu îl accepte și totuși a mers.
Lenovo Yoga Slim 7x este bun pentru scriitori
Tastatura este un alt lucru care mi-a plăcut foarte mult pe acest laptop. Tastele se apasă ușor și oferă feedback foarte bun și te obișnuiești repede cu ea. Este mai bună decât cea pe care o am eu pe MacBook Air și îmi place să o folosesc mai ales pentru sesiuni lungi de scris, pentru că nu obosesc la fel de repede și sunt cumva mai precis.
Fanii Lenovo știu deja cât de bune sunt tastaturile lor și aici e la fel. Ce mi-a mai plăcut a fost trackpad-ul, care e precis și foarte ușor de folosit, pentru că e de sticlă. Ce mi-aș fi dorit e să nu trebuiască apăsat doar jos, ca un trackpad de acum 10 ani, ci să fie un model haptic, pe care să îl poți apăsa oriunde ca să obții un click, ca pe Mac-uri.
Conexiunea wireless pe acest laptop este foarte bună, atât pe WiFi, cât și pe Bluetooth. Conexiunile sunt stabile, range-ul este foarte bun și vitezele sunt ca pe cablu, chiar și când nu ai router-ul lângă tine. Dacă îți conectezi un mouse sau o tastatură pe wireless nu vei avea probleme și chiar te sfătuiesc să o faci. De ce? Pentru că nu prea ai porturi și aici trec la ce nu prea mi-a plăcut.
Nu mi-a plăcut că avem doar trei porturi USB-C. Nu mi-a plăcut că nu avem măcar un USB-A. Nici jack de căști nu avem. Cititor de carduri? Nu. Avem în schimb un buton de pornit/oprit laptopul pe lateral, care poate fi apăsat foarte ușor din greșeală. Două dintre USB-uri sunt pe partea stângă, iar unul este pe dreapta. Partea bună este că au specificații identice, suportă până la 40 Gbps, PD 3.1, deci pot fi folosite pentru încărcat laptopul și DisplayPort 1.4.
Dacă îi pui un docking station cum am făcut eu vei rezolva problema porturilor, dar este încă un accesoriu pe care trebuie să îl iei după tine și cred că aveau destul loc să pună măcar un USB-A, dacă nu și un cititor de carduri pentru creatorii de conținut. Mă așteptam să avem pe Yoga Slim 7x un senzor de amprentă, dar nu, are doar recunoaștere facială Windows Hello, care funcționează bine și rapid, dar eu zic că mergea și un senzor de amprentă, vorba aia „de ce să nu fie amândouă”.
Apropo de cameră, e Full HD și se vede bine, dar dacă vrei să o dezactivezi, ai un switch pe lateral, lângă butonul power, o altă funcție pentru care sunt recunoscuți cei de la Lenovo.
Ce funcții AI găsești pe Yoga Slim 7x
Yoga Slim 7x are funcțiile standard de AI pentru laptopurile cu Windows. Te poate ajuta să desenezi mai frumos în Paint cu funcția Cocreate sau te poate ajuta cu diverse informații prin Copilot+. Am avut niște conversații cu el prin aplicația dedicată, pe care o poți deschide la o simplă apăsare a tastei „Copilot” și am rămas foarte plăcut surprins de naturalețea conversațiilor.
Este poate unul dintre cei mai inteligenți asistenți cu care am interacționat până acum și înțelege extraordinar de bine contextul conversațiilor. Folosește un limbaj natural, face și glume când e cazul și te ajută să te documentezi foarte rapid și ușor despre orice. Nu mai trebuie să navighezi pe internet prin tot felul de forumuri ca să afli informații de bază despre un film, de exemplu și acțiunea care are loc în el.
Te ajută să înțelegi și ce s-a întâmplat cu anumite personaje și în ce alte ecranizări mai apar ele. Așa am aflat în 3 minute informații despre seria Alien pe care eu le-am descoperit singur în cam 30 de minute de căutat pe net.
Avantajul e că îți livrează rapid și punctual informația, iar dacă vrei să umbli tu mai departe, o poți face în continuare singur.
Cred că asta poate fi a doua revoluție în era informației. Prima dată am avut accesul la surse de informare cum ar fi Wikipedia sau fandom-urile, iar acum, Copilot+ îți livrează toate informațiile de care ai nevoie printr-un click. Evident că dacă ai nevoie de informații foarte specifice sau vrei să afli ce au zis și alți utilizatori despre un subiect, va trebui să cauți singur aceste informații, dar pentru informații „la minut”, efortul acum este minim spre zero.
Totuși, verifică în continuare veridicitatea rezultatelor, chiar dacă din ce am văzut eu până acum, lucrurile sunt foarte solide. Funcții cu AI sunt și pe aplicația de cameră, care îți poate blura mai precis fundalul și te poate ajuta să adaugi un greenscreen, dar asta depinde și de ce aplicații folosești pentru videoconferințe. Per total, pe partea de AI mie mi se pare că acest laptop, ca toate celelalte cu procesoare Snapdragon X Elite, te ajută să te informezi foarte repede și destul de vast despre un subiect, fără să cauți tu informații uzuale și îmi place că totul se aseamănă cu interacțiunea umană.
Cui i se potrivește Lenovo Yoga Slim 7x
Configurația pe care am avut-o eu, cu Snapdragon X Elite X1E 78-100, 32 GB RAM și 1 TB de stocare, costă 7.500 de lei. E mult, e puțin? Eu zic că e un preț corect, având în vedere tot pachetul. Ai un OLED foarte bun și destul de rar pe laptopuri. Ai memorie și stocare foarte generoase și o autonomie bună, grație procesorului eficient. Ai o tastatură pe care e o plăcere să scrii. Dar trebuie să știi de la început că vei cumpăra un laptop atipic.
Merită, deci, să cumperi un laptop cu Snapdragon? Depinde. Depinde ce așteptări ai de la el, depinde ce programe folosești și depinde cum va evolua platforma. În acest moment aș zice că e safe să treci pe un astfel de laptop dacă ești utilizator office și folosești programe uzuale, care sunt deja suportate, cum ar fi Chrome, Google Drive sau Microsoft Office. Merită dacă vrei autonomie mai bună decât ceea ce îți oferă Intel sau AMD.
Dacă vrei să te și joci din când în când, verifică în primul rând dacă jocurile pe care vrei să le joci sunt suportate, iar dacă sunt, așteaptă-te la o experiență inconsistentă. Vei observa probleme grafice și că jocurile sacadează și agață, indiferent de cât de vechi sunt.
Dacă ești creator de conținut și folosești programe cum ar fi Photoshop sau Premiere Pro, poate ar fi bine să mai aștepți pentru optimizări sau să te orientezi către altceva. De asemenea, dacă te interesează în mod deosebit jocurile, nu există altă variantă decât un laptop de gaming, cu placă video dedicată AMD sau Nvidia.