Un mesh este un sistem prin care poți conecta mai multe routere ce distribuie internetul în toată casa, fie că ai un apartament mai mare, fie că ai o casă. Acest lucru simplifică munca de conectare, folosind o singură rețea care asigură viteze bune în toată casa.
Personal am încercat mesh-uri de-a lungul timpului, dar nu am simțit o nevoie profundă în casă. Deco Voice X20 are însă un avantaj pentru mine - conectivitate integrată cu Alexa. Practic, dispozitivul are integrat sistemul de la Amazon și o boxă, așadar pot să-l folosesc și pentru aceste lucruri în casă, având și posibilitatea de a pune muzică peste tot. Vorbim un pic mai târziu despre ele.
Hai să începem cu ce ai în pachet.
Pachetul lui TP-Link Deco Voice X20
Deco Voice X20 este un sistem mesh Wi-Fi 6 Dual-Band Gigabit cu sistem Alexa integrat. Pachetul pe care-l achiziționezi are două dispozitive, unul pe care-l conectezi la routerul principal din casă, celălalt îl pui în camera unde vrei să ai acoperire mai bună.
Dispozitivele Deco au un design simpatic, pentru că seamănă cu lampă. Baza de jos e roșie, contrasul cu partea superioară albă asiugrând un design care place multora. Personal am pus un dispozitiv Deco într-o minibibliotecă din cameră și arată excelent, integrându-se foarte bine în designul casei.
În pachet ai două unități Deco Voice X20, un cablu Ethernet, adaptoare de alimentare și cam atât. Cablul ethernet nu este unul extrem de lung, având aproximativ un metru, dar dacă ai nevoie de ceva mai lung poți să iei unul separat.
Pe piață poți găsi și pachete cu 3 unități, pentru case mai mari. Per total însă designul mi-a plăcut. Am 3 dispozitive Alexa în casă și arată bine, așa că nu vreau ca un asemenea gadget să arate prea tehnic, ci să poată fi integrat într-un design unitar.
Specificații tehnice
Sistemul mesh Deco Voice X20 are conectivitate Wi-Fi 6 Dual-Band Gigabit și poate, în mod teoretic, să atingă viteze de 1201 Mbps pe 5 Ghz și 574 Mbps pe 2,4 Ghz.
Dispozitivele au 2 porturi Gigabit Ethernet pentru fiecare unitate Deco, iar configurarea a fost ușoară. Iar eu sunt cel mai prost om la configurări de lucruri care nu sunt telefoane sau laptopuri. Mă pierd în aplicații și rețele. Totul se face din aplicația Deco disponibilă pe iPhone sau pe Android, unde ulterior poți să vezi cele două rețele, dar ai și control asupra celor care se conectează, un lucru important pentru securitate.
Aplicația oferă un ghid destul de clar pentru fiecare pas de conectivitate, iar procesul se poate repeta dacă mai vreu să adaugi un mesh în casă. Deco Voice X20 permite conectarea a 150 de dispozitive, fie că vorbim de telefoane, laptopuri sau becuri inteligente, ai control vocal și protecție real time de cybersecurity.
Acoperirea între două mesh-uri este de 371 de metri pătrați, suficient pentru o casă foarte mare.
Din punctul de vedere al conectivității, eu am fost mulțumit. Trebuie să-mi explic un pic setup-ul, pentru că e destul de ciudățel. Am un router obișnuit de la Vodafone pentru toată casa, iar pentru camera în care țin biroul am un router 5G de la Orange, router Huawei.
La ce am conectat mesh-ul? Ei bine la routerul 5G și al doilea l-am pus în dormitor, acolo unde de obicei am parte de conectivitate destul de scăzută.
Mai jos puteți vedea câteva rezultate făcute la interval de câteva minute de mine. TP-Link a înregistrat un download de 97 Mbps, în timp ce routerul standard 61,9 Mbps, în timp ce și vitezele de upload au fost la nivelul routerului principal. Și la al doilea test, viteza a rămas la 78,8 Mbps, dar viteza de plecare e una oricum destul de mică.
În dormitor, calitatea conexiunii a fost una foarte bună și constantă, mai bună decât eram obișnuit până acum. Și un avantaj la mine ar fi faptul că practic în dormitor am înlocuit un dispozitiv Alexa pe perioada testului cu acest Mesh de la TP-Link.
Conectivitatea cu Alexa
Acest lucru m-a atras cel mai mult la acest dispozitiv. După ce le-ai setat și instalat, poți să conectezi Deco Voice X20 la contul tău de Amazon pentru a le acorda acces la contul de Amazon Alexa. Cum spuneam, am 3 dispozitive Echo în casă, în 3 camere separate și mă ajută destul de mult. Nu cred că le folosesc la potențialul lor maxim, dar mă ajută să aflu informații despre vreme dimineața, să controlez becurile smart din casă sau să pun timere atunci când gătesc ceva.
Ideea de a integra Alexa cu un mesh mi se pare excelentă și mă face să mă întreb de ce nu a gândit-o Amazon înainte. Pentru că are sens din toate punctele de vedere. Conectarea cu contul Amazon e simplă din aplicația TP-Link Deco de iOS sau Android, iar ulterior poți să-i dai comenzi Alexei din fiecare cameră. Volumul boxei este destul de puternic, sunetul nefiind însă excepțional, dar acest lucru era de așteptat. Poți pune practic niște muzică de atmosferă fără probleme sau să asculți un podcast în cameră.
Singurul element care mi s-a părut un pic nesatisfăcător a fost calitatea microfoanelor de pe Voice X20. Deși mă așteptam să funcționeze la fel de bine ca dispozitivele Amazon pe care le am, am realizat că microfoanele sunt mai slabe și uneori trebuie să ridici vocea pentru a te auzi.
Altfel, odată conectată Voice X20 poți să controlezi totul din aplicația Alexa de mobil ca și cum ai avea noi dispozitive, poți să le setezi camerele în care sunt, grupurile și altele.
De ce e util să ai o Alexa în casă? Ei bine, din punctul meu de vedere trebuie să ai un ecosistem. Eu, cum ziceam, controlez becurile smart, iar asta e important. De asemenea, în afară de timer și știri, uneori mai pun muzică în casă de pe Alexa, pentru că este conectată la Spotify. Altfel, nu e neapărat extrem de utilă, dar pentru că sunt pasionat de gadgeturi, e o adiție mișto.
Cui îi este util?
Sistemele mesh sunt foarte bune pentru apartamente mari sau pentru case, pentru a nu avea foarte multe rețele și pentru a folosi o singură conexiune.
Recomand sistemul acesta pentru cei care sunt dispuși să cheltuiască un pic, dar să aibă libertate în conectivitate. Dacă ai o casă care are și o curte sau un garaj, poți să dotezi casa cu mai multe mesh-uri pentru conectivitate bună. De asemenea, dacă ai o cabană la munte și vrei să ai WiFi pentru clienții tăi atât în camere, în bucătărie sau într-un foișor, poți să folosești un asemenea sistem și este ușor de setat.
Un pachet cu două dispozitive costă aproximativ 1.600 de lei, un cost mult mai ridicat decât alte mesh-uri de pe piață, dar ai în plus și conectivitatea cu Alexa. Practic, în loc să cumperi o Alexa și niște mesh-uri, le cumperi pe acestea. Aș mai da puncte bonus la preț și pentru aspectul foarte plăcut și care se potrivește în foarte multe case.
Aș da banii aceștia?
Eu personal aș da banii, pentru că deja mi-am format un ecosistem de dispozitive Alexa și de becuri inteligente care sunt conectate toate în aplicația de la Amazon. Din acest motiv, personal aproape că mi-aș înlocui dispozitivele deja existente în casă (în afară de un Echo Show cu ecran disponibil în sufragerie) cu acest sistem de la TP-Link, pentru că m-ar ajuta în rezolvarea problemelor de conexiune la internet pe care le am în mod obișnuit în casă.
Ție cum ți se pare acest produs?