Design și șasiu

Ceea ce vedeți în imagini nu este pachetul pe care-l cumpărați. Poate din acest motiv Surface se promovează drept tabletă. În pachet veți descoperi doar form factorul cu ecran și balama pe spate. Dacă vreți alte accesorii, precum tastatura de la Microsoft sau un Pen pentru a scrie pe ecran, atunci trebuie să plătiți suplimentar.

Tableta are un design tradițional, rafinat puțin. Grosimea este de 9,3 milimetri, un pic mai mare decât la alte tablete de pe piață iar greutatea este de 879 de grame. Destul de mare pentru o tabletă, mai ales dacă îl vei compara cu iPad Pro 12,9 inci, care are 682 de grame. Dar din punctul meu de vedere Surface este o alternativă mai bună pentru cei mereu pe drumuri, ca să ai o tabletă performantă, dar și un laptop excelent. Dispozitivul vine în gri platină sau în culoarea grafit, dar mi-ar plăcea mai multe opțiuni de culoare și mai vesele.

Pe margini vei avea un buton de power, cele de volum, dar și două sloturi USB C, fără să ai însă jack de căști. Marginile sunt rotunjite, ai o cameră web pentru call-uri, dar și una pentru fotografiere pe care sper să nu o folosești prea des, decât dacă ai avea nevoie de vreun scan.

Altfel, e un design business foarte calitativ, balamaua pe care se sprijină tableta atunci când ai atașată o tastatură sau ai vrea să te uiți la un film în avion este de calitate și materialele, în mare parte aluminiu, transmit o senzație foarte bună. Balamaua poate sta într-un unghi extins, inclusiv dacă vrei să folosești Pen-ul pentru a desena pe ecran ca pe o tabletă grafică.

Marginile ecranului, mai ales cele superioare, sunt destul de groase, ceea ce integrează Surface Pro 9 în linia altor dispozitive cu Windows, dar mi-aș fi dorit margini mai subțiri. De ce? Pentru că deși ecranul are 13 inci, pare un pic prea mare ca form factor.

Altfel, ce mi-aș dori nu neapărat la design, ci din punctul de vedere al pachetului de start, este ca Microsoft să aleagă un încărcător mai discret. Încărcătoarele din două bucăți din lumea PC-urilor nu sunt foarte ușor de cărat, sunt grele și incomode în geantă. Mi-aș dori mai mult un singur brick la fel ca la iPad sau ca la telefoanele cu încărcare rapidă și cred că acest lucru ar fi posibil. Plus că ar da mai multă eleganță.

Tableta și pen-ul de care vă menționam sunt separate și vă fac spoiler, împreună costă 1.400 de lei, un cost destul de mare, dar calitatea lor este excelentă, se integrează foarte bine în design. Pen-ul stă ascuns sub ecran și trebuie să extinzi tastatura pentru a-l releva, iar tastatura are un material de tip Alcantara foarte comod la tastare, iar la nivelul calității nu vibrează și nu are un joc atât de mare ca la singura generație anterioară pe care am testat-o.

Cum ziceam, eu nu am testat de multă vreme un Surface. Am folosit scurt acum ceva ani unul. Nefiind oficial în România, cumva am ignorat această serie. Am descoperit însă un laptop excelent ca design acum, o tabletă care poate fi folositoare dacă mergi des pe drumuri și vrei să vezi un film sau vrei să faci notițe într-un Power Point.

Acum câțiva ani tastatura aceasta magnetică mi se părea de jucărie, dar acum e foarte solidă și a fost o plăcere să tastez. Chiar dacă vin de obicei de la o tastatură mecanică, am comparat-o cu tastatura pe care o am pe Mac și mi-a plăcut chiar mai mult, pentru că stă într-un unghi mai confortabil, nu e atât de plată, decât dacă dorești neapărat acest lucru și e vizibil pen-ul, iar jocul ei nu este deloc deranjant.

Specificații tehnice

Laptopul pe care l-am avut a avut Intel Core i7 de generația a 12-a, tactat la 2,70 Ghz, 16 GB de RAM și 256 de GB stocare. Sistemul de operare pe care l-am avut eu e un Windows 11 Pro.

Mai există pe piață o variantă cu procesor ARM, specializată pentru tableta care are și conexiune 5G.

Eu am folosit laptopul ca daily driver în task-uri de birou, dar l-am testat și în Adobe Premere pentru editări pe care le fac pe un MacBook Pro sau pe un Mac Mini. Per total, eu am fost foarte mulțumit de performanțe și exportul din Premiere a fost aproape la același nivel cu cel de pe M2 pe Mac Mini, ceea ce e relativ normal. Evident, laptopul se încălzește destul de puternic în export și lucrează intens pentru acest lucru. Dar dacă vrei să-l folosești în taskuri complicate, atunci poate fi eficient.

Eu l-aș alege luându-mă după performanțe pentru managementul unei companii, oameni care lucrează în documente Office complexe, care vor să facă browsing, dar care și mai călătoresc mult. Nici măcar nu mi se pare un laptop foarte scump pentru acest lucru.

Autonomia bateriei nu este atât de mult de tabletă, cât de laptop. Ecranul consumă destul de mult și o folosești cu multiple aplicații de Windows tradiționale. Într-o folosire cu ecranul la maximum și ca într-o zi de muncă, adică mail, Facebook, Slack, Spotify, Word, Firefox și alte câteva aplicații de notițe am avut 5-6 ore autonomie, ceea ce este submediocru. Dacă nu o folosești atât de intens, ajungi lejer la 8 ore, dar nu se compară cu alte tablete de pe piață, ci mai degrabă cu laptopuri.

Din acest motiv eu zic că Microsoft greșește când lasă comercianții să numească acest dispozitiv tabletă. Deși da, e un laptop care vine fără tastatură în pachet.

Pentru că dacă iPad Pro eu nu am putut să-l folosesc întrutotul ca un daily driver, să-mi înlocuiesc tot ce fac pe un Mac cu un iPad, deși dimensiunea ecranului e aceeași, cu Surface 9 Pro nu am simțit că am o tabletă, ci un laptop convertibil pe care îl pot lua cu mine și în avion, de exemplu.

Ecranul este unul de 2880 pe 1920 de pixeli, PixelSense Flow de 13 inci și este touchscreen, bineînțeles. Culorile sunt destul de saturate, dar uneori mi s-au părut cam arse, mai ales când software-ul încearcă să ia o luminozitate potrivită dacă laptopul nu este la încărcat. Luminozitatea tipică este de 450 de niți, care mi s-a părut potrivită, iar sticla este Gorilla Glass 5. Laptopul are difuzoare stereo de 2 wați cu Dolby Atmos care oferă o calitate decentă a sunetului, atât cât e nevoie dintr-un laptop.

Ce concluzie aș putea trage despre performanțele tehnice? Din punctul meu de vedere, este poate cel mai bun laptop de birou din momentul de față și cumva ar trebui să fie asta. Sunt laptopuri mai puternice pe piață, sunt laptopuri pentru editare video sau pentru gaming, dar acesta este un all rounder pentru cei care vor un dispozitiv portabil de calitate și cu suport oficial de la Microsoft, deși și ceilalți producători stau bine aici.

Accesorii și facilități

La nivel hardware, ca să-l folosești ca laptop vei avea nevoie de usa cu tastatură și Pen care costă 1.400 de lei. Cum menționam, este o tastatură de calitate. Am privit-o cu îndoială la început. Credeam că va părea de jucărie, dar stă foarte bine. Tastatura este elementul de culoare pe care îl poți adăuga tabletei, pentru că vine și în culoare verde, roșie sau albastră, ceea ce poate face dispozitivul mai personal.

La unghiul în care stă atunci când se atașează magnetic de ecran scrii foarte confortabil, încheieturile nu transpiră pe pielea de tip Alcantara de pe ea. Se numește Signature Edition are o cursă scurtă, este destul de silențioasă, singurul ei păcat fiind că se aude un pic plasticos.

Poți avea și un Pen dacă ți se pare util pe care îl ascunzi între tastatură și ecran, o alegere ergonomică și elegantă din partea Microsoft. Pen-ul este un Slim Pen 2 care este foarte util ca să iei notițe, ca să faci prezentări, ca să fii creativ. Mă deranjează faptul că se aude destul de intens atunci când atingi ecranul, dar stă relativ bine în mână, aduce aminte de un creion de tâmplărie. Pe ecran are o cursă comodă, ce oferă o senzație de creion cerat. Poate fi folosit și pentru notițe în OneNote, de exemplu, dacă vrei să ai un parcurs mai vizual.

Recomandarea mea este ca atunci când scoți penul, să pui tastatura înapoi în poziție înclinată, pentru că e mai stabilă.

Surface e un model integrat în ecosistemul Microsoft. E pentru companii. Are nuclee securizate, componente înlocuibile, gestionare cu prioritate pentru Cloud, hard disk amovibil și în funcție de ce Windows folosești sosește și cu aplicațiile din suita Office. De asemenea, ai și planuri de protecție sau asistență pentru firme.

Bun, spunând toate acestea, hai să ne gândim un pic la preț. Configurația aceasta pe care am avut-o eu am găsit-o la 1.600 de euro, dar prețul poate crește dacă vrei mai multă stocare sau mai mult RAM. Pe lângă acest lucru mai adaugă un 200-300 de euro pentru tastatură și Pen și ajungi la un aproximativ 1.900 - 2.000 de euro.

E mult, e puțin? Eu zic că depinde. Ce am descoperit, așa cum am insistat până acum, e că e un laptop foarte bun, cu o autonomie slabă. Și o tabletă excelentă dacă ești în universul Windows cu o autonomie relativă și prea multă putere pentru nevoile tale. Faptul că nu am avut acces la foarte multe dispozitive Surface până acum în România mă face să fiu foarte încântat de acesta, pentru că vin după câteva generații.

E un laptop pentru manageri, pentru arhitecți, pentru proiectanți, pentru cei a căror viață este în universul Office și vor tot suportul de la Microsoft. Cred că Surface are o problemă de brand în momentul de față, pentru că nu este la fel de cunoscut și promovat în România, așa cum este promovat în străinătate. Problema Microsoft este și avantajul său. Are foarte mulți clienți pentru sistemul de operare. Windows e pe Dell, Lenovo, HP, Huawei, pe toate laptopurile dorite de tine. Surface rămâne cumva doar o mostră de tehnologie care nu a reușit să aibă mai mult de 3% din piața de PC-uri la nivel global.

Dar mi-a plăcut Surface? Extrem de mult. Am fost surprins, mai ales că nu i-am dat nicio șansă. Aș trece permanent pe el? Doar dacă aș fi într-o companie care folosește exclusiv Windows și nu m-aș putea descurca pe Mac.