Seria Edge Neo de la Motorola devine ușor, ușor gama de recomandat de telefoane pentru cei care vor un telefon de calitate într-un preț accesibil. Anul trecut, Motorola Edge 40 Neo - recomandarea anului pentru categoria sa de preț, iar anul acesta lucrurile nu sunt diferite cu Moto Edge 50 Neo.

Cum ne-a obișnuit Motorola în ultima perioadă și Moto Edge 50 Neo e un telefon minimalist cu un design simplu, frumos, iar telefoanele sunt disponibile pe mai multe culori realizate în colaborare cu Pantone precum albastru, roșu, bej latte și gri. Spatele din piele ecologică este fin la atingere, modul de camere este discret și frumos încorporat în telefon.

Și în pachet primești și o husă eco realizată din materiale sustenabile în culoarea telefonului. Din păcate, anul acesta nu mai primim încărcător în cutie, doar cablul. Pe lângă faptul că e frumușel, Edge 50 Neo ar trebui să fie și rezistent cu certificare IP68 pentru apă și praf și certificare militară de rezistență MIL-STD 810H. E plăcut de ținut în mână, e compact și are o grosime de 8,1 mm și o greutate de 171 de grame.

Are un display mai mic decât în trecut la 6,4 inci, ceea ce-l face ceva mai ușor de manevrat. Acesta este încontinuare unul OLED cu rată de refresh adaptivă de 120 Hz și o luminozitate maximă de 3000 de niți. Ecranul este plat și bun pentru browsing, consum media și e destul de luminos pentru a putea fi folosit pe timp de vară fără probleme. Chiar e suprinzător de bun pentru acest buget cu culori bogate, negru profund datorită OLEDului și filmele și jocurile arată bine pe el.

Ca specificații vorbim de un upgrade față de modelul de anul trecut cu un proecesor MediaTek Dimensity 7300 pe 4nm cu 8 sau 12 GB RAM și 256 sau 512 GB spațiu de stocare, conectivitate 5G și o baterie de 4310 mAh ce se încarcă foarte rapid la 68 de wați pe fir și 15 wați în mod wireless. Față de modelul de anul trecut avem o baterie mai mică, dar Edge 50 Neo se poate încărca acum și în mod wireless. Nu-mi place că a fost micșorată bateria, dar măcar autonomia este destul de bună cu aproape 12 ore de funcționare continuă în testul PCMark. Puțin mai mult decât a obținut Edge 40 Neo cu o baterie mai mare, dar acela are un procesor mai puțin eficient. Încărcarea este rapidă la 68 de wați și când ai nevoie de o încărcare poți să lași telefonul 15-20 de minute și ești gata.

Ca experiență de utilizare, Edge 50 Neo se descurcă bine în aplicațiile usuale, răspunde repede la comenzi și foarte rar am văzut mici poticniri atunci când am mai schimbat aplicațiile sau moduri de filmare și fotografiere. Am încercat și Asphalt 9 Legends Unite și funcționează bine la 60 de FPS majoritatea timpul cu modul grafic default, cu o variație mică.

Mama are Moto Edge 40 Neo pe care-l folosește cu succes și anul acesta și nu a avut probleme cu performanța. Așa că nu-mi fac probleme pentru Edge 50 Neo care vine și cu cinci ani de suport de actualizări de sistem de operare și de securitate. Deci dacă nu ai pretenții de flagship și rularea fără cusur a aplicațiilor și jocurilor atunci acest telefon este potrivit pentru tine.

La nivel de camere foto vorbim de un upgrade prin introducerea unui senzor telefoto, ceea ce mi se pare foarte tare la această categorie de preț, unde majoritatea terminalelor nu au zoom optic. Avem un senzor principal Sony de 50 MP f/1.8 cu stabilizare optică, cameră ultrawide de 13 MP f/2.2 și o cameră telefoto de 10 MP cu zoom optic 3x f/2.0 cu stabilizare optică. Camera frontală este de 32 MP f/2.4. Poate filma 4K la 30 de FPS pe toate camerele. Eu aveam o mică problemă cu algoritmul Moto de procesare al imaginilor în trecut.

Cred că motorola a lucrat la algoritmi de procesare a imaginilor și acum mi se pare că fac o treabă bună. Procesarea imaginilor cu moto ai funcționează cu toate obiectivele pentru a analiza mai multe cadre ale unei fotografii, combinând expunerile pentru a crea o imagine fidelă. Chiar mi se pare că scoate poze bune în diferite tipuri de lumină și situații. Portretele ies corect cu tonuri naturale de piele și un blur frumos, indiferent că e cu camera de selfie sau cu cea principală, iar acum poți face poze cu zoom optic 3x datorită camerei telefoto și te poți duce chiar până la 30x dacă ai nevoie.

Este un telefon care face poze mai bine decât mă așteptam și sunt numai bune de publicat pe social media. De asemenea, raportez că moto a îmbunătățit și stabilizarea adaptivă folosită pentru filmări și acum clipurile sunt smooth și poți filma în mișcare fără zgâlțâituri ciudate ale imaginii.

Față de modelul de anul trecut e puțin mai performant, are o autonomie ceva mai bună, deși o baterie mai mică, se poate încărca wireless și acum are o cameră telefoto. Deci un upgrade important. Comparativ cu principalul competitor pe acest segment, adică Samsung A55, Moto Edge 50 Neo are avantajul faptului că este mai compact, se încarcă mai repede, dar e posibil ca A55 să aibă o autonomie mai bună, iar Moto Edge mai are avantajul camerei telefoto pentru fotografii și filmări mai bune de la distanță. În ceea ce privește performanța, cele două ar trebui să fie similare datorită faptului cam ambele telefoane au procesoare pe 4nm.

În încheiere, Moto Edge 50 Neo are un preț recomandat de 2000 de lei pentru versiunea cu 8 GB RAM și 256 GB spațiu de stocare, iar versiunea cu 12 GB RAM și 512 GB stocare va beneficia de o ofertă de lansare fiind la același preț (în mod normal fiind 2399 de lei). Drept urmare, dacă vrei un telefon bun și până în 2000 de lei atunci acest model e o variantă solidă.

În Altex, eMAG și Flanco, Motorola edge 50 neo, în varianta 12 GB/512 GB, poate fi achiziționat cu o reducere de 400 lei din prețul recomandat, în următoarele două săptămâni. Produsul este disponibil și la operatorii de telefonie mobilă Digi, Orange, Vodafone și Telekom.