Lectură de 6 min

REVIEW Moto Edge 50 Pro - pachet complet?

Abonează-te pe  
Motorola lansează seria Edge 50, iar Moto Edge 50 Pro ar putea fi alegerea perfectă pentru foarte mulți oameni.

Abonează-te pe YouTube

Fii primul care vede review-urile și cele mai interesante noutăți din domeniul tehnologiei și inovației.

Vezi în avanpremieră

Din fericire, am ajuns într-o perioadă în care avem de unde alege un smartphone și o perioadă în care nu trebuie să cheltuim mulți bani pentru a avea un dispozitiv bun. Moto Edge 50 Pro bifează cele mai importante aspecte ale unui telefon bun, impresionează în unele aspecte, însă și dezamăgește într-o anumită perspectivă. Cu toate acestea, acest telefon va fi foarte bun pentru foarte multă lume. Să începem cu designul și cu ce primim în cutie.

În ultimii ani am observat că aceste cutii de telefoane ale Motorola sunt parfumate. Un element drăguț și pe care eu l-am apreciat, iar recent am aflat că cei de la Motorola fac asta intenționat pentru a oferi o experiență multi senzorială de unboxing. Pretty cool. În cutie ai telefonul, dar și un încărcător și cablu USB-C la USB-C, iar ambalajul este eco-friendly și este inclusă și o husă în culoarea telefonului care este realizată din materiale biodegradabile. Foarte cool. Iar asta într-un preț de 3000 de lei, versiunea cu 12 GB RAM și 512 GB stocare.

Încărcătorul nu este unul obișnuit, ci unul de 125 de wați, adică foarte rapid și încarcă telefonul în cam 20 de minute de la 0 la 100%. Wow! E suficient de puternic încât să-mi încarce și Macbook Pro-ul atunci când editez. Un minus mic este faptul că este destul de scurt cablul inclus în pachet. Altfel poți să încarci și wireless telefonul și foarte rapid la 50 de wați, adică mai rapid decât ai încărca un S24 Ultra pe fir. Telefonul are și încărcare wireless inversă, dacă te ajută.

Deci pachet complet.Și telefonul se prezintă foarte bine și arată ca un adevărat telefon flagship, deși nu costă 1300 de euro. Primul lucru pe care-l vei observa este cât de bine este integrat modulul de cameră în telefon, astfel încât să pară un tot unitar, nu un smartphone cu o roată, un cerc atașat pe spate. La efectul asta de tot unitar contribuie și faptul că are marginile rotunjite și se simte excelent în mână. Știu, acum toată lumea face telefoane cu margini plate, dar e ceva la designul asta care e foarte plăcut de utilizat. Spatele este mat ceea ce-mi place la nebunie. Nu e alunecos, nu lasă amprente, iar telefonul este disponibil pe acest alb perlat, pe negru și pe mov. Iar carcasa vine în culoarea telefonului, adică alb în acest caz.

Grosimea este de 8,2 mm și cântărește 186 de grame și are și certificare IP68 pentru apă și praf. Display-ul este mare de 6,7 inci, dar pentru că are marginile alungite poți manevra telefonul mult mai ușor cu o mână, iar aici ajută și software-ul de one-handed mode și poți crea o iconiță să apară permanent pe ecran și când o apeși ecranul se înjumătățește. Foarte cool.

Display-ul este OLED cu rezoluție FHD+, luminozitate mare de 2000 de niți și o rată de refresh variabilă ce sare de la 60, la 90 și 120 Hz în funcție de conținut. Iar dacă vrei poți să alegi manual 144 Hz pentru jocuri. E un ecran bun pentru utilizarea zilnică, filme sau jocuri. Și e și suficient de luminos cât să vezi ce faci și pe o zi cu soare.

Pachet complet și aici, aș zice. Unde avem parte de o dezamăgire este la nivelul componentelor. De ce? Deoarece Edge 50 Pro nu este un upgrade direct față de Edge 40 Pro deoarece Motorola a renunțat pentru acest model la procesorul flagship de la Snapdragon, adică seria 8, ci a ales să implementeze Snapdragon 7 Gen 3, iar dacă-l compari direct cu Snapdragon 8 Gen 2 de pe modelul de anul trecut rezultatele sunt mai slabe pentru telefonul mai nou.

Totuși, nu e o tragedie deoarece Snapdragon 7 Gen 3 e suficient de performant în utilizarea zilnică încât să nu observi diferența cu câteva precizări. Telefonul e foarte smooth în majoritatea situațiilor, însă am văzut mici poticniri în aplicația de cameră, mai ales în modul portret, nu poate filma 8K și playbackul 4K HDR pe YouTube e ușor sacadat.

Altfel am putut să mă joc Genshin Impact la setări High și 60 de FPS, ca pe modelele de top, însă se încinge mai repede și performanța scade pe măsură ce timpul trece. Pentru casual gaming e mai mult decât suficient. Cu orice produs nou e posibil să vină și alte actualizări care să îmbunătățească performanța.

Despre încărcare am vorbit, dar nu și despre autonomie. Aceasta este una destul de bună, deși capacitatea bateriei este una de 4500 mAh, nu 5000 mAh cum vedem la multe alte modele. O zi de utilizare cu siguranță vei obține de la telefon, iar în testul de autonomie cu PCMark am văzut 12 și 21 de minute, mai puțin decât media obișnuită de cam 15 ore, dar nu cu mult. Totuși încărcarea aceea rapidă te salvează de multe.

Înainte să trec la camere foto și concluzie vreau să vă spun câteva lucruri și de software.

Moto Edge 50 Pro rulează Android 14 cu o interfața curată, apropiată de cea oferită de Google. Are multe opțiuni de personalizare: wallpaper, iconițe, fonturi, culori. Îmi place software-ul și gesturile Motorola, unele implementate în urmă cu ani de zile: întorci telefonul cu fața în jos și intră pe do not disturb, întorci telefonul repede și deschide camera și așa mai departe. O chestie pe care am descoperit-o pe acest model este swipe to split și printr-un rapid swipe pe ecran intri în modul multitasking. Foarte simplu și intuitiv de folosit. Dublu tap pe spate deschide o aplicație, iar cea default era TikTok. Vine cu niște aplicații preinstalate, dar am văzut asta și pe telefoane mai scumpe.

Alte aplicații moto interesante sunt family space: practic un loc cu aplicații safe pentru copil atunci când îți cere telefonul, are moto secure, un loc cu setări de securitate precum secure folder, network protection, phishing detection și așa mai departe. Moto unplugged este un mod de utilizare al telefonului care să minimizeze distragerile și să poți să lucrezi fără întreruperi. Alegi ce aplicații să meargă, notoficări și așa mai departe.

Apoi mai ai aplicația Ready for prin care poți conecta telefonul la un PC, tabletă, laptop. Poți să-ți folosești telefonul drept webcam, să transferi fișiere, să folosești aplicațiile de pe telefon direct pe calculator. Faza tare e că funcționează chiar bine, rapid și constant, fără întreruperi sau buffering.

După cum ați văzut, avem trei camere foto pe spate: 50 MP wide F/1.4, 10 MP telefoto 3x zoom optic, ambele cu stabilizare optică și un ultrawide de 13 MP f/2.2. Camera de selfie este de 50 MP f/1.9. Un setup competent și perfect pentru 2024. Telefonul scoate poze bune, clare, cu multe detalii, culori plăcute ochiului pe toate cele trei camere. Camera principală se descurcă foarte bine și pe timp de noapte, iar modul portret e bun și la mai multe distanțe focale, însă dacă sunt mai mulți oameni în cadru și nu stau unul lângă altul îl va blura pe unul dintre ei. Ultrawide-ul pierde din calitate când nu are multă lumină, mai ales pe filmare. Selfie-urile mi se pare cam prea contrastante și închise la culoare în lumină puternică, însă per total, un setup foarte ok pe fotografie pentru 2024.

Pe video sunt dezamăgit de calitatea stabilizării pe filmare 4K. Nu știu exact ce se întâmplă, însă pare care imaginea se rupe atunci când filmezi și mergi, cumva încearcă să țină cadru fix și apar aceste smucituri în filmare. Problema nu există pe ultrawide sau pe camera telefoto, doar pe cea wide și doar la rezoluție 4K. Sper să fie o chestie care se rezolvă cu un update de software.

Am ajuns la final și este timpul să tragem o concluzie. Moto Edge 50 Pro este un pachet aproape perfect în categoria sa de preț: designul este premium, ai încărcător și husă în pachet, se încarcă super repede, îmi place foarte multe interconectivitatea cu PC-ul și are camere foto decente pentru majoritatea situațiile. Pe de altă parte, nu-mi place că versiunea Pro de anul acesta are un procesor mai slab decât modelul de anul trecut și astfel te obligă să alegi Edge 50 Ultra dacă vrei un upgrade direct, care costă mai mult. Stabilizarea pe filmare 4K e ciudată și sper că o să fie rezolvată din software.

Luând toate aceste lucruri în considerare, e foarte posibil ca acest telefon să fie bun pentru 90% din oameni care doresc un telefon capabil, plăcut de utilizat și care să nu coste o avere. Mersi că ai urmărit acest review și abonează-te pe start-up.ro deoarece o să revenim cu informații proaspete despre Moto 50 Fusion, modelul mai ieftin din serie, dar și despre Moto 50 Ultra. Pe data viitoare

Abonează-te pe  
Pe aceeasi tema: