Moto Edge 60 Fusion m-a impresionat prin design și culoare. Și anul acesta compania continuă parteneriatul cu institutul Pantone pentru a realiza culorile carcaselor, dar și pentru a valida culorile surprinse de camera foto.
Design și construcție
Modelul de la mine este unul într-un albastru de Mykonos, cum ii zice Motorola. Nu știu dacă așa e albastru de Mykonos, dar sigur seamănă cu apa din Grecia. E frumos, îndrăzneț și sigur va atrage privirile. Telefonul mai e disponibil pe un albastru mai închis, un roz pudrat și o combinație de navy și negru. În cutie nu are încărcător, doar cablu și această husă din plastic reciclat de aceeași culoare.
Se simte fantastic în mână și mie îmi vine tot timpul să-l învărt și spatele e foarte plăcut la atingere, iar modulul de cameră se integrează perfect. Are în continuare marginile rotunjite și mă bucur că Motorola ne oferă o variantă la designul boxy cu margini drepte pe care majoritatea producătorilor l-au adoptat. Prinderea este foarte bună și telefonul se simte compact, ușor și nu foarte greu. Cântărește 180 de grame și are o grosime de 8 mm. Este un telefon delicat, dar în același timp are certificare IP 68 și 69, certificare militară și ecranul funcționează bine și când e ud.
Performanță
Telefonul are un procesor Mediatek 7300 sau 7400, în funcție de piață, 8 sau 12 GB RAM, 256 sau 512 GB stocare, iar ecranul este unul OLED de 6,7 inci cu o rată de refresh de 60 sau 120 Hz și o rezoluție de 1220p. Este un display de calitate și primește un boost mare de luminozitate ajungând la 4500 de niți când privești conținut HDR. E luminos și nu o să ai probleme în a urmări conținut în zile cu soare. Display-ul este și el validat Pantone pentru afișarea corectă a culorilor și acesta este protejat de sticlă Gorilla Glass 7i.
Difuzoarele au suficient de mult volum, dar duc lipsă de bass și la 100% poate fi cam deranjant pentru urechi.
Procesorul Mediatek este…ok, însă am sesizat mici poticniri când schimbi aplicații, când treci de la o cameră la alta. Totuși, în general aplicații precum Facebook, Messenger sau WhatsApp au funcționat bine și am jucat și Asphalt Unite fără probleme la 60 de FPS și telefonul nu se încinge. La nivel de teste sintetice avem: puțin peste 3000 de puncte în Wild Life și în jur de 855 de puncte în Wild Life Extreme, iar în Geekbench 6 avem 1050 de puncte pe single core și 3000 de puncte pe multicore.
La nivel de software avem Android 15 cu o noutate de AI din partea moto. Dar una mai interesantă decât la alți producători

AI interesant
Pe ecran vedem această mică iconiță și când o apăsăm apar patru acțiuni: catch me up, pay attention, remember this și Magic Canvas. Prima funcție este utilă pentru când primești 40 de mesaje pe aplicațiile de mesagerie și îți face un rezumat. Funcționează decent. Pay attention pornește automat funcția de recorder și după ce termină face un transcript și o salvează în jurnal, apoi dacă ai nevoie poate face un rezumat. Mișto pentru cei care lucrează în corporații au multe meeting-uri și au nevoie de informații rapid. Remember this cred că va fi utilă pentru majoritatea utilizatorilor deoarece poate face un screenshot, poate face o poză și deschide o notiță. Ai văzut ceva ce vrei să cumperi il salvezi cu un screenshot. Vrei să ții minte un moment important faci o poză și o salvează în jurnal sau notezi o idee. Și apoi mai e și Magic Canvas pentru generare de imagini, care a dat rezultate mixte.
De notat că pentru aceste funcții ai nevoie de un cont Moto și de o conexiune la internet. Altfel îmi place acest gen de AI deoarece e convenabil de utilizat, simplu și util de cele mai multe ori. Și cei de la Nothing au dezvăluit o inițiativă similară. Acesta funcționează doar în engleză, spaniolă sau portugheză și diferite setări pot fi personalizate, de exemplu dacă să-ți apară în sertarul de aplicații secțiune de newsfeed și cea de jurnal.
Autonomia este bună și la mine a ținut cam o zi și jumătate, două cu o singură încărcare și cam 6 ore de screen on time. Încărcarea este rapidă la 68 de wați. În PCMark am avut o autonomie de 12 ore și 11 minute de funcționare cu luminozitatea la jumătate. Nu o să rupă recorduri de autonomie pe un telefon, dar este în regulă.
Camere foto
Avem practic două camere foto pe spate, deși vedem 4 cerculețe: dintre care un senzor de 50 MP Lytia 700C de la Sony cu stabilizare optică, un ultra wide de 13 MP cu funcție de macro, iar al treilea senzor este unul de tip 3 în 1 pentru a ajuta senzorul principal să facă poze mai bune. La final avem și un bliț.

Așadar în realizate avem ultrawide, 1x, macro și crop in zoom pe senzorul principal. Pozele sunt decente, dar în continuare mi se pare că Motorola are un constrat prea mare și închide puțin cam mult culorile pentru gustul meu. De asemenea, acel senzor dedicat 3 în 1 ar trebui să se asigure că nu mai există poze mișcate și blurate, dar în lumină scăzută tot am văzut cadre ratate.
Filmarea este destul de stabilă, dar trecerea de la o cameră la alta are puțin lag și e cam bruscă. Selfie-urile sunt plăcute cu multe detalii în lumină bună. Moto edge 60 fusion cu certificarea Pantone SkinTone Validated reproduce tonuri ale pielii și toate celelalte culori cu fidelitate. Fiind un dispozitiv validat Pantone, motorola edge 60 fusion a trecut prin criterii riguroase de evaluare, asigurând reproducerea autentică a culorilor.
Pozele pe timp de noapte sunt ok pe senzorul principal, dar pe ultrawide sunt prea întunecate.
Deci, în concluzie: foarte mișto design, culori și utilizare, are autonomie bună și încărcare rapidă, dar performanța nu este unde mi-aș dori și as vrea o calibrare mai bună a culorilor camerelor foto. Prețul e bun și poate fi cumpărat cu 1800 de lei la Altex, dar în aplicația Altex mai găsești o reducere de 500 de lei în luna aprilie, deci 1300 de lei pentru Moto Edge 60 Fusion. Nu-i rău.