Motorola G54 Power Edition și Moto G14 sunt telefoane de buget, însă se remarcă prin faptul că G14 are o baterie mare și o cameră de 50 MP, iar G54 Power Edition are și o baterie mai mare, de 6000 mAh, vine tot cu cameră de 50 MP, însă cu 12 GB RAM și 256 GB stocare, ceea ce asigură o utilizare de lungă durată a telefonului.

Ambele telefoane au ecran de 6,5 inci și panouri IPS LCD. Diferența vine din faptul că G54 Power Edition este mai luminos, are o rezoluție mai ridicată 1080 x 2400 px și are o rată de refresh variabilă de până la 120 Hz, iar G14 rămâne la 60 Hz și cu o rezoluție de 720 x 1600 pixeli.

La nivel de construcție sunt similare, iar display-ul este acoperit de sticlă, însă spatele și rama sunt din plastic. G14 este puțin mai subțire la 8 mm grosime, iar G54 la 8,9 mm. Le-am folosit pe ambele și prefer designul și look-ul lui G54 este puțin mai greu și nu se simte ca și cum ar fi de jucărie. De asemenea, culoarea modelului Power Edition îmi place mai mult decât clasicul negru.

Ambele telefoane au module discrete pe spate ce ascund două camere foto. Pe spate mai vedem logo-ul Motorola. Telefoanele au mufă de căști, însă amplasamentul este diferit. La G14 apare în partea de sus, iar la G54 Power Edition în partea de jos, lângă încărcător și difuzor. Altfel avem sertarul pentru SIM pe o parte și pe partea cealălaltă cele două butoane de volum și butonul de pornire ce funcționează și ca senzor de amprentă.

Moto G14 are suport pentru două cartele fizice SIM și un card microSD, iar G54 doar pentru o cartelă SIM și un card microSD. La nivel de design nu este mare diferență între ele, însă la ecran este clar că G54 Power Edition are un display mai bun, mai luminos și cu o rată de refresh mai mare.

Spre surprinderea mea, Moto G54 Power Edition nu are inclus în cutie un încărcător, însă G14 are unul. O alegere ciudată pentru Motorola având în vedere că multe dintre modelele sale de smartphone-uri au încărcătoare și huse în pachet. Deci țineți cont de asta.

Performanță și autonomie

La nivel de performanță se simte o diferență între cele două modele. G54 Power Edition are un procesor Mediatek Dimensity 7020, construit pe un proces de fabricație de 6 nm, pe care l-am mai testat și în alte rânduri (vezi review-ul lui Moto Edge 40 Neo) și este unul capabil și nu l-am văzut să aibă probleme cu aplicațiile uzuale sau în jocurile încercate de mine: Brawl Stars și Call of Duty.

G14 fiind și într-o altă clasă de preț are un procesor Unisoc Tiger T616, construit pe un proces de fabricație de 12 nm și în aplicații sau jocuri se vede uneori că se agață și că nu e la fel de fluid ca Mediatekul lui G54. Și în multitasking și în deschiderea mai multor aplicații în același timp se vede faptul că G14 are doar 4 GB RAM, iar G54 vine cu 8 GB RAM.

Dacă vrei să cumperi un telefon pentru un bunic sau un părinte care nu are nevoie de cine știe ce performanță sau nu deschide prea multe aplicații atunci G14 e ok. Însă dăcă vrei un telefon pentru un adolescent sau un adult care deschide mai multe aplicații, mai face multitasking și folosește smartphone-ul mai intens atunci ar trebui să te uiți la G54 Power Edition. În schimb îmi place că ambele telefoane au NFC și astfel poți efectua plăți cu telefonul. Pentru segmentul de preț al lui G54 este ceva normal, însă nu neapărat și pentru prețul lui G14.

Dacă vrei să știi niște cifre concrete în ceea ce privește performanța: Moto G54 Power Edition a obținut un punctaj de 11698 de puncte în PC Mark și Moto G14 7867 de puncte. G14 e mai slab pe procesare grafică și nu suportă funcționalitate Vulkan pentru a rula majoritatea testelor 3D Mark.

Cum stai cu bateria? Moto G14 are o baterie de 5000 mAh, iar Moto G54 Power Edition vine cu o baterie mare de 6000 mAh, de aici vine și numele. În testul de autonomie cu PC Mark, ambele s-au descurcat similar cu aproape 13 ore de funcționare pentru G14 și 12 ore și 30 de minute pentru G54. Diferența vine din faptul că ambele ecrane au fost la 50% luminozitate, însă G54 este mult mai luminos la 50% decât G14 și are o rată de refresh mai mare, rezoluție mai ridicată și un procesor mai performant.

În realitate, ai cam două zile de utilizare cu un screen on time de 4 sau 5 ore, într-un regim de browsing, apel, poze, clipuri și cu date mobile și Wi-Fi. De asemenea, MOto G54 are posibilitatea de a fi încărcat la 30W, iar G14 la 15W.

Camere foto și concluzie

La nivel de camere avem același senzor de 50 MP f/1.8 pe ambele telefoane, dar pe G54 are stabilizare optică, ceea ce e un plus pentru această zonă de preț. Ambele smartphone-uri Motorola au capacitatea de a face poze macro, însă G14 are senzor macro dedicat pentru asta, iar G54 are o cameră ultrawide care permite și realizare unor poze macro. Este clar că e mai bun sistemul foto de pe G54 deoarece este și mai versatil. O cameră ultrawide este mult mai utilă decât una macro.

Camera de selfie de pe G54 este de 16 MP f/2.4. Iar cea de pe G14 de 8 MP f/2.0. Ambele filmează FHD la 30 FPS cu toate camerele.

În timpul zilei, ambele telefoane reușesc să scoată poze decente, însă e clar că G54 este mai bun la acest capitol, dar niciunul nu impresionează neapărat într-un anumit mod. Sunt telefoane pentru poze cu nepoții, în parc și pentru a crea amintiri, nu pentru cadre sau fotografii artistice.

Moto G14 este disponibil acum la un preț redus de 549 de lei și Moto G54 are un preț de vânzare momentan de 1153 de lei. Suntem aproape de Black Friday deci dacă vă interesează aceste două telefoane ar trebui să așteptați reducerile. Este clar că Moto G14 are un public țintă restrâns, pe care l-am menționat anterior, însă G54 Power Edition cred că se pliează pe gusturile mai multor persoane și nici nu costă atât de mult.