Lectură de 6 min

REVIEW Moto Razr 50: cel mai bun telefon pliabil ieftin pe care să-l cumperi

Abonează-te pe  
Moto Razr 50 este unul dintre noile telefoane pliabile lansate de Motorola și ar putea fi recomandarea standard pentru cei care doresc un telefon pliabil însă nu sunt dispuși să cheltuiască prea mult pe un asemenea smartphone.

Abonează-te pe YouTube

Fii primul care vede review-urile și cele mai interesante noutăți din domeniul tehnologiei și inovației.

Vezi în avanpremieră

Pe 25 iunie s-a lansat seria de telefoane pliabile a Motorola și noi am publicat review-ul pentru modelul Ultra. Ne-a plăcut în cea mai mare parte și vă invităm să vă uițați la review, însă între timp a ajuns și fratele mai mic razr 50 la review și după ce l-am folosit două săptămâni pot spune că ar putea fi cel mai bun pliabil ieftin pe care să-l cumperi acum.

Dacă tot am început așa hai să vă zic și prețul pentru acest telefon. Moto razr 50 are un preț acum de 4000 de lei. Moto Razr 40 Ultra de anul trecut are un preț de 3500 de lei, Samsung Flip 5 și Oppo Find N2 Flip tot în jur de 4000 de lei. Deci aici se întâlnește un preț mai mic cu utilitatea mai mare și coolnessul pe care-l găsești la un asemenea telefon. Poți să te duci pe versiunea razr 50 ultra sau Flip 6 de la Samsung, dar acolo prețul ajunge la 6000 de lei sau poți alege modele mai vechi și mai ieftine la 2700-2900 dar acolo faci un compromis în ceea ce privește utilitatea deoarece modelele acelea au display-uri externe mai mici.

Acum că am stabilit piața hai să intrăm în detalii despre acest telefon. Versiunea de bază de anul acesta de razr este practic versiunea ultra de anul trecut, în ceea ce privește designul, cel puțin. Dimensiunile sunt aceleași de câteva generații și telefonul deschis are un display lunguieț de 6,9 inci și o grosime de 7,3 mm, iar când e pliat ai la dispoziție un ecran extern de 3,6 inci și telefonul capătă o grosime de 15,9 mm. Razr 50 Ultra are display-ul mic pe toată jumătatea (4 inci), iar aici mai avem această bucată mică care nu este display. Marginile și colțurile sunt rotunjite și plăcute la atingere, în contrast cu Flip6 care are linii drepte și un aspect mai pătrățos. Balamaua a fost îmbunătățită și plierea și deplierea se face mai ușor și e mai facil de deschis cu o singură mână. Telefonul este disponibil în mai multe culori, iar cel din imagine este cel bej și mai există o opțiune portocalie și gri. Spatele este din piele ecologică și este plăcut la atingere și nu alunecă din mână.

Dacă achiziționezi razr 50 primești un pachet complet cu încărcător și husă care-ți permite telefonul să-l ții ca pe o gentuță. Cum am zis și în review-ul lui ultra este o alegere feminină și eu aș folosi telefonul fără carcasă sau mi-aș cumpara alta.

De asemenea, interesant este că anul acesta telefoanele razr 50 au primit și certificare IPX8 pentru rezistență la apă, pe când modelul de anul trecut avea doar „water repelling coating”. Încă nu avem rezistență la praf precum Flip 6.

Rama este realizată din aluminiu și ecranul exterior este projat de sticlă Gorilla Glass Victus. În continuare pe lateral ai butonul de pornire care e și senzor de amprentă și este foarte convenabil de utilizat pentru deblocarea acestuia indiferent dacă e pliat sau nu.

Apoi mai ai două butoane pentru volum și pentru realizarea de fotografii, difuzor, port de încărcare și sertarul pentru un singur SIM. Dacă vrei dual-SIM trebuie să activezi un e-SIM. În colțul ecranului exterior avem cele două camere foto și blițul.

La fel ca și în cazul lui Moto 50 Ultra, nici aici moto nu te limitează la anumite widgeturi sau programe pe ecranul exterior. Pe acest display poți rula Maps, Gmail, YouTube, Spotify și cam tot ce vrei tu. Unele au mai mult sens pe un ecran mic, altele mai puțin. Poți vedea calendarul, vremea, te poți juca tot felul de joculețe simple, poți căuta pe Google, poți și apela pe cineva astfel și intră pe modul difuzor. De asemenea, aplicațiile trec de pe un ecran pe altul când le folosești.

Asta mi-a plăcut tot timpul la pliabilele motorola că-ți dau libertate de alegere și de utilizare a ecranului exterior. Ai multe widgeturi și poți rula ce aplicații dorești tu aici, inclusiv jocuri.

De asemenea, acest gen de telefon este foarte bun pentru selfie-uri, filmări deoarece te poți vedea pe micul display. Poți face poze, filmări, filmări slowmotion sau portrete.

Ecranul principal este OLED și are o rată de refresh variabilă de 120 Hz, rezoluție FHD+ și o luminozitate maximă de 3000 de niți, însă asta doar pentru scurt timp și pe o zonă mică. Totuși, în general e destul de luminos să-l folosești în zile cu soare, doar că trebuie să-l cam ștergi constant deoarece folia de protecție se umple de amprente și grăsimea lăsată de degete. Asta e valabil la toate pliabilele, btw.

Pentru filme și YouTube este un ecran bun, dar trebuie să ții cont de faptul că este mai lunguieț și astfel filmele tradiționale 16:9 vor avea margini pe lateral sau întinzi imaginea pe tot ecranul și astfel modifici încadrarea.

Razr 50 primește și el aceeași cameră wide de 50 MP f/1.7 de la versiunea ultra, însă nu și camera telefoto, ci păstrează un senzor ultrawide de 13 MP f/2.2, iar camera de selfie este de 32 MP ca pe ultra. Sincer, eu prefer setupul de pe acesta deoarece o cameră ultrawide mi se pare mai utilă decât una telefoto pe un astfel de smartphone cu care vei realiza multe selfie-uri și te vei filma. Cu un ultrawide te poți încadra mult mai ușor și poți surprinde mai bine o scenă. Cum am zis și în review-ul lui razr 50 ultra, camerele fac poze ok, dar Motorola mai are de lucru la procesarea software. Acum face poze prea contrastante de multe ori, un pic cam saturate și în unele selfie-uri dă o tentă de roșu pe piele. Altfel, pe timp de noapte este ok, fără să strălucească, iar bokehul din portret este plăcut ochiului însă decuparea subiectului de fundal nu este tot timpul cea mai bună.

Însă telefonul compensează prin utilizabilitate și creativitatea pe care ți-o poate stârni prin simplu fapt că-l poți folosi în mai multe moduri și faptul că te poți vedea îți oferă posibilitatea pentru o încadrare mai bună. În același timp, ecranul exterior poate fi folosit de ceilalți să se vadă când le faci poză.

Pentru acest model, motorola a decis să meargă cu un procesor Mediatek 7300X pe 4nm, 12 GB RAM și 256 sau 512 GB spațiu de stocare. Este o combinație satisfăcătoare, iar procesorul este suficient de performant și de eficient energetic pentru 2024 cu o autonomie de o zi și aproape de 12 ore de funcționare continuă cu PCMark, însă în unele situații am mai văzut mici poticniri, puțin lag atunci când deschid camera sau când trec de la un mod la altul. Toate aplicațiile încercate de mine funcționează bine, inclusiv jocuri cu grafica impresionantă precum Zenless Zone Zero, pe care-l poți rula pe setări grafice medium și 60 de fps, însă se va încinge după 15-20 de minute de joc. Pe acest telefon ți-aș recomanda să aplici limitatorul de 30 de FPS într-un astfel de joc. Altfel în Squad Busters a rulat impecabil și fără să se încălzească după un meci.

După cum se poate vedea și în testele sintetice, telefonul nu impresionează prin scorurile obținute, dar măcar e stabil, nu se încinge în utilizare normală și e suficient de performant pentru majoritatea lucrurilor pe care vei vrea să le faci cu acest smartphone.

Bateria este chiar mai mare decât cea de pe 50 Ultra, și aici avem una cu o capacitate de 4200 mAh, cred că e cea mai mare de pe un astfel de telefon pliabil. Se încarcă pe fir la 30 de wați și wireless la 15 wați.

La nivel de software avem parte experiența clasică Google + Motorola. Este un sistem de operare curat, fără briz brizuri, iar mie îmi plac mult gesturile specifice motorola, să scuturi telefonul pentru a deschide camera, să-l lași cu fața în jos pentru Do not disturb și așa mai departe.

Drept concluzie, eu cred că moto razr 50 ultra este cel mai bun telefon pliabil ieftin pe care să-l cumperi în 2024. Da, modelul 40 ultra de anul trecut e poate mai performant, dar razr 50 are o baterie mai mare, are rezistență la apă și o cameră de 50 MP. Ai putea alege un Flip 5 din 2023, dar cu acela nu ai libertatea mare de utilizare a ecranului exterior pe care ți-o oferă acesta.

Abonează-te pe  

Citeste mai departe:
mai multe despre:

Pe aceeasi tema: