Abonează-te pe YouTube
Fii primul care vede review-urile și cele mai interesante noutăți din domeniul tehnologiei și inovației.
Lectură de 7 min
Fii primul care vede review-urile și cele mai interesante noutăți din domeniul tehnologiei și inovației.
Moto Razr 50 Ultra aduce câteva îmbunătățiri esențiale la nivel de design, performanță și funcționalitate. Stai cu mine să afli care sunt acestea și să aflii dacă moto razr 50 ultra este pentru tine. Hai să începem cu aspectul și cu utilizarea.
La început primele telefoane pliabile de acest gen aveau ecranele exterioare mici și nu prea erau utile. Treptat asta s-a schimbat, iar acum avem un display de 4 inci pe exterior pentru 50 ultra, devenid astfel smartphone-ul pliabil de acest gen cu cel mai mare display exterior.
Cu achiziția acestui smartphone ai parte de un pachet complet cu încărcător, cablu și chiar și o husă care face telefonul să poată fi purtat și ca pe o gentuță cu această curelușă de piele. Husa este în culoarea telefonului și mi se pare cool, dar cam feminină, iar eu dacă mi-aș cumpăra acest telefon aș căuta alta. La fel ca și alte smartphone-uri ale Motorola și aici cutia este parfumată și accesoriile vor mirosi frumos o perioadă.
Revenim la telefon și balamaua telefonului a fost îmbunătățită și acum telefonul se simte mult mai plăcut la pliere și mai robust. Rama este realizată din aluminiu și ecranul exterior este projat de sticlă Gorilla Glass Victus 2. În continuare pe lateral ai butonul de pornire care e și senzor de amprentă și este foarte convenabil de utilizat pentru deblocarea acestuia indiferent dacă e pliat sau nu.
Apoi mai ai două butoane pentru volum și pentru realizarea de fotografii, difuzor, port de încărcare și sertarul pentru un singur SIM. Dacă vrei dual-SIM trebuie să activezi un e-SIM. Spatele este în culoarea modelului și are piele ecologică plăcută la atingere. În colțul ecranului exterior avem cele două camere foto și blițul. Personal cred că arată foarte bine, se simte premium, la același nivel cu principalul competitor Z Flip de la Samsung.
La astfel de telefoane, display-ul exterior a fost tot timpul foarte important, iar Motorola a făcut tot timpul o treabă bună și-ți dă libertate maximă aici. Nu te limitează la anumite widgeturi sau programe. Pe acest display poți rula Maps, Gmail, YouTube, Spotify și cam tot ce vrei tu. Unele au mai mult sens pe un ecran mic, altele mai puțin. Poți vedea calendarul, vremea, te poți juca tot felul de joculețe simple, poți căuta pe Google, poți și apela pe cineva astfel și intră pe modul difuzor. De asemenea, aplicațiile trec de pe un ecran pe altul când le folosești.
Vă spuneam că anul acesta display-ul extern este mai mare, însă majoritatea aplicațiilor pe care le vei deschide aici nu se vor întinde pe toată dimensiunea acestuia, ci se vor opri undeva deasupra camerelor. Când folosești camerele să-ți faci selfie-uri atunci vei vedea pe toată suprafața.
De asemenea, dacă ești genul de persoană care își face multe selfie-uri, dacă se filmează și în general este foarte prezentă pe social media atunci acest telefon ar putea fi excelent pentru tine. Ar putea fi pentru că este foarte ușor să te pozezi, să te filmezi, să faci tot felul de unghiuri interesante. Despre calitatea imaginilor o să vorbim curând.
Până acum am vorbit doar despre cum e telefonul închis, însă acesta se poate deschide și astfel ai în față același ecran lunguieț de 6,9 inci POLED cu o rată de refresh de până la 165 Hz. Ambele display-ul sunt suficient de luminoase pentru a fi folosit pe vremea aceasta afară. Doar că display-ul din interior este acoperit de un material care nu este din sticlă evident și acesta este mai predispus la amprente și este în continuare puțin cam lipicios pe decente. Până când se inventează sticla care să se îndoaie așa ne mulțumim și cu asta. Apropo, cuta este aproape invizibilă și abia se simte la atingere. Cel puțin acum. Cum se comportă pe viitor? Rămâne de văzut, dar cred că mai bine decât la Flip unde trebuie să-i schimb folia la cam 6-8 luni pentru că se dezlipește la mijloc.
Pentru browsing și navigare e un ecran foarte ok, însă pentru consum media trebuie să ții cont de faptul că este mai lung decât altele și asta înseamnă margini negre mari pe lateral când vizionezi clipuri video sau întinzi imaginea pe tot ecranul și mai pierzi din încadrare. Unele jocuri se întind pe toată suprafața, la altele o să ai mici margini stânga dreapta.
Acum hai să trecem la camere deoarece avem schimbări importante și aici. Pe hardware, cel puțin, că pe software lucrurile au rămas cam la fel. Anul trecut am avut o cameră de 12 MP și una de 13 MP, anul acesta avem două de 50 MP, una wide și alta telefoto cu zoom optic 2x. Anul acesta Motorola a decis să renunțe la ultrawide în favoarea unui telefoto și nu știu dacă a fost o decizie bună. Pe de o parte cu un telefoto obții o compresie mai bună în portrete și poți realiza fotografii de la distanță, pe de altă parte, ultrawide îți oferă un unghi mai larg și astfel de poți filma mai ușor din mână. Un avantaj al acestui smartphone este că poți să te filmezi ușor, însă 24 mm cât are lentila wide este destul de strâns și trebuie să întinzi mâna la maximum ca să obții o încadrare bună. Ceva de ținut cont dacă vrei să-l folosești astfel.
Altfel pozele ies destul de bune cu acest smartphone. Spun destul de deoarece cred că Motorola ar trebui să lucreze la prelucrarea software deoarece acum face poze prea contrastante de multe ori, un pic cam saturate și în unele selfie-uri dă o tentă de roșu pe piele, mai ales evident în această poză nocturnă. Imaginile au detalii și sunt saturate, puțin cam mult pentru gustul meu, dar poate vouă vă plac așa. Altfel, pe timp de noapte este ok, fără să strălucească, iar bokehul din portret este plăcut ochiului însă decuparea subiectului de fundal nu este tot timpul cea mai bună.
Însă telefonul compensează prin utilizabilitate și creativitatea pe care ți-o poate stârni prin simplu fapt că-l poți folosi în mai multe moduri și faptul că te poți vedea îți oferă posibilitatea pentru o încadrare mai bună. În același timp, ecranul exterior poate fi folosit de ceilalți să se vadă când le faci poză. Ceea ce este foarte cool și mi-a adus aminte de un cuplu pe care l-am văzut recent pozând. El îi ținea telefonul cu ecranul spre ea, deci se poza cu camera de selfie, și ea se mișca mai la stânga, mai la dreapta, cu parul într-o parte sau în alta. Practic el funcționa pe post de trepied și declanșator. Cu Moto Razr 50 Ultra poți să faci asta și să folosești camera mai bună de pe spate.
Și uitasem să menționez camera de selfie din interior care este de 32 MP și poate fi bună pentru apeluri video sau alte asemenea lucruri, dar vă rog, dacă vă luați acest telefon faceți poze cu camerele mai bune din exterior.
Pe partea de performanță am avut parte de o premieră și acesta este primul telefon pe care-l folosesc cu procesor Snapdragon 8s Gen 3, un fel de frate mai mic al lui 8 Gen 3. În testele sintetice este mai jos decât un smartphone cu Snapdragon 8 Gen 3 cu scoruri de 1923 pe single core și 4423 pe multi core, făță de peste 2000 pe single core și în jur de 6000 pe multicore cât are un smartphone cu 8 Gen 3.
În utilizarea obișnuită nu o să vedeți o diferență și toate aplicațiile rulează foarte bine și m-am jucat PUBG și Star Wars Hunters și au rulat foarte ok la setări grafice High și cu fluctuații ale FPS-ului între 50 și 60 de FPS. Multitaskingul este bun și aplicațiile trec fluent de la un display la altul. Nu se încinge prea tare, dar există un thermal trothelling evident și telefonul reduce performanța pentru a păstra temperatura sub control. Eu în PUBG după cam 15 minute de joc am văzut un maximum de 41 de grade la interior.
Acest model are 12 GB RAM și 512 GB spațiu de stocare, foarte bun pentru 2024. Per total, un plus de performanță față de modelul de anul trecut. Ah și o baterie ușor mai mare la 4000 mAh de la 3800 mAh. Asta înseamnă și o autonomie ușor mai bună, iar în testul PC Mark am văzut o utilizare de 12 ore și 40 de minute. Nu cel mai bun scor, dar destul de ok pentru un smartphone cu acest form factor. Ce înseamnă asta? Că te va ține o zi. Ceea ce este foarte ok pentru mine care folosește acum un iPhone 14 Pro pe care trebuie să-l încarc de două ori pe zi practic.
La nivel de software avem parte experiența clasică Google + Motorola. Este un sistem de operare curat, fără briz brizuri, iar mie îmi plac mult gesturile specifice motorola, să scuturi telefonul pentru a deschide camera, să-l lași cu fața în jos pentru Do not disturb și așa mai departe.
La final să vă zic și prețul și concluzia mea. razr 50 ultra poate fi achiziționat la prețul de 4999 RON, având un discount de 1000 RON din prețul recomandat de 5999 RON, de la partenerii autorizați Altex, Emag, Flanco și Media Galaxy.
Nu este ieftin, însă la ora actuală este probabil cel mai bun smartphone de acest gen de pe piață. E performant, are o autonomie satisfăcătoare, iar ecranul exterior este foarte util. Pe partea de poze cred că se poate mai bine și sper ca Motorola să-și regleze algoritmul de procesare.
De asemenea, Motorola a lansat și Moto Razr 50 care vine cu alte specificații dar ar trebui să fie mai ieftin la 4000 de lei.
Să vedem cu ce vin și ceilalți competitori pe acest segment, însă până atunci vă recomand acest model, însă dacă vă doriți un astfel de telefon, dar e peste buget atunci aruncați o privire peste Moto Razr 40 Ultra care acum se vinde cu 3700 de lei.