Dar să încep cu începutul și să vorbim despre designul lui MSI GL 66 Pulse. Până acum pentru mine laptop-urile MSI au fost așa și așa, adică unele îmi plac, altele nu și parcă nu prea știu în ce direcție să meargă cu designul.
În cazul lui GL 66 Pulse pot să zic că-mi place. Are un look de gamer, dar nu este foarte strident. De exemplu, îmi place foarte mult spatele sau josul laptop-ului, MSI alegând să expună componentele, sistemul de răcire, iar geekul din mine apreciază acestă estetică și ar trebui să aibă și o funcție utilitară, ajutând răcirea. Îmi place acestă combinație de culori (negru și gri) și cu tastatura iluminată cred că arată bine.
Pe capac avem logo-ul cu dragonul MSI și câteva linii asimetrice. În spate avem și două fante pentru împingerea aerului cald spre exterior. Și pe laterale avem două fante, însă doar pe una se elimină aerul cald, cea din stânga astfel încât să nu te deranjeze atunci când folosești un mouse (dacă ești dreptaci). Cum deschidem capăcul vedem că această estetică cu linii drepte continuă și la interior și vedem pe margine în stânga și în dreapta tastaturii niște striații, iar deasupra o fantă mică. Nici touchpadul, mic de altfel, nu scapă și sunt desenate linii drepte la fiecare colț și un triunghi în mijloc.
Eu zic că este o estetică destul de cool și minimalistă, dar mi-aș dori să renunțe la acel logo cu dragon de pe carcasă, însă probabil nu se va întâmpla asta.
Laptopul de față stă decent la capitolul conectivitate și pe o parte avem port ethernet, un HDMI, port UBS-C și unul USB 3.2 și o mufă de căști sau microfon, iar pe partea cealalaltă avem un port USB 3.2 și altul 2.0. Avem Wi-Fi 6 și bluetooh 5.2 la interior.
Performanță MSI GL 66 Pulse
Și acum să trecem la substanța acestui review - performanța, cum se descurcă în jocuri, ce-ți oferă acest laptop și la ce să te aștepți. Înainte de toate, acest model este GL66 11UEK cu display-ul QHD și rata de refresh de 165 Hz, restul modelelor din această serie sunt cu ecrane FHD la 144 Hz.
Procesorul pe acest model este Intel Core i7 11800H cu o frecvență de bază de 2,3 Ghz și una de boost de 4,5 GHz, alături se află 16 GB RAM DDR4 (poți upgrada până la 64 GB) și o placă video Nvidia GeForce RTX 3060 cu 6 GB memorie virtuală. Spațiul de stocare aici este un SSD de 1 TB, însă mai există un slot disponibil și poți ajunge la 2 TB.
Ca să testez acest laptop în jocuri am luat trei titluri: Doom Eternal pentru a vedea în ce condiții poți să atingi 165 de fps pentru a te bucura de rata de refresh de 165 Hz la rezoluție QHD și Control și Cyberpunk 2077 să văd dacă poți aveam 60 de fps pe setări ridicate.
Doom Eternal (FPS) - QHD
60 FPS High RTX On DLSS Quality
70-100 Ultra RTX Off, DLSS Off
80-129 Ultra DLSS Quality
100-160 Ultra DLSS Performance
160+ FHD Medium, DLSS Peformance
După cum se vede, Doom Eternal rulează bine pe acest PC și poți juca chiar la peste 160 de FPS, însă trebuie să reduci rezoluția și să folosești DLSS.
Control (FPS) QHD
43 High RTX OFF, DLSS OFF
118 High RTX OFF, DLSS On
80 High RTX ON, DLSS ON
Control rulează bine, însă nu poți avea peste 60 fps pe setări grafice ridicate la rezoluție QHD, fără DLSS, însă dacă aplici DLSS ai lejer peste 60, iar dacă bagi și RTX în acțiune atunci ai un număr de cadre bun, însă variază în funcție de ce se întâmplă pe ecran, însă chiar și în scenele mai aglomerate nu prea am văzut să scadă sub 60 de fps cu DLSS activat.
Cyberpunk 2077 (FPS) QHD
28 High
39 Ultra DLSS Quality
55 Ultra DLSS Performance
40 Ultra RTX Mediu DLSS Performance
30 Ultra RTX Ultra DLSS Performance
Cyberpunk 2077 este un titlu care necesită mai multe resurse și dacă vrei să joci la 60 de fps ar trebui să apelezi la DLSS și poate să cobori rezoluția o treabă mai jos.
Spațiul de stocare este format dintr-un SSD de 1 TB, dar nu este extraordinar de rapid. În testele mele nu am văzut viteze de scriere mai mari de 1,6 Gbps și de citire de 1,8 Gbps. Not great, not terrible.
În testele sintetice cu 3D Mark, MSI GL 66 Pulse s-a descurcat în regulă, dar sub media laptop-urilor cu dotări similare. Am văzut scoruri între 7100 și 7500 de puncte în modul performance. Iar în cazul PCMark 10 am văzut scoruri de aproape 11.000 de puncte.
Am testat recent un Lenovo Legion cu acest tip de panou, dar acela era echipat cu un RTX 3070 și făcea mai bine față la jocurile noi. Și acum să trecem și la temperatură și zgomot.
Cum era de așteptat, procesorul Intel se încinge repede și bine și am văzut Thermal Throtteling în testele cu Intel Extreme Tuning. Urcă repede spre 4,4-4,5 GHz apoi reduce turațiile cam 3,6 Ghz, iar temperatura maximă atinsă este de 96 de grade.
În testele 3D Mark am văzut temperaturi și mai mari de 98 de grade celsius, atât pe procesor, cât și pe placa video. Dar aici frecvența celor două componente a stat mai sus pentru mai mult timp. Pe de altă parte, în stress testul cu 3D Mark indică o temperatură maximă de 76 de grade celsius în cazul ambelor componente.
În jocuri video am văzut o fluctuație de temperatură de la 76 până la 96 de grade, în funcție de ceea ce se întâmpla pe ecran și cât de muncite erau componentele.
În programe precum Blender procesorul susținea o frecvență de 3,5 GHz la o temperatură de 95 de grade celsius. Toate aceste teste au fost făcute în modul performance. Dacă treci pe balanced, silet sau battery și puterea scade, dar și temperatura. Dacă vrei o reducere mică a temperaturii poți activa și Cooler Boost, însă mi se pare că face mai mult zgomot decât să reducă neapărat temperatura internă a componentelor.
La nivel exterior, această căldură nu se simte extraordinar de tare în zonele unde contează, adică în zona WASD, mai tare se incinde deasupra tastaturii, dar și în zona literelor H și J. L-am turat la maximum o oră două și tastele s-au încălzit, dar nu pot să spun că a fost deranjant la atingere.
În zona de zgomot, laptop-ul este destul de zgomotos și cu Cooler Boost acesta ajunge și la 60 db ceea ce poate fi deranjat și recomand căști. Dacă elimini Cooler Boost și jocul nu este foarte exigent în privința graficii atunci zgomotul este redus și am văzut valori de 40 db.
Experiență de utilizare și ecran
Display-ul acestui laptop este unul IPS cu o diagonală de 15,6 inci și o rezoluție QHD (2560 x 1440 pixeli) și cu o rată de refresh de 165 Hz. Este unul bun pentru jocuri și consum media. Este suficient de luminos de folosit în majoritatea situațiilor, are culori frumoase și saturate și ar putea fi decent și pentru creare de conținut, asta dacă nu faci o colorizare foarte avansată. Trackpadul deși este foarte mic și mai dificil de utilizat este unul precis, alunecă bine și clickul este unul plăcut.
Tastatura este una destul de bună cu o cursă satisfăcătoare a tastelor și oferă o experiență bună de scris și pentru gaming, însă are un layout cam ciudat și înghesuit. Cei de la MSI au decis să bage și numpad-ul aici și nu prea înțeleg de ce și tasta FN nu este în partea stângă cum este în mod obișnuit, ci a fost mutată în dreapta. Asta înseamnă că apelarea la funcțiile speciale sau la scurtături va trebui făcută cu două mâini nu cu una singură.
Avem și un webcam clasic 720p cu o imagine proastă, în schimb difuzoarele sunt bune și au un volum bun și vei putea urmări un filme, seriale sau să asculți muzică pe acest laptop. Înainte de concluzie să vedem punctele pro și contra
Puncte Pro
- Ecran QHD 165 Hz
- Bun pentru majoritatea jocurilor
- Difuzoarele
- Tastatură cu numpad (pentru cei care vor asta)
- Se poate upgrada ușor
Puncte Contra
- Se încălzește tare
- Este zgomotos
- Iluminarea RGB nu e grozavă
Ca să pot să trag o concluzie pentru acest laptop trebuie să iau în calcul și prețul acestui dispozitiv. Acest model GL 66 Pulse va fi adus la retaileri la un preț de 7800 de lei, ceea ce nu este rău și similar cu oferta Lenovo (review Legion 5 Pro). De asemenea, MSI va aduce și un model cu ecran de 17,3 inci și tot cu rată de refresh de 165 Hz și rezoluție QHD la 7900 de lei.
Acestea fiind zise, eu cred că acest model are un preț corect, însă poate fi tras în jos de temperaturile ridicate la care ajung procesorul și placa video și de faptul că poate fi zgomots atunci când activezi Cooler Boost.