Lectură de 5 min

REVIEW Nothing Phone 2a - o gură de aer proaspăt

Abonează-te pe  
Nothing Phone 2a este un telefon care nu costă mult, dar care iese în evidență pentru o atenție aparte acordată desginului, dar și funcționalității software.

Abonează-te pe YouTube

Fii primul care vede review-urile și cele mai interesante noutăți din domeniul tehnologiei și inovației.

Vezi în avanpremieră

Salut, eu sunt Florin și de cam 7 ani testez telefoane. Deci nu cred că e o surpriză pentru cineva când spun că la un moment dat entuziasmul pentru smartphone-uri scade de aceea mă bucur foarte tare când o companie încearcă ceva diferit: fie că e un telefon pliabil, fie că are o cameră rotativă, fie că un telefon cu două ecrane și așa mai departe.

Nothing Phone 2a mi-a readus puțin din bucuria de a deschide o cutie de smartphone și de a folosi un telefon pentru prima oară. De foarte mult timp nu mi s-a mai întâmplat ca după ce pornesc un telefon pentru prima dată să nu-l mai las din mână o oră. Acum cu Nothing Phone 2a l-am pornit, și-a făcut update-urile apoi m-am jucat cu widget-urile pe home screen, cu notificările, luminile de pe spate și cu wallpaper-urile.

Cei de la Nothing au reușit să aducă o gură de aer proaspăt în această industrie și eu mă bucur că o fac acum și la un preț foarte accesibil. Nothing Phone 2a are un preț de 1600 de lei versiunea cu 8 GB RAM și 128 GB stocare și modelul cu 12 GB RAM și 256 GB stocare ajunge la 1800 de lei. Ieftin pentru un telefon care arată bine și distinctiv.

Design - asul câștigător

Hai să vorbim despre design. Nothing a adus estetica asta de transparență și LED-uri cu Nothing Phone 1 și 2, iar acum o aduce la o categorie de preț și mai mică. Camerele foto au fost aduse în centru, iar în jurul lor este bobina NFC și tot acolo sunt și cele trei LED-uri ce se aprind când primești notificări sau un telefon. Apoi mai vedem acest cablu care se întinde de-a lungul telefonului. Acest model este pe negru, dar există o versiune Milky și una albă și eu clar prefer modelul alb sau milky. Telefoane negre vezi peste tot, dar albe nu prea și în plus vezi mai bine componentele.

Cei de la Nothing nu ne spun din ce este făcut spatele, însă eu zic că este plastic. Asta e bine și nu. E bine pentru că e lipicios și telefonul are o aderență bună și nu o să-ți scape din mână. Nu este bine deoarece nu are acel feeling premium și atrage foarte mult amprentele, dar și scamele sau părul. Nu știu, dar se încarcă electromagnetic și dacă-l lași într-un loc puțin imediat găsești pe el scame, păr, praf și așa mai departe. Practic, fie trebuie să ai o cârpă de microfibră tot timpul cu tine, fie îi pui o carcasă transparentă. Eu aș alege cârpa.

Altfel marginile sunt mate, plăcute la atingere, iar colțurile sunt rotunjite. Telefonul are acel look boxy cu margini plate, cu un display mare de 6,7 inci și margini negre simetrice și foarte mici. Are o greutate de 196 de grame, dar cumva se simte mai ușor și are o grosime de 8,6 mm, dar și certificare IP54 pentru apă și praf.

Display-ul este AMOLED cu rezoluție FHD+ și rată de refresh variabilă de 120 Hz cu o luminozitate maximă de 1300 de niți și are suport pentru HDR10. Este un display bun, destul de luminos și plăcut de privit, indiferent că e vorba de social media, jocuri sau seriale. Totuși, rata de refresh este de 60, 90 sau 120 Hz și nu se duce mai jos ca pe alte telefoane premium. Acesta este protejat de sticlă Gorilla Glass 5. Experiența de consum media este completată de un set de difuzoare decent și cu un volum destul de ridicat.

În cadrul interfeței Glyph de pe spate există un total de 26 de zone adresabile individual, ceea ce permite tot felul de funcționalități, cum ar fi Glyph Timer și Glyph Progress. Acesta din urmă este destul de interesant, deoarece îți permite să urmărești progresul anumitor aplicații terțe, cum ar fi serviciile de livrare sau de ridesharing precum Uber

Bineînțeles, puteți utiliza, de asemenea, luminile Glyph pentru notificări. Luminile sunt, de asemenea, suficient de mari pentru a fi utile ca un fel de lumină extra pentru camera din spate. De asemenea, poți utiliza luminile ca indicator de numărătoare inversă pentru fotografii. Lucruri precum volumul și procentul de baterie pot fi, de asemenea, vizualizate.

De asemenea, acestea pâlpâie atunci când urmărești un clip video, indiferent că e pe YouTUbe sau Stories pe Insta. Bineînțeles le poți opri dacă dorești, însă ele fac parte din farmecul pe care-l are acest telefon.

Arată bine, mai ales considerând prețul, dar cum se descurcă cu performanța?

Performanță

Nothing Phone 2a este dotat cu un procesor Mediatek Dimensity 7200 Pro, 8/12 GB RAM și 128 sau 256 GB stocare. Dotări decente pentru categoria sa de preț. Cei de la Nothing au zis că nu au pus un Snapdragon echivalent cu acest Dimensity 7200 deoarece era mai slab. Într-adevăr, Snapdragon 7s Gen 2 obține scoruri mai mici în testele de benchmark decât acest procesor.

Lăsând la o parte aceste teste, telefonul se descurcă bine în utilizarea zilnică și a fost destul de fluid în perioada de testare. Spun destul de deoarece am mai văzut mici poticniri în aplicația de cameră, când închizi și deschizi o aplicație. Nimic grav, dar se mai întâmplă. Însă în general eu am fost mulțumit. Singura îngrijorare este cum se va descurca peste câțiva ani.

Altfel chiar am încercat și ceva light gaming cu jocuri precum Mighty Doom și Nothing Phone 2a l-a dus constant la 60 de FPS.

Nothing a venit cu schimbări și pe partea de software și poți face un aspect unitar și diferit față de oricare alt telefon Android de pe piață. Așadar ai widgeturi pentru vreme, ceas, baterie și pentru scurtături precum wallet, airplane mode, do not disturb și așa mai departe. De asemenea, sistemul încearcă uniformizarea tuturor iconițelor pentru un aspect unitar, dar nu merg toate după cum este evident.

Există și un Always on Display în același stil Nothing, minimalist, dar util.

O altă chestie care mi-a plăcut este funcția de AI Wallpaper și astfel poți să combini diferite stiluri pentru a crea ceva nou. E pretty cool, majoritatea ies bine și așa ai tot timpul ceva nou, fără să mai cauți pe internet. Un alt effect cool este acesta de sticlă care mie îmi place foarte mult.

Camere foto

Acest smartphone are două camere pe spate de 50 MP, una wide și alta ultrawide. Din start, observăm că nu avem cameră tele, dar la această categorie de preț nu prea găsești asta. În schimb, ai zoom in senzor de 2x și unul digital până la 10x. Altfel ambele camere se descurcă bine în lumină, cu un HDR bun, contrast mare și detalii. Mi-a plăcut și modul portret care desprinde bine subiectul de fundal și adaugă un plus de lumină pe față. Se descurcă ok și pe timp de noapte și chiar are și un mod pro în care poți trage RAW. Chiar se descurcă destul de bine pe poze și Nothing a mai lucrat la procesarea pozelor de la Nothing Phone 2, deci sunt pe drumul cel bun.

Pe video poate filma 4K la 30 fps cu ambele camere ceea ce e bine. Nu are filmare 4K la 60 de FPS, dar nici nu mă gândeam la acest preț și cu camera de selfie poate filma doar FHD. Stabilizarea optică pe camera principală ajută la realizare unor filmări line.

Nothing Phone 2a - cel mai bun smartphone „de buget”

Eu sunt obișnuit să fiu entuziasmat de telefoane de peste 1000 de euro deoarece acestea au cele mai noi funcții, cel mai bun design și așa mai departe. Însă Nothing Phone 2a a reușit să mă facă bucuros, mi-a readus acea bucurie de a încerca un telefon nou prin designul său, atât la exterior, cât și la interior prin software. Performanța este satisfăcătoare, la fel și camerele foto și în această categorie de preț greu găsești ceva mai bun și vă zic de acum că este foarte probabil ca acest smartphone să câștige multe premii de cel mai bun smartphone de buget. Singurul inconvenient cu adevărat este că spatele atrage foarte multe scape și e greu de curățat.

Abonează-te pe  

Citeste mai departe:
mai multe despre:

Pe aceeasi tema: