Abonează-te pe YouTube
Fii primul care vede review-urile și cele mai interesante noutăți din domeniul tehnologiei și inovației.
Vezi în avanpremieră
Google Stadia s-a lansat în România în decembrie 2020 și mi-a plăcut serviciul, vezi review-ul aici. M-am putut juca pe desktop, laptop sau telefon, dar nu și pe televizor. Pentru asta aveam nevoie de un Chromecast 4K, ceea ce era păcat deoarece experiența de gaming pe televizor probabil ar fi fost cea mai bună.
Google Stadia pe televizor
Au trecut câteva luni și Google a venit cu un update pe sistemul de operare Android TV (devenit Google TV pe cele mai noi) și le permite utilizatorilor să instaleze aplicația Stadia, ca și cum ai face-o pe un telefon cu Android.
Iar asta înseamnă că te joci juca direct pe televizor și tot ce ai nevoie este de un controller și o conexiune la internet. Am zis să profit de asta și să testez un nou joc de pe platformă. M-am gândit că ar fi potrivit Olympic Games Tokyo 2020, că tot urmează să vină Jocurile Olimpice.
Să nu te aștepți ca Olympic Games Tokyo 2020 Video Game să fie un titlu prea serios sau unul AAA, ci unul creat pentru a fi distractiv pentru a te juca alături de familie sau cu străini pe internet. Fără o poveste complicată, jocul te pune de la început să alegi o naționalitate apoi să-ți faci avatarul. Poți să intri în detalii sau nu. Mai departe, ai diferite probe olimpice la care să participi. Pentru început eu le-am luat pe toate la rând la modul practic pentru a vedea în ce constă proba și cum se joacă.
Olympic Games Tokyo 2020 The Official Video Game Gameplay
De obicei, controlul este foarte simplu și nu implică cunoașterea a mai mult de 3-4 butoane. În unele jocuri acesta este intuitiv, în altele puțin mai complicat. M-am descurcat prin toate, însă parcă cel mai dificil mi s-a părut baseball sau poate pentru că nu sunt eu familiarizat cu sportul. Așadar ai fotbal, baschet, tenis de câmp, tenis de masă, box, sprint 100 de metri, judo și așa mai departe. Nu sunt toate probele de la jocurile Olimpice, dar sunt destul de multe, zic eu.
După ce ai trecut prin antrenamente poți să intri la turneu și să joci tu împotriva AI-ului sau online împotriva altor jucători. De asemenea, poți juca local cu un al doilea jucător, dar pentru asta ai nevoie de un alt controller. Și așa devine un party game pe care să-l încerci cu prietenii sau copii.
Practic, acest titlu este compus din mini jocuri a căror durată este de 3-4 minute. După ce te-ai calificat ajungi în semifinale, apoi în finală. Interesant este că devine mai dificil pe măsură ce progresezi, ceea ce era și normal să se întâmple. AI-ul nu doar se mulțumește să se uite la tine cum îl bați ci începe să alerge, să atace și să se apere. Deci dacă îți dorești o medalie trebuie să muncești pentru ea. În unele sporturi chiar mi se pare că AI-ul nu este echilibrat și pare imposibil de învins. E genul de joc despre care ai spune că e „ușor de jucat, greu de perfecționat”.
Fiecare victorie îți aduce puncte pe care le poți cheltui pentru a îți personaliza personajul: poți să îi cumperi tot felul de constume, unele mai serioase, altele amuzante. La nivel audio-vizual, jocul este cum te-ai aștepta, unul rudimentar cu un stil grafic copilăresc, ceea ce este ok pentru un asemenea titlu, al cărui public țintă sunt copii.
Cum l-am jucat pe Stadia trebuie să vorbesc și despre experiența de joc și pot spune că a fost una bună. Majoritatea timpului a mers excelent pe televizor și doar în câteva rânduri conexiunea s-a întrerupt pentru câteva zeci de secunde pentru ca mai apoi să revină la normal.
Dacă ești entuziasmat de Jocurile Olimpice și vrei să reproduci atmosfera la tine acasă alături de copiii tăi sau de prieteni atunci poți să cumperi jocul, însă, mai degrabă, ți-aș recomanda să mai aștepți și să-l cumperi atunci când este la reducere.