Lectură de 11 min

REVIEW OnePlus 10 Pro - pentru pasionații de fotografie

Abonează-te pe  
Acesta este review-ul start-up.ro pentru cel mai nou flagship de la OnePlus, adică 10 Pro. 

Abonează-te pe YouTube

Fii primul care vede review-urile și cele mai interesante noutăți din domeniul tehnologiei și inovației.

Vezi în avanpremieră

Pentru anul acesta compania continuă parteneriatul cu producătorul de camere foto Hasselblad și promite unele dintre cele mai bune culori redate de un smartphone în fotografie. Drept urmare, în acest review o să ne concentrăm pe capabilitățile sale foto, însă înainte să vorbim despre design.

OnePlus 10 Pro nu este tocmai un telefon nou. Acesta a fost lansat în China la începutul anului, apoi și-a făcut apariția la MWC, unde colegul meu Vlad v-a povestit despre el, iar acum revenim la voi cu review-ul după două săptămâni de utilizare.

Mie îmi place aspectul acestui telefon, dar îmi este clar că este inspirat din seria Samsung S21/S22, cu acel modul de cameră care se prelungește pe muchia telefonului. Doar că aici modului camerei este mult mai mare și mai evident, cei patru senzori și blițul fiind amplasați în pătrat, ca la aragaz.

Acesta este lucios, însă spatele de sticlă are un finisaj mat, iar asta îi conferă o eleganță aparte, mai ales că nu prinde amprente deloc. Culoarea pe care o vedeți în imagine este Emerald Green și îmi place foarte mult.

Modelul va fi disponibil și pe clasicul negru. În rest, avem două difuzoare stereo, încărcare pe USB-C, slot pentru Dual-SIM, fără card microSD, butoanele pentru volum și pornire și clasicul switch OnePlus pentru a trece telefon de pe silențios, pe vibrații sau sunet.

Telefonul are o structură de aluminiu, stică Gorilla Glass Victus pe față și Gorilla Glass 5 pe spate și are o grosime de 8,6 mm și cântărește 200 de grame. Telefonul pare robust, însă cred că mulți dintre voi ați văzut momentul în care JerryRigEverything în rupe cu mâinile pe jumătate.

Display-ul este mare cu o diagonală de 6,7 inci, rotunjit la colțuri și pe margini și cu o perforație în partea de sus pentru camera de selfie. Ecranul este unul AMOLED LTPO 2 cu o rezoluție QHD+ și cu rată de refresh de la 1 Hz la 120 Hz.

Luminozitatea telefonului poate ajunge până la 1300 de niți. De asemenea, este calibrat din fabrică și capabil să afișeze până la 1 miliard de culori. Este un ecran excelent pentru consum media și pentru browsing. Poți să-l folosești liniștit și afară datorită luminozității crescute.

Rezoluția ecranului poate fi setată la FHD+ sau QHD+, în funcție de preferințe și ai multe opțiuni pentru afișarea culorilor. Poți merge pe natural sau Vivid sau poți alege un spațiu de culoare cinematic sau unul cu cel mai larg gamut de culoare pentru nuanțe cât mai precise. Ai și un mod numit nature tone display care schimbă temperatura culorilor pentru o vizionare cât mai confortabilă.

Per total, în opinia mea, acest display este unul dintre cele mai bune de pe un smartphone în 2022. Eu l-am folosit numai cu high refresh rate și rezoluție QHD+ și a fost o experiență excelentă, cu un mic amendament.

Rata de refresh a ecranului coboară până la vreo 5 Hz și urcă la 120 Hz în realitate,, în funcție de ceea ce faci, însă în multe jocuri rămâne la 60 Hz, ca și în cazul lui realme GT 2 Pro, despre care v-am povestit săptămâna trecută. Totuși, cei de la OnePlus mi-au transmis că în acest moment doar anumite jocuri suportă rata de refresh de 120 Hz, iar printre ele se numără Brawl Stars care chiar urcă la 120 Hz, iar numărul de fps variază și el între 110 și 120 pentru o experiență de gaming foarte smooth..

Sunetul este bun și are Dolby Atmos, iar experiența de audiție este una în regulă pentru filme și muzică. Un alt lucru pe care aș vrea să-l menționez și despre care nu prea vorbim este feedbackul haptic al telefonului, iar OnePlus 10 Pro are unul excelent, iar asta datorită implementării unui nou motor care se simte mult mai plăcut la atingere atunci când tastezi sau când navighezi prin meniuri.

Și acum să trecem la motivul principal pentru care ai dori să-ți cumperi OnePlus 10 Pro în dauna altor flagship-uri precum Samsung S22 Ultra sau iPhone 13 Pro Max. La camere foto.

Hasselblad OnePlus 10 Pro

La nivel foto, OnePlus 10 Pro are trei senzori: unul wide de 48 MP f/1.9 de 1 pe 1,43 de inci și cu stabilizare optică, altul ultrawide de 50 MP f/2.2 cu un câmp de vizualizare de 150 de grade și o cameră telefoto de 8 MP f/2.4 cu un zoom optic de 3,3x și cu stabilizare optică, bineînțeles. Camera de selfie este de 32 MP f/2.2 cu stabilizare electronică.

Camera principală poate filma până la 8K 24 fps, însă telefonul poate trage și 4K la 120 fps, însă pe camera ultrawide și doar 5 minute.

Deci la nivel de hardware nu este foarte diferit de ceea ce oferă alte telefoane, însă la nivel de software apar niște lucruri interesante precum faptul că telefonul are calibrare Hasselblad la nivel de culori și vine cu câteva feater-uri împrumutate de la producătorul german de camere foto.

Prin această calibrare, telefonul este capabil să surprindă până la 1 miliard de culori cu cele trei camere ale sale. Ca să văd exact ce înseamnă această calibrare am făcut un scurt comparativ dintre acest telefon și Samsung Note 20 Ultra și OnePlus 9, care a beneficiat și el de calibrare Hasselblad. Din imaginile analizate, îmi este clar că 10 Pro afișează culori mai aproape de realitate, mai aproape de cele văzut de ochi și un aer mai cald. Samsung are culori mai saturate și un aer mai rece, în timp ce OnePlus 9 nu este foarte diferit de 10 Pro, însă și aici se vede o schimbare cu culori mai puțin saturate pe 10 Pro.

Cel mai evident răspuns este dată de această comparație a fotografiilor făcute acestui zid cu grafitti și oneplus 10 pro reușește să redea un roșu închis și un galben mai puțin saturat. Pe de altă parte, Samsung are un roșu și un galben mai aprins și atât Note 20 Ultra, cât și OnePlus 9 Pro dau o tentă de verde zidului alb/gri pe care acest grafitti a fost desenat, pe care 10 Pro nu o dă.

Fiecare dintre cele trei camere este capabilă să capteze culori pe 10 biți. Astfel, dispozitivul realizează fotografii cu o creștere cu 25% a acoperirii gamei de culori DCI-P3 și procesează de 64 de ori mai multă culoare decât smartphone-urile care filmează în culori de 8 biți. Problema mea cu fotografierea în 10 biți este faptul că telefonul scoate fișiere Heic pe care trebuie să le convertești JPG.

Dacă asta nu era de ajuns, Hasselblad Pro Mode permite captura în RAW pe 12 biți pe toate cele trei camere de pe spatele telefonului. Astfel ai o flexibilitate mai mare atunci când editezi fotografii și poți să realizezi imagini cu mai multe nuanțe de culori decât ai reuși cu un alt telefon. Acest mod de fotografiere este mai bun deoarece astfel camera adună cât mai multe detalii, apoi poți să editezi cum dorești imaginea în programe precum Photoshop, Lightroom sau altele.

Camera principală a telefonului face o treabă foarte bună și mi se pare că se descurcă excelent în orice situație. Culorile sunt naturale, plăcute ochiului, fără a fi suprasaturate. Singura problemă ar fi faptul că indoor și cu captare pe 10 biți, camera este puțin cam lentă și dacă ai un subiect energic precum o pisică mică atunci vei avea mai multe cadre ratate.

OnePlus a colaborat cu trei fotografi și a realizat trei filtre numite Master: Serenity, Radiance și Emerald: Serenity este cel mai bine folosit pentru portrete, în timp ce Radiance are un stil suprarealist, interesant de utilizat pentru peisaje urbane, iar Emerald este recomandat pentru peisaje idilice. Serenity chiar mi se pare mișto și cred că se potrivește bine în fotografiile portret deoarece îi dă întregii imagini un aer cald pe care eu îl prefer în astfel de fotografii. Emerald și Radiance nu cred că le-aș folosi foarte mult, însă asta este pur subiectiv.

Apropo de fotografiile portret, OnePlus 10 Pro se descurcă bine la acest aspect și separarea subiectului de fundal este precisă în majoritatea cazurilor și cred că fotografiile arată bine, chiar și în situații mai dificile. Pe partea de selfie, mi se pare că blurul standar este prea puternic și eu aș alege un blur mai puțin pronunțat pentru un efect mai natural. Tot la selfie țin să menționeaz că telefonul nu poate filma 4K, ci doar FHD, ceea ce mi se pare foarte ciudat pentru un telefon flagship, însă dacă nu te filmezi des atunci poate nu e așa important.

Camera ultrawide surprinde imagini cu un câmp vizual de 110 de grade cu corectarea distorsiunii, însă dacă dorești poți surprinde imagini de 150 de grade sau să simulezi un efect fish eye, la fel ca pe realme GT 2 Pro. Per total am fost mulțumit de fotografiile realizate cu această cameră, însă pentru cele mai bune rezultate trebuie să ai lumină bună și e bine că imaginile surprinse de ultrawide au aceași coloristică ca imaginile făcute cu camera wide.

Pe timp de noapte, camera s-a descurcat ok, însă nu impresionează. În cadrele foarte slab iluminate vei vedea mult zgomot în imagine și telefonul nu face din noapte zi. Văzute pe un ecran de smartphone sunt ok, dar dacă te uiți pe un monitor vei observa puncte slabe.

Camera telefoto este cea mai slabă de pe acest telefon, iar faptul că are doar 8 MP se vede. Imaginile realizate de aceasta au un aspect oversharpened chiar și în scene cu lumină bună, iar asta se accentuează și mai mult în fotografii cu lumină slabă.

Altă caracteristică Hasselblad este un mod numit XPAN care a fost introdus cu un update pe OnePlus 9 și simulează fotografiile obținute cu camera Hasselblad XPan. Aceste fotografii au un câmp vizual foarte wide și îngust. Fotografiile realizate cu XPan Mode au un raport de 65:24 și au o rezoluție de 7872 pe 2916 de pixeli și poți face fotografii color sau alb-negru.

Pe partea video, OnePlus 10 Pro este destul de competent cu clipuri 8K cu foarte multe detalii și cadrele statice arată excelent, însă atunci când miști camera stânga-dreapta există un efect robotic, nenatural. Asta dispare la filmarea 4K și acolo cadrele în mișcare sunt mult mai naturale. Stabilizarea este bună în toate modurile de filmare, mai puțin în filmarea 4K la 120 fps deoarece telefonul filmează cu senzorul ultrawide ce nu are stabilizare optică.

Producătorii de telefoane se duc și către moduri pro pentru filmare, iar OnePlus 10 Pro are Movie Mode pentru filmări, care permite schimbarea setărilor după cum dorești, dar îți oferă și posibilitatea de a filma în format LOG fără un profil de imagine prestabilit, oferind mai multă libertate pentru editare. 

Per total, mie îmi place rezultatul acestei colaborări dintre OnePlus și Hasselblad și cred că OnePlus 10 Pro este unul dintre telefoanele de pe piață care face fotografii și clipuri video bune, însă nu trebuie să cazi pradă hype-ului și să realizezi că aceste dispozitive au senzori mici și nu se vor ridica la nivelul camerelor foto cu senzori mai mari. Mai departe, să trecem la performanță și să vedem cum se descurcă telefonul.

Performanță OnePlus 10 Pro

OnePlus 10 Pro dispune de un procesor Snapdragon 8 Gen 1, 8 sau 12 GB RAM DDR5, 128 sau 256 GB spațiu de stocare UFS 3.1. Deci tot ce este mai bun pe piață în acest moment. Drept urmare, experiența de utilizare este fără cusur și vei putea rula orice aplicație și orice joc dorești.

Vei putea face multitasking și telefonul nu se va poticni, însă când vine vorba de testele sintetice avem de-a face cu o situație atipică. Pe lângă acest telefon, am mai testat smartphone-urile Realme GT 2 Pro și Xiaomi 12 ce sunt dotate tot cu Snapdragon 8 Gen 1 și cu acestea am obținut punctaje mai mare atât în Geekbench 5 cât și în 3DMark decât cu OnePlus 10 Pro.

În 3DMark, Xiaomi 12 a obținut un punctaj cu 3% mai mare în 3DMark, cu 27% în PCMark și cu 22% mai mare în Geekbench 5 pe single core, ceea ce mă face să cred că OnePlus limitează puterea pentru un un management mai bun al căldurii.

În jocuri nu am observat o diferență uriașă a acestei limitări și am avut tot 58-60 de fps în PUBG și în jur de 40-45 de fps în Genshin Impact pe setării grafice medii. La nivel de temperatură telefonul se încinge când este forțat și poți vedea temperaturi de 45 de grade celsius. Totuși, în regim de utilizare normal și casual gaming nu o să ai probleme și două două meciuri în Call of Duty, telefonul indica temperatura de 38 de grade.

OnePlus 10 Pro are o încărcare foarte rapidă de 80W, care poate alimenta bateria mare de 5.000 mAh de la 1% la 100% în doar 32 de minute. OnePlus 10 Pro suportă și încărcarea wireless de 50W, care ar duce dispozitivul de la 1% la 100% în 47 de minute. Asta nu am testat deoarece nu am avut la dispoziție și un încărcător wireless de 50 de wați. Totuși, un încărcător de 80W și cablul USB-C sunt incluse în cutia OnePlus 10 Pro. 

Pe de altă parte, autonomia nu este grozavă în condițiile în care ai rezoluția setată la QHD și rata de refresh ridicată și am avut în medie cam 4 ore de screen on time cu o încărcare. Totuși, nu m-ar deranja prea tare pentru că ai parte de încărcare super rapidă atât pe fir, cât și wireless.

Și cu asta, cred că este timpul să trecem la punctele pro și contra, apoi vorbim despre preț și tragem o concluzie.

OnePlus 10 Pro Puncte Pro și Contra

Pro

  • Display-ul
  • Culori imagini
  • Camera foto principală
  • Încărcare foarte rapidă
  • filmări clare

Contra

  • Nu are filmare 4K pe selfie
  • La fel ca și alte telefoane cu Snapdragon 8 Gen 1, se încinge
  • Autonomie slăbuță

Concluzie

OnePlus 10 Pro se va vinde în două variante în România: la 12 GB RAM și 256 GB pentru 4999 de lei și 8 GB RAM și 128 GB stocare pentru 4499 de lei.

OnePlus 10 Pro5G va fi disponibil la precomandă pe oneplus.com și pe eMAG începând de astăzi. Cei care precomandă pe oneplus.com vor primi gratuit și o pereche de căști premium OnePlus Buds Pro. Cumpărătorii de pe eMAG trebuie să își conecteze telefonul OnePlus 10 Pro la contul OnePlus și să răscumpere Buds Pro în aplicația magazinului OnePlus.

Este clar că OnePlus a intrat într-un con de umbră de când a fost făcut public faptul că va fi mai mult integrat în ecosistemul Oppo. Asta se vede la software, la denumiri și la funcționalități. Deja parteneriatul cu Hasselblad a ajuns acum și la Oppo cu flagship-ul Find X5 Pro. Nu știu care va fi soarta OnePlus pe viitor.

Însă judecând de sine stătător produsul, OnePlus 10 Pro reprezintă o alegere bună pe acest segment de preț. Camerele sunt bune, most of the time, e rapid și display-ul este excelent, iar prețul este ceva mai mic decât al competitorilor, însă nu neapărat cel mai mic și aici mă uit la Motorola Edge 30 Pro care are specificații similare și are un preț de 4000 de lei.

Abonează-te pe  
Pe aceeasi tema: