Lectură de 5 min

REVIEW OnePlus Nord CE 5G - best buy la 1500 de lei

Abonează-te pe  
OnePlus Nord CE 5G este cel mai recent telefon accesibil pe care compania OnePlus l-a lansat pentru a ataca segmentul mid-range de telefoane accesibile. Telefonul nu este perfect și lipsesc anumite elemente pe care poate le-ai dori, dar bifează îndeajuns de multe căsuțe, încât să-l facă best buy la 1500 de lei.

Abonează-te pe YouTube

Fii primul care vede review-urile și cele mai interesante noutăți din domeniul tehnologiei și inovației.

Vezi în avanpremieră

Dacă anul trecut era despre 5G pe telefoanele de top, anul acesta cursa este pentru 5G pentru telefoane accesibile. Întrebarea nu mai este dacă merită să cumperi un telefon cu 5G, ci de ce ai alege unul 4G.

Samsung, Motorola sau Oppo sunt câțiva dintre producătorii de telefoane care au început să aducă conectivitate 5G pe telefoanele lor mai accesibile. De data aceasta vorbim de un telefon 5G accesibil de la OnePlus, anume OnePlus Nord CE 5G.

Acel CE din nume vine de la Core Edition și OnePlus ne spune că au adus funcțiile de bază ale flagship-urilor într-un produs mai ieftin. Să vedem ce primești cu acest telefon și ce-i lipsește față de un telefon de top ca OnePlus 9 sau 9 Pro, de exemplu. Să trecem la design.

OnePlus Nord CE 5G - DESIGN

OnePlus Nord CE 5G este un telefon frumos, ușor și subțire. Vorbim de un telefon cu o grosime de 7,9 mm și o greutate de 170 de grame. Construcția este din plastic, la fel și spatele pe care găsim un modul foto discret și logo-ul în mijloc. Modelul pe care-l vedeți este turcuoaz cu nuanțe de verde și albastru. Marginile au un accent de culoare albastru. De fapt, telefonul își schimbă nuanța în funcție de unghiul de unde privești telefonul. Acesta mai este disponibil pe alb și negru.

Ecranul este mare cu o perforație în partea de sus pentru camera de selfie. Pe lateral găsim butoanele de volum, butonul de pornire și sertarul pentru SIM. În partea de jos regăsim un difuzor, portul de încărcare și o mufă de căști. Vedem un difuzor și în partea de sus, dar acesta este utilizat doar pentru apeluri audio, nu și pentru muzică.

În cutia telefonului avem încărcător, dar și o husă transparentă. Alături de telefon eu am mai primit și alte 4 huse de diferite culori pe care să vi le arăt. Acesta sunt realizate din materiale de calitate, sunt moi la atingere, dar rezistente. Avem una bej, una neagră, alta turcuoaz, care se potrivește cel mai bine cu acest model și alta mov. Nu are rating oficial de rezistență la apă sau praf, însă porturile au un strat protector și ar trebui să fie rezistent la stropire sau ploaie. Este dual SIM, însă nu are suport pentru card microSD.

Per total, aș spune că este un telefon frumos, pe care-l poți folosi facil cu o mână și nu arată ca un telefon ieftin, deși este cam ușor pentru mine.

Cum vorbim de OnePlus, vorbim de un ecran AMOLED cu o diagonală de 6,43 de inci și cu o rată de refresh de 90 Hz și o rezoluție FHD+. Este un display bun pentru filme pe Netflix, clipuri pe YouTube, dar și pentru jocuri video. Există și opțiuni de calibrare a acestuia și poți alege un aspect natural sau unul mai saturat.

Este suficient de luminos și poate fi folosit cu succes și în soare, însă senzorul pentru detectarea luminii ambientale sau software-ul încă nu este calibrat cum trebuie deoarece în unele ocazii, telefonul întunecă prea mult ecranul. Însa asta se poate rezolva. În această categorie de preț sunt telefoane și cu 120 Hz, însă diferențele de la 90 la 120 sunt mici. Și acum să trecem la performanță și autonomie.

OnePlus Nord CE 5G - Performanță

După cum deja știți, e un telefon midrange cu un procesor Snapdragon 750G 5G, o baterie de 4500 mAh ce se încarcă rapid la 30 de wați, iar în 30 de minute am obținut 63%. În ceea ce privește autonomia, telefonul a rezistat cu brio o zi sau chiar o zi și jumătate. Dar cred că obținerea unei asemenea autonomii este ajutată de un sistem destul de agresiv de oprire al aplicațiilor în fundal deoarece am sesizat că notificările de Facebook, de exemplu, intrau mai târziu decât pe un alt telefon. Însă în cazul de față autonomia nu mai este atât de importantă deoarece poți pune telefonul la încărcat 10-15 minute și ești gata.

Telefonul va fi disponibil în mai multe variante cu 6,8 sau 12 GB RAM LPDDR4X și cu 128 sau 256 GB stocare UFS 2.1 Deci nu LPDDR5 sau UFS 3.1 ca pe flagship-uri.

Telefonul de aici este configurația de top cu 12 GB RAM și 256 GB stocare și mi se pare cam overkill pentru un telefon din acest segment de preț care oricum va fi tras în jos de chipset.

În testele sintetice, clar s-a descurcat mai slab decât OnePlus 9, de exemplu, însă în utilizarea zilnică nu prea o să sesizezi diferența. Mi-am instalat toate aplicațiile obișnuite și totul a funcționat excelent. Chiar l-am dus prin mai multe jocuri precum Call of Duty, Wild Rift, Alto, Brawl Stars și totul a mers fără cusur. Potrivit aplicației Games preinstalate, doar Brawl Stars a fost dus înspre 90 de FPS, restul titlurilor rulând la 60 de fps. Totuși, după cum se vede Wild Rift este prea pretențios pentru acest procesor și nu permite rularea la 90 sau 120 fps. Și mi-a plăcut că nu s-a încins în timpul jocurilor și nici în stress test cu 3D Mark, nu a trecut de 36 de grade celsius, ceea ce este excelent.

Camere foto

Față de versiunea anterioară Nord, OnePlus a simplificat lucrurile și acum avem două camere foto, deși ei zic că sunt trei. Este vorba de un senzor principal de 64 MP, unul ultrawide de 8 MP și unul monocrom.

Cel de 64 MP poate scoate fotografii de 12 MP prin combinarea pixelilor sau una de 64 MP dacă ai nevoie de mai multe detalii în fotografie, însă nu cred că va fi cazul vreodată. Deschiderea diafragmei e bună de f/1.8 și poți obține cadre bune ziua. HDR-ul funcționează excelent. Permite realizarea unor fotografii decente și în lumină mai slabă sau pe timp de noapte. Zoomul digital merge până la 10x, dar ar fi bine să rămâi la 2x, cel mult. Per total, oferă o experiență destul de balansată de fotografiere. Pentru filmare avem 4K la 30 fps sau FHD până la 60 fps. Din păcate, nu are stabilizare optică.

Senzorul ultrawide este destul de bun și se aplică acea corecție a distorsiunilor direct din cameră, însă pentru că avem un senzor de doar 8 MP nu avem extraordinar de multe detalii, dar pentru social media este numai bun. Apoi mai rămâne o cameră pe care OnePlus o numește Mono-Lens și ar trebui să ajute la creșterea calității fotografiilor alb-negru (sau gri cum zice nepoata mea). Nu știu dacă ajută dar îmi plac rezultatele și cred că ar trebui să fotografiez mai des alb-negru.

Pozele portret ies în regulă 80% din timp, însă mai există și momente când software-ul are problemele în decuparea subiectului de fundal. Nu există posibilitatea de a schimba intensitatea blur-ului din fundal, cum găsești pe alte telefoane.

Ultimul lucru de care vreau să vorbesc este software-ul. Telefonul rulează Android 11 și este aplicată interfața Oxygen OS care mie îmi place foarte mult și cred că este una dintre cele mai bune de pe piață în acest moment. Va primi suport software 2 ani de zile pentru actualizări de OS și 3 ani pentru actualizări de securitate.

Preț OnePlus Nord CE 5G

Toate aceste informații trebuie să le balansăm cu prețul și lucrurile stau bine. Varianta cu 6 GB RAM și 128 stocare începe de la 299 de euro (deci 1400-1500 de lei), apoi avem în jur de 1600 de lei pentru încă 2 GB RAM, iar varianta cu 12 GB RAM și 256 GB ajunge la 1900-2000 de lei.

Dacă vrei combinația asta de elemente - ecran amoled 90 Hz, 6 GB RAM, 5G încărcare rapidă și soft de calitate - nu prea găsești la această sumă. Deci am putea spune că este best buy pentru această categorie, dacă nu-ți pasă că nu are slot pentru card microSD și difuzoare stereo. Totuși, celelalte versiuni cu mai mult RAM și stocare sunt prea scumpe, în opinia mea, și în banii aia poți să găsești telefoane cu procesoare mai performante.

Cu această serie Nord, este clar că OnePlus încearcă să iasă din nișa de telefoane de top pentru pasionații de tehnologie și atacă o piață mainstream. Ceea ce este un lucru bun. Eu sper doar să nu-și piardă personalitatea în acest proces.

Abonează-te pe  
Pe aceeasi tema: