Aceasta este Onyx Boox Note Air 3c și are un ecran e-ink, unul care imită aspectul hârtiei și este alb-negru, iar acest tip de display este folosit în special pe gadgeturile de tip e-book, cum ar fi Kindle al Amazon. Sau similar cu reMarkable că probabil ai auzit de ei sau ai văzut reclame.

Totuși, interesant este că acest display este unul color. Boox Note Air 3C folosește tehnologia E Ink Kaleido Plus pentru a oferi afișaje color, îmbunătățind experiența de citire a revistelor, documentelor PDF cu imagini color și alte materiale vizuale. E Ink Kaleido utilizează o metodă care implică adăugarea unui filtru de culoare deasupra ecranului alb-negru tradițional e-ink. Acest filtru de culoare permite afișarea imaginilor și textului în culori, oferind o paletă limitată de culori.

Design

Înainte să intrăm mai mult în detalii tehnice și scenarii de utilizare hai să vorbim puțin despre design și despre ce primești în cutie.

Avem tableta în sine care are un display de 10,3 inci care este însoțită de un stylus pentru care ai și mai multe capete pe care le poți schimba, apoi eu am primit și această husă magnetică pentru transport sau care poate fi folosită ca suport când citești sau când scrii cu o tastatură dedicată. Tableta este disponibilă pe eMAG și la achiziția ei primești cadou această husă. Ecranul de 10,3 inci are rezoluție de 1872 x 1404 pixeli (227 ppi), oferind o claritate bună pentru text și imagini.

Aceasta se simte foarte plăcut la atingere și pare făcută dintr-o singură bucată de metal și sticlă. E un produs premium și destul de ușor la 430 de grame. În partea din stânga avem această ramă mai mare pe care scrie boox și este suficient de mare încât să o poți ține cu degetul mare fără să interacționezi cu ecranul. Note Air 3C este și foarte subțire la doar 5,8 mm și un buton de power care acționează și ca senzor de amprentă pentru securitate. Mai are are un port de încărcare USB-C, două difuzoare și un microfon.

Tableta este elegantă pe acest negru cu accente portocalii și cu sticla Onyx Glass mată care acoperă acest display. Stiloul este și el bine construit, plăcut la atingere, ușurel și cu magnet pentru atașarea pe lateral atunci când nu-l folosești. Și husa este una de calitate, puțin confusing de folosit la început, iar ca să te ajut îți spun că brandingul trebuie să fie tot timpul pe față în partea stânga sus. Dacă pui altfel tableta în husă aceasta nu se va atașa magnetic.

Interesant este că poate fi folosită și ca stand ceea ce este util. Dar din nou și asta e ușor contraintuitiv și ca să o pui astfel trebuie să tragi de bucata asta mică spre interior. Inițial, am fost tentat să folosesc tableta doar cu husa, dar mi-am dat seama repede că aceasta este adaugă destul de multă greutate produsului și oboseam mai repede când citeam. Greutatea totală ajungea la 711 grame. Așa că am dat-o jos acasă. Să nu uit. În cutie primești doar cablu de încărcare nu și încărcător, dar orice încărcător va fi ok. Nu are certificare pentru rezistență la apă și praf. Deci dacă vrei să folosești tableta la piscină sau pe plajă să ai totuși grijă de ea.

Specificații

V-am zis la început că avem de-a face cu o tabletă Android așa că hai să vorbim despre specificații. Pe site-ul oficial este menționat un procesor cu 8 nuclee și o frecvență maximă de 2,4 Ghz. Conform Aida64 avem de-a face cu un procesor de mobile Snapdragon 680 4G cu 8 nuclee și cu o frecvență între 300 și 2400 MHz. Avem 4 GB memorie RAM, 64 GB spațiu de stocare, care poate fi extins cu un card microSD.

Bateria este de 3700 mAh și rulează Android 12. Deși poate părea un simplu e-book reader, Boox Note Air 3C poate fi mai mult de atât și poți instala ce aplicații dorești din PlayStore, poți să te joci și să te uiți la clipuri video deși nu vei dori asta. Deoarece pentru că avem un display E-Ink acesta nu este recomandat pentru astfel de lucruri, ci pentru sarcini mai statice, citit, scris, desenat.

Ce este un ecran e-ink?

E-ink funcționează prin utilizarea unor capsule mici care conțin particule negre și albe. Aceste particule sunt încărcate electric și sunt manipulate pentru a se deplasa la suprafața capsulelor, formând astfel imagini și text pe ecran. În funcție de încărcarea electrică aplicată, particulele negre sau albe se deplasează la suprafață, creând pixelii care compun imaginea.

Ecranele e-ink sunt foarte ușor de citit în lumină naturală puternică sau în lumina directă a soarelui, deoarece nu au reflexii și oferă un contrast ridicat asemănător cu cel al hârtiei tipărite.

E-ink consumă foarte puțină energie comparativ cu alte tehnologii de afișare, deoarece consumul de energie are loc doar atunci când imaginea se schimbă. În teorie nici nu ar trebui să ruleze clipuri video, dar această tabletă vine cu Tehnologia BOOX Super Refresh ce oferă o reîmprospătare de mare viteză a ecranului și o mișcare lină a obiectelor de pe ecran. Și ai patru setări: HD - cea mai bună calitate, Balanced, Fast și Ultrafast. Pentru ca clipurile să ruleze îți trebuie modul Fast sau Ultrafast, iar pentru citit recomandat este modul HD pentru cel mai clar text. Eu în general am folosit modul Balanced pentru navigare.

Totuși, pentru că poți nu înseamnă și că ar trebui. Note Air 3C este un dispozitiv de citire și luare de notițe, în esență și cam asta ar trebui să faci. Iar acest model în sine are și avantajul că poate afișa culori. Poți să citești comic books, să navighezi pe internet, să citești știri și așa mai departe. Totuși, imaginile nu vor arăta grozav, iar tableta deși oferă culori, gama și saturația culorilor nu sunt la fel de vibrante ca pe un ecran LCD sau OLED, fiind mult mai palide. Însă good enough pentru a citi un comic-book de exemplu.

Scenarii de utilizare Boox Note Air 3C

Ce am făcut eu cu această tabletă două săptămâni? Am citit și am scris. Dar hai să vorbim despre citit prima dată. Mi-am instalat Kindle, Voxa, Audio Tribe și am descărcat niște PDF-uri cu cărți și comic books care stăteau de ani de zile în Google Drive și pe care nu le-am citit niciodată. De asemenea, am început să citesc articolele lungi de tip long-form pe care le aveam salvate. Am fost mai prolific decât în ultima vreme deoarece nu am avut distrageri de la notificări, jocuri etc și ecranul alb-negru cu o tentă de galben care imită foarte bine hârtia m-a îndemnat la citit și a fost și foarte confortabil deoarece tableta este ușoară și am citit pe canapea, în pat înainte de somn, în timp zilei, în pauza sau în timp ce mâncam. Am înlocuit privitul pe YouTube cu cititul.

Poți să citești cărți în aplicațiile pe care le-am menționat sau poți folosi readerul Boox care are suport pentru foarte multe tipuri de documente și mai mult ca sigur vei putea să citești documentele salvate de tine. Suportă diferite formate de fișiere, inclusiv PDF, EPUB, MOBI și multe altele.

Textul afișat este clar, bine definit și plăcut ochiului. Poți alege intensitatea iluminării și dacă vrei o lumină mai caldă sau mai rece. Pentru că ai stylus poți nota pe pagină, poți sublinia, poți alege citate și-ți poți nota propriile gânduri în legătură cu acele citate, fie cu tastatura virtuală, fie scriind de mână. Mie asta mi se pare foarte mișto și cred că ești mai implicat în lectură și în procesul de învățare. Poate pentru ficțiune nu e neapărat necesar, dar pentru non-ficțiune mi se pare excelent.

Când vine vorba de articole web, mi-am instalat aplicația New York Times să mai rămân la curent cu ce se întâmplă în lume, ce nu e tehnologie și experiența este bună, dacă ignore imaginile. Pozele din articole nu arată bine, sunt prea întunecate și nu te ajută în acest caz, însă textul afișat este ireproșabil.

Altfel poți salva articole cu programe precum Instapaper, readwise și unde vezi doar textul oricum pentru lectură.

A doua mare activitate cu această tabletă este scrierea, luarea de notișe, schițarea, desenul. Recunosc ca de ani de zile nu am mai scris de mana mai mult de cateva randuri și atunci doar pentru o cerere sau un formular. Am îmbrățișat complet era digitală și instrumentele de scris moderne. Însă eram și nostalgic în legătură cu scrisul de mână. Mai ales că are beneficii reale.

Actul de a lua notițe obligă mintea să se concentreze asupra subiectului discutat, ceea ce facilitează înțelegerea mai profundă a materialului. Scrierea notițelor activează procesele cognitive, contribuind la o mai bună memorare a informațiilor. Procesul de a lua notițe implică sintetizarea și analiza informațiilor, ceea ce contribuie la dezvoltarea abilităților critice de gândire.

Studiile arată că scrisul de mână activează mai multe părți ale creierului, ceea ce poate duce la o mai bună înțelegere și reținere a informațiilor. Procesul de a scrie de mână este mai lent decât tastarea, ceea ce încurajează gândirea critică și sinteza informațiilor. Nu în ultimul rând, folosirea hârtiei și a unui stilou reduce riscul distragerii atenției cauzate de notificările digitale și de accesul ușor la internet

Am folosit stylusuri cu tablete, laptop-uri și telefoane mobile, dar niciodată nu am fost foarte mulțumit de experiență. De multe ori aveam de-a face cu atingeri accidentale, ieșeam și intram din aplicații. Alteori scrisul nu se simțea natural, ci era evident virtual. Experiența de scris era una foarte digitală și nu satisfăcătoare pentru mine. Pe desen nu știu că eu am abilitatea unui copil de clasa a doua la desenat.

De aceea, am fost extrem de surprins să aflu că-mi place foarte mult experiența de scris pe Note Air 3C. E aproape ca și cum aș scrie pe hârtie. În primul rând, nu există riscul să scriu aiurea când ating cu mâna ecranul și aceasta înregistrează doar mișcarea stiloului. În al doilea rând, viteza de imprimare pe hârtia digitală, ca să zic așa, e foarte mare și nu am văzut niciun lag sau încetinire. În al treilea rând, sticla care protejează ecranul nu este foarte rigidă, fiind ușor flexibilă și astfel scrisul este mult mai plăcut. Iar în al patrulea rând, pentru mine, sunetul pe care-l face e cireașa de pe tort. E ceva acolo care mă fascinează.

Poți să scrii de mână sau text digital clasic cu tastatura virtuală sau cu o tastatură externă conectată prin bluetooth. Pentru început, poți alege un template pe care să scrii, în funcție de ce ai nevoie și ai linii verticale, orizontale, SWOT, flowchart și așa mai departe. Apoi treci la notat. Ai mai multe tipuri de instrumente de scris: stilou, pix, pensulă, marker sau creion. Poți alege grosimea sau culoarea, însă tableta este și sensibilă la presiune și dacă apeși mai tare atunci va îngroșa ușor linia. Nu ai gumă pe stylus, dar poți șterge mâzgălind peste, iar dacă ai nevoie să ștergi mai mult încercuiești zona și o selectează apoi poți face delete, cut etc.

Un lucru interesant pentru desen este că poți lucra pe layers ca în Photoshop și asta te ajută să amesteci liniile, să ștergi mai ușor dacă vrei și așa mai departe. Poți să desenezi ce forme vrei tu și cum dorești, dar dacă vrei ca unele să iasă perfect poți ține apăsat pe ecran și AI-ul îți transformă cercul într-unul perfect, sau poți alege o formă din meniu.

O problemă a notițelor, cel puțin pentru mine, e că pot fi greu de citit. Eu scriu cam urât, însă text recognition funcționează destul de bine, chiar și pe limba română. Deci după ce ai notat anumite lucruri le poți transforma în text digital și apoi le poți trimite cuiva, dacă dorești. Un alt lucru foarte interesant pentru mine este faptul că poți lega anumite cuvinte, idei de alte notițe, fișiere sau website-uri. Astfel ai putea să ai notițe în notițe și le găsești mai repede și mai ușor. În document poți insera fragmente audio, documente, linkuri către alte pagini, website-uri. Poți să pui tag-uri pentru o organizare mai simplă și poți sincroniza documentele în cloud. Un alt lucru cool este că poți înregistra un curs sau o ședință în timp ce notezi ideile principale.

Bine, bine, dar acum ai folosit-o tu, poate te întrebi? Pentru că în perioada asta am lucrat de acasă nu am folosit-o să iau notițe în timpul interviurilor, dar plănuiesc să fac asta, însă mi-am notat în fiecare zi lucrurile pe care le aveam de făcut pentru serviciu, mi-am făcut un shotlist pentru filmări, adică o listă cu cadre pe care trebuie să le filmez. Mi se întâmpla ca în timp ce editam să-mi dau seama că nu am filmat cadrul X sau Y și să fac asta apoi. Am folosit tableta și pe post de jurnal pentru a-mi nota anumite gânduri înainte de culcare.

Altfel am mai notat anumite idei în timp ce citeam. Cât te ține bateria? Pentru că avem de-a face cu o tabletă cu un ecran e-ink destul de mult comparativ cu tabletele normale, iar eu în două săptămâni am încărcat-o de două ori și am folosit-o zilnic. Aici depinde și cum o folosești și cum setezi acea tehnologie de refresh deoarece cu cât e mai rapidă cu atât consumă mai multă baterie. Iar eu i-am scos funcția de shutdown după inactivitate și l-am lăsat să intre în sleepmode cu screensaverul activat. În 30 de minute de citit cu luminozitatea puțin peste 50% s-a consumat 4% din baterie. Asta înseamnă vreo 12 ore de citit încontinuu astfel.

Concluzie

Onyx Boox Note Air 3C mi se pare un dispozitiv minunat pentru scris și pentru citit și probabil că nu o să lipsească din bagajul meu atunci când plec în vacanță sau în deplasări de muncă. Nu este o tabletă pe care să o folosești pentru video, gaming sau filme, deși le poate face dacă ai nevoie. Poate fi folosită și ca un PC portabil dacă munca ta se rezumă la mailuri și scris. Mi se pare un dispozitiv excelent pentru studenți, pentru cei care citesc dar care poate vor să și noteze, poate fi bun și pentru cei care desenează, dar aici nu mă pricep.

Cum se compară cu reMarkable 2? Nu le-am comparat direct, dar la remarkable nu-mi place că ecranul nu este iluminat și nu poți citi pe timpul nopții. Cumva el nu a fost gândit neapărat pentru citit. Stiloul se vinde separat și există unul mai scump cu radieră și altul mai ieftin fără, iar și accesul la funcții și la sincronizare pe platformă e gratuit doar în primul an, apoi plătești abonament. Iar acest model Boox are avantajul culorilor, dacă asta vrei.

De asemenea, dacă există dorință din partea voastră pot face o comparație directă dintre acest dispozitiv și remarkable 2 - spuneți în comentarii.

Revenind, Apreciez multifuncționalitatea și versatilitatea produselor tech, dar în continuare îmi place să folosesc unele produse dedicate pentru acele sarcini. De aceea, în vacanțe îmi iau un aparat foto. Boox Note Air 3C poate fi dispozitivul dedicat pentru scris și pentru citit, însă nu este ieftin, iar acest model se vinde acum pe eMAG la 3300 de lei. Dar există și versiunea fără culoare, doar alb-negru care e 2500 de lei. Iar așa ajunge fix la prețul unui reMarkable 2. Personal, aș alege modelul alb-negru pentru că nu desenez și pentru citit și scris - alb-negru e suficient.