Oppo a intrat puternic pe piața din România în ultimii ani cu telefoane din zona mid range și mid range premium. Gama Find e cea de top, iar anul acesta e cel în care Oppo plusează mult pe aceasta. Dar sunt oare oamenii dispuși să renunțe la branduri cunoscute, cum sunt Apple sau Samsung, pentru a da mult peste 1000 de euro pe un telefon de la Oppo? Răspunsul meu este că nu ai avea de ce să eziți. Dar există și niște rânduri scrise cu litere mici pe care trebuie să le bagă în seamă.

Design Oppo Find X5 Pro

Telefonul are un ecran de 6,7 inci cu margini rotunjite care ocupă foarte convingător privirea. În partea frontală mai ai margini de jos subțiri și sus o cameră frontală în partea stângă. În momentul când iei telefonul în mână știi că ai un flagship, fiind un terminal destul de greu, cu o greutate de 218 grame. Dar pe spate vine surpriza interesantă.

Spatele este dintr-un material ceramic lucios care se simte foarte de calitate la atingere, dar iese în evidență modulul camerei. Nu e nici dreptunghi, nici cerc, nicio variantă pe care o vezi pe piață. E un fel de trapez inegal. Și nu e pe gustul tuturor. Mie mi-a plăcut ciudățenia sa, dar multora li se va părea asimetric. Modulul ascunde 3 camere despre care vom discuta mai târziu și iese în evidență destul de mult. Protuberanța e mare, dar modulul este integrat în spatele ceramic, ce curge pe lângă acesta. E o alegere de design la fel de curajoasă și interesantă, dar care poate crea probleme.

De ce? În primul rând telefonul stă foarte bine pe masă atunci când îl pui. Asimetria îl face să stea într-o parte. De asemenea, carcasa ceramică din care este creat e superbă, dar atrage amprente foarte mult și este probabil una dintre cele mai alunecoase de pe piață în momentul de față. Eu am avut dificultăți în a ține telefonul în mână în pat sau la ureche, atunci când vorbeam. Se duce, se duce ușor. Așadar, aici designul a fost pus înaintea funcționalității. Nu pot să critic atât de mult, pentru că designul pe mine m-a cucerit, dar în cele din urmă vei avea nevoie de o carcasă, ce va transforma telefonul într-unul destul de banal, dar măcar va egaliza protuberanța camerei.

Așadar, telefonul are un design unic și ia puncte bonus de la mine. Într-o lume unde telefoanele de top au devenit destul de standard și nu mai ies în evidență prea mult, Oppo a riscat. Și asta vreau de la un flagship. E alunecos, dar măcar nu e la fel de mare precum Samsung Galaxy S22 Ultra.

Specificații tehnice Oppo Find X5 pro

Oppo Find X5 Pro are un procesor Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1 pe 4 nanometri, 256 de GB sau 512 GB stocare și variante cu 8 sau 12 GB de RAM. Bateria are o capacitate de 5.000 de miliamperi, dar vorbim imediat despre ea.

La specificațiile acestea, nu ai foarte mult de comentat, telefonul se comportă perfect în diferite scenarii, de la browsing, jocuri, documente și streaming, lucruri la care te aștepți și banalități pe care le vei afla practic din orice review. Pentru că deja dacă vorbim de un flagship cu nivelul acesta de performanță, lucrurile sunt destul de clare.

Ce e interesant e că Oppo a adăugat o aplicație nouă pentru cei cu PC, numită PC Connect, prin care poți să-ți deschizi o fereastră cu telefonul pe un PC. Nu e comparabil cu DEX de la Samsung, ci mai degrabă cu software-ul de la Huawei, prin care poți să-ți controlezi telefonul de pe calculator, ca să nu faci trecerea între device-uri în permanență.

Ecranul de 6,7 inci de care menționam are o rezoluție de 1440 pe 3216 pixeli, e din Gorilla Glass Victus și are o rată de refresh de 120 de Hz și posibilitatea de a-i crește luminozitatea din software dacă dorești să ai mai mult decât arhisuficienții 500 de niți în mod standard.

Ce mă atrage pe mine la Oppo este încărcarea. Bateria de 5.000 de miliamperi are o autonomie de aproximativ o zi, în timp ce încărcarea rapidă se face la 80 de wați și ajunge la 50% în 12 minute. Și chiar așa e. Telefonul se încarcă și wireless la 50 de wați pe încărcătoare compatibile. În plus, poți încărca și alte dispozitive cu reverse wireless charging la 10 wați.

Așadar dacă e să vorbim despre specificații tehnice, ce atrage la Oppo e încărcarea ultrarapidă care este cea mai bună de pe piață. Și dacă de la un flagship te aștepți oricum să funcționeze bine, spre deosebire de alte terminale încărcarea iese în evidență.

Camere foto video Oppo Find X5 Pro

Oppo a promovat camerele foto și video în ultimii 3 ani și a venit cu noi tehnologii pentru acestea. Oppo Find X5 Pro are un modul triplu de cameră principală. Avem o cameră de 50 de megapixeli cu f 1.7 wide, o cameră de 13 megapixeli telephoto și una de 50 de megapixeli ultrawide, realizate printr-o colaborare cu Hasselbad. Față de anul trecut, Oppo a renunțat pe seria Find la camera microscop, care era pur și simplu o ciudățenie fără folos real în lume.

Camera de selfie este una de 32 de megapixeli wide. Telefonul poate filma 4K la 30 și 60 de cadre pe secundă, Full HD până la 240 de cadre pe secundă.

Oppo se laudă cu faptul că lentilele din plastic au fost îmbunătățite cu sticlă ultratransparentă care oferă culori mai bune. De asemenea, obiectivul are stabilizare pe două axe pentru rezultate mai bune. Iar procesarea imaginilor se realizează de către un procesor propriu Oppo numit MariSilicon X, care ajută la videografia nocturnă, prin creșterea luminozității acestora și îmbunătățirea detaliilor fără prea mult zgomot. De asemenea, telefonul are o funcție 4K Ultra Night Video prin care poate reda culorile mai natural, iar pentru zonele foarte întunecate funcția Ultra Dark Video. Video Ultra HDR permite fundaluri mai colorate și care nu sunt supraexpuse și te ajută atunci când filmezi în contre jour.

Cum se văd lucrurile în viața reală? În ceea ce privește fotografiile pe timp de zi imaginile sunt extrem de reușite, nivelul de detalii e înalt și culorile sunt foarte naturale. Mi-a plăcut redarea corectă a culorilor și faptul că zgomotul nu este prezent. Acest lucru se vede și pe video, iar atunci când am filmat noaptea luminozitatea a fost foarte bună, îmbunătățită natural și nivelul de zgomot redus. Personal cred că sunt unele dintre cele mai bune camere de pe piață în momentul de față în această combinație.

O galerie foto și video realizată cu Oppo Find X5 Pro puteți vedea aici.

Preț și disponibilitate

Aici e cu dus și întors. Samsung a reușit să se poziționeze pe piață destul de bine ca un brand care poate lupta cu Apple la telefoane flagship. Oppo are de recuperat în imaginea pe care o are, în notorietate. Telefonul cu 256 GB de stocare și 12 GB de RAM costă 6.500 de lei, adică exact cât un iPhone 13 Pro Max de 128 de GB sau cât un Samsung S22 Ultra de 256 de GB. La prețuri egale ce ai alege?

Dacă vrei un telefon performant pentru ecosistemul Android, dar care să nu fie atât de clasic și mare ca S22 Ultra, eu ți-aș zice Oppo Find X5 Pro. Merită? Eu aș zice că da, dar trebuie să fii pregătit să-i iei și o carcasă. Altfel, Oppo are un ecosistem bun, camerele foto sunt excelente și încărcarea ultrarapidă îl separă de alte telefoane de pe piață.

E Find X5 Pro mai bun ca S22 Ultra? Din punctul meu de vedere da. E mai bun decât un S22 simplu? Aș zice că mai degrabă m-aș duce spre S22.

Acum că am vorbit de preț, vreau să vă invit pe voi să îmi spuneți în ce condiții, nu vă gândiți acum dacă aveți sau nu bani, ați cumpăra un flagship de la Oppo? Să trecem în revistă înainte de concluzii și punctele pro și contra.

Puncte Pro

  • Un design interesant și ciudat, dar foarte frumos
  • Performanțe tehnice de top
  • Încărcarea ultrarapidă și care e un reper pe piață
  • Camere foto și video cu performanțe foarte bune
  • Ecran superb de 6,7 inci

Puncte Contra

  • Prețul poate fi un contraargument pentru multe persoane
  • Modulul camerei de pe spate nu va fi pe gustul tuturor
  • E un telefon extrem de alunecos în mână
  • Va avea nevoie de o husă pentru a putea să reziste în timp și să nu alunece

Așadar, ce concluzii putem să extragem după ce am testat Oppo Find X5 Pro? Din punctul meu de vedere e telefonul meu favorit cu Android din 2022 până acum. Sunt mai ciudat și-mi place designul de la Oppo. Îmi place faptul că se încarcă foarte rapid, că are un Android foarte curat, iar camerele foto sunt simplu de folosit și eficiente chair și pentru cei ca mine care nu au mare talent.

Costul său e unul mare, dar eu voi face pasul curajos și-l voi recomanda.