Lectură de 11 min

REVIEW OPPO Reno 13 - câte ceva pentru fiecare, cu un bonus subacvatic

Abonează-te pe  
Zona de telefoane mid range este una competitivă, iar OPPO Reno 13 este un telefon bun la toate care are și un avantaj nu atât de secret - un mod de fotografie subacvatică.

Abonează-te pe YouTube

Fii primul care vede review-urile și cele mai interesante noutăți din domeniul tehnologiei și inovației.

Vezi în avanpremieră

Design OPPO Reno 13

OPPO Reno 13 vine cu un design care personal îmi place mult. Marginile sunt de aluminiu și sunt drepte și se rotunjesc la colțuri, în timp ce ecranul este drept, cu o mică curbură finală pentru a fi confortabil la grip, iar marginile sunt extrem de subțiri. Marginile au doar 1,6 milimetri și nici nu se observă. OPPO Reno 13 este creat dintr-o singură bucată de sticlă ce integrează și cameră. Dacă pe Reno 13 Pro avem acel design în formă de fluture, pe OPPO Reno 13 avem un efecte ce îți dă impresia că în jurul camerei foto ai un LED. Nu e așa, e doar o îmbinare foarte mișto a culorii albastre care în funcție de unghi pare că luminează modulul.

Telefonul are 181 de grame și o grosime de doar 7,2 milimetri și se ține foarte bine în mână. Chiar dacă ecranul nu e unul mic, 6,59 inci, per total terminalul mi-a dat impresia unui dispozitiv confortabil de ținut, mai ales că orientarea sa nu îl face foarte înalt . Pe laterale ai butoanele de volum și cel de start stop de care vei avea nevoie și când faci fotografie, un modul de cameră de tip punch hole.

Fiind un telefon foarte elegant fără carcasă, eu personal l-aș ține așa. Unele telefoane simți că au nevoie de carcasă pentru a le face mai frumoase, nu și acesta. OPPO a lucrat la rezistența aluminiului și acesta e de 200% de ori mai rezistent decât marginile de plastic și are rezistență cu 20% mai mare la îndoire și 36% rezistență la cădere. Display-ul este protejat de Gorilla Glass 7i.

Dacă mă întrebi pe mine, îmi place mai mult OPPO Reno 13 decât varianta sa Pro, chiar dacă aceea are acea inserție ce aduce aminte de un fluture. Dar Reno 13 este un telefon mai versatil ca design, care nu ține cont de vârstă și de gen, un telefon care poate părea foarte serios în mâna cuiva care-l folosește la muncă sau distractiv în mâna unui adolescent.

Performanțe tehnice

Telefonul vine cu un procesor în premieră, dedicat acestei serii de telefoane, pe care-l găsești și pe modelul Pro - Mediatek Dimensity 8350 construit pe 4 nanometri și optimizat pentru performanțe mai bune în jocuri și la autonomie. Un avantaj al procesorului este că a fost creat în colaborare, așadar e optimizat mai bine. Pe hârtie promisiunea este de 20% mai bună performanță a procesorului, 30% mai puțin consum de putere de vârf și 60% mai bună performanță grafică.

În versiunea pe care o avem disponibilă în România telefonul sosește cu 12 GB de RAM și 256 GB de stocare, o combinație mai mult decât reușită pentru un terminal mid range, mai ales combinat cu procesorul Dimensity 8350. Pentru navigare în sistem, entertainment și productivitate telefonul a funcționat fără nicio problemă, de asemenea, am apreciat răcirea pentru că telefonul nu s-a încălzit în mod exagerat niciodată.

În categoria sa de preț vei găsi și telefoane cu procesoare la fel de bune sau mai performante, cum sunt cele care au deja Snapdragon 8s Gen 3 sau Mediatek Dimensity 9300+. OPPO s-a concentrat aici pe optimizare alături de Mediatek. În funcționarea sa zilnică, nu am avut probleme.

Pentru gaming am ales Real Racing 3 și Call of Duty. În Real Racing 3 telefonul a funcționat fără probleme, jocul s-a încărcat rapid și pornirea a fost fără probleme. Telefonul activează Game Engine pentru optimizare și a ajuns la o constanță de 60 de fps în acest titlu, menținând performanța și după o sesiune de joc de 15-20 de minute, fără să se încălzească extrem de mult.

În Call of Duty nu s-a încălzit, a început la 60 de fps și a avut o constanță de 58 de fps, pentru ca apoi să se stabilizeze undeva pe la 55 de fps, o performanță foarte decentă pentru un terminal mid range.

Coloristica ecranului e una destul de saturată, display-ul are rezoluție adaptivă până la 120 de Hz, o luminozitate maximă de 1.200 de niți și rezoluție 1,5K.

Baterie, teste sintetice

Bateria de pe OPPO Reno 13 este de 5.600 de miliamperi, pe o tehnologie siliciu-carbon, iar rezultatele pe care le așteptam atunci când am văzut aceste două elemente au venit și în realitate. Dacă folosești telefonul cu un mix de 5G și WiFi, în timp ce fotografiezi, filmezi, navighezi internetul și te uiți la conținut video poți atinge fără mari probleme o zi jumătate, iar estimarea noastră e că dacă nu ești un utilizator atât de pretențios poți atinge două zile fără probleme. Se încarcă SuperVOOC la 80 de wați și ajunge la 17% în doar 5 minute dacă ești pe grabă. Până la 100% ajunge în 47 de minute.

Reno 13 merge pe linia telefoanelor mid range cele mai bune de astăzi, care îmbină designul bun, performanța, camerele foto de calitate, dar și o baterie care să nu te streseze prea mult. În momentul de față, orice baterie peste 5.500 de miliamperi, cu procesoarele moderne, poate să te ducă la două zile ceea ce este probabil victoria de care nu vom discuta prea mult în 2025.

În testele sintetice telefonul nu s-a încălzit în mod exagerat. Are și o tehnologie nouă numită Frame Partition Technology, astfel încât cadrul de metal să disipe căldura creată de taskurile cele mai grele. Astfel, în testele sintetice extreme cum ar fi 3D Mark Wildlife Extreme nu a trecut de 42 de grade Celsius, o performanță excelentă.

În Geekbench 6 telefonul a ajuns în testul CPU la 1290 single core și 3696 în testul multi core. Pe testul GPu a ajuns la 8060. În 3D Mark Wild Life am avut Max Out, în timp ce în Extreme Stress Test telefonul a ajuns la un scor maximum de 2896, în timp ce minimum a fost la 1563, cu o stabilitate de 54%. Nu mă așteptam la multe din testul Extreme pe un mid range, dar rezultatele sunt decente.

Fotografie și video

OPPO Reno 13 vine cu un mix de 3 camere principale și o cameră de selfie, aranjate într-un mod dreptunghiular elegant. Camera principală de 50 de megapixeli are un F/1.8 și are stabilizare optică. Pe lângă aceasta avem o cameră ultra wide de 8 megapixeli cu F/2.2 și o cameră monochrome de 2 megapixeli cu F/2.4 pentru îmbunătățirea portretelor și culorilor. Camera de selfie este de 50 de megapixeli cu F/2.0.

Pe lângă caracteristicile hardware ale acestor camere, OPPO aduce o serie de funcții AI pe care le încadrez în categoria utilă. AI Livephoto permite capturarea unui video scurt de 1,5 secunde, înainte și după apăsarea declanșatorului pentru ca apoi să ai cea mai bună imagine în mișcare, la care se adaugă și tehnologia Pro XDR pentru detalii mai clare.

Alte funcții utile mi se par AI Reflection Remover, care analizează imaginea și elimină din reflexiile pe care le-ai putea avea dacă ai un geam în spate sau dacă faci o fotografie prin geamuri. Rezultatele depind foarte mult de context și de cât de intensă trebuie să fie procesarea. Fără îndoială există diferențe între imagini, dar AI-ul se duce către reflexiile cele mai puternice. Ce trebuie să știi e că scoate, de exemplu, razele soarelui, nu te scoate pe tine din imagine dacă faci o poză prin geam și te vezi.

AI Unblur analizează mișcarea unei poze și elimină claritatea unor imagini blurate pentru că subiectul s-a mișcat, de exemplu, o funcție utilă dacă vrei să fotografiezi oameni în mișcare sau animale de companie.

În același timp, AI Clarity analizează imaginile low-quality pentru a le îmbunătăți, mai ales dacă ai făcut o poză cu zoom extrem și vrei să arate un pic mai sharp pentru social media.

Rezultatele depind și aici de cât de extrem te duci. Până la 10X am văzut rezultate bune, dincolo de 10X AI-ul încearcă, dar trebuie să aibă cu ce lucra. Ce se întâmplă e că imaginile nu sunt reconstruite, nu mi-aș dori asta, ci mai degrabă li se dă o tentă mai lăptoasă, mai fluidă, pentru a nu se vedea atât de radical diferențele între unghiuri.

Alte funcții AI sunt cele de AI Portrait, unde poți să te reimaginezi cu ajutorul inteligenței artificiale, AI Reimage pentru a te pune inclusiv în diferite scenarii cu ajutorul AI, dar și AI Motion care generează imagini în mișcare din cele statice.

Am apreciat în primul rând cromatica imaginilor, care nu suprasaturează deloc. Ăsta e un păcat al smartphone-urilor, că supraprocesează culorile și încearcă să le facă prea de social media. Prefer un smartphone care în momentul când fotografiez să-mi redea culorile cât mai aproape de realitate, iar apoi dacă vreau eu să saturez, o fac din editare. De asemenea, camerele sunt foarte echilibrate la nivel de culori, fără diferențe extreme între Zoom, Normal și Ultra Wide. La Ultrawide putem vedea faptul că poza nu este atât de luminată ca în modul 1X sau 0,6, dar fără să aibă extremități blurate. Modul Pro XDR aduce ami multă lumină în imagini.

Alt punct forte al acestui telefon vine în zona de portrete, atât când vine vorba de camera principală, cât și de cea de selfie, cu un blur foarte bine accentuat în spate, dar și cu o conturare excelentă în jurul feței și a părului. Am văzut asta și pe modelele anterioare de Reno, acum este și mai bună din punctul meu de vedere. Blurul este excelent și la zoom, fără modul portret.

Filmarea poate fi 4K la 30 sau 60 FPs, dar dacă vrei modul Ultra Steady de la OPPO acesta e limitat până la Full HD 60 de FPS. De asemenea, poți alege modul de Sound Focus, pentru a putea apoi să editezi dacă filmezi într-o sală mai aglomerată cu voci în jurul tău.

Fotografie subacvatică

Dar funcția cu care se laudă OPPO Reno 13 anul acesta este una surprinzătoare pentru mine. Pentru că văd din ce în ce mai mulți producători care încearcă să se diferențieze cu ceva. Pentru că optimizările din software au ajuns deja departe, intrăm într-o epocă din punctul meu de vedere al specializării. Unde producătorii aleg și câte o funcție specială pe care să o promoveze.

Pentru acest lucru avem în fața noastră un mic acvariu. Da, am ajuns și în momentul acesta. Pe vremuri puteam testa capacitatea telefoanelor de a fi scufundate. Țin minte și acum prima oară când am scufundat un telefon acum vreo 12 ani și toți colegii mei erau uimiți. Astăzi multe terminale au rezistență la apă și la praf IP 68 sau IP 69, dar ideea de a filma sau de a fotografia subacvatic e complicată, că touchscreenul nu este ideal. OPPO a venit cu o soluție interesantă - modul de fotografie subacvatică ce poate fi selectat din meniu și permite controlul camerei cu ajutorul butoanelor fizice.

Telefonul poate fi scufundat în apă limpede pentru a realiza imagini fie de natură, fie, de exemplu, într-o piscină. Fie că filmezi, fie că fotografiezi, telefonul este optimizat să adapteze culorile bine. Așa că asta vezi în momentul de față, imagini care au fost realizate subacvatic în acest acvariu. Pentru a nu-ți fi frică de apă, telefonul are și un mod de scurgere. Odată ce apeși pe ieșirea din meniul subacvatic telefonul vibrează puternic și scoate sunete de alarmă timp de 3 secunde pentru a elibera orice lichid ar fi rămas.

Software - Android 15 și ColorOS 15.0

Telefonul vine cu Android 15 pe ColorOS 15.0, skinul de Android al OPPO. Am deja experiență de la versiunile mai scumpe de telefoane, îmi place ColorOS pentru că este foarte curat în design, dar îl și poți modifica. Față de alți producători, ColorOS vine cu mai multe opțiuni de personalizare a ecranului principal, a dimensiunii iconițelor și a stilului. Ca om care are un alt Android unde nu poate modifica dimensiunea iconițelor, ăsta e un detaliu mic, dar important.

Telefonul a funcționat cursiv și fără probleme în teste, nu am întâmpinat nicio problemă. Ai și funcții de AI integrate de care OPPO nu vorbește foarte mult, dar poți să faci un rezumat al documentelor, AI te poate ajuta să scrii într-un anumit stil și poți face conversie în PDF documentelor în aplicația dedicată. Aveai nevoie de mai mult? Nu.

Deși software-ul este cursiv și e una dintre cele mai bune experiențe pe Android 15 din punctul meu de vedere, pe seria Reno OPPO a exagerat cu ceva. Mi-a dat 5 minute de muncă suplimentară. Reno 13 are, pe numărate, 25 de aplicații preinstalate. Nu mă plâng des de bloatware, dar OPPO preinstalează Candy Crush Saga, Solitaire și alte Mahjonguri. Dincolo de asta mai am o aplicație de meteo, una de reel-uri, Booking.com. Asta deși am și altă aplicație de vreme deja preinstalată, cea standard de la OPPO.

Preț și disponibilitate

OPPO Reno 13 este tipul acela de telefon pe care recomand să-l cumperi în perioada de promoție, pentru că vine cu mai multe goodies care mi-au plăcut. În momentul de față pe OPPO Store vine la 2.799 de lei cu 12 GB de RAM și 256 de GB de stocare, dar urmează o listă lungă. Ai 100 de lei discount, 3 ani garanție, protecție ecran 12 luni, protecție lichide 12 luni și protecție baterie 48 de luni. Nu mă opresc aici.

Deși în pachet nu vine cu încărcător, oferta de lansare included un cap de încărcare SuperVOOC de 80 de wați cu două porturi, o husă transparentă și o pereche de căști OPPO Enco Air4 Fresh Mint. Astea toate laolaltă mai înseamnă cel puțin 600 de lei. Așadar, ai o ofertă foarte bună pentru lansare la acest telefon. Mai e un lucru uitat de obicei în review-uri. Telefonul ăsta o să-l găsești de multe ori la operatori. Așa că dacă nu-l iei de pe un magazin online, vei găsi o ofertă reușită la el.

În momentul de față e foarte greu să compari OPPO Reno 13 cu alt mid range de pe piață. Motivul e că e primul telefon care vine cu platforma Mediatek Dimensity 8350. La cifre precise Snapdragon 8s Gen 3 sau Mediatek Dimensity 9300+ sunt mai bune, dar în practică nu am văzut motive negative pentru care să nu recomand procesorul.

În mixul de la oferta de lansare, OPPO Reno 13 e un telefon excelent, l-aș recomanda mai degrabă pe acesta decât modelul Pro din serie, pentru că la acela se adaugă niște lei în plus, iar diferențele nu sunt esențiale. De asemenea, personal nu m-aș duce pe modelele 13 F sau 13 FS din simplul motiv că nu sunt un fan al procesorului Snapdragon 6 Gen 1 pe care l-am văzut și pe alte dispozitive și care-și arată uneori limitările în performanță.

Reno 13 îmbină o cameră excelentă, funcționalități bune, un sistem de operare care-mi place, deși cu multe aplicații preinstalate, și o ofertă de lansare bună. Din experiență personală, seria Reno este una de drum lung, iar față de generația anterioară versiunea globală primește 5 ani de update-uri de sistem de operare și 6 ani de update de securitate.

Abonează-te pe  

Citeste mai departe:
mai multe despre:

Pe aceeasi tema: