Pro-ul are procesaore mai bune, o cameră de adâncime și o baterie discret mai bună la autonomie. Altfel, telefoanele sunt foarte apropiate. Dar asta nu înseamnă că le vei confunda. Spre deosebire de alți producători când vine vorba de varianta normală și varianta Pro, Oppo a decis să le ofere design-uri total diferite.

Oppo Reno 6 e familiar, are un design ce aduce aminte de un telefon foarte cunoscut din zona de flagship, dar asta nu înseamnă că nu mi-a plăcut foarte mult. În concurența strânsă din zona de mid range și mid range premium, e foarte greu să alegi între cele două, pentru că diferențele sunt atât de minore, de fapt. Am putea avea în față, așadar, un best buy, chiar dacă nu scrie Pro pe el.

Personal, e unul dintre telefoanele cu Android care mi-au plăcut cel mai mult ca design în ultimul an, mai ales că-n ultima vreme, în afară de experimentele pliabile sau rulabile, upgrade-urile de design ale producătorilor au fost foarte discrete.

Design Oppo Reno 6 5G

Prima oară când vezi telefonul acesta îți este foarte cunoscut. Ei bine, Oppo nu a fost neapărat original în design așa că hai să o spunem direct. Telefonul seamănă foarte mult cu iPhone 12. E ăsta un lucru rău? Nu din punctul meu de vedere. Oppo Reno 6 5G e unul dintre cele mai frumoase telefoane mid range cu Android pe care am pus mâna anul acesta. Efectiv, știu că seamănă cu iPhone-ul, dar acest design pe care Oppo îl denumește un pic optimist „Ultra Slim Retro Design” e unul foarte reușit.

Practic, marginile telefonului sunt mult mai drepte și plate decât la altele de pe piață, marginile ecranului nu sunt atât de mari, iar telefonul arată bine din orice unghi l-ai privi. Pe spate avem Gorilla Glass 5. Eu am avut varianta pe negru, care oferă o textură de tip șmirghel discret. Mai există o variantă care e într-un bleu ce reacționează spectaculos la soare. Aceea e o variantă mult mai tinerească, în timp ce aceasta pe negru e mai serioasă. Telefonul are camera de selfie tot în stnga sus și e discretă, marginile laterale sunt aproape invizibile, iar ecranul oferă un sentiment de spațialitate profund.

În spate camera triplă iese în evidență destul de mult și modulul e destul de gros. În rest, sticla de pe spate e curată, cu un simplu logo Oppo în partea din dreapta jos. Mai ai o mufă USB C și slotul de SIM. Nici la acest telefon nu avem mufă de căști.

Terminalul are 182 de grame, e mai greu decât varianta Pro, dar cu foarte puțin, nici nu se simte. Grosimea, deși pare că e gros, e doar de 7,59 de milimetri.

Per total, designul mi se pare că oferă un mix de seriozitate și joacă. Faptul că se inspiră din designurile bune din jur nu e un lucru nou pentru terminalele mid range și mi-ar plăcea ca, după multe telefoane Android cu ecrane curbate, linii fluide destul de standard, să văd mai multe încercări pe această linie de design mai brutalistă.

Dacă ar fi să aleg între Reno 6 și Reno 6 Pro eu m-aș duce spre acesta. Pentru că le-am avut pe amândouă la teste în același timp, acesta mi-a atras atenția mai mult, a fost mai plăcut să-l folosesc, să mă uit la el.

Ecranul are 6,43 de inci și este un AMOLED Full HD+ ca și la varianta Pro, tot cu o rată de refresh de 90 de hz. Deși pe hârtie e mai puțin luminos, nu am văzut probleme în soare. Culorile pe el sunt saturate corect și pentru că nu mai curge pe margini, dă senzația că ocupă mai mut spațiu. În plus, ecranele curbate mă deranjează la tastat, scap telefoanele din mână, mă încurcă. Pe acest telefon lucrurile au stat mult mai bine și chiar dacă ecranul e tehnic mai mic, mi-a plăcut mai mult să consum Netflix sau HBO Go pe el.

Ca un punct minus, butoanele laterale sunt foarte clicky. Se aude când le apeși într-un mod destul de ieftin și asta mi-a atras atenția încă din momentul când am scos telefoanele din cutie.

Dacă la design iese în evidență bine, hai să vedem cum se compară acest telefon cu modelul Pro când vine vorba de specificații tehnice.

Specificații tehnice Oppo Reno 6 5G

Telefonul este primul de pe piață care are Mediatek Dimensity 900, un procesor anunțat în luna mai de Mediatek. Dispozitivul testat de noi avea 128 de GB capacitate de stocare și 8 GB de RAM. Dispozitivul vine însă și cu Oppo RAM+, care permite extinderea memoriei interne la nevoie cu până la 5GB. Practic, tehnologia permite folosirea memoriei de stocare pentru a upgrada în timp real memoria RAM pentru performanțe mai fluide. Tehnologia e una nouă pentru Android, am mai văzut-o anunțată la Vivo, de exemplu.

Chiar dacă vorbim de un mid range, telefonul se mișcă fluid prin toate aplicațiile. L-am folosit pentru browsing, mail, ca să scriu documente în vacanță, pentru comunicare online, dar și pentru fotografie. Per total duce foarte bine acest task-uri și fără momente de blocare.

În jocuri, trebuie să le setezi la grafică medie dacă ai această opțiune. În sine jocurile funcționează bine astfel, nu am întâmpinat probleme și se încarcă rapid. Telefonul poate să devină inconfortabil din cauza încălzirii carcasei destul de mult și a faptului că designul îl face mai incomod de ținut în mână dacă se încălzește.

Bateria este una de 4.300 de miliamperi ce asigură aproximativ 30-34 de ore de autonomie în folosire mixtă de WiFi și 5G. Vine cu încărcare rapidă la 65 de wați pe tehnologia proprietară Oppo SuperVOOC 2.0 care aduce bateria la 100% în doar 31 de minute.

La fel ca și la Reno 6 Pro vibrațiile haptice sunt printre cele mai bune din ecosistemul Android, deși sunt un pic mai discrete, cel puțin asta a fost impresia mea.

Camere foto și video pe Oppo Reno 6 5G

Camera principală e de 64 de megapixeli, avem o cameră de 8 megapixeli ultrawide, una de 2 megapixeli macro. Lipsește senzorul de adâncime de pe varianta Pro. Camera de selfie-uri este tot aceeași, de 32 de megapixeli.

În folosirea uzuală, camera scoate imagini reușite, iar ziua saturează imaginile destul de mult. Astfel, le face să fie potrivite pentru social media, s-ar putea să nu fie neapărat ideale pentru puriști. Dar ei nu vor cumpăra oricum un mid range. Opo a venit cu tehnologia Color Temperature Sensor, prin care analizează albul din fiecare scenă pentru a modifica prin Ai culorile.

La fel ca și la varianta Pro avem Bokeh Flare Portrait Video pentru blur interesant în spatele unui video filmat cu telefonul, inclusiv cu camera de selfie, Live HDR, Potrait Beautification Video ca să aducă îmbunătățiri la portretele video și Focus Tracking pentru a menține un subiect în mișcare focalizat pe tot parcuresul video-ului.

Dezavantajele pe care le vei vedea și aici sunt noaptea, unde există un graining consistent în imagini. De asemenea, camera ultrawide nu e cea mai bună din lume. Face poze corecte, dar are dificultăți în focalizare.

În această categorie prețul face diferența de cele mai multe ori. Hai să vedem cât va costa, dar și care sunt principalii adversari.

Preț Oppo Reno 6 5G

Telefonul va fi disponibil la un preț de aproximativ 550 de euro, adică undeva pe la 2.700 de lei. Prețul este unul mare pentru această categorie și are de luptat cu rivali precum Xiaomi Poco X3 Pro, care are procesorul Snapdragon 860 și costă 1.400 de lei.

Nu prea avem comparație pentru telefoane cu Mediatek Dimensity 900, pentru că e prima oară când acest procesor iese pe piață. Dimensity 900 a fost anunțat de Mediatek în mai, iar Oppo Reno 6 e primul care l-a adoptat. E un procesor optimizat pentru mid range-uri, cu un focus pe viteze de internet rapide, performanță bună în gaming, dar și inteligență artificială în foto - video.

Per total, prețul este unul destul de mare pentru această categorie, dar vorbim de un mid range premium. Personal îmi place foarte mult designul, chiar dacă nu e cel mai original din lume. Aș putea spune chiar că Reno 6 este o ofertă mai interesantă pentru mine decât Oppo Reno 6 Pro.

Puncte Pro

  • Designul nu e original, dar e foarte reușit
  • Telefonul e ușor de ținut în mână
  • Ecranul este de calitate
  • Stă foarte bine pe video
  • Performanțe bune în jocuri
  • Poți extinde memoria RAM cu până la 3 GB

Puncte Contra

  • Prețul e mai mare decât al concurenței
  • Camera foto nu exagerează în calități noaptea
  • Pozele ultrawide nu sunt cele mai bune
  • Autonomia e moderată

Ce cred eu la final după ce am testat și Oppo Reno 6 Pro și Oppo Reno 6? Sunt telefoane solide unul flagship, altul mid range premium, fac imagini bune, îți permit creativitate pe video. Dar mie mi-a plăcut mai mult Reno 6 simplu. Da, are specificații puțin mai joase decât varianta Pro, dar nu cu mult. În plus, e mai ieftin și are un design care-l scoate în evidență.

Uitându-se în stânga și în dreapta, Oppo s-a inspirat de la iPhone pentru acest design, dar nu e un lucru rău. Personal mi se pare că 6 e alegere bună pentru oricine vrea un telefon care să arate bine când îl scot pe masă și care are un ecran foarte bun.