Dispozitivele Oppo din ultimii ani s-au dus mult către zona de creatori de conținut. Telefoane corecte la specificații, pentru că diferențele sunt mici în această zonă, ajutate de multă inteligență artificială la camere, pentru videografie și fotografie.
Seria Reno e una de mid range și mid range premium, dar care se simte fără îndoială ca un flagship.
Oppo Reno 6 Pro 5G continuă tradiția și aduce noi funcții pentru creatori, iar direcția Oppo e una clară. Design bun, ecrane corecte și tot felul de funcții software care să creeze efecte bune când vine vorba de foto și video.
Design și ecran Oppo Reno 6 Pro 5G
Fiecare generație de Oppo Reno a însemnat un upgrade discret al experienței de design. Avem un telefon cu un ecran de 6,55 inci care are margini subțiri sus și jos, dar și un ecran rotunjit în părțile laterale. Ecranul e înconjurat de o zonă cromată unde ai butoanele de volum, cele de Start-Stop, iar camera este amplasată discret în colțul din stânga sus.
Pe spate îmi place ceea ce a făcut Oppo. Telefonul vine într-un gradient discret de gri cu albastru, care e în același timp spectaculos, dar și serios. Cele 4 camere sunt amplasate într-un mod destul de gros, cu lentile mari, dar suprafața din care e creat Oppo Reno 6 Pro 5G. Dă senzația de „sand stone”, nefiind lucios ci doar strălucitor. Are irizații metalizate care se văd foarte frumos în soare, dar nu atrage deloc amprentele, ceea ce e un lucru esențial la un telefon bun. Totul e realizat din sticlă Gorilla Glass 5. În partea de jos ai mufa de încărcare USB C, slotul de SIM, dar nu ai mufă de căști.
Față de modelul Oppo Reno 6 simplu sau față de OnePlus Nord 2, avem un telefon mult mai ușor, de 177 de grame și o grosime de 7,6 milimetri.
Ecranul se înscrie în deja clasica abordare a Oppo pentru mid range premium. Vorbim de un ecran 3D Borderless, practic unul cu margini curbate care pot activate ca să deschizi mai ușor unele aplicații. De asemenea, rata de refresh pentru ecranul de 6,55 inci este de 90 de hz.
Ecranul e un AMOLED HDR10+ cu luminozitate de 800 de niți, mai mult decât suficientă inclusiv în soare și care vine în culori relativ saturate, dar corecte, deja obișnuit la modelele Oppo. Rezoluția e una Full HD+ de 1080 x 2400 de pixeli, la o orientare de 20 pe 9. Și acest ecran e Gorilla Glass 5.
Per total, designul mi-a plăcut. Nu este unul radical, ci cu îmbunătățiri discrete, cu linii care curg frumos, iar greutatea mică va fi în beneficiul multor utilizatori. Poți să-i pui și o carcasă, Oppo are una de silicon transaprent direct în cutie.
Designul e unul familiar deja pentru Oppo, cu multe linii fluie, iar sticla de pe spate nu permite ca atunci când o atingi să lași amprente, ceea ce menține designul telefonului la un nivel bun. Hai să vedem acum ce a adus Oppo la nivel de performanță pentru acest terminal.
Performanță și autonomie
Telefonul vine cu un procesor Qualcomm Snapdragon 870, 256 de GB stocare și 12 GB de RAM. Snapdragon 870 e un procesor pe care îl știi deja de pe alte terminale precum Xiaomi Poco F3, Oppo Find X3, Vivo X60. Nu vorbim de un procesor mid-range aici, ci de un low flagship. Calitățile sale sunt evidente în funcționarea de zi cu zi și e acel tip de procesor care face ca telefonul să nu fie și mai scump și să se mențină la un cost rezonabil.
Tot ce înseamnă browsing și productivitate funcționează exact cum te-ai aștepta fără probleme. De asemenea, procesorul e destul de puternic pentru a duce toate elemente de inteligență artificială pe care Oppo le-a adus când vine vorba de fotografie și videografie. Deși poate nu vei filma un film de Oscar cu Oppo Reno 6 Pro 5G, într-un setup potrivit poți face videoclipuri foarte interesante, dar despre asta discutăm un pic mai târziu.
La nivelul jocurilor, toate titlurile din Google Play Store vor funcționa fără probleme, poate doar că nu la setările maxime, limitate de procesor și de rata de refresh de 90 de hz. Pentru jocuri, Oppo are în sistemul de operare aplicația Game Space care optimizează telefonul în timpul jocurilor, oferind mai multă putere de procesare acestora. În teste, telefonul nu a părut că se încălzește prea tare, nu a fost deranjant de ținut în mână.
Bateria este una de 4.500 de miliamperi și în funcție de cum vei folosi telefonul vei avea cam o zi și jumătate de autonomie. Dacă îl ții pe 5G, cum l-am ținut eu de multe ori, atunci vei avea maximum o zi de baterie. Din punctul meu de vedere e bateria standard deja pe tipul acesta de telefoane. Ai încărcare ultra rapidă Super VOOC 2.0, dar nu ai încărcare wireless. E abordarea Oppo deja de câteva generații și nu pot să zic că nu e una bună. Prefer să am un telefon pe care-l bag în priză câteva minute și mă ține apoi lejer câteva ore.
Oppo Reno 6 Pro 5G are viteză de internet de ultimă generație care se menține constantă, iar sistemul de operare e ColorOS 11.3 cu Android 11. Oppo a optimizat constant ColorOS și chiar dacă nu e o experiență 100% nativă Android din punct de vedere al designului, e curat, oferă funcțiile cele mai utile rapid și are optimizare bună pentru acest terminal. Color OS are și funcții de privacy, prin care poți seta o parte a telefonului private, dacă-l folosești pentru muncă.
Un lucru ciudat de menționat, dar pe care l-am observat, e modul în care acest telefon vibrează. Oppo a montat un motor de vibrație X-linear. Dacă ai folosit telefoane cu Android, dar și iPhone-uri, vei ști că la iPhone vibrația e o lucrare de artă. iPhone-ul vibrează exact cum trebuie și cât trebuie. La Android vibrația e mai din topor, unul dintre lucrurile cele mai deranjante pentru mine. Ei bine, pe Oppo Reno 6 Pro vibrațiile haptice sunt mult mai discret și realiste și a fost o plăcere să folosesc, de exemplu, tastatura cu feedback haptic, lucru ce nu mi s-a mai întâmplat pe alte dispozitive. Weird bonus points, but still, bonus points!
Personal îmi place abordarea aceasta. E un mid range premium, deci poți să faci orice, iar faptul că nu are încărcare wireless nu mă deranjează, pentru că-l bag în priză și în 30 de minute am 100%. Dar Reno 6 Pro 5G e despre foto și video.
Camere foto și video Oppo Reno 6 Pro 5G
Oppo știe exact unde se duce când vine vorba de seria Reno. Se uită după creatorii de conținut și vrea să atragă piața de creativi care se joacă mereu cu ceea ce pot face camerele foto.
Camera frontală e de 32 de megapixeli și e wide.
Peste aceste camere Oppo a venit cu software mult și inteligență artificială, așa cum deja ne-a obișnuit. În folosirea obișnuită de zi cu zi, telefonul a scos imagini foarte reușite, cu o saturație corectă și detalii bune, pozele portret ies precis, iar selfie-urile sunt de calitate. Nu aș spune că în lumină scăzută noaptea rezultatele sunt de excepție. Sunt pur și simplu corecte, dar cam atât, există telefoane care realizează imagini mai bune. Camera macro e încă un mister pentru mine, în sensul că nu știu de ce există pe telefoane, dar atât timp cât vor fi oameni care fac poze la flori de aproape, probabil că vom avea nenumărate camere macro pe terminale.
Camera ultrawide nu e excepțională, e destul graining în imagini și rezultatele sunt bune pentru un social media onest, dar nimic mai mult. Am văzut dificultăți și la focalizare când vine vorba de ultrawide.
Unde a umblat Oppo e la nivelul videografiei, pentru că vrea să împingă această serie ca una pentru creatori. Și sincer aici le-a reușit. Nu vorbim de o cameră pentru oameni care vor să facă filme, ci care vor să facă social media și să strângă followeri. Și pentru mine asta e destul.
Camera are Focus Tracking, care menține focusul pe subiect în momentul filmării, ceea ce înseamnă că poți face filmări în mișcare și subiectul să rămână focalizat. Camera e foarte responsivă și are o stabilizare foarte bună. Filmându-mă din mână practic am simțit că am un gimbal și rezultatul a fost mișto.
De asemenea, ai Live HDR, dar și Ultra Night Mode. Live HDR îți permite să filmezi contre jour și rezultatul să fie editat în timp real pentru a nu avea imagini video arse, ci care să poată fi folosite în social media. Rezultatele au fost excelente, cumva imagini suprasaturate pentru a răspunde efortului de a corecta culorile, dar care dau foarte bine în social media.
De asemenea, Ultra Night Mode îți permite să optimizezi luminozitatea în funcție de lumina ambientală.
Nu în cele din urmă, Bokeh Flare Portrait Video e o funcție care blurează fundalul atunci când filmezi și creează un efect foarte, foarte interesant. Ziua se creează un blur corect, iar noaptea, dacă filmezi cu această funcție, vei avea în spate lumini blurate ce creează o senzație de mișcare. Personal, mi s-a părut excelent realizată această funcție și poate duce la rezultate foarte interesante dacă vorbim de video-uri pe Tik Tok, de filmări la festivaluri sau chiar folosire profesională a camerei video pentru a crea conținut online.
Preț Oppo Reno 6 Pro 5G
Vorbim acum de un telefon din zona inițială de flagship, cu un cost de 799 de euro în România. Asta ar însemna cam pe la 4.000 de lei. Costul este unul destul de crescut dacă te uiți la competiție.
Personal, telefoanele mid-range sau mid-range premium și flagship de la Oppo din ultimii ani mi-au plăcut, sunt rezistente și primesc update-uri constante. Cu ajutorul inteligenței artificiale, Oppo a îmbunătățit constant camerele, atât pe partea de foto, dar mai ales pe partea de video. Așadar, văd un public țintă în zona tinerilor care vor să creeze conținut, fie că vorbim de YouTube sau Tik Tok.
Personal am în tolba mea un Oppo Reno 3 Pro 5G pe care îl folosesc în mod constant și față de care nu am o problemă nici măcar acum, după 3 generații care au trecut peste el. Dacă te uiți în zona de telefoane cu Snapdragon 870 vei găsi Realme GT, Vivo X60, Xiaomi Poco F3. Ultimul dintre ele este varianta cea mai ieftină de pe piață, în jur de 1.500 - 1.700 de lei, dar are un design mult mai conservator decât Oppo Reno 6 Pro 5G.
Puncte Pro
- Design foarte reușit
- Ecran de calitate și luminos
- Unul dintre cele mai bune feedback-uri haptice de pe Android
- Încărcare ultra rapidă
- Video-uri foarte reușite cu ajutorul inteligenței artificiale
- Spatele arată foarte bine
- Procesor puternic
Puncte Contra
- Imaginile ultrawide nu sunt cele mai reușite
- Pozele în lumină scăzută sau făcute noaptea sunt acceptabile
- E un pic alunecos în mână din cauza ecranului curbat
- Prețul destul de mare pentru categoria în care se află
Ce pot spune la final? Oppo Reno 6 Pro 5G are un procesor puternic și care merge bine, are câteva funcții noi de optimizare la cameră. Oppo se uită cam unde se duc consumatorii săi și le mai îmbunătățește experiența.
Dacă anul trecut am avut doar variante Lite și normale, acum Oppo încearcă marea cu sarea și dincolo de seria Find, care e un flagship clasic pentru zona de business și pasionați.
Ai telefoane mai ieftine la acest nivel, fără îndoială, dar Oppo se adresează celor care vor design bun, care vor un flagship care să și care vor să se joace cu camerele foto și video și să le provoace creativ.