Seria BlackShark este dedicată jucătorilor competitivi care vor să aibă și cel mai mic avantaj în jocuri atunci când sunt competitivi. Nu este prima pereche de căști din această serie pe care o testez. În 2020 am testat Razer Blackshark V2 și chiar mi-au plăcut. Ba chiar am zis că sunt unele dintre cele mai bune căști de gaming pentru PC-ul tău. Doar că mi-aș fi dorit să fie wireless și să aibă un microfon mai bun. Ghici ce? Le-au făcut wireless și au un microfon foarte bun.

Designul nu s-a schimbat foarte mult de atunci dar au fost făcute câteva modificări. În primul rând, îmi place că aceste căști au un look distinctiv, mai ales în aceste nuanțe de alb și negru și aduc aminte de un Stormtrooper din Star Wars. Sunt destul de mari și ieși în evidență cu ele când le porți pe cap. Materialele de construcție sunt de calitate și căștile au multă flexibilitate și cupele sunt foarte moi și plăcute la atingere. Un lucru care-mi place este că partea care atinge capul este realizată din material textil sau nailon, nu din piele vegană cum e exteriorul. Din experiența mea, toate căștile cu piele vegană au o problemă cu căldura și eu, personal, transpir tot timpul când le port în sezonul cald.

În perioada asta nu am avut zile foarte calde, însă chiar și așa nu am transpirat deloc cu ele pe cap. Și banda de susținere este bine capitonată cu burete și sunt o plăcere de purtat pe cap. Totuși, dacă le ții la gât este posibil să te deranjeze aceste element de plastic și aluminiu care te apasă pe umeri și pe claviculă.

Căștile au un buton mare pentru volum, buton pentru pornire oprire, buton pentru dezactivarea microfonului și portul de încărcare. Pe cupa dreaptă există un singur buton pentru trecerea la diferite profile de sunet sau poate fi folosit pentru a trece de la adaptor la bluetooth. Cupele se pot înlocui simplu dacă se deteriorează.

După cum este evident din imagini, căștile au un microfon dedicat ce nu poate fi scos. Aș fi preferat o variantă în care să-l pot da jos atunci când nu-l folosesc. Un alt lucru care mă deranjează este că nu are un LED pentru a-mi da seama daca microfonul e pe mute sau nu.

Cum le folosești și cum sună

Acestea sunt wireless: se pot conecta prin bluetooth, prin adaptor de 2,4 GHz, dar pot fi folosite și pe fir atunci când se încarcă. Foarte cool. Ce nu e cool este că pentru a conecta căștile la PC prin adaptor ai nevoie de un cablu USB, iar cel care vine în cutie este și cel pentru încărcare și s-ar putea să ai un cablu foarte lung care atârnă de PC în loc să ai unul mic precum am văzut la alte modele. Ciudat, dar măcar ar trebui să fie cea mai rapidă tehnologie wireless de acest fel.

Are conexiune multiplă și se pot conecta la telefon sau la laptop prin bluetooh și astfel ai putea să vorbești la telefon pe stradă sau la birou. Deci dacă te joci și primești un apel poți să răspunzi și sunetul trece automat de pe adaptor pe bluetooth. Poți să blochezi asta din setări atunci când nu vrei să fii deranjat.

Razer se laudă că pe aceste căști a implementat un microfon HyperClear Super Wideband Mic, care ar trebui să asigure o captare și o claritate fără cusur și să transmită vocea în high definition. Și chiar este un microfon bun și cred că va fi indispensabil pentru o comunicare clară în orice joc online. Deci dacă te uitai după o pereche de căști de gaming cu un microfon bun atunci acest model de la Razer este pentru tine.

Florin Cașotă · Microfon Razer BlackShark V2 HyperSpeed

Și sunetul este unul bun, de calitate, iar profilele de sunet chiar sunt diferite, iar cel de movie adaugă mai mult bass, iar cel de game este cumva mai extins să auzi mai multe elemente. Aceste funcționează simplu fără a fi necesară instalarea aplicației Razer Synapse, dar dacă o faci ai acces la multe lucruri faine.

De exemplu, poți edita acele profile de sunet, îți poți face tu unul custom și tot de acolo poți alege dacă vrei ca sunetul să fie stereo sau THX Spatial. Asta contează foarte mult deoarece sunetul THX Spatial e chiar mișto și adaugă un feeling surround excelent și-l recomand pentru jocuri mai ales.

În Razer Synapse ai acces la diferite opțiuni foarte utile. Sound normalization amplifică sunetele precum pașii sau șoptitul și asta te-ar putea ajuta în shootere să-ți dai seama de unde vine un inamic. Bass boost dacă vrei și mai mult bass în sunet, deși eu cred că este suficient în profilul de movies, de exemplu. Opțiunea Voice Clarity scade basul și crește claritatea vocii. Aici e important pentru momentele când vrei să te concentrezi pe ce se zice, nu pe bass.

Și pentru microfon ai aceleași setări de voice clarity, volume normalization sau anularea zgomotului de fundal. De asemenea, ai acces la un egalizator pentru sunet și câteva presetări precum mic boost, conference sau broadcast.

Autonomia căștilor este și ea mai mult decât satisfăcătoare și conform Razer pot fi folosite timp de 70 de ore cu o singură încărcare. Departe de cele 300 de ore ale HyperX Cloud Alpha Wireless, însă mai mult decât suficient.

Le-am comparat și cu HyperX Cloud Alpha Wireless, unul dintre competitorii direcți și perechile de căști sunt foarte similare în materie de calitatea sunetului cu un plus de bass pentru căștile Razer. Pe de altă parte HyperX are autonomie mai lungă și un microfon ce se poate scoate când ai nevoie. Căștile HyperX Cloud Alpha Wireless sunt puțin mai scumpe în acest moment decât acestea de la Razer, însă pe oricare dintre ele pe care le-ai alege își vor face treaba foarte bine.

În încheiere, Razer BlackShark V2 HyperSpeed este o pereche excelentă de căști de gaming cu un sunet foarte bun, microfon excelent, confortabile și cu o multe opțiuni de personalizare a sunetului. Singurele plângeri din partea mea rămân în zona confortului atunci când porți căștile la gât și faptul că nu pot îndepărta microfonul când nu am nevoie de el. Chestii minore și poate prea subiective. Razer BlackShark V2 HyperSpeed sunt disponibile în magazine la prețul de 700 de lei.