Razer Huntsman V2 Tenkeyless nu este perfectă și aș putea vedea câteva îmbunătățiri pentru versiunea următoare, dar chiar și așa este posibil să fii devenit noua mea tastatură favorită.

Razer Huntsman V2 Tenkeyless este o tastatură de gaming cu dimensiuni reduse (după cum îi zice și numele, îi lipsește partea de numpad). Aceasta are un design clasic cu o bază de aluminiu rezistentă, taste de calitate din plastic doubleshot PBT, ce se simt ușor grunjoase la atingere, ceea ce oferă o tastare mai plăcută fără ca degete să-ți alunece pe taste atunci când sunt transpirate. Procesul de injecție în doi pași, ce este utilizat la crearea acestor taste, asigură simboluri ce nu se deteriorează nici măcar după sute de ore de utilizare. Majoritatea tastaturilor au taste ABS, iar acestea sunt realizate dintr-un plastic de o calitate redusă, iar după mult timp de utilizare vei observa că tastatele sunt lucioase și șterse.

Față de versiunea anterioară, noul Huntsman nu este cu mult diferit, însă aduce câteva elemente în plus care contează: în primul rând, adăugarea unui amortizor de sunet din silicon, care reduce nivelul de zgomot produs de acționarea completă a tastelor, îmbunătățind considerabil experiența de folosire, în al doilea rând, tastatura este mai rapidă cu un polling rate de 8000 Hz și în al treilea rând, vine în pachet cu wristpad.

Cablul USB-C este împletit și suficient de lung, iar pe spate avem două tipuri de piciorușe pentru a regla unghiul de tastare și patru piciorușe care asigură că tastatura nu se mișcă în timpul utilizării. Este o tastatură iluminată RGB, elegantă, cu switch-urile expuse, micuță și portabilă. Iar wristpadul este un bonus binevenit, chiar dacă nu este cel mai de calitate.

Cum ziceam, cea mai mare schimbare pentru Razer Huntsman V2 (valabil pentru tastatura mare, cât și pentru aceasta) este adăugarea acelui amortizor de sunet din silicon. Asta face ca tastatura să sune mult mai bine, este mai silențioasă, iar sunetul tastelor este unul plăcut. Deci dacă preferi un sunet low-key atunci Huntsman V2 cu switch-uri optice Gen-2 ar putea fi o soluție. Eu am trecut de la un HyperX la această tastatură, iar diferența în materie de sunet a fost una imediată. Mai jos regăsiți și un fragment de bătut la tastatură înregistrat cu telefonul.

Florin Cașotă · Razer Huntsman V2 Tenkeyless sound sample

De asemenea, Razer ne asigură că switch-urile și stabilizatori sunt lubrifiați mai bine pentru a reduce nivelul de zgomot și diferența între taste. Acum toate sună la fel și doar tasta de șters mi se pare că are un sunet ceva mai ascuțit comparativ cu restul tastelor.

Tastatul este absolut fantastic în opinia mea, iar scrisul este foarte satisfăcător, atât de cursa lungă a tastei, cât și de sunet, dar și de acel finisaj texturat de care vă ziceam la început.

Această tastatură are a doua generație switch-uri optice Razer Linear, are tehnologia Razer HyperPolling pentru un polling rate de până la 8000 Hz. În ceea ce privește performanța și gamingul, Razer ne spune că Huntsman V2 (atât cea mare cât și cea mică) este cea mai rapidă tastatură din lume datorită acelui polling rate de 8000 Hz. V-am povestit aici ceea ce înseamnă această valoare în cazul moușilor, iar în cazul acestei tastaturi, switch-urile optice au o latență de doar 0,2 ms, mult mai puțin decât o tastatură mecanică obișnuită care are o latență de 2 sau 2,4 ms. Pentru că aceasta este o tastatură optică nu mai are acel mecanism regăsit la tastaturile mecanice, deci ar trebui să fie mult mai rapidă și mai rezistentă (are garantate până la 100 de milioane de acționări).

La nivel de scris sau gaming casual nu o să observi această diferență, însă cred că la nivel de joc competitiv fiecare avantaj contează și este posibil ca o acționare mai rapidă să aducă victoria.

Cum vorbim de o tastatură Razer atunci se știe deja că avem iluminare RGB cu 16,8 milioane de culori ce pot fi personalizate în funcție dorințele fiecăruia. De asemenea, poți stoca cinci profiluri de taste (în funcție de jocuri, programe etc) pe tastatură și are suport pentru macro.

Noutățile față de generația anterioară Huntsman nu sunt masive, dar îmbunătățesc semnificativ experiența de utilizare. Cu Huntsman V2 TKL experiența de gaming și de scris este excelentă, tastatura este silențioasă și nu îți vei deranja colegii indiferent de cât de furios scrii, iar atunci când te joci ai parte de o tastatură foarte rapidă.

Mi-aș dori ca Huntsman V3 să fie wireless (sau măcar să ofere această opțiune), un preț mai mic și un wristpad mai bun. Apropo de preț, Razer Huntsman V2 Tenkeyless o găsești la Altex la 764 de lei în două versiuni: optical Linear Red Switches și Clicky Purple Switches. O recomand pe cea cu switch-urile roșii pentru o experiență de tastare mai silențioasă.