Denumită colectiv Razer Productivity Suite, aceasta este alcătuită din mouse-ul Pro Click, conceput în colaborare cu Humanscale, liderul global în domeniul ergonomiei în spațiile de lucru, tastatura Pro Type și mousepad-ul Pro Glide.

Ce vei observa imediat este că aceste dispozitive nu sunt negre și nici nu au lumină RGB ca multe alte produse Razer. Acestea au un look interesant cu nuanțe de alb, gri și argintiu. Mouse-ul nu are niciun fel de iluminare, iar tastatura are LED-uri albe. Când le-a anunțat Razer nu am fost impresionat de look, însă vâzându-le în realitate mi-am schimbat părerea.

Pot să spun că se potrivesc foarte bine într-un birou, dar și într-un setup de gaming minimalist. Mousepad-ul este un covoraș gri, moale, plăcut la atingere, iar suprafața texturată este microțesută, iar pe partea cealaltă există o suprafață cauciucată care împiedică deplasarea accidentală.

Tastatura este una mare cu toate butoanele pe care ți le-ai dori (inclusiv numpad), dar fără control media dedicat. Tastatura arată bine cu lumina aprinsă, iar cu ea oprită dobândește un look retro care mi-a adus aminte de tastatura pe care o foloseam în 1996 cu primul PC personal. Mi-aș fi dorit un model mai mic, însă înțeleg de ce au ales o tastatură cu numpad pentru această serie. Pe spate avem un port USB-C pentru conectarea cablului și un buton prin care poți comuta conexiunea (wireless 2,4 GHz, fir sau bluetooth).

Tastele sunt doubleshot PBT, însă au un luciu care mie nu mi-a plăcut prea mult (Razer îl numește soft-touch coating ce ar trebui să ofere o senzație de tastare delicată, asigurând confortul pe întreaga durată a zilei). Aș fi preferat ceva mat ca la Huntsman Mini.

Sub taste avem switch-uri mecanice Razer Orange ce sunt certificate până la 80 de milioane de acționări.

Mouse-ul este unul grăsuț, destul de lat și cu un loc de odihnire generos pentru degetul mare. Avem două butoane pe lateral, un buton între cele două click-uri și o rotiță de scroll. Rotița are un finisaj argintiu de metal, la fel ca și rama acestuia. Butonul de sus reglează DPI-ul, iar cele din lateral funcționează ca back și forward, însă cu software-ul Razer Synapse poți să le schimbi funcțiile și să le programezi cum vrei tu.

Cei de la Razer ne spun că mouse-ul a fost special conceput pentru a poziționa încheietura mâinii în mod natural la un unghi de 30 de grade, prevenind astfel disconfortul și leziunile cauzate de pronația încheieturii. Ce pot să spun este că are un grip foarte confortabil și că m-am simțit foarte bine cu acest mouse în mână. Este mare și palma mi-a stat bine pe el.

Senzorul Razer 5G este precis și poate ajunge până la 16.000 DPI. La fel ca și tastatura poate funcționa prin bluetooth, wireless cu dongle 2,4 GHz sau pe fir.

Experiența de utilizare - Razer Productivity

După cum mulți știți, Razer este cunoscută pentru tastaturile și moușii de gaming, însă nu neapărat pentru calitatea dispozitivelor wireless. De fapt, majoritatea produselor companiei sunt cu fir. Aveam așteptări mari de la acest set de periferice, însă am fost cam dezamăgit.

Pe fir lucrurile au funcționat excelent, însă în modul wireless am întâmpinat dificultăți. Mai exact, mouse-ul se „agăța” uneori pe ecran și am avut vreo două-trei momente în care a trebuit să scot dongle-ul din portul USB apoi să-l reintroduc pentru ca lucrurile să revină la normal. A fost ciudat să întâmpin aceste dificultăți de la un brand ca Razer și la un asemenea produs. Poate că a fost ceva greșit la sample-ul pe care l-am testat sau poate au fost probleme de compatibilitate cu desktop-ul meu.

Cu tastatura am întâmpinat o singură dată o problemă similară, când nu mai răspunde la comenzi de niciun fel, însă asta deoarece rămăsese fără baterie (mi-aș dori ca software-ul Synapse să-mi trimită notificări în legătură cu bateria perifericelor).

În același timp, am folosit mouse-ul două zile pe modul bluetooth și nu am întâmpinat niciun fel de probleme. Deci sper să fie un caz izolat la mine și să fii avut eu anumite probleme de interferențe mouse-PC.

Mouse-ul este certificat până la 50 de milioane de acționări ale butoanelor, deci ar trebui să te ducă mult timp. Pro Click poate fi conectat la patru dispozitive și poți să treci de la unul la altul foarte simplu. Durata de funcționare a bateriei este de până la 400 de ore. Eu am folosit mouse-ul patru sau cinci zile în modul wireless și indicatorul bateriei arăta mai mult de jumătate.

Designul tastaturii nu m-a dat pe spate și nici experiența de scriere. Razer spune că switch-urile mecanice Orange sunt silențioase, însă eu nu cred. Sunt destul de zgomotoase, iar sunetul produs este unul ascuțit. Mai silențioasă mi s-a părut Huntsman Mini cu switch-uri Razer Red. În rest, experiența de scriere este bună, tastele sunt plăcute la atingere și vei folosi tastatura cu succes la birou și în gaming.

La fel ca și mouse-ul, Pro Type se poate conecta până la patru dispozitive și poți comuta între ele cu o combinație de taste. Funcționează și e util pentru cei care lucrează la mai multe dispozitive în același timp. Pe modul wireless și cu lumina aprinsă la maximum, tastatura nu duce o zi de lucru, însă fără lumină lucrurile se îmbunătățesc dramatic și am folosit-o cel puțin două zile astfel.

Covorașul (mousepad-ul) este un covoraș, ce să zic. Arată bine și se simte bine la atingere.

Așa ca să recapitulăm: Razer Productivity are un look interesant, minimalist și oferă o conectivitate multiplă, însă eu am întâmpinat o problemă destul de enervantă la mouse-ul meu și sper să fie un caz izolat. Dacă ar fi să le dau o notă ar fi cam așa. Tastatura obține o notă de 8,5, mouse-ul 9 (dacă problemele de conectivitate sunt izolate la mine) și mousepad-ul 10 că nu am ce-i reproșa. Deci avem o medie de 9,1.

Razer Productivity mi se pare un pas în direcția corectă și sunt curios să văd versiunea 2.0 la mouse și o tastatură mai mică (TKL sau de 60%) din această gamă.