Lectură de 6 min

REVIEW realme 12 Pro+ 5G - telefon de „buget” cu cameră periscop 64 MP

Abonează-te pe  
realme 12 Pro+ 5G este cel mai nou telefon lansat de compania chineză și este încă o ofertă de „buget” pentru cei care apreciază un telefon bine construit cu specificații bune, dar fără să coste prea mult.

Abonează-te pe YouTube

Fii primul care vede review-urile și cele mai interesante noutăți din domeniul tehnologiei și inovației.

Vezi în avanpremieră

Mie îmi place de realme că încearcă să aducă tehnologii de top, caracteristici pe care le vezi la telefoane mai scumpe într-un preț mai accesibil pentru mai multă lume. Realme 11 Pro+ 5G a avea o cameră de 200 MP, aceeași de pe S23 Ultra, iar acum realme 12 Pro+ 5G vine cu o cameră periscop de 64 MP, pe care o vezi pe telefoane pe un segment dublu ca preț.

Acesta este realme 12 Pro+ 5G și să vedem cu ce vine, care în plus, care sunt minusurile și la final tragem concluzia și vă spunem și prețul.

Design

Acest model continuă cu același design ca anul trecut, cu un modul de cameră mare pe spate, piele vegană și margini rotunjite. Îmi place cum se simte la atingere pielea ecologică, iar telefonul are un feel premium, nu este prea greu, nici prea ușor. Totuși, mie personal nu-mi place această estetică cu auriu și argintiu și cu acest modul mare care vrea să imite cadranul unui ceas. De asemenea, ca să nu fiți induși în eroare: are doar 3 camere pe spate, a patra fiind desenată pentru simetrie.

Rama pare să fie din aluminiu, sau dacă este din plastic, este de unul de bună calitate, iar display-ul este protejat de sticlă. Are două difuzoare și port USB-C și un sertar pentru SIM. Singurul element care nu-mi place la design este construcția butoanelor. Nu par să fie de cea mai bună calitate și sunt cam zgomotoase la apăsare. Sunetul este destul de ok, însă poate suna puțin cam subțire la volum maxim.

Ecranul este unul OLED de 6,7 inci cu o rată de refresh de până la 120 Hz și cu o luminozitate globală de 800 de niți. Nu e cel mai luminos display, dar destul de ok de folosit și în lumina soarelui.

Este un display plăcut de utilizat pentru social media, filme și utilizarea zilnică. E bine că ne-am obișnuit ca și pe telefoane mai ieftine să avem ecrane bune OLED cu rată de refresh variabilă. Pentru afișarea culorilor ai mod vivid, dar și model natural sau cinematic. De asemenea, o funcție mișto pe care aș vrea să o văd și pe alte telefoane este un slider care-i spune telefonului care este pragul minim pentru luminozitate al display-ului. Îmi place pentru că unele telefoane scad luminozitatea mai mult decât mi-aș dori. Chiar recent am semnalat asta în review-ul lui Asus Zenfone 11 Ultra.

Performanță

La nivel de specificații vorbim de un procesor Snapdragon 7s Gen 2, construit pe 4nm, ce vine ca un upgrade față de modelul de anul trecut care avea un Mediatek pe 6 nm. Alături se află 12 GB RAM și 256 GB spațiu de stocare. Cum ziceam, e Dual SIM și are conextiune 5G. Procesorul este unul destul de bun pentru utilizarea zilnică, dar în perioada de test am văzut și poticniri: în aplicația de cameră când treci de la o focală la alta, la un mod la altul sau când închizi o aplicație și deschizi alta.

Nu sunt probleme majore, dar sunt poticniri pe care le-am observat și simțit din când în când. Totuși, de notat că am norocul să folosesc telefoane de top zilnic și punctul meu de comparație poate nu este neapărat unul 100% obiectiv. Altfel merge destul de bine și sistemul de operare este fluid. Interesant este că în perioada asta testez și Nothing Phone 2a, smartphone în aceeași categorie de preț, dar care are un procesor Mediatek Dimensity 7200 Pro, tot pe 4 nm și cei de la Nothing au zis că au ales acest procesor pentru că e mai performant decât echivalentul Snapdragon, adică 7s Gen 2. Este adevărat că în testele sintetice Mediatek are scoruri mai mari, însă și pe Nothing 2a am văzut acele mici poticniri în cameră și în unele aplicații.

Software și bloatware

Revenind, realme 12 Pro+ 5G rulează Android 14 peste care este aplicat realme UI 5.0, care este o interfață decentă ce arată aproape de stock Android, însă problema mea cu el este că are foarte multe aplicații care sunt preinstalate. Ai fineasy, lazada, agoda, aplicații care nici măcar nu-ți sunt utile, apoi mai sunt unele generale precum Spotify, Booking etc. Măcar poți să le ștergi, dar este enervant oricum. De asemenea, sunt aceste foldere numite Hot Games sau Hot Apps unde sunt scurtături pentru aplicații pe care le poți instala. În plus ai și un magazin de aplicații în plus, față de clasicul Google Play Store. E cam varză și trebuie să lucrezi puțin la interfață ca să o faci să arate bine și să fie și utilă.

Altfel pe partea de software trebuie să mai știi că și aici a fost implementat un fel de dynamic island numită flash capsule, iar anumite funcții și aplicații vor apărea acolo precum un hotspot, o înregistrare audio, apeluri, timer și câteva aplicații terțe precum Grab, Swiggy sau Zomato. Da nici eu nu am auzit de ele.

Fiind un smartphone cu un procesor care nu are multă putere și este și eficient, autonomia bateriei este una bună cu o zi și jumătate de funcționare garantat și cu două zile dacă ai nevoie. În testul PCMark de autonomie am obținut aproape 16 ore de funcționare cu luminozitatea la jumătate. Încărcarea este rapidă la 67 de wați și te poți aștepta să ajungă la 100% în cam 50 de minute. Din fericire, există încărcător în cutie.

Cameră persicop 64 MP

Și acum să trecem la camerele foto. Avem de-a face cu un sistem format dintr-un senzor principal Sony IMX890 de 50 MP pe care-l găsești și la alte telefoane de top, iar alături avem aceeași cameră ultrawide de anul trecut de 8 MP și un senzor telefoto de tip periscop de la Omnivision de 64 MP f/2.6 cu zoom optic 3x și zoom insenzor de 6x, apoi se duce digital până la 120x. Din start îți spun că toate pozele de la 30x în sus nu arată bine și pozele sunt mai degrabă picturi neclare.

Totuși, hai să le luăm pe rând, camera principală de 50 MP este una bună și scoate poze de calitate în majoritate situațiilor. Însă cred că se mai poate lucra la post-procesare deoarece unele zone rămân prea întunecate. Altfel balansul de alb este corect, culorile sunt naturale, fără să pară exagerate, iar contrastul este bun. Poate filma 4K la 30 de fps la 1x, 2x, cât și 3x sau 6x, dar nu și pe camera ultrawide. Filmările sunt line cu camera principală și chiar și cu cea telefoto. Totuși, nu-mi place că nu poți trece între cele două camere apăsând de buton, ci prin zoom cu degetele pe ecran.

Există un mod portret la 1x și 3x și acestea ies decent. Decuparea subiectului de fundal e ok, câteodată bună, alteori nu, blurul este plăcut în schimb și-l poți ajusta. În modul street există și o funcție numită autozoom și pintr-o apăsare pe imagine telefonul face automat zoom pentru o încadrare centrată.

Telefonul are și trei filtre noi inspirate din filmele Life of Pi, The Curious Case of Benjamin Button și Top Gun Maverick. Altfel ce să vă mai zic, există moduri de fotografiere diverse precum hi-res, expunere lungă, pro sau panoramă.

Camera ultrawide de 8 MP nu are nimic special și scoate poze ok pe timp de zi, însă pe măsură ce se întunecă și calitatea scade la fel. În ceea ce privește camera telefoto, mie mi-a plăcut ce am văzut și pozele până la 6x chiar ies ok și poți surprinde diferite ipostaze care ți-ar fi imposibil cu un alt telefon care nu are cameră telefoto sau care are zoom mai mic. Eu nu aș trece de 10x, însă e bine că avem această posibilitate în acest segment de preț.

Preț & concluzie

Ca să trag o concluzie, realme 12 pro+ este un pachet bun, însă nu neapărat atât de bun încât să merite un upgrade de la 11 pro+. Mai mult, modelul de anul trecut se încărca mai repede la 100W și aveam camera de 200 MP, dar să zicem la cameră că acum ai zoom dedicat.

Realme 12 pro+ 5G se va vinde la un preț recomandat de 2499 de lei la cei mai mari retaileri și va fi disponibil începând cu finalul lunii aprilie. Recunosc că mi se pare puțin cam mare în condițiile în care pe acest segment este o luptă acerbă.

Acest telefon are un design bun și calitativ. Dacă-ți place cum arată depinde de fiecare. Are și certificare IP65, ceea ce nu vezi la acest preț. Modul de cameră versatil și ai multe opțiuni pentru încadrare. Cu toate acesta are limitări pe partea de filmare, modelul anterior se încărca mai repede și prețul e măricel.

Abonează-te pe  

Citeste mai departe:
mai multe despre:

Pe aceeasi tema: