Realme face parte din grupul BBK, alături de Oppo, Vivo, OnePlus, așa că lucrurile sunt destul de cunoscute aici. Realme a fost la început un sub brand al Oppo, format în 2010, și numit Oppo Real. Nu a ieșit din China decât de curând, începând să ajungă pe piața europeană din 2019 încoace.

Realme 7 e un telefon mid range tradițional, care se plimbă în jurul sumei de 200 de euro și acoperă zona aceea de piață unde oamenii vor un telefon cu care să facă poze, să aibă ecran bun și stocare suficientă.

Design Realme 7

Designul e unul familiar dacă sunteți obișnuiți cu Oppo Reno 4 Lite, de exemplu. Pe spatele telefonului testat, care era într-o culoare numită Mist White, un bleu delicat cu irizații albe în soare, carcasa are două tipuri de culoare, una lucioasă și una mai mată, ca o linie trasată în partea stângă a telefonului, acolo unde este și logo-ul realme, iar mai sus camerele foto.

În față avem camera frontală în stânga și margini laterale nu foarte groase. Cu toate acestea, în partea de jos marginea neagră a ecranului este destul de pronunțată. Cu toate acestea, nu arată rău.

Telefonul este relativ gros față de competiția sa, 9,4 milimetri grosime, aducând mai mult cu telefoanele de la Xiaomi. Nu zic că nu-mi plac telefoanele care inspiră încredere prin grosimea lor, dar pentru unii ar putea fi un dezavantaj. De asemenea, este unul dintre cele mai grele telefoane din clasă, având 196 de grame, față de 164 de grame cât are Oppo Reno 4 Lite.

În partea de jos avem o mufă de căști și o mufă USB-C. Pe spate carcasa este realizată din plastic care se simte relativ de calitate. Unul dintre lucrurile care nu mi-au plăcut au fost butoanele laterale de volum. Atunci când sunt apăsate fac un click destul de indiscret și e deranjant, de exemplu, seara, dacă stai lângă cineva care doarme. În plus, apăsarea lor nu transmite foarte multă calitate. Pe partea cealaltă e butonul de start și stop care ascunde și un senzor de amprentă. Marginile sunt realizate din metal semilucios care se simte de calitate și care este destul de rezistent la zgârieturi.

Per total designul iese în evidență, ba poate fi punctul care-i scade atractivitatea cel mai mult. În cutia telefonului vine și o husă de silicon, iar dacă o adaugi ai un telefon foarte masiv pentru gusturile moderne.

Performanțe tehnice și ecran

Dispozitivul pe care l-am avut noi în teste vine cu un procesor Mediatek G95, pe care-l veți întâlni momentan doar pe dispozitivele Realme. Acel G din numele său vine de la faptl că este optimizat pentru gaming, teoretic, un gaming mid-range, dar fără îndoială bun.

Procesorul e un octa-core cu două nuclee ARM Cortex A75 tactate până la 2 Ghz, un procesor grafic ARM Mali G75 MC5 și promite un boost în benchmark-urile de GPU de până la 8%. Practic, procesorul folosește inteligență artificială pentru optimizarea din jocuri și conectivitate bună. Cum s-a descurcat? Ei bine, no am instalat deja clasicele Real Racing 3 și Call of Duty. Am văzut deja la telefoane mid range capacitatea de a duce jocurile acestea foarte bine, așa că nu am avut probleme, încărcarea a fost rapidă, imaginile fluide, ecranul foarte bun. Per total, astăzi poți să faci gaming mobil de calitate cu un mid range, dacă nu ai nevoie de conectivitate 5G și setări maxime.

Telefonul are o stocare de 128 de GB, suficientă, și 8 GB memorie RAM, dar și capacitatea de a introduce un microSD în slotul unde poți introduce și două SIM-uri. Iar bateria are o capacitate de 5.000 de miliamperi.

În folosirea zilnică telefonul s-a descurcat extrem de onest, fără să se supraîncălzească, browsing-ul a fost de calitate, iar autonomia cu ajutorul bateriei de 5.000 de miliamperi aproape că ajunge la 2 zile și mai bine dacă folosești 4G și WiFi, faci browsing și te joci un pic.

Bateria suportă încărcarea rapidă la 30 de wați cu un încărcător proprietar oferit în cutie. Vei recunoaște acest încărcător dacă ai telefoane de la Oppo. Nu e nici cel mai mic. Teoretic, în 65 de minute telefonul se duce la 100% cu încărcătorul său. În viața de zi cu zi, cifrele acestea se mențin, ceea ce e o performanță bună pentru o baterie de 5.000 de miliamperi.

Sunt puține lucruri pe care le poți reproșa în momentul de față telefoanelor mid range din această categorie, pentru că poți să faci cam tot ce trebuie cu ele fără probleme, fără să se blocheze. Realist, nu știu cât marketing e în procesorul de „gaming”, nu am simțit mari diferențe, eu m-am bucurat pur și simplu că a funcționat fluid.

Când vine vorba de ecran, acesta are o dimensiune de 6,5 inci, destul de mare, este LCD IPS și o rezoluție de 2400 de pixeli pe 1080 de pixeli. Ecranul are o rată de refresh de 90 de hz care poate fi setată să fie stabilă sau să intervină automat, pentru un consum redus de baterie. Ecranul are colțurile relativ rotunjite, dar nu prea simți asta. Telefonul vine și cu husă de protecție a ecranului.

Per total, ecranul e unul de calitate, are o luminozitate foarte bună chiar și în soare.

Sistem de operare

La nivelul sistemului de operare avem un Android 10 cu interfața realme 1.0. Aici putem vedea cu ușurință originile comune cu Oppo. Dacă ați mai urmărit review-urile noastre, știți că am discutat de mai multe telefoane de la Oppo și la nivelul sistemului de operare pot spune că sunt 99% identice.

În primul rând, acest lucru e bine. Am un Reno 3 Pro 5G de la Oppo și am primit vreo 3 update-uri de sistem până acum, funcționează fluid și interfața e curată. Sistemul de operare vine cu toate setările Android 10 reorganizate. De exemplu, realme a adăugat un meniu de Digital Wellbeing, care îți permite să organizezi timpul petrecut pe telefon sau să adaugi controale parentale, dacă telefonul este destinat unui copil.

De asemenea, poți avea App Cloner, care-ți permite să folosești mai multe conturi pentru o aplicație, fără să fii nevoit să faci switch-ul în interiorul acesteia, cum ar fi Facebook, Instagram. Gamespace e zona dedicată jocurilor, care optimizează performanța în momentul când intri în gaming. De asemenea, pot fi ascunse notificările și telefonul închide aplicații care consumă RAM.

Altfel, față de sistemul de operare de pe Oppo nu ai diferențe mari. Am identificat un meniu de realme Lab, unde vor fi puse feature-uri experimentale de către realme, cum ar fi Smooth Scrolling sau Super Nighttime Standby, ultimul ajutând la o autonomie mai mare a bateriei.

Per total, un sistem de operare simplu de folosit și învățat, cu mici diferențe dacă vii de pe Samsung, Huawei sau alte branduri.

Camere foto Realme 7

Telefonul vine cu patru camere principale aranjate vertical pe spate, cea principală de 48 de megapixeli wide și mai avem una de 8 megapixeli ultrawide, o cameră de 2 megapixeli macro și una de 2 megapixeli de adâncime. Camera frontală e singulară și are 16 megapixeli.

Telefonul filmează 4K, poți face timelapse, panorame video și HDR. Ca experiență de folosire, din nou, camera e simplă și seamănă cu meniul din Oppo, singura diferență fiind că ai o opțiune, pe lângă cele de Video, Photo, Potrait, care face fotografii de 48 de megapixeli. Teoretic primești mai multe detalii, dar pentru folosirea zilnică nu va fi o opțiune atât de folosită. De asemenea, camera are și o funcție de Ultra Macro ce funcționează destul de bine.

La lumină scăzută, camera principală realizează imagini corecte, cu un noise vizibil, dar contrastul și expunerea nu deranjează. Pentru o cameră mid range nu te poți aștepta la minuni, dar dacă vrei să faci fotografii de seară înainte de ora 11, când trebuie să fii în casă din cauza pandemiei, poți să o faci cu ușurință. Există și un Night Mode care ajută luminozitatea și calitatea pozei prin intermediul inteligenței artificiale și expunerii îndelungate. Night Mode are nevoie de 3 secunde pentru a prinde mai multe detalii în poză.

Pentru selfie-uri, camera principală e foarte bună și în modul standard, și în modul de portret, care realizează un blur destul de precis în jurul părului. Pentru nevoile tale de Instagram, Facebook sau TikTok merge cum trebuie. Per total experiența a fost una bună și fără ceva de reproșat pentru acest nivel.

Preț și disponibilitate Realme 7

În momentul de față Realme 7 costă 1.100 de lei, un preț corespunzător pentru acesta. Dacă ar fi să ne uităm la o posibilă competiție, Samsung Galaxy A51 costă 1.200 de lei, dar are doar 4 GB de RAM, deși procesorul e un Exynos 9611 bun. Oppo Reno 4 Lite costă 1.400 de lei și are un Mediatek P95, practic acealași procesor, dar neoptimizat pentru gaming.

Poți achiziționa Realme 7 în configurația de 128 de GB de aici.

Ce să alegi de aici? Realme 7 e o variantă foarte bună la nivel de preț. Poți să te mai uiți la Poco X3, la Xiaomi Redmi Note 9 Pro sau chiar Oppo A53, dar ultimul are doar ecran HD. Per total, e greu să spui ceva de rău de Realme 7 la acest raport calitate/preț, dar contează mult dacă vrei să-ți asumi să treci la un producător mai nou.

Puncte Pro

  • Autonomie foarte bună
  • Procesor performant, permite gaming la calitate bună
  • Camerele foto se descurcă excelent
  • Sistemul de operare curat și cu actualizări
  • Costul e rezonabil

Puncte Contra

  • Designul e destul de rudimentar și telefonul e foarte gros
  • Greutate mare
  • Calitatea butoanelor e destul de slabă
  • Încărcătorul e mare și ocupă destul de mult spațiu

Așadar, am vorbit despre Realme 7, primul telefon de la Realme pe care l-am testat. Spuneți-ne voi cum vi s-a părut văzând toate specificațiile. Pe mine m-a surprins, chiar dacă nu-mi place în mod special designul. Altfel, raport calitate preț? Nu prea am ce comenta.