Port un inel smart de ani de zile, iar recent mi-am umplut mâinile cu astfel de dispozitive și timp de mai bine de o săptămână am purtat non stop trei inele inteligente și un ceas ca să văd ce spun despre corpul meu. Cea mai nouă adiție este inelul RingConn Gen 2, despre care vorbim în principal astăzi și l-am testat alături de Oura Ring 3, Samsung Galaxy Ring și OnePlus Watch 3. Despre toate aceste dispozitive avem review-uri dedicate pe canal sau pe technolust.ro.
RingConn nu este un nume la fel de cunoscut ca Oura sau Samsung în zona asta de wearables, dar asta s-ar putea să se schimbe, iar perioada petrecută cu acest inel RingConn m-a făcut să renunț la unul dintre inelele pe care le purtam anterior. Să fie Oura sau Samsung?
Design & utilizare
Dar hai să vorbim puțin despre design și experiența de utilizare a acestui inel. La fel ca și la celelalte produse de acest fel, înainte să comanzi inelul va trebui să comanzi un set de inele din plastic și să decizi ce mărime e potrivită pentru tine, asta dacă nu știi deja. Eu port numărul 10 pe toate inelele deoarece se potrivesc pe arătător și pe degetul din mijloc.
Primul lucru pe care l-am observat când l-am scos din cutie este că e subțirel la doar 2 mm și că are o formă mai neobișnuită. Americanii îi zic squircle, adică o combinație de pătrat cu cerc. Celălalt inele sunt mai late și rotunde. Aceste ieșiri în relief de la senzori nu sunt în partea de jos, ci puțin în lateral.

Asta îl face pe Ringconn să fie mai confortabil de purtat atunci când lucrezi cu mâinile, când cari greutăți. Cu acest design Ringconn arată mai puțin a bijuterie, mai mult a inel smart, după părerea mea, însă e foarte confortabil de purtat în orice condiție. De aceea este și un gadget ideal pentru monitorizarea sunetului.
În pachet vine și cu o carcasă de încărcare destul de voluminoasă, care are și o baterie de 500 mAh, care asigură 150 de zile de autonomie pentru inel. Asta chiar e impresionant. Poți să pleci în jurul lumii și să încarci inelul fără curent electric.Și la Samsung Ring poți face asta, dar are o baterie mai mică. Doar la Oura ai un charger minimalist și e necesar să-l pui în priză.
În timp ce inelul este construit din aliaj de titan, bine construit, premium, la fel ca Oura sau Samsung, carcasă se simte un pic cam ieftină. Dar nu este o problemă reală. Doar că ar fi fost bine dacă păstrau același nivel de calitate peste tot. Inelul meu este unul negru mat, dar mai este disponibil pe auriu, roz auriu și argintiu.
Ce face Ringconn Gen 2
Deci îl pui pe deget și îl lași să-și facă treaba. Ce poate să facă? Monitorizare continuă a ritmului cardiac, variabilității ritmului cardiac (HRV), saturației oxigenului din sânge (SpO2) și temperaturii corporale. Analiza nivelului zilnic de stres bazată pe variabilitatea ritmului cardiac (HRV). Include opțiuni utile precum prognoza ciclului menstrual pentru femei. Și poate detecta apnea, fiind singurul din acest segment care poate face asta. Este în proces să primească și aprobarea FDA în SUA.
Apoi mai are funcții de monitorizarea a somnului cu diferite etape, evoluția temperaturii, bătăilor inimii pe timp de noapte și așa mai departe. De asemenea, poate fi folosit și pentru monitorizarea activității zilnice, dar și pentru sporturi precum alergare, mers,sau ciclism, dar atât. Inelul ia toate datele acestea în timp real și le trimite la aplicație atunci când vrei să vezi informațiile.

Aplicația este în limba engleză, dar se lucrează și la o versiune în limba română care s-ar lansa în luna mai a acestui an. Acum vezi imediat patru informații despre activitate, somn, relaxare și semne vitale. Dacă intri la somn vezi date pe scurt despre cum ai dormit și la celalalte la fel. La semne vitale vezi oxigenarea sângelui, dacă există suspiciuni de apnee. Pentru mai multe detalii despre fiecare intri pe categoria sa și vezi multe date, grafice și informații. Nivelul de date este la fel ca cel de pe Oura, dar aici este puțin mai nerdy, ceea ce mie îmi place. Însă tot Oura reușește să explice mai bine și să interpreteze datele.
La monitorizarea pentru apnee, am primit într-o zi o notificare că ar fi niște suspiciuni, însă după mai multe zile a concluzionat că nu este nimic. Ce-i drept am fost răcit câteva zile când am purtat inelul și am avut nasul înfundat și alte simptome.
În aplicație mai ai trends pentru a vedea evoluția pe săptămâni, luni sau ani și o secțiune de setări. Bineînțeles există și un buton mare cu AI, care e doar un chatbot simplu care nu te ajută cu nimic în acest moment, dar poate se mai schimbă.
RingConn Gen 2 vs Oura Ring 3 vs Samsung Ring

Dacă ne uităm la informațiile despre activitatea fizică vedem că în medie RingConn Gen 2 mi-a dat 7440 de pași și 670 de calorii arse (în mod activ), apoi Oura Ring 3 imi dă 8336 de pași și 382 de calorii arse, Samsung Ring e cel mai haotic cu doar 5556 de pași și 274 de calorii, iar OnePlus Watch 3, cu o zi mai puțin purtat, indică 7938 de pași și 499 de calorii arse. Având în vedere aceste date RingConn mi se pare că este de părere că am un consumt de calorii prea ridicat, dar numărul de pași mi se pare mai precis decât dat cel de Oura sau Samsung.
Pe partea de somn vedem rezultate similare pe aproape toate dispozitivele. În noapte de 8 martie spre 9 martie nu m-am simțit bine pentru că am avut o mică răceală și se vede în faptul că am dormit puțin, prost (am stat treaz în jur de 2 ore) și bptpile inimii au fost ridicate, iar HRV-ul a scăzut față de ziua anterioară. De fapt, cam toată perioada de test nu am fost neapărat în apele mele. Aici Ringconn și Oura Ring 3 sunt apropiate care rezultate atât ca durată, dar și stagii de somn. Din nou, Samsung iese din tipare și chiar și în noaptea în care am dormit prost și m-am trezit de parcă aș fi fost călcat de tren, el mi-a zis că am dormit bine, vreo 7 ore. Când nu e adevărat.

La ceasul OnePlus Watch nu mi-a plăcut că mi-a dat foarte puțin timp ca fiind treaz. Într-o noapte cică nu am fost treaz deloc, asta în condițiile în care știu că am un somn mai agitat și mă trezesc destul de des. Într-o noapte chiar mi-a zis că am avut 0 minute awake time.
Important este că Ringconn Gen 2 și Oura Ring 3 îți arată HRV-ul de pe timpul nopții, în timp ce Samsung Ring și OnePlus Watch 3 nu o fac. Acesta, alături de bătăile inimii în odihnă, pot fi un indicator al unei boli, al unui stres asupra corpului. Eu de când am Oura Ring mă uit și văd dacă HRV-ul a scăzut mai mult față de noapte anterioară îmi dau seama că ceva nu e în regulă. Și pot să o iau mai ușor să mă menajez mai mult.
Cum am zis și în review-ul lui OnePlus Watch 3, e greu să spui despre un astfel de dispozitiv dacă e super precis, fără să-l compari cu un dispozitiv medical. Însă din această comparație eu iau faptul că e destul de precis la numărătoarea pașilor, dar tinde să dea un consum mai mare de calorii active. Pe partea de somn, bătăile inimii și HRV mi se pare în linie cu Oura. Deci eu sunt mulțumit de felul în care monitorizează inelul.
Concluzie

O altă categorie unde impresionează inelul RingConn Gen 2 este la autonomie, acesta având o baterie care ține chiar și 9-10 zilei, în timp ce competitorii se învârt în jurul a 5-6 zile de obicei, cu cel mult 8 zile de funcționare. Și asta cu toate că RingConn monitorizează activ nivelul de oxigenare al sângelui și HRV-ul în mod continuu și pe timp de zi, nu doar pe timp de noapte cum face Oura.
RingConn Gen 2 se remarcă printr-un design premium extrem de confortabil, autonomie excelentă a bateriei și funcții avansate dedicate monitorizării somnului și sănătății generale.
Lipsa unui abonament lunar reprezintă un avantaj major față de competitori precum Oura Ring.
Totuși, dispozitivul nu este ideal pentru cei interesați în mod special de monitorizarea detaliată a activităților fizice. Niciun inel nu e suficient de bun pentru asta. Acestea sunt dispozitive mai degrabă potrivite pentru monitorizarea sănătății și a somnului la nivel general. Pentru activități sportive aș folosi tot un ceas.
Oura Ring îmi place și cred că reușește să explice foarte bine ce se întâmplă cu sănătatea și corpul tău și cred că e importantă funcția de detectare a simptomelor bolilor, dar din păcate inelul e mai scump și necesită un abonament.
RingConn Gen 2 face tot cam același lucru, are tehnologia pentru detectarea apneei și este mai ieftin și nu necesită un abonament lunar. Având în vedere toate aceste lucruri mi se pare opțiunea mai bună, iar eu sigur o să renunț la inelul Samsung și cred că închid și abonamentul Oura. RingConn Gen 2 are un preț de pornire (în funcție de culoare) de 1600 de lei și-l poți comanda de pe eMAG sau de pe site-ul oficial.