Lectură de 9 min

REVIEW Roborock Saros 10R - aspiratorul care le face pe toate

Abonează-te pe  
Roborock Saros 10R este un robot aspirator high-end care poate aspira cu o putere mare, spală cu mopul și se încarcă, descarcă și se curăță singur la dock.

Abonează-te pe YouTube

Fii primul care vede review-urile și cele mai interesante noutăți din domeniul tehnologiei și inovației.

Vezi în avanpremieră

Am un robot aspirator de vreo șase ani și mi se pare util, dar acest robot Roborock Saros 10R e la cu totul un alt nivel. Probabil că am îmbătrânit dacă am ajuns să mă entuziasmez la un astfel de gadget, însă nu pot să nu apreciez faptul că nu mai irosesc timp făcând curățenie.

Design, instalare și utilizare

Înainte de toate hai să vedem ce primim în cutie, apoi cum se face instalarea. În cutie se află robotul, bineînțeles și un dock mare, casa unde se încarcă și se curăță. Ai mop-urile incluse, cablu de încărcare și setupul se face simplu și rapid. Atât robotul cât și dockul sunt negre și au o combinație de mat-lucios, iar partea frontală a dockului are un aspect oglindă. Pe o parte e bine că dă impresia de un spațiu mai mare, pe de altă parte mi se pare că se murdărește ușor. Același look îl are și robotul, iar capacul de pe spate este magnetic și poate fi scos ușor pentru golirea recipientului de praf dacă vrei.

Acesta se remarcă prin faptul că are doar 7,98 cm, ceea ce îi permite să intre sub multe tipuri de mobilă și să aspire și să spele și pe acolo. Eu nu prea am genul asta de mobilă, însă am o canapea aici în birou pe unde a intrat cu succes și e și dificil deoarece jumătate este covor, jumătate este podea.

În partea de sus avem 4 LED-uri și două butoane fizice pentru pornire, pauză și întoarcere la dock. În partea din față și spate vedem și sistemul de navigare StarSight Autonomous System 2.0 utilizează senzori 3D ToF (Time-of-Flight) și LiDAR, creând hărți cu rezoluție de 21.600 de puncte senzoriale. În față avem o cameră infraroșu ca receptor, 2 transmițători și o cameră RGB și în spate un transmițător și o cameră infraroșu ca receptor.

În partea de jos avem cele două mopuri rotative și peria principală DuoDivide cu structură din cauciuc în formă de spirală dublă, direcționează firele către centru pentru aspirare eficientă, și astfel firele de păr nu se mai strâng pe perie. Asta era unul dintre lucrurile care nu-mi plac la robotul folosit până acum. Soția are părul lung, am și pisică cu părul lung și trebuia să curăț peria odată pe săptămână și era un proces de durată. Cu acest sistem nu mai există problema asta.

Pe spate cum vedem avem și două roți mari pentru o navigare lină. De fapt, robotul are un sistem de ridicare astfel încât să poată trece peste praguri de 3-4 cm și să aspire covoare groase. De asemenea, în lateral are o perie numită FlexiArm care se extinde automat pentru a peria în colțuri și se retrage atunci când dă de un obstacol.

Revenind la stația de încărcare. Aceasta are două recipiente în partea de sus, unul pentru apă curată, altul pentru apă murdară de 4, respectiv 3 litri, iar la mijloc se află un recipient mic pentru o soluție de curățare și un sac pentru praf. Astfel robotul vine se alimentează cu apă și când e cazul curăță mopurile, golește apa murdară și praful și mizeria colectată. Odată ce ai dat funcția de vacuum and mop nu mai trebuie să faci nimic. Iar asta mi se pare fantastic. Știu, nu este singurul robot care face asta. Eu vă sfătuiesc să cumpărați unul care poate face asta deoarece o să te scape de multe bătăi de cap.

Tehnologii de navigare și mapping

Sistemul de navigare funcționează bine și faptul că e format dintr-o cameră RGB și camere infraroșu înseamă că poate strânge multe date, poate face hărți 3D și recunoaște obiecte. Acum poate recunoaște până la 108 tipuri de obiecte chiar și unele mici de 2 cm cu 2 cm. Fun fact, poate să-ți facă poză și la animalele de companie. Ăsta este un alt lucru de care m-am entuziasmat în legătură cu acest robot.

Da, pozele cu animăluțe sunt drăguțe, dar mai mișto e că înseamnă că poate evita obiecte precum cabluri și alte lucruri. Am făcut mai multe sesiuni de curățenie în casă și cred că o singură dată a tras de un cablu gri care probabil se confunda cu plinta albă. În rest le-a evitat cu succes. Chiar și bolul cu apă al pisicii mele. Asta mă scapă de bătaia de cap de a aduna lucruri de pe jos și înseamnă că pot programa să aspire și să dea cu mopul oricând fără să-mi fac griji că se blochează sau se strică.

Recunoașterea obiectelor este destul de bună, dar nu tot timpul, însă nu mă interesează că a cofundat legănușul electric al lui bebe cu un scaun sau fotoliu. Important e că l-a văzut și a curățat pe acolo. Se descurcă și pe întuneric că are o frontală ca mineri și o aprinde atunci când are nevoie.

Funcția AdaptiLift permite robotului să urce praguri de până la 3-4 cm și să ajusteze înălțimea robotului pentru a naviga pe covoare groase. Am un covor mai gros și l-a escaladat cu succes și a putut să aspire.

Un avantaj distinctiv al Saros 10R este tehnologia VertiBeam, care adaugă un laser vertical pentru detectarea obstacolelor la diferite înălțimi. Acest lucru îi permite să curățe în jurul mobilei cu forme neregulate și să evite cablurile.

În general, robotul se mișcă bine, rapid și se apropie mult de obiecte curățând cu peria laterală, iar dacă dă și cu mopul acesta se poate mișca și ajunge și în colțuri sau în jurul unui obiect, picioar de masă, de exemplu.

O altă chestie la navigare, apoi trec să vă povestesc despre modurile de curățare, chiar și dacă un obiect pică în fața robotului, acesta se oprește și îl ocolește.

Performanță de curățare

Cu o forță de aspirație de 19.000 Pa, Saros 10R demonstrează eficiență atât pe suprafețe dure, cât și pe covoare. În testele mele a eliminat tot ce se găsește prin casă: pră, praf, firimituri, chiar și silicatul pisicii din litieră, care este destul de mare.

De cele mai multe ori l-am folosit în modul balanced, dar și pe modul max+ pentru a vedea când de zgomotos devine. Aici cea mai tare chestie este că nu se prinde părul pe nicio perie și nu trebuie să stai să le cureți manual. Apoi vă ziceam că are și mop. Dacă vrei doar aspirare mopul rămâne în dock, dacă vrei și să spele pe jos atunci le ea cu el și le folosește când este nevoie: în timp ce aspiră, dar și după în mod dedicat pentru curățare.

Robotul mai are un sistem care detectează automat zonele murdare și intensifică puterea și spălarea. Poți chiar tu seta ca acesta să curețe mai bine zonele în care stau mai mult timp animalele de companie.

Deci dacă nu știi ce setări să alegi poți lăsa Saros 10R să facă asta pentru tine cu Smart AI Plan care stabilește nivelul de curățenie în funcție de fiecare cameră și nivelul de mizerie. Nu este perfect și am întâlnit și cazul în care a crezut că e o pată pe covorul copilului care are diferite forme neuniforme pe el și voia să-l spele mai bine. E bine că pot să îi zic să renunțe dacă vreau și continuă curățarea în restul casei.

Mop-urile rotative cu mișcare oscilantă de 180 rpm oferă o frecare activă, eliminând petele întărite de cafea sau sos în 2-3 treceri. Dock-ul spală mop-urile cu apă caldă la 80°C și le usucă cu aer încălzit la 55 de grade celsius, prevenind mucegaiul. Totuși, consumul ridicat de apă (depinde ce ce mod alegi) și rezervoarele relativ mici (4L apă curată/3L apă murdară) necesită realimentare frecventă la casele mari.

Atunci când nu are nevoie de mop, robotul se ridică pentru a nu uda covoarele. Pentru un control bun asupra modurile de curățare și spălare ai totul în aplicație.

Aplicație și personalizare

Aplicația Roborock permite gestionarea a hărților, cu opțiuni de împărțire în camere, zone interzise și programări custom.

Poți vedea harta apartamentului în plan 2D sau 3D, poți alege modurile de aspirație sau de curățare. Utilizatorii pot alege între 6 moduri de aspirație (de la Silent la Max+) și 4 niveluri de debit de apă. De exemplu, poți alege modul mixt de curățare, adică robotul schimbă automat mișcările care devin perpendiculare față de mișcările anterioare.

Consumă mai multă energie, dar curăță mai bine. Îmi place că poți alege să cureți doar o cameră. De exemplu, în perioada asta am dat cu mopul des pe hol deoarece veneam cu bocancii uzi de afară. Poți alege și diferite rutine create de roborock sau poți face tu unele personalizate. De exemplu îi poți spune robotului să aspire în sufragerie și bucătărie după fiecare masă.

Hărțile 3D generate permit vizualizarea mobilierului și a obstacolelor în timp real, iar integrarea cu Alexa/Google Home asigură control vocal.

În aplicație ai acces la istoria sesiunilor de curățare și la foarte multe setări pentru robot sau pentru dock. Cum să curățe, cum să spele, de câte ori să se golească, cum să evite obstacole și tot așa.

Există și un asistent vocal numit Rocky și poți porni și cu vocea o sesiune de curățenie. Poți să îi zici să aspire peste tot sau doar într-o cameră, iar dacă nu vrei să curățe într-o încăpere în care ai treabă îi zici doar dont clean here. Robotul poate să vorbească cu tine în engleză, dar și în română, dar dacă alegi limba română nu mai poți folosi comenzile vocale.

O altă chestie mișto în aplicație este că poți controla de la distanță robotul și astfel te poți plimba cu el, îl poți pune să găsească animalul de companie și chiar poți vorbi cu cineva prin intermediul lui. Stai liniștit că te avertizează câ este controlat de la distanță înainte să plece din dock.

Zgomotul redus m-a surprins, iar în modul balanced de aspirare aproape îl auzi, iar mopul este practic silențios. Chiar și în modul Max+ nu prea face zgomot și am înregistrat un maximum de 55 db. Bateria este mare și poate curăța și spăla un apartament de 4 camere cu 30% din baterie. Într-o sesiune a acoperit 82 mp în 133 de minute și a spălat de 12 ori. Într-o altă sesiune de aspirare la max+ în bucătărie și sufragerie în modul fast de deplasare a consumat doar 9% din baterie. Ideea este că probabil are o baterie suficient de mare pentru cam orice casă din România. De asemenea, se încarcă complet repede pentru un aspirator în doar două ore și jumătate

Lucruri care nu mi-au plăcut la Roborock Saros 10R sunt următoarele: coșul de praf al docului este dificil de golit. Mi-aș fi dorit un sistem mai bun, nu un sac cu o gaură mică prin care m-am chinuit să scot mizeria și părul de acolo. Are recipiente destul de mici robotul și se întoarce des la dock pentru spălare și golire. Pentru mine personal ar fi mers dacă era mai mare, mai înalt și avea rezervoare mai mari. Durează un picuț cam mult să spele mopurile, dar măcar face o treabă bună. Sistemul vocal nu este cel mai receptiv, am țipat de multe ori la el să mă audă și înțelege doar comenzi specifice.

Și cam atât din punctul meu de vedere. Mie mi se pare fantastică că dock-ul multifuncțional automatizează tot procesul, de la spălarea mop-urilor la uscare. Fără ca eu să fac nimic. Apăs pe un buton și se ocupă de toată treaba, cât eu fac altceva. Ce poate să fie mai frumos decât o casă curată cu zero efort din partea ta?

Cu toate acestea, prețul de 8000 de lei e mare și e clar că robotul nu este pentru toată lumea. În oferta de precomandă la acest preț mai este inclus Roborock Flexi Lite, un mop electric. Apoi după această ofertă am înțeles că robotul va rămâne la prețul inițial. Deci dacă te tentează oferta de precomandă e bună.

Nu aș putea să-ți spun cum se compară cu alte produse similare pentru că nu am testat. Deci nu aș putea să-ți spun că acest robot aspiră mai bine decât unul de 5000 de lei sau 4000 de lei. Ce pot să-ți spun este că aspiră bine, e puternic, se mișcă bine, nu se agață de cabluri, intră pe sub mobilă, și spală. Totul automatizat fără niciun efort. Foarte tare. Punctele slabe sunt mici neajunsuri și nu cred că ceva care să te determine să nu-l cumperi.

Abonează-te pe  

Citeste mai departe:
mai multe despre:

Pe aceeasi tema: