Pentru că am fost curios să văd de ce multă lume alege un Galaxy A și nu alte telefoane midrange, mi-am pus chiar eu cartela într-un Galaxy A34 5G timp de o săptămână. Concluzia, pe scurt, e că acest A34 ar putea fi un hit, dar ar mai fi de lucrat la anumite capitole. Hai să vedem împreună despre ce este vorba.

Design și construcție

După cum am precizat mai sus, anul acesta Samsung a schimbat linia de design pentru Galaxy A34 și A54 5G, astfel că noile telefoane sunt aproape identice cu modelele S, cel puțin pe spate. Singura diferență este la culori, iar A34 5G vine în patru nuanțe, lime, graphite, silver și acest violet. Violetul a ajuns să îmi placă pe parcurs, însă dacă ar fi să aleg eu o culoare, cel mai probabil aș merge pe lime, iar dacă vrei ca midrange-ul tău să semene și mai mult cu un S23, poți alege un graphite sau silver.

Marginile și spatele telefonului sunt de plastic, însă a trebuit să verific de mai multe ori acest lucru, pentru că A34 este construit extrem de bine, iar calitatea materialelor este superioară segmentului din care face parte. Ce mi-a plăcut este că telefonul are un finisaj mat atât pe margini, cât și pe spate, ceea ce ajută la respingerea amprentelor, însă îl poate face mai alunecos dacă ai mâinile uscate. Un alt lucru de apreciat și greu de găsit la banii ăștia este rating-ul IP67, ceea ce înseamnă că telefonul este rezistent la praf și apă, până la un metru adâncime timp de 30 de minute.

Din nou, la capitolul construcție și design, A34 se simte mai premium decât este, iar dacă ar fi să îl am eu, probabil nu i-aș pune husă, pentru că aceste nuanțe sunt prea frumoase ca să le ții ascunse.

De conținutul pachetului nu prea am ce să zic, găsești niște maculatură, o cheiță de SIM și un cablu de date USB-C la C, deci pachetul minimal și lucrul ăsta nu îmi place neapărat. Pe mine nu m-a încurcat, pentru că am o groază de încărcătoare acasă, dar dacă îl vei lua pentru părinții tăi, e posibil ca ei să nu aibă deja un adaptor de priză compatibil cu acest model.

Ecran și sunet

Trecem acum la ecran și sunet și vreau să spun din start că experiența multimedia pe acest telefon este excepțională. Ecranul Super AMOLED de 6.6 inci are o rezoluție FullHD+ și o rată de împrospătare la 120 Hz, față de modelul de anul trecut, care avea 90. Este așadar mai fluid în operare, iar panoul este unul de top pentru un midrange, nici nu mă așteptam la altceva de la Samsung. Luminozitatea maximă în lumină puternică este de 1000 de niți în modul automat, iar în soare puternic, nu am avut nici cea mai mică problemă în a vedea ce se întâmplă pe ecran.

Ce îi lipsește acestui panou este capabilitatea de a reda conținut HDR pe Netflix sau YouTube, dar chiar și așa, filmele și serialele se văd foarte bine, datorită contrastului infinit și culorilor vii. Din ce îmi amintesc, anul trecut A33 nu venea cu Always on Display, însă de data aceasta, A34 vine cu această funcție, pe care am activat-o de cum l-am scos din cutie. Ecranul este protejat cu sticlă Gorilla Glass 5, similar cu alte modele din această gamă de preț.

Pe partea de sunet, A34 este primul midrange testat de mine cu difuzoare stereo și știți deja cât de mult apreciez un astfel de setup. Acest device nu are doar două difuzoare ca să dea bine la număr, dar ele sunt și foarte bune în ce privește calitatea sunetului.

Volumul celor două unități este bine echilibrat, astfel că nu vei simți că pe o parte se aude mai tare decât pe alta. Calitatea audio se reflectă și în ce privește convorbirile, astfel că apelurile se aud tare și clar, atât la ureche, cât și pe difuzor.

Performanță și sistem

Galaxy A34 vine echipat cu un procesor Mediatek Dimensity 1080 pe 6 nanometri cu 6GB RAM și 128 GB stocare în varianta testată de mine, însă există și un model cu 8GB RAM și 256 stocare. Telefonul merge exemplar pentru cât costă și nu am reușit să îl fac să încetinească, nici chiar când i-am pus toate aplicațiile și conturile. Pentru că terminalul este relativ nou, mă aștept ca Samsung să îl optimizeze mai bine în viitor, asta mai ales pentru eficiență energetică, dar ajungem și acolo.

Pe partea de performanță nu o să ai probleme cu acest telefon, cât timp nu îl forjezi toată ziua cu jocuri intense, precum Asphalt 9 sau Call of Duty Mobile. Nu că aceste jocuri nu ar merge, pentru că A34 le rulează chiar bine, însă în Asphalt 9, de exemplu, vei avea doar 30 FPS. Sonic Dash sau Mighty Doom merg la 60 de cadre pe secundă, astfel că gameplay-ul va fi foarte fluid, lucru esențial în aceste jocuri mai rapide.

Dacă vei utiliza telefonul mai puțin intens, cu streaming de muzică și video, mesaje și apeluri, A34 va zbura prin tot ce îi dai să facă. Aplicațiile rămân deschise în fundal destul de mult timp, iar atunci când sunt reîncărcate, acest lucru se întâmplă neașteptat de repede pentru un midrange.

Pe partea de software, acest telefon poate fi considerat un flagship veritabil, pentru că va primi patru upgrade-uri de sistem și cinci ani de actualizări de securitate. Astfel, vei fi la curent cu funcții noi și o securitate îmbunătățită, chiar dacă vei trage de A34 jumătate de deceniu. Și eu zic că o să poți să îl folosești fără probleme câțiva ani, mai ales dacă nu ești foarte pretențios, pentru că rezerva de putere este mai mult decât generoasă.

Conectivitate și rețea

Pe partea de conectivitate, A34 stă bine spre foarte bine, spun asta pentru că îi lipsește WiFi 6, standard pe care procesorul îl suportă. Chiar dacă la router, A34 are o viteză de internet mai mult decât satisfăcătoare, de 520-630 Mbps, nu ar fi fost rău să vedem ceva mai mult la acest aspect. Totuși, telefonul compensează cu conectivitate 5G, care asigură viteze de până la 450 Mbps în testele efectuate de mine pe Orange, dar asta depinde și de zona și rețeaua în care te afli.

În plus, telefonul vine cu Bluetooth 5.2 și NFC pentru plăți cu cardul, cu care nu am avut nici o problemă. Am conectat modelul meu de teste la o pereche de AirPods Pro din a doua generație și nu am avut probleme cu streaming-ul de media, însă pentru o mai bună compatibilitate, îți recomand niște căști de la Samsung.

Apelurile telefonice au fost clare, am auzit și am fost auzit fără probleme, însă am avut și ceva neajunsuri, pe care le voi pune pe seama software-ului nematurizat. De vreo trei ori, telefonul mi-a pierdut random rețeaua, însă după nici 10 secunde, aceasta a revenit la loc. Din nou, nu cred că este ceva ce nu poate fi remediat din software, însă mi-aș dori ceva mai multă atenție la acest capitol, fiind vorba, totuși, de un telefon mobil.

Baterie și încărcare

Pe partea de autonomie, din nou, telefonul stă bine pe hârtie, dar în practică, ar mai fi loc de îmbunătățiri, cel puțin în experiența mea. Galaxy A34 nu are o autonomie rea, însă eu nu l-am dus mai departe de o zi de utilizare, chiar mai puțin atunci când am fost la un eveniment și am făcut poze și am folosit reportofonul. Totuși, device-ul este relativ nou, iar sistemul de operare nu este încă complet optimizat, astfel că pe viitor sper că Samsung îl va îmbunătăți la acest aspect.

Bateria de 5.000mAh suportă încărcare pe fir de până la 25W, chiar dacă aceasta nu este tocmai „Super Rapidă”. De la 5%, telefonul a avut nevoie de o oră și 40-45 de minute pentru a se încărca complet, iar de la 20%, undeva la o oră și 20 de minute. Dacă vei folosi un încărcător rapid obișnuit de la Samsung, încărcarea va fi chiar mai lentă și din nou, sper ca și la acest capitol producătorul să aducă îmbunătățiri cu viitoarele actualizări. Asta mai ales pentru că alți competitori oferă viteze fulgerătoare de încărcare pe device-urile lor midrange.

Nu avem încărcare wireless pe A34, dar asta pe mine nu mă deranjează, chiar dacă am multe astfel de încărcătoare prin casă, pentru că este mai practic și rapid să încarc telefonul pe fir.

Partea bună este că Samsung sunt constanți și rapizi în ce privește livrarea actualizărilor, deci sunt șanse destul de mari ca îmbunătățirile să fie aduse destul de prompt.

Biometrice și securitate

În ce privește securitatea, telefonul are Samsung Knox pentru siguranță sporită, iar ca metode pentru deblocare, avem senzor de amprentă sub ecran și recunoaștere facială. Recunoașterea facială este decentă, însă eu prefer să folosesc senzorul de amprentă, care funcționează bine, însă nu este la fel de rapid sau precis cum este cel ultrasonic de pe S23.

Camere

Galaxy A34 5G folosește un setup de camere aproape identic cu modelul de anul trecut, în ideea în care camerele sunt aceleași minus modulul de adâncime. Astfel, pe spate avem o cameră principală de 48 MP, una ultrawide de 8 MP și un modul macro de 5 MP. Pe față avem o cameră de 13 MP. Telefonul poate filma până la 4K 30 FPS sau 1080P 60 FPS pe spate, respectiv 30 FPS pe față.

Stabilizarea optică de pe camera principală ajută la filmări, dar și la poze, mai ales cele pe timp de noapte, unde este esențial să ții telefonul cât mai zdravăn. În general, pozele ies bune, însă pe alocuri, claritatea nu este cea mai bună, iar dacă dai zoom, vei observa mai puține detalii decât te-ai aștepta, mai ales pentru camera principală de 48 MP. De asemenea, între modulul principal și cel ultrawide există o diferență în ce privește procesarea culorilor și dynamic range-ul.

Pe timp de noapte, pozele ies luminoase și bine expuse, iar detaliile sunt neașteptat de bune, deși nu am făcut fotografii în beznă totală.

Din nou, nu este nimic ce nu se poate rezolva din software și nu mă aștept ca acest model să concureze cu seria S sau nici chiar cu A54, însă el ar putea fi ușor îmbunătățit pe partea de consistență între camere.

Concluzii

Ca idee, acest telefon mi se pare un pachet foarte interesant pentru acest preț, chiar și în varianta actuală și din experiența anterioară cu Samsung, telefoanele lor primesc actualizări constant de-a lungul anilor. Față de alte modele din acest segment, cum ar fi Honor Magic 5 Lite sau Nokia X30 5G, acest A34 5G este un pachet mai solid, are difuzoare stereo, un ecran ușor mai luminos și va primi mai multe actualizări de sistem și de securitate.

La 1.799 de lei cât este în prezent A34 în varianta de 6GB RAM și 128 stocare, eu cred că este un model care se poate număra lejer printre fruntașii segmentului midrange. În plus, reducerile deja au început să apară pe la diverși retaileri, deci îl vei putea găsi la un preț chiar mai mic cât de curând.