Abonează-te aici la canalul nostru de YouTube. Vezi în avanpremieră review-urile noastre publicate dimineața acolo și nu uita să-ți activezi notificările ca să fii anunțat.
Samsung Galaxy A80 este un experiment. Renunță la camera frontală scobită în ecran și abordează trendul camerei rotative și culisante, cu motor. E posibil ca Samsung să vadă care este reacția oamenilor la această tehnologie și ce probleme are ea.
Vorbim de un telefon din zona mid-range premium, care poate fi confundat ușor cu frații săi mai mari și care face compromisuri pe ici, pe colo, dar aduce și noutăți interesante. Să le luăm pe toate pe rând și să vorbim despre design.
Design
Samsung Galaxy A80 este un telefon mare, din toate punctele de vedere. La nivel de design, primul lucru pe care-l observi e ecranul uriaș, fără margini foarte, foarte evidente. Cu toate acestea există margini negre în partea inferioară, ceea ce cred că este bine pentru a evita atingerile accidentale.
Am avut o versiune nude, iar pe spate o carcasă de sticlă foarte frumoasă, chiar dacă atrăgea destul de multe amprente. Spatele este rotunjit amplu, dovadă că probabil înăuntru au trebuit înghesuite mai multe mecanisme decât la un telefon obișnuit, pentru a acomoda camera rotativă și culisantă.
Pe spate putem vedea în partea superioară limita camerei foto, cu o bandă aurie foarte discretă. Camera iese destul de mult în afară, putând fi comparată cu iPhone XS, de exemplu, la nivelul grosimii în afara carcasei.
Pe marginea stângă avem butoanele de volum, puse mai jos decât la un telefon obișnuit, pentru a putea face loc mecanismului culisant, iar pe partea cealaltă e butonul de power. Am simțit că există un compromis aici, pentru că altfel nu putea intra zona culisantă. Dezavantajul e la modul în care le apeși, mai puțin comod decât la alte telefoane (folosesc un Samsung Galaxy S10 în mod curent, ca telefon personal). În plus, dacă pui telefonul într-un suport de mașină, de exemplu, ai șanse mari să apeși din greșeală pe butonul de power și să închizi terminalul.
Designul e cumva încă neșlefuit. Și există niște lucruri nevăzute. Dincolo de faptul că butoanele sunt inconfortabile, din cauza mecanismului camerei greutatea telefonului e distribuită ciudat. Centrul de greutate e mutat în partea superioară. Să ții A80 în mână nu e ușor, e un telefon greu din start oricum, la 220 de grame, iar dacă stai cu el în pat, de exemplu, ai șanse să-ți scape ușor din mână. Cu o husă adăugată, am avea un telefon uriaș.
Iar când nu-i pui husă, așa cum am testat eu terminalul, o problemă apare și din cauza aderenței scăzute din cauza materialelor bune din care e făcut. Practic, dacă ai mâna transpirată, telefonul e atât de greu încât e aproape imposibil să nu-ți alunece un pic din mână. Iar dacă-l folosești când e la încărcat, atunci devine și mai dificil.
Nici grosimea nu e mică, la 9,3 milimetri. Mă așteptam la așa ceva, tocmai pentru că tehnologia nu e încă finalizată și miniaturizată.
Așadar, în zona de design are limitări evidente din cauza lucrurilor puse, de fapt, sub această carcasă. Știu că toate lumea e interesată de cameră, dar să o luăm treptat și să vorbim de specificațiile tehnice și de calitățile ecranului acestui mid-range premium.
Ecran și specificații tehnice
Ecranul este un Super AMOLED Full HD+, cu o rezoluție de 2400 x 1080 de pixeli și o dimensiune de 6,7 inci, în clasa superioară a oricărui smartphone. Cumva, am ajuns să oprim totuși smartphone-urile la ecrane de maximum 7 inci. Panoul este un Gorilla Glass 3, deci nu de ultimă generație.
La nivel de calitate, luminozitatea este foarte bună și claritatea imaginilor nu a fost deloc slabă. Cum diferența dintre un Full HD+ și un 2K e destul de mică pe un smartphone, nu am avut nimic de comentat. Efectiv nu am simțit vreo diferență între acest terminal și S10 la nivel de calitate a imaginilor în mai multe scenarii. Ce am apreciat însă este luminozitatea foarte mare a ecranului, lucru pe care l-am descoperit abia când am trecut la loc pe S10.
Aspectul este unul de 20:9, cu o densitate a pixelilor de 393 de pixeli pe inch, ceea ce se poate observa la calitatea imaginilor în anumite aplicații. Diferența dintre acest telefon și un premium se poate observa și la cât de rapid este ecranul și touchscreen-ul.
Vorbim de un mid-range premium, iar acest lucru se poate observa la nivelul performanțelor. Procesorul este un Qualcomm Snapdragon 730, memoria RAM este de 8 GB, iar capacitatea de stocare este de 128 de GB, fără posibilitatea extinderii cu un card de memorie. Dacă la început nu simți diferențe de performanță, pe măsură ce folosești telefonul observi diferențele clare față de un flagship.
Telefonul întârzie în reacție după ceva folosire intensă, trecerea dintr-o aplicație în altă nu se face la fel de smooth. Nu vorbim de lucruri grave, dar observabile de cei care folosesc un flagship. Așadar, dacă te atrage camera rotativă și vrei să cobori în categoria, te sfătuim să nu. Așteaptă ca tehnologia să ajungă pe flagship. Dacă, în schimb, ești în zona mid range, acest telefon poate fi interesant și nu e îngrozitor de deranjant. Obișnuit cu performanța lui S10 m-a deranjat să deschid, de exemplu, Waze și să fiu nevoit să aștept până să pot scrie adresa, pentru că telefonul avea o anumită întârziere.
Bateria are 3.700 de miliamperi și o performanță decentă, de aproape o zi. Din fericire, încărcătorul din pachet este unul Fast Charging de 25 de Wați care își face treaba într-o oră și ajungi cu telefonul la 100% foarte rapid.
Un element de luat în calcul care e ok atunci când te prinzi cum funcționează. Telefonul are un speaker integrat în ecran, nu unul tradițional. Așa că va trebui să înțelegi cum să ții telefonul ca să auzi ceva în apeluri. Am avut dificultăți în primele 5-10 apeluri, până m-am prins. Practic, trebuie să ții urechea în partea superioară a ecranului, pe centru. Dacă îndepărtezi telefonul de ureche, se va auzi foarte slab.
Nici volumul muzicii din speakerul telefonul nu este extraordinar și vei avea nevoie de o boxă bluetooth sau de niște căști. Evident, nu ai o mufă de căști. La cât de gros e telefonul, mă surprinde.
Nu e nimic surprinzător din punct de vedere tehnic la acest telefon. Își face treaba pentru categoria în care este și nu te dezamăgește dacă nu ai așteptări nerealiste.
Dar să vedem ceea ce așteaptă toți oamenii: camera foto rotativă.
Camera foto rotativă pe Samsung Galaxy A80
Samsung a decis să experimenteze pe acest model cu o cameră rotativă care se ridică din spatele ecranului. Motivul e simplu. Samsung a vrut să renunțe la acea gaură în display prezentă la modele mai scumpe, precum S10. Până când producătorii vor reuși să facă o cameră sub display, aceasta e singura varianta viabilă.
Personal mecanismul mi se pare unul simpatic, dar cam atât. Nu neapărat că e suprainginerie, ci pentru că nu e o metodă elegantă. Cât timp l-am folosit a funcționat fără probleme, face un sunet satisfăcător atunci când se ridică, mecanismul de pe marginea carcasei pare relativ solid. Am vrut să testez și niște scenarii care se vor întâmpla, de exemplu dacă ceva blochează camera în ridicare. Din păcate camera nu are vreun senzor care să o oprească, ci încearcă să forțeze ridicarea. Da, am ținut camera cu degetul și ca ușile de autobuz a vrut să se deschidă de vreo 3 ori până când a renunțat și am primit un mesaj pe ecran că e obturată. În timp, mecanismul ar putea fi uzat astfel.
De asemenea, cea mai mare temere legată de aceste camere care se ridică și se rotesc e că vor fi victimele prafului și a altor elemente. De exemplu, dacă te duci la mare și-ți intră nisip la cameră, iar asta înseamnă o șansă foarte mare, e posibil să o auzi scârțâind sau, mai rău, să nu mai funcționeze optim.
Ce știe să facă această cameră? Avem un obiectiv principal de 48 de megapixeli cu f/2.0 (wide), una ultrawide de 8 megapixeli cu f/1.2 și un senzor 3D. Prima surpriză: nu e o cameră triplă. Pe un șasiu atât de mare, aș fi vrut o cameră comparabilă cu Samsung S10, pentru că suntem deja la mai bine de jumătate de an de la lansarea acestuia pe piață.
Nu e o cameră senzațională. Claritatea în timpul zilei e bună, modul portret e slăbuț și reușește destul de greu să încadreze fața bine, iar când se lasă întunericul calitatea este foarte slabă. Pe lumină scăzută fotografiile sunt granulate și stabilizarea lasă de dorit. Nu e tipul de telefon pe care să-l iei ca să ai performanțe extraordinare la cameră, ci ca să ai o cameră bună pentru mid-range.
La nivel de software lucrurile sunt compensate pentru că ai asistentul Scene Optimizer care-ți oferă sugestii de încadrare în funcție de 30 de scenarii. Folosesc această funcție și pe S10 și mi-a plăcut și aici. Dacă nu știi să faci poze, așa cum sunt eu, chiar ajută.
Da, ai selfie-uri și fotografii normale de aceeași calitate, dar nu mi se pare nici o cameră de selfie excelentă, nici una de fotografie de calitate. Modul care-mi place în continuare e cel ultrawide.
Înainte de concluziile finale, să mai dau niște detalii. Are Android 9 Pie cu Samsung One UI care personal îmi place foarte mult și Samsung a făcut o treabă foarte bună ca să-i dea o alură curată. De asemenea, are funcții utile inclusiv în Bixby, precum rutinele.
Preț și concluzie Samsung Galaxy A80
Prețul. Momentan costă aproximativ 3.000 de lei, ceea ce e mult pentru unii, dar puțin dacă vii dinspre premium. La același nivel de preț ai Huawei P30 care e mai tradițional, poate chiar Samsung Galaxy A70 care are o baterie mai mare.
Dar să vorbim de punctele Pro sau Contra.
Puncte Pro
Preț rezonabil
Ecran luminos și destul de clar
O cameră diferită
Un design interesant
Puncte Contra
Camerele rotative nu sunt de o calitate excepțională
Procesorul obosește des în multe task-uri
Volumul pentru muzică este destul de mic
Se aude greu în apeluri
Centrul de greutate ciudat și telefon destul de greu
La final, ce să vă zic? Eu nu aș recomanda Samsung Galaxy A80 momentan, dar îl voi considera un experiment interesant. Da, își face treaba, dar din cauza modului în care îl ții în mână, a camerei destul de slabe și a procesorului care face figuri, nu aș zice că e o opțiune decât pentru cei care vin dinspre telefoane slabe.