Abonează-te aici la canalul nostru de YouTube. Vezi în avanpremieră review-urile noastre publicate dimineața acolo și nu uita să-ți activezi notificările ca să fii anunțat.


Au o formă originală și care nu iese în evidență, se aud ok, fără să fie izolatoare prea mult. Cu toate acestea, pentru mine au avut un păcat capital. Hai să o lăm pe rând și să începem cu designul.

Design Samsung Galaxy Buds Live

Samsung Galaxy Buds Live aduc un design cu adevărat original pentru căștile acestea, o formă de fasole, să zicem. Sau de caju, dacă vreți să fim mai pretențioși.

Forma aceasta e creată pentru a se adapta urechii oamenilor și în 80% din cazuri este excelentă. Ceea ce nu îmi place la căști e să iasă în evidență prea mult ca o căscuță de taximetrist. Forma de lacrimă de la Airpods sau Huawei Freebuds e rezonabilă, m-am obișnuit cu ea, dar ce am văzut pe la Sennheiser sau chiar la generația anterioară de Buds era teoretic interesant. În practică însă casca ieșea ca și cum ai fi Shrek.

Buds Live rezolvă această problemă cu o formă elegantă. Căștile au o vopsea lucioasă și pot veni în albastru închis, auriu sau alb. Eu le-am avut pe cele albastru închis/gri și au fost excelente la nivel de design. De asemenea, carcasa e rezistentă, arată bine și nu e extrem de mare, putând fi pusă ușor în buzunar.

Căștile au pe interior dispozitivul de prindere în ureche și care conține și pinii de încărcare, dar și canalele audio și de microfon.

Deși forma e excepțională, la mine am avut o problemă extrem de mare. Aparent am urechile mici, așa că odată inserate în ureche (vei avea o dificultate să găsești prima oară modul corect de introducere, dar te obișnuiești) simțeam imediat o durere. Căștile sunt foarte strânse, ceea ce asigură etanșeitate. Cu toate acestea, pentru urechile mele, după 10 minute când le scoteam mă dureau destul de tare.

Am testat pe alți colegi care au urechile un pic mai mari și lor li s-a părut că se potrivesc excelent. Așadar, aș zice, fără doză de sexism, că pentru femei ar putea fi o problemă, dar și pentru bărbații cu urechi mici. Efectiv mi-a părut foarte rău că la mine se potriveau prost, dar am insistat și le-am folosit o săptămână. Te obișnuiești într-un final, dar nu am găsit niciodată o poziție mai bună.

Nici măcar dopurile suplimentare care sunt mai mari și cu mai mult cauciuc nu m-au ajutat, pentru că acelea nu intrau defel în ureche. Acelea sunt făcute pentru cei cu urechi cu adevărat mari. Dar dacă ești printre persoanele potrivite, căștile nu cad, stau excelent în ureche și poți să faci și sport cu ele.

Performanțe tehnice și autonomie

Căștile au o calitate a sunetului foarte bună, dar deși se laudă că au Active Noise Cancellation, această izolare e un pic supralicitată de Samsung. Asta nu înseamnă că sunt rele. Vă explic imediat.

Așadar, din aplicația Samsung Wearables disponibilă pe Android, poți seta dacă Buds Live au activ ANC sau nu. Spre deosebire de alte căști, nu vei simți efectul imediat. Dacă le ții în ureche fără muzică vei auzi ce se întâmplă în jurul tău destul de bine și vei putea vorbi cu oamenii, deși vei simți o relativă microfonie a vocii tale, ca și cum te-ai auzi din telefon.

Odată ce pui muzica nu te aștepta ca împrejurimile tale să dispară. E un Active Noise Cancellation foarte discret din punctul meu de vedere și chiar dacă Buds Live stau etanșe în ureche, auzi ce se întâmplă lângă tine. Cu muzica la volum 50% vei mai auzi relativ bine vocile din jur. Dacă dai lucrurile la 100% vei avea un sunet puternic și izolator.

Așadar, în metrou sau mijloace în transport în comun va trebui să o reglezi din volum, nefiind cele mai bune căști pentru podcast-uri. Altfel, calitatea sunetului e foarte bună, pe diverse stiluri, inclusiv heavy metal sau bass puternic.

Nu mă plâng foarte tare de acest lucru, pentru că pentru mulți oameni e important să aibă o minimă recunoaștere a mediului din jur. Așadar, dacă alergi sau mergi cu bicicleta, Buds Live vor fi mai sigure decât alte căști care izolează. Și nu, încearcă să nu mergi cu bicicleta fără să auzi traficul. Dacă vei căuta izolare fonică, încearcă alte modele. Dacă vrei ceva pentru lifestyle și sport, atunci Buds Live vor fi bune.

La nivelul stabilității Bluetooth nu am avut probleme. Le-am încercat și pe Android, un Oppo Reno 3 Pro 5G, dar și pe un iPhone 11 Pro. Pe iPhone nu vei avea opțiunile din Android, dar vor funcționa corespunzător și nu se vor deconecta. Ce m-a surprins e faptul că nu le-am putut conecta defel la laptop, un Macbook și din ce am citit asta înseamnă că nu sunt compatibile încă. Pe Windows 10 funcționează. Nici nu ai un buton prin care să le forțezi să se conecteze.

Calitatea microfonului în videoconferințe e foarte bună, la fel și în apelurile telefonice. Mă așteptam la o performanță mult mai slabă, dar am fost surprins. Ai grijă cu ele în ploaie. Sunt rezistente la apă și praf, dar nu neapărat la scufundare. Au doar rezistență de tip IPX2, care înseamnă că poți transpira în ele.

La nivelul autonomiei, mi-au plăcut foarte mult. M-au ținut cam o zi întreagă de ascultat în timpul muncii, asta înseamnă că le-am și scos. Teoretic, continuu, poți avea aproximativ 6 ore, iar carcasa oferă 21 de ore de ascultare, mai mult decât suficient. Carcasa are și încărcare wireless, ceea ce înseamnă că poți folosi un telefon cu încărcare reversibilă pentru a da energie căștilor. Încărcarea se face cu o mufă USB-C.

Când vine vorba de software, Samsung Wearable e o aplicație solidă, cu câteva opțiuni prin care poți alege tipul sunetului, poți închide izolarea fonică și să setezi comenzile tactile, pentru oprirea melodiei, pentru alegerea următoarei piese și tot așa. Sunt integrate bine cu Spotify. Da, și cu Samsung Bixby, dar asta chiar nu contează în România. O altă funcție interesantă pe hârtie, dar pe care nu o văd folosită în realitate e faptul că poți folosi Buds împreună cu un prieten. Practic, poți conecta două perechi de Buds la aceeași sursă și să ascultați pe avion, de exemplu, aceleași piese sau un film pe Netflix.

Așadar, la nivel de tehnologie, căștile mi-au plăcut, deși nu au un Active Noise Cancellation atât de bun pe cât te-ai aștepta. Să vedem cum stă situația când vine vorba de preț și comparația cu ceea ce avem deja pe piață.

Preț și disponibilitate

La nivel de preț, Samsung Galaxy Buds Live se plasează aproape în topul prețului din această categorie premium. Sunt sub Apple Airpods Pro, care ajung pe la 1.200 de lei, dar peste Huawei Freebuds 3, care costă 600 de lei, peste Oppo Enco la 450 de lei sau chiar Samsung Galaxy Buds clasice, care sunt 600 de lei.

Deși costul e mai mare decât altele, pentru oamenii potriviți aceste căști ar putea fi un best buy, mai ales dacă vrei să le folosești legate la un Android care are instalată aplicația Samsung Wearables.

Puncte Pro

  • Autonomie foarte bună
  • Sunetul este clar și la un nivel potrivit
  • Se încarcă într-un timp scurt
  • Izolează fonic bine, dar fără să devină periculoase în trafic
  • Se poziționează bine în ureche odată ce ai înțeles cum să o faci
  • Arată excelent și au o formă originală

Puncte Contra

  • Forma poate fi inconfortabilă pentru persoanele cu urechi mici
  • Prețul poate fi un pic mai mare decât al concurenței
  • Durează un pic până la găsirea poziției ideale

Concluzie

Samsung Galaxy Buds Live ar fi căștile mele preferate, cu excepția unui singur lucru. Eu nu pot să le port. Am urechile prea mici, așa că purtarea lor a devenit incomodă după 30 de minute.

Pentru cei care au urechile potrivite, Samsung Galaxy Buds Live sunt o combinație de succes: au o izolare fonică rezonabilă, o formă extrem de reușită și o autonomie mare.

Dar fiți atenți: eu v-aș recomanda să le testați fizic sau să le cumpărați și să faceți retur dacă nu vă încap. Am încercat toate metodele de purtare și tot m-au durut urechile. Am testat cu alți colegi și acestora le erau foarte potrivite.