Abonează-te aici la canalul nostru de YouTube. Vezi în avanpremieră review-urile noastre publicate dimineața acolo și nu uita să-ți activezi notificările ca să fii anunțat.


Probabil cel mai așteptat telefon normal al începutului de an, Samsung Galaxy S10+ a fost prezentat acum câteva săptămâni la Londra. Dispozitivul aduce acea cameră perforată în ecran și amprentă introdusă sub display, dar și un design un pic schimbat față de Samsung Note 9. E posibil să avem în față poate cel mai bun telefon al anului 2019. Să vedem la ce concluzii am ajuns și să începem cu designul.

Design Samsung Galaxy S10+ - rafinare față de Note 9

Samsung a venit cu un design asemănător lui Galaxy Note 9 pentru acest Galaxy S10+, dar mai rafinat și mai rotunjit. Personal, îmi place mai mult Galaxy S10+, în condițiile în care Note 9 nu m-a uns pe suflet. Cred că de data asta Samsung a reușit să facă un telefon frumos, deși nu original față de generațiile anterioare.

În partea din față avem display-ul de 6,4 inci și niște margini înguste. În părțile de sus și de jos marginea e infimă și aproape invizibilă, în timp ce pe margini s-a menținut designul Edge care coboară mult. Samsung denumește acest display unul Infinity-O. Aspectul e unul 19:9 și raportul ecran-șasiu e de 88,9%. În partea inferioară a ecranului e zona unde poți să atingi cu degetul pentru a debloca telefonul prin amprentă.

Camera frontală e perforată în colțul din dreapta. E o cameră dublă foarte bine integrată în ecran și scobitura e una elegantă.

Aveam multe semne de întrebare pentru această așezare și pentru ideea aceasta ca în locul notch-ului să fie o perforație laterală. Dar în folosirea zilnică din ultima săptămână m-am obișnuit cu acest design care nu mai pare deranjant. Chiar și atunci când te uiți la un film pe Netflix sau alte servicii de streaming, poziționarea nu e la fel de deranjantă ca la iPhone, de exemplu, unde notch-ul e foarte mare deja după standardele actuale. De asemenea, un lucru deranjant la iPhone era acel notch în timpul jocurilor neoptimizate foarte bine. Pe Galaxy S10+ acea perforație e discretă.

În plus, pe display-ul standard wallpaper-ul e făcut în așa fel încât să ascundă gaura. Eu am ales niște wallpapers neoficiale care transformă acea gaură într-un avantaj pentru a pune un fundal amuzant. All in all, designul e unul care-mi place mai mult decât notch-ul cu care m-am obișnuit în ultimii ani. Personal nu sunt un fan al telefoanelor care nu au niciun fel de notch sau gaură, ci au un slider care se activează când deschizi camera de selfie. Mecanismul acela mi se pare problematic și cu risc de stricare.

Pe spate, Samsung a ales pentru modelul S10+ inclusiv două variante premium, realizate din ceramică albă sau neagră. Am testat modelul cu alb, care e, de fapt, un alb perlat care își schimbă discret culoarea în funcie de modul în care pică lumina pe el. Nu atrage la fel de mult amprentele precum varianta de sticlă, deși sunt și acestea disponibile. Îmi place foarte mult designul de ceramică, dar rămân în continuare fanul așezării găsite de Huawei pentru camera triplă, într-un pătrat. Camera triplă de pe Samsung e amplasată deasupra logo-ului, e destul de lată și pare cumva lipită de spatele telefonului. Te obișnuiești cu ea, dar, la fel ca la Note 9, nu mi se pare un exemplu de design excelent. Evident, designul e un lucru subiectiv și fiecare alege după placul său.

Așadar, designul e unul mai reușit ca la Note 9 din punctul meu de vedere. E diferit de Huawei Mate 20 Pro, dar comparabil. Huawei e mai flashy, pe când Samsung se menține mai elegant. Huawei e mai milennial, pe când S10+ e mai în zona de business. Dar să trecem la analiza tehnică a performanțelor și să începem cu display-ul.

Un display spectaculos și cu o perforație de cameră

Ecranul are o dimensiune de 6,4 inci și o rezoluție Quad HD de 3040 x 1440 de pixeli, cu o densitate a pixelilor de 522 de pixeli pe inci. E realizat dintr-un material Corning Gorilla Glass 6.

La nivel de pixeli, lucrurile stau așa cum trebuie, adică un display de top și care permite vizualizarea clipurilor cu cele mai bune rezoluții. Luminozitatea este foarte bună și puternică atunci când este nevoie. De asemenea, în soare plin, ecranul reușește să fie foarte clar.

Ce m-a surprins plăcut la Samsung Galaxy S10+ este schema de culori standard. Până acum Samsung mă obișnuise cu un display foarte saturat. Puteai să vezi un display și să-ți dai seama de la o poștă că e vorba de Samsung. Dar de asta nu mai e așa. Schema standard de culori e rece, matură, fără să se joace prea mult cu expunerea. Ceea ce m-a făcut să-mi placă din prima acest telefon. Din nou, o preferință personală era ca ecranele să nu fie prea saturate. Dar pentru cei care vor să-și ia schema de culori înapoi, în meniul de setări există opțiunea Vivid.

În modul standard, ecranul este setat pe o rezoluție Full HD (2280x1080 de pixeli), dar poți să-l duci la Quad HD dacă nu ții prea mult la autonomia telefonului. Pentru cei care nu apreciază perforația camerei duble, în meniul de setări al ecranului există opțiunea de a ascunde camera printr-o bară neagră în partea de sus. E aceeași opțiune software pe care am văzut-o și la Huawei. De asemenea, poți seta care aplicații să ruleze în full screen, deși nu sunt optimizate.

În partea de jos, poți seta ca bara de navigație standard de la Android să dispară și să folosești gesturi. Asta-ți dă, teoretic, mai mult spațiu pe ecran, dar eu nu m-am adaptat așa de bine pe ea, dar e o implementare reușită. Practic faci un swipe up pentru a activa butoanele acelea virtuale.

Per total, e unul dintre cele mai bune ecran de pe Android. Și dacă v-ați întrebat, fanii iPhone, cum se compară cu acela, aș zice că nu are grad de comparație. Adică Samsung câștigă. Dar voi detalia un pic mai încolo.

Un design reușit, un display de excepție. Deja două caracteristici esențiale pentru un flagship al anului 2019. Să trecem la performanțele tehnice, pentru că probabil vă așteptați să fie mai foarte rapid.

Performanțe tehnice

Telefonul pe care l-am testat are un procesor Exynos 9820. E alternativa la Snapdragon 855, care e disponibil doar pentru Statele Unite, America Latină și China. Memoria RAM e de 8 GB, iar capacitatea de stocare de 128 de GB. Sunt și modele care au 12 GB de RAM și 1 TB de stocare, dar sunt și mai scumpe.

La un asemenea telefon te aștepți la performanțe foarte bune, iar Galaxy S10+ nu dezamăgește. Nu poți să zici nimic de rău de Galaxy S10+ în browsing sau în jocuri. Nu am avut probleme nici în multitasking. Cred că mai pot apărea mici probleme de optimizare la unele aplicații, datorită dimensiunii ecranului sau a sistemului de operare, dar nu e nimic marcant.

Am jucat cele mai performante jocuri, am făcut browsing, am folosit Netflix, HBO Go, Amazon Prime, am încercat să blochez telefonul, dar nu am reușit. E ceea ce trebuie. Experiența e îmbunătățită și de inteligența artificială care monitorizează ce aplicații folosești și le deschide sau le închide în funcție de momentul zilei. De exemplu, dacă telefonul știe că dimineața intri pe mail și pe Facebook, le pregătește în funcție de ora trezirii și le are lansate în fundal pentru a se mișca rapid. Dacă pleci la muncă și acolo nu mai verifici Facebook, telefonul închide automat aplicația pentru a economisi bateria, dar și pentru a îmbunătăți perfromanța.

Pentru că am vorbit despre baterie, S10+ are o baterie de 4.100 de miliamperi. E mare și optimizarea de pe telefon mi s-a părut una de succes. În folosire intensă te ține de dimineață până seara, iar dacă nu îl folosești foarte mult, ci ai un mix de WiFi, 4G, hărți, localizare și social media, atunci ai șansa să ai un telefon funcțional mai bine de o zi jumătate.

Telefonul are încărcare rapidă și reușește să ajungă la 70% în 25 de minute, iar încărcarea integrală are nevoie de aproximativ 90 de minute cu încărcătorul original. Are și încărcare wireless, iar opțiunea Wireless PowerShare poate încărca alte dispozitive, precum telefoane, căști wireless sau smartwatch-uri. Opțiunea trebuie activată din meniul rapid disponibil printr-un swipe de sus în jos.

Nu m-a dezamăgit la nivelul performanței, dar nici nu mă așteptam la asta. Însă ce caută oamenii astăzi la telefon? Cameră. Iar Samsung vine cu promisiunea a cinci camere, 3 pe spate și două pe față. Să vedem de ce sunt în stare.

5 camere. Și probabil primul competitor pe video pentru iPhone

Pe spate avem 3 camere, două de 12 megapixeli și una de 16 megapixeli. Fiecare are un rol diferit - una este wide, una este tele, pentru poze cu zoom, iar una este ultrawide, pentru poze în care să prinzi mai mult în cadru.

Pe față avem două camere, una de 10 megapixeli wide, cu f/1.9, iar alta de 8 megapixeli care are funcție de senzor de adâncime, pentru a crea efectul de blur din spate la realizarea selfie-urilor.

Anul trecut, la S9 sau la Samsung Galaxy Note 9, mi-au plăcut camerele, dar nu am avut numai cuvinte de laudă pentru ele. Mi s-au părut bune, dar nu mai bune ca altele de pe piață. Anul acesta Samsung a reușit să urce un nivel.

În primul rând, claritatea pozelor e foarte bună, iar inteligența artificială intervine pentru bluralea fundalului într-un mod foarte curat. Camera prinde detalii mici la portrete și fire de păr rebele. De asemenea, reușește să creeze un fundal foarte realist, care poate fi modificat ulterior din aplicația camerei.

Modul ultrawide e unul foarte bun dacă vrei să prinzi mai multe persoane în cadru sau dacă ești într-un spațiu închis. Am apreciat cadrul în aglomerație și calitatea e bună. La nivelul culorilor, pozele sunt realiste și fără intervenții nerealiste ale inteligenței artificiale.

Ce mi-a plăcut la Samsung a fost meniul camerei foto. Pentru blur avem 4 opțiuni - una standard, dar și două care imprimă un efect de spin sau de zoom fundalului blurat. De asemenea, mai există o opțiune care face subiectul colorat, în timp ce fundalul este în totalitate alb-negru. Și această opțiune din urmă funcționează așa cum trebuie și reușește să contureze subiectul foarte interesant.

La nivel de selfie-uri, camera e una foarte regulamentară și poți să-ți faci selfie wide cu efect de blur. De asemenea, poți modifica nivelul de corectură adus de către inteligența artificială.

Revenind la meniu, Samsung vrea să se poziționeze bine pentru generația pasionată de Instagram și a adăugat o funcție prin care să realizezi direct poze optimizate pentru Instagram Story, cu toate opțiunile prezente. Am testat-o și funcționează bine.

De asemenea, pentru zona de video, reușește să facă și clipuri mai de calitate decât aplicația standard de Instagram. În plus, în meniul de galerie foto, fiecare poză are un butond e share către Instagram, pe feed sau pe Story.

Samsung devine serios atunci când vorbește despre generația Instagram. Dacă acum câțiva ani vorbeam de butoane de Facebook sau de telefoane optimizate pentru Facebook, acum totul e optimizat pentru Instagram.

În plus față de Galaxy Note 9, Samsung a adăugat 10 noi scenarii pentru identificarea cadrului. La fel ca la Huawei, camera știe ce ai în față și face ajustări. Dacă ai un document, îți face o scanare automată, dacă ai mâncare, modifică setările de lumină, iar dacă ai portret, modifică instantaneu setările de care ai nevoie. La nivel de portret optimizat de inteligența artificială Huawei mi s-a părut mai responsiv, dar pentru toate celelalte funcție rezultatele sunt comparabile.

Modul de noapte al lui Samsung Galaxy S10+ e foarte bun și comparabil cu iPhone și Huawei Mate 20 Pro. Nu îl pot compara cu Google Pixel, pentru că nu am testat acel telefon. Inteligența artificială intervine în cele mai întunecate scenarii și, ca la Huawei, chiar dacă nu aduce rezultate realiste din beznă totală, e un avantaj competitiv față de alte terminale. Per total mi s-a părut că fotografia nocturnă e foarte reușită.

Modul video, de asemenea, e un competitor serios pentru iPhone. Poate singura zonă în care iPhone a rămas până acum de nebătut. Samsung filmează 4K la 60 fps în modul Wide și 4K la 30 fps în modurile UltraWide și TelePhoto.

Are o opțiune de optimizare software numită Super Steady, care aduce rezultate foarte bune de stabilizare, dar blochează calitatea doar la Full HD. Dacă nu ești deranjat de asta, poți să mergi cu telefonul în mână pe stradă și aproape să nu se simtă.

Am vorbit mult despre camera foto, un element esențial al oricărui telefon. Samsung a adus schimbări și la sistemul de operare, dar și la modul de autentificare. Acum ai amprentă direct sub ecran.

Sistem de operare și amprenta de sub ecran

Samsung Galaxy S10+ are Android 9 Pie cu interfața Samsung One UI. Legat de aceasta, sunt elemente care-mi plac mult, dar și elemente neplăcute. Fonturile din interiorul aplicațiilor standard îmi plac mai mult, interfața e mai curată, la fel ca și în zona de meniu rapid prin swipe. Aplicațiile pe ecranul principal pot fi redimensionate și eu am ales o aranjare pe 6 rânduri cu 5 aplicații pe rând. De ce? Pentru că în standard, iconițele aplicațiilor sunt foarte mari. Nici designul lor prea jucăuș nu-mi place prea mult și ar merita mai multe opțiuni. Evident, poți intra în temele telefonului pentru a schimba designul aplicațiilor, dar faptul că în standard lucrurile arată prea jucăuș nu-mi place.

La nivel de securitate, dacă vrei să fii sigur că datele tale nu vor fi accesate, Samsung are sistemul Knox și foldere securizate. Acestea două îți permit să criptezi datele. De asemenea, autentificarea se realizează prin amprentă sau prin camera frontală. Eu am ales să mă bazez integral pe amprenta de sub ecran, care funcționează pe infrasunete. Această tehnologie are câteva avantaje, de exemplu, faptul că nu trebuie să apeși prea tare și identifică mult mai bine amprenta.

Un punct în plus e că telefonul vine cu asistentul personal Bixby mai inteligent și, în sfârșit, poți schimba ce face butonul fizic. Eu l-am setat să deschidă mailul dacă-l apăs o dată. Trebuie să lași măcar o opțiune pentru deschiderea Bixby, așadar am ales ca dacă apăs de două ori pe buton să deschidă asistentul personal. Pot să mă obișnuiesc cu asta. De asemenea, Bixby are acum și rutine, pe care să le setezi în funcție de momentul zilei. Ele pot să-și deshidă aplicații sau să-ți citească știri.

Cât de rapidă e autentificarea? Ei bine, răspunsul e că... depinde. Dacă reușești să setezi amprenta foarte bine, inclusiv din poziții mai ciudate ale degetului, de exemplu venind din lateral spre ecran, atunci merge bine. Ecranul se deschide rapid. Dar trebuie să ai grijă foarte mare la setări. Dacă amprenta ta, indiferent de deget, e setată ca venind perpendicular, atunci telefonul va avea dificultăți în a o recunoaște.

Eu am pățit fix asta. Am setat amprenta ținând telefonul normal, în mână. Dar dacă-l țin pe birou, pe un încărcător wireless de la Samsung, atunci nu mai pot să îl deblochez instantaneu cu amprenta, pentru că unghiul la care pică degetul meu nu-i convine. Telefonul mai are dificultăți dimineața, atunci când cumva mâinile-ți sunt uscate și foarte alunecoase. Nici cu apa nu are o relația excelentă mereu, dar funcționează și dacă ai mâna udă sau display-ul e ud. Doar că trebuie să apeși mai tare. Pe internet s-a demonstrat deja că amprenta nu mai funcționează dacă acea zonă e zgâriată sau dacă-i pui o protecție de ecran din sticlă.

În configurația aceasta costă 4.800 de lei. Scump, dar deja nu mai e o surpriză pentru un flagship. Anul 2019 a venit cu telefoanele pliabile de 2.000 de euro, așa că 1.050 de euro e un preț așteptat. Să vedem punctele pro sau contra.

Puncte Pro

 • Ecran de excepție și culori foarte echilibrat saturate
 • Cameră foarte bună și pe spate și pe față
 • Un mod video comparabil cu cel de pe iPhone
 • Autonomie mare
 • Opțiuni de securitate foarte bune
 • Design foarte bun al variantei ceramice
 • Mufă de căști integrată
 • Camera frontală perforată arată chiar decent

Puncte Contra

 • Designul camerei spate nu e cel mai original
 • Amprenta e bună, dar mai are nevoie de îmbunătățiri
 • Designul iconițelor e destul de pueril

La final, ce putem spune? Sunt și utilizator de iPhone, iar dacă ar fi să facem comparația, după ce am văzut și Huawei Mate 20 Pro și Samsung Galaxy S10+, rămâne întrebarea, de ce ai vrea un iPhone? În momentul de față, diversitatea de opțiuni prezente pe Android face ca iPhone-ul să pălească.

Alegerea iOS e bună, dar rămâne una făcută doar pentru ecosistem. În ceea ce privește diferențele dintre Mate 20 Pro și S10+, aș spune că e o alegere bazată pe gusturile de design, pentru că la nivel de performanțe și camere lucrurile sunt egale.

Samsung Galaxy S10+ e cel mai bun și mai matur Samsung de până acum.