Trebuie spus dinainte că tableta a venit cu un S Pen special, dar fără modulul de tastatură. O husă cu tastatură poate fi achiziționată sau chiar un dispozitiv DeX, prin care tableta se transformă în desktop.
Designul tabletei Samsung Galaxy Tab S4
Samsung Tab S4 are o dimensiune a ecranului de 10,5 inci cu un aspect al imaginii de 18:9 inspirat de telefoanele din ultimii doi ani. Practic, avem o tabletă mare și înaltă, dar destul de lată atunci când este pusă în modul portret.
E o tabletă slim, are o grosime de doar 7,1 milimetri și o greutate de 482 de grame. Per total, primul aspect e unul relativ plăcut, marginile fiind considerabil subțiate. Încă nu am văzut tablete care să preia un mod cu adevărat lipsit de margini, ca pe telefoane, dar Tab S4 subțiază marginile negre în toate părțile esențiale. În partea din față avem ecranul și în partea de sus camera frontală. Nu există butoane fizice. Pe marginile tabletei avem butonul de On/Off, butoanele de volum, dar și conexiunea cu 4 pini pentru tastatură sau huse magnetice.
Pe partea din spate tableta e plăcută și premium. Are un spate din sticlă, minimalist, cu o singură cameră foto/video, un logo Samsung și sigla AKG, care asigură sonorul. În primă fază dă o impresie premium, dar ca la orice tabletă pe care am testat-o vreodată, după o zi-două devine un aspirator de amprente, ceea ce te face ori să o ștergi în permanență, ori să o lași să arate ca și cum a fost uitată pe birou de multă vreme.
Ecranul de 10,5 inci are o rezoluție de 2560x1600 de pixeli, Super AMOLED. La nivelul culorilor și luminozității, avem o tabletă care are culori saturate și luminozitate mare. Unghiul de vizualizare e bun, chiar și atunci când stai în pat și vrei să te uiți la Netflix cu încă o persoană. Înălțimea și dimensiunile o fac o tabletă bună de citit știrile dimineața sau seara, dacă vrei să te relaxezi pe Flipboard sau într-o aplicație de știri.
Specificații tehnice
La nivel tehnic, tableta vine cu procesoarele de anul trecut, dar nici nu este nevoie parcă de mai mult. Avem un procesor octa core Qualcomm Snapdragon 835, 4 GB de memorie RAM, 64 sau 256 de GB de stocare și un adițional de 400 de GB de stocare prin intermediul cardurilor microSD.
Nu am întâmpinat probleme în folosirea zilnică a tabletei, încercând să fac browsing, Netflix, Spotify, am testat și folosirea aplicațiilor Microsoft, dar și multitasking-ul. Poți face o muncă de birou ușoară. Aș zice că nu e o tabletă de implementatori, ci mai degrabă de șefi și cei care supervizează lucruri, nu le implementează. Fără o tastatură e greu să folosești opțiunile de productivitate așa cum trebuie, dar cum ziceam noi nu am avut acces la una, ci doar la S Pen care vine în pachet.
Am rulat și jocuri, dar chiar nu este o tabletă pentru așa ceva. E mult prea înaltă și mult prea lată pentru a fi comodă de ținut în brațe ca o tabletă de gaming.
Autonomia bateriei
Bateria e mai mare decât modelul de anul trecut, ajungând la 7.300 de miliamperi. Am urmărit trei episoade dintr-un serial Netflix, de exemplu, și bateria a scăzut cu aproximativ 13%. Putem zice că duce mai bine de o zi. Realist, mie mi-a rezistat 3 zile pentru că am folosit-o ca dispozitiv secundar laptopului, pentru știri, filme, muzică și jocuri.
Încărcătorul standard, cu mufa USB Type C, asigură încărcare fast charging. Tableta ajunge la 18% în doar 30 de minute, ceea ce e suficient. Dacă te duci cu tableta la birou, ocupă puțin spațiu în geantă și dacă o ții în priză, poți avea, de fapt, un laptop care să ducă foarte bine în întâlniri.
Camere foto și sunet
Tableta are camere foto. Doar pentru că poate trebuie să mai trimiți ceva rapid sau să scanezi ceva. Camera frontală are 8 megapixeli și funcționează decent în conferințe video. Deși am văzut că în alte review-uri au fost probleme cu aplicațiile de videoconferințe, eu nu am avut. Calitatea videoconferințelor, cum ziceam, nu excelează, dar nici nu e cea mai slabă. Camera secundară are 13 megapixeli. Nu ai de ce să o folosești. Nu o folosi. Niciodată.
Tableta are și conexiune 4G, poți conecta o cartelă la ea. Dacă vrei să pui niște căști bluetooth, poți să vorbești și la telefon. Altfel ar fi absurd să încerci să vorbești cu tableta la ureche, pentru că nu o poți ține cum trebuie la ureche. Și nimeni nu mai vorbește la tabletă din anul 2012 încoace.
Calitatea boxelor AKG e bună, volumul e destul de mare, dar mi s-a părut că la nivelul clarității sunetului nu excelează și vibrează prea mult.
E o tabletă cu Android Oreo modificat de Samsung. Ce știe să facă pentru productivitate?
Aplicații Office preinstalate
Samsung Tab S4 vine cu aplicațiile Office preinstalate, ceea ce e bine pentru cei care vor productivitate. Dacă ai orice telefon Samsung, te obișnuiești cu meniurile ușor.
Sistemul are Bixby Home, un meniu care seamănă cu Google Now și care oferă știri personalizate și alte informații de care ai avea nevoie atunci când faci swipe right pe ecran.
La nivel de productivitate, ai opțiuni de multitasking, dar m-aș fi așteptat la mai mult. Nu toate aplicațiile merg în meniul de multitasking al Android. De exemplu, nu te poți uita la Netflix și să analizezi și un tabel sau orice altă aplicație. Poți, în schimb, să deschizi documente Word, Excel sau PowerPoint. O opțiune interesantă e că poți crea scurtături pe ecran pentru două aplicații care să se deschidă în tandem. De exemplu, poți deschide Facebook și Instgaram în același timp. Sau Spotify și Facebook.
Sistemul de operare are și aplicații pentru S Pen. Deranjant la S Pen e că poate fi pierdut ușor dacă nu ai husa specială cu tastatură. El poate fi folosit și cu o tabletă grafică, dar și pe ecran.
Prețul tabletei este unul piperat și nu știu dacă merită cu adevărat. Tabletele rămân un semn de întrebare pentru mine, chiar dacă sunt Surface Go de la Microsoft sau iPad Pro, principalii rivali ai lui Tab S4. Poți să cumperi varianta de 64 de GB cu 3.300 de lei. De banii aceștia poți lua alte dispozitive și nu știu dacă ai nevoie chiar atât de mult de o tabletă. Totuși, să vorbim de punctele pro sau contra.
Pro
- Ecran mare și luminos, cu unghiuri de vizualizare bune
- Design ergonomic și suplu
- Spate din sticlă
- Multitasking reușit
- Specificații tehnice bune, chiar dacă pentru 2017
- Autonomie de mai bine de o zi
Contra
- Preț mare
- Cameră frontală slabă
- Audio destul de neclar la volum mare
- Utilitate în 2018
Concluzii? Am testat o tabletă după mai bine de un an. Chiar dacă nu am avut o tastatură, nici atunci nu mi s-ar fi părut foarte utilă, pentru că nu are diacritice rapide în limba română. Tabletele sunt o nișă din ce în ce mai mică și dacă nu ești un șef care petrece timp cu picioarele pe birou nu prea ai nevoie de ele sau de unele atât de scumpe.