Înainte să intru în detalii legat de design, specificații sau camere foto aș vrea să răspund rapid la câteva întrebari care au apărut clipul anterior de hands on.

Se încinge telefonul ca modelele cu Exynos 990?

Nu, noul procesor Samsung este mai bine răcit de data aceasta.

Exynos 2100 este la fel de performant ca Snapdragon 888?

Da, aș spune că cele două procesoare sunt apropiate ca performanță.

Are limită de timp la filmare 8K?

Nu, am filmat mai bine de 10 minute continuu și nu s-a oprit.

Merită să faci upgrade de la S20 Ultra la S21 Ultra?

Da, s-au făcut îmbunătățiri în toate privințele

Ce are în cutie?

Telefonul și un cablu USB. Poți încărca telefonul cu orice încărcător UBS-C pe care-l ai în casa.

Merită banii?

Dacă buzunarul îți permite eu zic că da, mai ales că la precomandă primești căștile Buds Pro și un Galaxy SmartTag.

DESIGN și DISPLAY - Samsung Galaxy S21 Ultra

Cred că cu toții putem spune că S20 Ultra nu a avut cel mai bun design, însă Samsung cu S21 Ultra și-a spălat păcatele, iar acest nou model arată excelent. După cum am spus și în clipul anterior, această serie de telefoane mi se pare una arătoasă și îmi place că au găsit o metodă inteligentă de a masca oarecum modulul de cameră.

Cum era de așteptat, avem de-a face cu un model premium pentru care sunt folosite materiale de calitate. Avem sticlă gorilla glass 7 pe spate și pe față, structură de aluminiu și are o greutate plăcută în mână la aproape 230 de grame.

Un alt element care face acest model special este faptul că are un spate negru mat, ce arată excelent și se simte plăcut la atingere și nici nu vei vedea amprente pe el. Un adevărat telefon de business. Singurul lucru care nu mi-a plăcut este faptul că rama de aluminu are un negru lucios. Dacă ar fi fost aplicată o culoare mată și aici ar fi fost excelent. Este un telefon mare, dar care totuși, cu puțin efort, poate fi folosit cu o singură mână deoarece are marginile și colțurile rotunjite.

Modulul camerei iese în afara carcasei, dar aici pare o alegere intenționată, nu ca și cum ar fi fost lipit acolo. Ecranul este mare și frumos și este ușor curbat pe margini. Perforația din ecran pentru camera de selfie nu mă deranjează, dar ar fi fost frumos să vedem o cameră sub display.

Pentru prima dată, Samsung nu te mai pune să alegi între rezoluție și rată de refresh și le poți avea pe ambele, iar pe S21 Ultra avem rezoluție QHD și 120 rată de refresh și este extraordinar. Culorile sunt redate corect, contrastul este ridicat, textul și animațiile sunt curate și clare. Este o plăcere să urmărești filme sau clipuri pe YouTube sau să te joci. În același timp este extraordinar de luminos și-l vei folosi liniștit și pe timp de vară cu soarele pe cer.

Rata de refresh este una adaptivă ce ar varia între 10 Hz și 120 Hz în funcție de conținutul de pe ecran. Totuși, conform setărilor și experienței mele de utilizare, rata variază între 48 Hz (în unele clipuri video), 60 Hz sau 120 Hz.

Ecranul este completat de un sunet de calitate ce este emis de cele două difuzoare, iar faptul că ai și Dolby Atmos încorporat face ca experiența multimedia să fie una excelentă.

PERFORMANȚĂ ȘI AUTONOMIE

Așadar, la design și display stăm foarte bine. Hai să vedem cum stăm la capitolul performanță și autonomie. Cum se descurcă lăudatul procesor Exynos 2100 și cum se compară cu Snapdraon 888?

Prin conferința pentru noul procesor Exynos 2100, Samsung a cam recunoscut că nu a pus cel mai bun procesor pe piață, dar promit să schimbe asta cu noua versiune pe 5nm. Și pare că au reușit. În primul rând, procesorul Exynos 2100 nu mai suferă de supraîncălzire ca unele modele cu Exynos 990. M-am jucat 30-40 de minute continuu, am filmat și făcut poze timp de 15-20 de minute continuu și nu am sesizat ca telefonul să se supraîncălzează.

În timpul unui stress test de 20 de minute cu 3D Mark, temperatura telefonului a fost între 31-44 de grade celsius. În traducere, călduț la atingere.

La performanță, Samsung a promis un plus de 20% față de modelele cu Exynos 990, iar testele din Geekbench indică asta. Cu S21 Ultra am obținut în jur de 1060 de puncte single core, adică cu 20% mai mult decât rezultatul obținut de Note 20 Ultra. Situația se repetă pe partea grafică, unde S21 Ultra este cu 25% mai performant decât Note 20 Ultra în testele 3D Mark.

Din nou, în traducere, asta înseamnă o experiență fără cusur în aplicații și jocuri și poți testa cele mai noi titluri la setări grafice înalte. Am jucat Call of Duty sau Genshin Impact pe setări maxime și totul a rulat bine. Iar dacă ai și un joc care suportă o rată de refresh de 120 Hz atunci le ai pe toate.

Nu am putut să compar direct cu Snapdragon 888 deoarece nu am un telefon cu un astfel de procesor, dar îți poți face o idee după rezultate înregistrate în 3D Mark de Xiaomi Mi 11, primul telefon cu Snapdragon 888. Cel mai bun scor obținut de mine cu S21 Ultra a fost de 5612, iar Mi 11 apare cu un scor de 5584. Deci rezultate similare.

Specificațiile telefonului sunt completate de 12 GB RAM pentru modelele cu 128 sau 256 GB spațiu de stocare sau 16 GB pentru cel cu 512 GB. Dar pe acest model nu mai ai posibilitatea de a extinde spațiu cu un card microSD.

Înțeleg nemulțumirea unora dintre voi în legătură cu înlăturarea încărcătorului și a căștilor. Dar depinde cum privești lucrurile. Căștile cu fir oricum nu le foloseam, iar noul telefon îl pot încărca cu încărcătorul vechi deoarece S21 Ultra are aceeași viteză de încărcare. Nici înlăturarea cardului microSD nu prea mă afectează. În ultimii ani am folosit trei telefoane de top pentru utilizare zilnică cu un spațiu de 128 GB și niciodată nu am simțit nevoia pentru mai mult deoarece folosesc stocarea în cloud.

Un alt lucru care trebuie menționat aici este senzorul de amprentă care este mai mare decât în trecut și mai precis ca niciodată. Funcționează fără cusur. Un alt lucru pe care l-am observat este o îmbunătățirii a conexiunii 5G pe acest telefon. Cu S21 Ultra am atins viteze de peste 100 Mbps, iar cu Note 20 Ultra era undeva la 80-90 Mbps sau mai jos.

Autonomia bateriei, după cum probabil ai ghicit, nu este extraordinară și te poți aștepta la o zi de funcționare cu rezoluție QHD, 120 Hz și 5G sau cam 3-4 ore de screen on time. Poate mai scoți câteva zeci de minute în plus dacă scazi la FHD și conexiune 4G. Încărcarea e la fel ca în trecut, din păcate, adică 25 de wați pe fir și 15 wați wireless. Asta înseamnă o încărcare de 50% în 30 de minute cu telefonul stins, iar în 60 de minute ajunge la 94%. Ar fi fost excelent dacă aveam o încărcare de 50 de wați pe fir, de exemplu sau poate o încărcare wireless mai rapidă.

Alte lucruri pe care trebuie să le mai știi: rulează Android 11 și are One Ui 3.1 ce funcționează excelent, rezistent la apă și praf, suportă stylus, are dual-sim, încărcare wireless inversă pentru alte telefoane sau căști și poate deveni un mini PC cu Samsung Dex.

CAMERE FOTO - S21 ULTRA

La o primă vedere, nu foarte multe lucruri s-au schimbat la capitolul fotografie. Dar nu este chiar așa,S21 Ultra față de predecesorul model, are un zoom mai bun, autofocus mai rapid și precis și o dinamică a culorilor mai ridicată.

S21 Ultra are un nou senzor principal de 108 MP ceva mai mare decât anteriorul, iar asta înseamnă poze mai bune pe timp de noapte și bokeh mai plăcut ziua. Apoi mai avem un ultrawide de 12 MP și 2 obiective telefoto cu zoom optic 3x și 10x. Avem în continuare space zoom de 100x, dar de data aceasta îl poți folosi și fără trepied.

Senzorul principal este unul foarte bun și se descurcă în majoritatea situațiilor. Pe timp de zi avem poze frumoase cu culori bine redate și contrastante și un bokeh de calitate. Autofocusul este rapid și precis datorită sistemului cu laser implementat de pe Note. Pe timp de noapte, fotografiile arată bine și sunt luminoase. Ai detalii și este eliminat zgomotul din imagine. De asemenea, poți folosi modul de noapte cu toți cei patru senzori.

În opinia mea, modul portret a fost îmbunătățit considerabil și majoritatea cadrelor arată bine, iar blur-ul este unul destul de natural. Același lucru aș putea spune și despre modul portret video, iar separarea de fundal este realizată destul de naturale, chiar și în cadre în mișcare.

Fotografiile cu zoom optic 3x și 10x sunt foarte bune, luminoase, au detalii și culori naturale. Chiar și la interior cu o lumină precară, camerele s-au descurcat foarte bine. Fotografiile ultrawide arată excelent pe timp de zi, însă odată cu lumina dispar și detaliile în colțuri și apare ceva zgomot.

Mai departe, pe ultra avem și space zoom până la 30x. De data aceasta, Samsung a îmbunătățit experiența și este mai ușor să faci fotografi din mână la un zoom 30x sau chiar 100x. Nu vei obține cadre artistice la 100x, dar vei vedea imagini destul de clare.

Pe partea video, avem filmare 8K la 24 de cadre pe secundă, dar și 4K la 60 fps pe toate cele patru camere, ceea ce este extraordinar. Clipurile 8K au detaliile la care te aștepți de la o asemenea rezoluție, însă aș folosi acest mod de filmare doar pentru cadre statice deoarece focusul nu este tocmai extraordinar, iar atunci când miști camera imaginile cam joacă în cadru.

Pe partea 4K nu am de ce să mă plâng și clipurile arată bine pe wide, 3x și 10x, însă imaginea este cam puricoasă pe ultrawide. Dacă pe 3x poți filma din mână, pe 10x ar trebui să folosești un trepied pentru rezultate bune.

Dacă ești în pană de idei poți folosi single take și AI-ul scoate mai multe fotografii și clipuri video cu acel moment. Există potențial aici. Mai departe, pe această gamă a fost implementat și Directors View, un mod prin care poți observa imaginea captată de toți senzorii (ultrawide, wide și 3x) și începi filmarea apoi sari dintr-un cadru în altu în funcție de ce se întâmplă în imagine. Tot aici ai posibilitatea să te filmezi cu camera de selfie și cu camerele din spate, astfel oamenii vor putea să-ți vadă reacțiile atunci când filmezi.

Camera de selfie se descurcă și ea foarte bine în majoritatea situațiilor. Și mi-a plăcut cum arată fotografiile portret, dar și acele clipuri portret cu fundalul încețoșat.

Samsung S21 Ultra preț

Ca la orice flagship Samsung, prețul este unul destul de mare pentru piața locală, iar S21 Ultra începe de la 6100 de lei, însă cred că-l merită, iar vestea bună este că în această sumă intră și perechea de căști Buds Pro, care și ele costă 1100 de lei și acel mic Smart Tag, dacă faci precomandă.

Înainte de concluzie să vedem care sunt punctele pro și punctele contra pentru acest telefon.

Puncte Pro

  • Performanța
  • Designul
  • Displayul
  • Camerele foto

Puncte Contra

  • Încărcare la doar 25 de wați pe fir
  • autonomie de doar o zi

Per total, în acest moment S21 Ultra îți oferă tot ce are mai bun Android în acest moment. Și mă bucur că nu par să mai existe diferențe între versiunea cu Exynos și cea cu Snapdragon. Nu prea are ce să nu-ți placă la acest S21 Ultra: atât la exterior, cât și la interior. Iar dacă aș fi avut la dispoziție o încărcare mai rapidă atunci acest telefon ar fi fost aproape perfect, în opinia mea.

Era dificilă implementare unei autonomii mai lungi de o zi cu ecran QHD, rată de refresh de 120 Hz și 5G, însă dacă ar fi avut o încărcare foarte rapidă de 50 sau 60 de wați atunci se rezolva problema.

SAMSUNG GALAXY BUDS PRO

Aceste căști wireless sunt de tip in ear și au un woofer de 11 mm și un tweeter de 6,5 mm, trei microfoane pentru a face vocea mai clară și pentru anularea zgomotului de fundal. În primul rând, sunt foarte confortabile. Le-am purtat o zi întreagă și nu am simțit nevoia să le dau jos.

În al doilea rând, calitatea sunetului este una bună pentru căști de asemenea mărime. Volumul este ridicat, sunetul de destul de plin dar fără să înăbușe înaltele și mediile. Poți să dai din cap pe rock pe ACDC sau Red Hot Chilli Peppers, dar îți poți gândila auzul și cu electronică sau drum and base cu bas din greu.

Cum sunt căști Pro avem noise cancelling care reduce destul de bine zgomotul de afară. Nu fac o treabă la fel de bună ca cele over-ear, dar dacă ai dat drumul și la muzică și nu mai auzi nimic. Vestea bună este că poți activa funcția de detecție a vocii și atunci când vorbești, căștile reduc volumul și astfel poți să ai o conversație cu o persoană. Funcționează destul de bine, dar aș fi preferat ca muzica să se oprească de tot.

Există și un mod ambiental și poți seta cât de mult zgomot vrei să percepi din afară, ceea ce e util. Ești într-un birou și vrei să te înțelegi cu colegii? Atunci dai pe high sau ești singur pe stradă și vrei să te bucuri de muzică? Pui noise canceling.

Designul este unul finuț și căștile sunt destul de mici și nu-ți ies prea mult din urechi, stau foarte bine și le poți lua la alergat și eu cred că sunt frumoase. Dar aici gustul fiecăruia decide. Modelul pe care l-am avut eu este negru și ar fi fost extraordinar dacă avea un finiș mat, la fel ca telefonul. Cutia este și ea mică și încape în buzunar.

În ceea ce privește autonomia, te poți aștepta la 4-5 ore de ascultare continuă cu ANC activat, apoi cutia mai oferă până la 18 ore de ascultare. Aceasta se încarcă prin USB-C sau wireless. Au și control clasic prin atingere pe fiecare cască și sunt rezistente la apă și transpirație, deci sa nu-ți faci griji dacă te plouă.

Puncte Pro

  • Calitatea sunetului
  • Confortabile
  • ANC

Puncte Contra

  • Preț ușor ridicat

Cam așa stă treaba cu Buds Pro. Mie mi se pare că sunt căști wireless excelente pentru navetă și plimbări, call-uri pe zoom și aș putea să le port ore în șir fără probleme. Poate singurul minus ar fi prețul ușor cam ridicat, în condițiile în care în piață găsești modelele similare, dar la un preț mai mic.