Abonează-te pe YouTube
Fii primul care vede review-urile și cele mai interesante noutăți din domeniul tehnologiei și inovației.
Lectură de 5 min
Fii primul care vede review-urile și cele mai interesante noutăți din domeniul tehnologiei și inovației.
Primele telefoane pliabile au venit cu un aer proaspăt și au provocat utilizatorii să gândească noi metode de utilizare. Cum se întâmplă și în alte cazuri, inovația vine cu entuziasm, dar și cu probleme sau obstacole ce trebuie depășite. Acum suntem deja la câteva generații de telefoane pliabile și am ajuns într-un stadiu de maturizare atât la nivel hardware, cât și software, iar Flip 6 e un exemplu perfect pentru această evoluție.
La nivel de aspect nu sunt foarte mari diferențe dintre acest model și generația anterioară. Doar că acesta are un aspect cumva mai robust, cu linii drepte și colțuri ascuțite. Seamănă foarte mult cu seria S24. Dimensiunile au rămas cam la fel, noul telefon fiind puțin mai subțire pliat la 14,9 mm față de 15,1mm. Altfel ecranele au aceleași dimensiuni și Flip 6 și Flip 5 sunt la fel de grele la 187 de grame. Totuși, noul model ar trebui să fie mai rezistent cu un cadru de aluminiu „enhanced armor” și primește pentru prima dată certificare IP48 față de IPX8. Asta înseamnă că noul pliabil este rezistent și la praf, la scame, nu doar la apă. Altfel avem tot sticlă Victus 2 pe exterior, plastic pe interior.
Cumva cred că am ajuns la un nivel maxim de ceea ce se poate face pe un asemenea telefon din punct de vedere al designului. Display-ul exterior e la dimensiunea maximă, avem și rezistență la apă și praf. Cuta de pe mijloc e aproape insesizabilă. Rămâne de înlocuit dacă e posibil doar folia aceasta de protecție de pe display-ul mare, despre care Samsung zice în fiecare an că se dezlipește mai greu. Eu am un Flip 3 și așa arată a doua folie pe care trebuie să o schimb din nou. Se face cam așa în mai puțin de un an. Sper ca noile Flip să rezisten mai bine.
Displayul exterior a rămas la fel la 3,4 inci și a rămas tot AMOLED, deși erau zvonuri că ar fi IPS și are același nivel de funcționalitate. Nu ai libertatea pe care ți-o oferă Motorola cu ecranul exterior, dar ai mai multe widgeturi ca niciodată pe care să le folosești cu acest display. E funcțional, însă dacă vrei un astfel de telefon pe care să-l folosești și pliat atunci Razr 50 Ultra este o alegere mai bună.
Display-ul cel mare este AMOLED de 6,7 inci cu rezoluție FHD+, iar anul acesta a primit un plus de luminozitate pentru zile ca acestea cu soare puternic afară. Eu l-am folosit și a fost destul de luminos încât să disting la ce mă uit. Altfel e bun pentru filme, jocuri sau browsing. Și sunetul este competent și telefonul are destul de mult volum.
Ce este mișto la telefoanele de acest gen este că te poți filma și te poți fotografia foarte simplu cu camerele de pe spate, camerele bune. Și e mișto pentru selfie-uri, poze creative, poze de grup. Samsung a îmbunătățit acest aspect și a adus o nouă cameră principală de 50 MP f/1.8 ce este excelentă pentru portrete sau peisaje. Alături se află camera ultra-wide de 12 MP. Un alt aspect interesant al acestui gen de telefon este că poți activa un preview pe ecranul exterior astfel încât persoana pozată să se poată vedea înainte. Util pentru portrete sau poze de grup. Samsung are experiență în procesarea fotografiilor și Flip 6 scoate poze bune pe timp de zi și pe timp de noapte, cu tonuri ale pielii naturale, culori aprinse și multe detalii. Și filmările sunt foarte stabile și smooth, mai ales cele la 60 de FPS.
Aici am două lucruri de menționat, 4K la 60 de FPS nu poate afișa imaginea pe ecranul exterior și 2 atunci când vrei să te filmezi cu telefonul pliat deja o poți face doar la rezoluție FHD și nu înțeleg de ce. Deci dacă vrei acest telefon pentru a te filma îți sugerez să-l depliezi, pornești filmarea apoi te încadrezi cu ecranul exterior.
Nu ai cameră telefoto, dar măcar acum există acel senzor mai mare de 50 MP pe care poți face crop pentru poze cu zoom cu o pierdere mai redusă a calității.
La nivel de performanță și componente, Flip 6 este unul dintre cele mai performante smartphone-uri de pe piață cu un procesor Snapdragon 8 Gen 3, 12 GB RAM și 256 sau 512 GB stocare, iar anul acesta a primit și în premieră o cameră de vapori pentru o răcire mai bună. Flip 6 obține scoruri în teste sintetice ca și alte smartphone-uri cu acest procesor, doar că se încălzește destul de repede când îl forțezi și scade turația.
M-am jucat Zenless Zone Zero fără probleme pe setări grafice High și 60 de FPS și jocul a rulat bine. Nu am putut vedea exact numărul de FPS, dar gameplay-ul a fost fluid. Totuși, după 30 de minute de joc, telefonul se încinsese destul de mult în zona ecranului exterior. Am rulat rapid un 3D Mark și am văzut o temperatură de 46 de grade celsius. Noul sistem de răcire se descurcă ok, dar jocuri precum Zenless Zone Zero mai bine le rulezi pe setări grafice medium sau cu limitatorul la 30 de FPS pentru o experiență mai bună în sesiuni mai lungi de gaming. De asemenea, pe căldurile astea dacă filmezi mult 4k la 60 de FPS o să se încingă telefonul. Altfel dacă joci ceva mai lite precum Squad Busters nu o să ai probleme, iar în utilizarea reală nu o să vezi poticniri, blocări și telefonul a mers fără cusur.
Lucrurile astea le cam puteai face și pe modelul de anul trecut. Pe Flip 6 au fost aduse funcțiile de AI introduse cu S24 și alte două noi. În browser ți se poate traduce o pagină web, poate face rezumate, la fel cu înregistrările audio, notițele, iar acum poate traduce și PDF-uri și poate rezuma bucăți din PDF. Pe partea de foto poți încontinuare să scoți lucruri din imagine și rezultatele sunt bune, dar poți și să creezi un avatar digital după o poză într-un anumit stil și dacă desenezi ceva pe ecran AI-ul poate să-l transforme într-un desen mai mișto. Utilizare foarte nișată.
Dacă folosești Samsung Keyboard atunci ai putea să scrii idea principală și AI-ul să se ocupe să scrie un mesaj pentru tine: fie el mail sau pentru social media.
Funcția care mă entuziasmează totuși cel mai tare este funcția de interpret și de traducere în timp real, iar pe Flip 6 poți afișa textul pe ecranul exterior și astfel să te înțelegi cu alte persoane care nu ar vorbi o limbă de circulație internațională. Din păcate, aceste funcții bazate pe limbă nu sunt disponibile în română și mai trebuie să așteptăm. Să vedem când vor fi aduse.
Aceste funcții AI sunt ok, iar utilitatea acestora va crește în funcție de nevoile fiecăruia. Traducerea probabil că aș folosi-o, dar restul nu prea cred. Unele rulează local, dar majoritatea au nevoie de o conexiune online la cloud. Depinde de tine cât de mult te entuziasmează o funcție sau alta.
Revin la ce am zis la început și Flip 6 este un telefon pliabil bun, matur, dar în același timp nici nu mai e la fel de incitant ca la început. Să-ți cumperi un Flip 6? Păi dacă ai modelul de anul trecut nu cred că ai nevoie să faci upgrade. Dacă ai Flip 4 sau 3, da atunci vei beneficia de un ecran extern mai mare și mai bun. Dacă ai un telefon normal și te gândești să încerci unul pliabil atunci poate mai bine iei modelul de anul trecut deoarece o să fie mai ieftin și o să primești cam același lucru sau poți să alegi un model Motorola.