Abonează-te pe YouTube
Fii primul care vede review-urile și cele mai interesante noutăți din domeniul tehnologiei și inovației.
Vezi în avanpremieră
Bloober Team a avut sarcina dificilă de a echilibra nostalgia fanilor cu așteptările moderne, însă putem spune că misiunea a fost îndeplinită cu succes și atât fanii, cât și gamerii ca mine care nu au jucat Silent Hill înainte pot să aprecieze acest titlu.
Nu am jucat jocurile Silent Hill vechi, așa că am venit tabula rasa la acest joc. Deci nu mă leagă o anume nostalgie de acest titlu.
Narațiunea originală rămâne în mare parte neschimbată, dar înțeleg că au fost adăugate două noi finaluri și anumite elemente au fost schimbate și modernizate, dar fără a afecta povestea.
Scenele cinematice au fost recreate de la zero cu tehnologie modernă de motion capture și animație facială, oferind personajelor expresivitate și emoții mai nuanțate.
Jocul spune povestea lui James Sunderland, un văduv, care se întoarce în orașul omonim Silent Hill deoarece a primit o scrisoare din partea soției sale care-i spunea că-l așteaptă în locul lor special, însă aceasta murise cu trei ani în urmă. Imediat cum ajungi în oraș este clar că lucrurile nu sunt normale și că ceva s-a întâmplat. O ceață densă acoperă orașul și creaturi dubioase vor să-ți facă rău, însă James nu se întoarce și o ia la fugă, ci urmărește indiciu după indiciu pentru a elucida misterul scrisorii.
Grafică și atmosferă Silent Hill 2 Remake
Am văzut online comparații cu originalul și mi-a plăcut că deși jocul arată mult mai bine acum a fost păstrată esența.Motorul grafic Unreal Engine 5 transformă complet aspectul vizual al jocului. Ceața caracteristică orașului Silent Hill este acum redată cu o profunzime și densitate incredibilă. Chiar m-am speriat de câteva ori pentru că nu vedeam unde merg și pur si simplu apăreau inamici sau elemente în cadru.
Texturile de înaltă rezoluție și modelele 3D detaliate aduc la viață fiecare suprafață murdară și ruginită a orașului, cu un nivel de detaliu care face atmosfera și mai înfricoșătoare. Animațiile personajelor și cele faciale sunt bune și naturale.
Akira Yamaoka, compozitorul original, a remasterizat coloana sonoră păstrând elementele iconice dar aducând îmbunătățiri semnificative la nivel tehnic. Sunetul ambiental 3D creează o atmosferă mai imersivă ca niciodată, cu sunete care par să vină din direcții precise și care se modifică în funcție de poziția jucătorului.
Însă pentru că sunt un fricos eu am jucat majoritatea timpului cu căștile în jurul gâtului ca să nu uit niciodată că în realitate nu mă aleargă nicio creatură cu picioare în loc de trup și cap.
Împreună, vizualul cu muzica și efectele sonore creează un joc foarte impersiv, impresionant și înfricoșător, indiferent că e vorba de străzile cețoase sau de apartamentele labirint intunecate.
Gameplay Silent Hill 2 Remake
Sistemul de luptă a fost complet reproiectat pentru a satisface standardele moderne. Controlul personajului este acum mult mai fluid și responsiv, permițând jucătorilor să se miște și să se poziționeze strategic în timpul confruntărilor. Mecanicile de combat modernizate includ un sistem de țintire mai precis care permite atacuri direcționate către punctele vulnerabile ale monștrilor.
Camera over-the-shoulder oferă o perspectivă mai potrivită, similar cu ce am văzut în Resident Evil 2 Remake, permițând jucătorilor să observe mai bine detaliile mediului înconjurător. Interfața utilizator și sistemul de inventar au fost simplificate și modernizate pentru a fi mai intuitive, păstrând în același timp tensiunea gestionării resurselor limitate.
Dacă ar fi să simplific structura de gameplay ar fi așa: explorat, combat cu bâta sau tras cu pistolul și rezolvare de puzzel-uri. Toate trei mi se par bine construite și jocul nu te ține de mână și nu-ți arată unde să mergi, însă dacă te folosești de hartă vezi că James încercuiește niște locuri, indică ce ar trebui să faci mai departe. Astfel, cumva de la fiecare puzzle și indiciu știi ce trebuie să faci. Poți alege o dificultate pentru combat și una pentru puzzle-uri. În timpul jocului poți schimba dificultatea luptelor, dar nu și pe cea a puzzle-uri. Eu am trecut pe dificultatea luptelor pe easy deoarece mi se pare că dura prea mult să ucid o creatură. Pentru puzzle-uri recunosc că am apelat la ajutorul internetului deoarece unele sunt destul de dificile.
Per total, gameplay-ul din jocul Silent Hill 2 Remake este simplu, dar eficient și destul addictive cât să te țină interesat de-a lungul orelor de joc. În ceea ce privește performanța, am rulat jocul pe PS5 și am ales modul Quality de joc deoarece nu simt neapărat nevoia pentru 60 de FPS în acest titlu și am ales 30 de FPS dar cu o calitate a imaginii îmbunătățite.
Silent Hill 2 Remake demonstrează cum ar trebui făcut un remake modern: păstrează sufletul și eficiența originalului și aduce îmbunătățiri semnificative la nivel tehnic și gameplay. Pentru un om care nu a jucat niciun Silent Hill, acest joc a fost unul bun și entertaining, chiar dacă mi-a fost frică jumătate din timp și mi-a deschis apetitul și pentru alte jocuri din serie.
Silent Hill 2 Remake a fost oferit pentru review de către CD Media SE. Silent Hill 2 Remake e disponibil pe Steam și Playstation 5.