Sonos este o companie specializată în produse audio cu o istorie de peste 20 de ani și în acest timp și-a construit o reputație pentru produsele audio high end pentru acasă - boxe, soundbar-uri conectate la Wi-Fi. Poți crea un sistem home theater foarte performant cu un soundbar, subwoofer și doi sateliți de exemplu. Poți grupa boxele sau le poți folosi individual.

Se zvonea de ceva timp că lucrează la o pereche de căști și lumea se întreba ce va aduce în plus în acest spațiu aglomerat unde sunt jucători mari precum Sony, Bose, dar și Apple și alții. Cum era de așteptat, își aduc expertiza din spațiul home theater pe căști și ei promit că te vei putea bucura de aceeași experiență impresionantă dată de un astfel de sistem la tine în căști.

Sonos Ace - design & confort

Însă înainte de a intrat în detalii despre cum funcționează asta, hai să vă spun câteva lucruri despre design. Căștile arată excelent. Punct. Au un design minimalist, funcțional și premium. Brandingul este minimal și abia se vede logo-ul Sonos. Acestea sunt disponibile pe negru și pe acest alb ușor gri. Accentele metalice de pe banda de suport și de pe cupe atrag atenția și cred că îi dau un aspect elegant.

Cupa dreaptă este cea cu logo-ul Sonos și pe care găsim un buton de plastic cu aspect metalic, pe care-l vei folosi pentru a regla volumul sau pentru a naviga rapid și simplu. Ții apăsat în sus pentru a crește volumul și în jos ca să-l scazi. O apăsare pune pe pauză, dublă apăsare trece la următoarea melodie și triplă apăsare te întoarce la melodia anterioară. Funcționează bine și e plăcut de utilizat. Sub acesta e un alt buton rotund și îl folosești pentru a trece de la modul de noise cancelling la cel de transparență.

Pe cupa stângă ai un buton pentru pornire și pentru a intra în pairing mode, un led și portul de încărcare USB-C. Ai grilaje metalice pe fiecare pentru microfoane ce sunt folosite pentru anularea zgomotului de fundal. De asemenea, la interior regăsești microfoane pentru apeluri. În total sunt vreo 8 microfoane pentru aceste sarcini.

Pernițele sunt foarte moi și plăcute la atingere datorită pielii vegane, însă surpriza este că acestea se pot detașa foarte ușor deoarece au un sistem magnetic de prindere. Asta înseamnă că le poți schimba facil când sau dacă se deteriorează. Nu poți încurca stânga cu dreapta deoarece nu se pot aplica astfel. Dar poate ar fi interesant să combini căști albe cu pernuțe negre sau una albă și alta neagră.

Extinderea căștilor este foarte smooth și acestea stau foarte bine pe cap și în perioada în care le-am folosit nu am simțit nicio presiune nici pe cap, nici în dreptul urechilor. Le-am folosit și cu ochelari de soare și aici depinde de rama acestora. Cu o pereche mă deranja, cu alta nu am simțit nimic. Din păcate, pernițele fiind in piele ecologică vei transpira cu ele pe cap dacă e suficient de cald afară. La gât le poți purta cu pernițele în sus sau cu cupele pe verticală.

Bun, deci sunt căști premium și foarte confortabile, dar cum se aud și cum este noise cancellingul?

Calitate ANC & sunet

Am testat cam toate produsele Sonos lansate și cumva știam ce să mă aștept când vine vorba de sunet și așteptările au fost atinse, însă nu mă așteptam să fiu impresionat de abilitatea de a anula zgomotul de fundal. Pe partea asta nu au experiență și nu credeam că o să facă o treabă neapărat bună, dar după utilizarea lor în diferite medii cred că sunt la nivelul celor de la Sony sau Bose.

Le-am folosit acasă, la birou, pe stradă, la metrou și zgomotul a fost redus la minimum. Poți asculta un audiobook fără a auzi altceva decât vocea naratorului. Un alt lucru care mi-a plăcut este că modul de noise cancelling nu pune o presiune atât de mare asupra urechilor. Adică vei simți că ai activat acest mod, dar nu este deranjant chiar dacă nu asculți ceva.

De menționat și modul natural de transparență și când e activat nu ai impresia că sunetul vine din căști, ci de la persoana de lângă tine care vorbește. Very nice.

Când vine vorba de calitatea sunetului, căștile nu dezamăgesc și se ridică la nivelul așteptărilor. Sonos Ace au un sunet bun, echilibrat, neutru aș spune, fără a duce lipsă de bas sau de căldură. Volumul este impresionant, dar fără ca sunetul să fie distorsionat sau deranjant în vreun fel. Am trecut printr-un playlist pe care-l folosesc când testez căști ce conțin melodii cu bass, melodii clasice, rock, instrumental și vocal. Toate mi-au sunat bine și am auzit solo-uri de chitară super clare, voci foarte bine redate și cu căldură și un bas puternic când era cazul. Le-a folosit și colegul Cristi, care este audiofil, o zi întreagă și le-a apreciat foarte mult pentru sunetul echilibrat, ANC-ul excelent, dar mai ales pentru confort. El a folosit și AirPods Max și spune că Ace sunt mult mai confortabile și mai plăcute de utilizat.

Ca să mă asigur că ascult muzica la cea mai înaltă calitate mi-am făcut abonament la Tidal care are albume la calitate highrez, flac și am ascultat wireless prin conexiune bluetooth, dar și prin cablu deoarece poți conecta căștile prin capul cu mufă de 3,5 mm la un laptop, de exemplu, și capul usb-c îl introduci în portul de încărcare. Am ascultat noile albume de la Childish Gambino, Billie Eilish, blues, rock și alte diferite genuri și am fost foarte mulțumit de ceea ce am auzit.

Nu puteam face acest review fără să urmăresc mai multe filme și seriale. Am urmărit filmul Godzilla Minus One cu aceste căști și s-au descurcat de minune imersându-mă în acțiune: dialogul este clar, basul puternic, fără să afecteze înaltele sau mediile. Simți picioarele lui Godzilla și panica creată de acesta. Pentru a urmări filmul am folosit și tehnologia pe care o menționam la început.

Cinema la tine în căști?

Cu Ace cei de la Sonos promit o experiență de ascultare ca la cinema la tine în căști. De ce e nevoie de această funcție sau de ce o vrei? Ți-ar putea fi util dacă urmărești filme noaptea și vrei să dai volumul mai tare dar nu vrei să-i deranjezi pe ceilalți sau pe vecini, poate ai un copil mic care abia a adormit și vrei să te bucuri de cel mai nou blockbuster de pe Netflix. Recunosc, nu este un feature must have, ci unul nice to have.

Astfel ai parte de sunet spatial audio și ai dynamic head tracking pentru o experiență cât mai imersivă. Cum funcționează asta? Conform celor de la Sonos, sunetul este procesat de soundbar și se preiau toate acele canale pentru sunet surround și-l comprimă în două canale apoi e transmis către căști. Doar că în căști nu primești clasicul stereo, ci un sunet spațial care te duce în acțiune.

De asemenea, sunetul din căști se poate ajusta în funcție de încăpere cu o setare numită TrueCinema. Similar cu modul în care este calibrat sunetul cu TruePlay de pe difuzoarele Sonos când un sunet este emis apoi acesta este receptate de microfoane și în funcție de cameră îl ajustează. Practic, Sonos vrea să ia acea experiență de cinema de la tine din încăpearea ta specifică și să o simuleze în căști. Deocamdată această funcție TrueCinema nu este disponibilă la lansare, dar ar trebui să vină în curând.

Totuși, asta nu înseamnă că nu poți transfera sunetul din soundbar în căști acum, doar că nu poți face aceea calibrare TrueCinema.

Această funcție de a prelua sunetul din soundbar va fi disponibilă la început doar cu Sonos Arc, cel mai scump soundbar al companiei, dar pe viitor ar trebui să vină un update destul de rapid care să facă căștile compatibile și cu celelalte soundbar uri Beam Gen 2, Gen 1 și cu Ray, cel mai ieftin din portofoliu.

Pentru a testa această funcție de transferare a sunetului, cei de la Sonos mi-au trimis și un soundbar Arc. Din nefericire, am avut probleme cu această funcție și în unele cazuri nu voia să facă acest transfer. Am resetat produsele și până la urmă le-am conectat. Sper că a fost o problemă de software timpuriu deoarece am testat căștile înainte de lansarea oficială și să se rezolve atunci când voi le veți avea în mâini.

Transferul de sunet se face rapid prin apăsarea butonului pentru controlul volumului pentru mai mult timp și se face repede. Când faci asta ai parte de sunet spațial și de headtracking, ceea ce înseamnă că vei auzi sunetele în jurul tău ca și cum ai avea un sistem surround și când întorci capul acesta rămâne în poziția corectă. Am văzut și filmul Indiana Jones The Dial of Destiny așa și experiența a fost una bună, nu neapărat mindblowing. Volumul din căști în acest mod mi se pare puțin cam jos și mi-aș fi dorit mai mult. În al doilea rând, sunetul care vine din Arc e superior celui pe care-l vei auzi în căști și dacă nu deranjezi pe cineva nu văd de ce ai vrea să asculți filmul la Ace și nu la Arc.

Alte funcții & autonomie

De asemenea, în modul acesta se consumă mai multă baterie. Am ascultat 30 de minute muzică prin bluetooth cu ANC activat și s-a scurs 2% din baterie. Am urmărit 30 de minute dintr-un film cu audio swap cu ANC și s-a scurs 5% din baterie. Sonos promite 30 de ore de autonomie cu ANC cu o singură încărcare și cam acolo se află autonomia. Le poți folosi timp de o săptămână sau le poți descărca în două zile de utilizare agresivă. Vestea bună este că se încarcă destul de repede și în trei minute ai cam 11% ceea ce ar trebui să asigure cam 3 ore de ascultare. Altfel complet se încarcă în cam o oră.

Alte funcții pe care trebuie să le știi înainte să închei sunt următoarele. Are wear detection bun, ceea ce înseamnă că se pun pe pauză imediat ce le ridici de pe urechi, când te sună cineva și căștile sunt pe birou poți să le ridici și răspunde automat la apel pentru preluare.

Apropo, am testat și capacitatea microfoanelor de a prelua vocea și de a anula zgomotul de fundal în apeluri și rezultatele sunt ok, fără a fi impresionante. Am o mențiune de făcut că Ace legate la iPhone parcă nu preiau la fel de bine vocea precum o face atunci când este legat la un telefon Android ca Moto Edge 40 Pro. În continuare o să las câteva sample-uri înregistrate de mine cu aceste căști.

Are un EQ prin care poți ajusta basul, acutele și balanța sunetului dintre stânga și dreapta. Are o funcție prin care poate fi conectat simultan la două dispozitve prin bluetooth și funcție de headtracking atunci când asculți muzică de tip Spatial Audio.

Sonos Ace - preț & concluzie

Ajungem la finalul acestui review și o să sumarizez punctele pro și contra.

Pe scurt, îmi place designul minimalist și cupele magnetice, că sunt destul de slim comprativ cu altele, că sunt confortabilă, că sună excelent și noise cancellingul este de calitate. Nu-mi place că-ți transpiră urechile, dar nu am găsit unele de acest gen în care să nu se întâmple asta, că sunt bug-uri în aplicație și am avut probleme de conectare, că funcția TrueCinema nu este disponibilă la lansare și nici conectivitatea cu alte soundbaruri și că nu prea grozav vocea atunci când preiei apeluri. Funcția asta de Audio Swap e drăguță, dar nu groundbreaking sau nu pentru mine.

Prețul este mare și Sonos Ace vor fi disponibile în România începând cu 5 iunie la 2500 de lei, adică la nivelul AirPods Max sau Bose Quiet Comfort Ultra. Dar cumva simt că merită. Dai un ban, dar știi că face. Sunt genul de căști pe care le cumperi acum și le vei folosi ani de zile pe stradă, la birou, acasă, când călătorești și tot așa