Abonează-te aici la canalul nostru de YouTube. Vezi în avanpremieră review-urile noastre publicate dimineața acolo și nu uita să-ți activezi notificările ca să fii anunțat.


Căștile Sony WF-1000XM3 (nu puteau să aleagă și ei o denumire mai ușor de reținut?) au un design interesant și este cumva atipic pentru un astfel de produs. De obicei, avem fie casca ce se prelinge în jos pe ureche, fie casca de formă ovală. Sony vine cu un design dreptunghiular și ai putea spune despre căștile WF-1000XM3 că arată ca două mini căști bluetooth.

Acestea sunt construite din materiale de calitate și sunt plăcute la atingere. Fiecare cască are și o zonă circulară sensibilă tactilă. Mie mi-a plăcut designul și nu ies pre mult în evidență și nici în afara urechii.

Tot aici trebuie să vorbim și despre carcasa pe care o vei căra cu tine zilnic. Este mare. Este cam de două ori mai mare decât una de Apple AirPods sau Galaxy Buds+ de la Samsung. Și aceasta are o formă dreptunghiulară, este neagră cu un capac auriu cu nuanțe de roz. Are un port de încărcare USB-C la spate și un LED lângă carcasă care îți arată atunci când WF-1000XM3 sunt la încărcat.

Cum le folosești și cât de confortabile sunt căștile?

Carcasa este mare și asta este un inconvenient, însă măcar este mare cu un scop, deoarece asigură o autonomie extinsă a căștilor. Totuși, cei care caută un produs mai mic, mai discret, ar fi bine să caute alte căști.

Căștile sunt intraariculare, deci oferă o izolare bună și stau bine în ureche. Pentru a se asigura că ai parte de o utilizare confortabilă, cei de la Sony au pus în pachet mai multe perechi de bureți (de mai multe mărimi) ca să fii sigur că găsești ce trebuie. Eu am și alergat cu ele în urechi și nu mi-au scăpat niciodată și nu am avut sentimentul că o să-mi scape pe jos.

Sunt foarte ușor de folosit și tot ce trebuie să faci este să activezi bluetooth pe telefon și să descarci aplicația Sony Headphones, apoi deschizi cutia și conectezi căștile la telefon. Pe viitor, dacă ai bluetooth-ul activat pe telefon, căștile pornesc și se conectează automat de fiecare dată când le scoți din carcasă. Ceea ce este foarte util.

După cum spuneam, fiecare cască are un senzor de atingere și poți să-i schimb funcția din aplicație. Astfel, eu am pus pe stânga control asupra sunetului ambiental (dacă vreau noise cancelling sau nu) și pe dreapta control pe playback (un tap pauză, două tap-uri următoarea melodie, apăsare prelungă asistent vocal sau triplu tap melodia anterioară). Sistemul funcționează de cele mai multe ori bine, însă mai există rateuri și nu-ți înregistrează corect numărul de atingeri.

Dacă scoții o casca din ureche, redarea muzicii este întreruptă automat pe ambele căști, iar atunci când pui casca înapoi este redată automat melodia.

Din aplicație poți selecta dacă vrei DSEE HX (software Sony care îmbunătățește calitatea audio), poți alege dacă vrei să prioritizeze calitatea sau stabilitatea conexiunii și diferite stiluri de redare (bass boost, vocal, tremble boost etc).

Tot în aplicație am găsit o tehnologie nouă numită 360 Reality Audio, o tehnologie surround de la Sony. Astfel sunetele dintr-o melodie pot fi așezate într-un câmp sferic de 360 de grade astfel, încât să ai impresia că ești în mijlocul melodiei.

O tehnologie interesantă, cu rezultate mixte, cel puțin pe WF-1000XM3. Înainte de toate trebuie să-ți pozezi urechile pentru a fi analizate, iar apoi serviciul de streaming optimizează sunetul pentru tine. Melodii 360 vei găsi doar pe Deezer, Tidal și Nugs.

În cazul unor melodii remasterizate cu 360 Reality Audio ai impresia că instrumentele, sunetele, zboară în jurul tău, însă la altele nu am simțit o diferență dintre modul 360 și modul standard. Poate pe difuzoare mai mari se simte mai bine diferența.

Cât de bine se aud Sony WF-1000XM3

Mai important este ca sunetul stereo, clasic, să se audă bine. Volumul oferit de cele două difuzoare de 6 mm este unul bun, iar cu noise cancellingul activat nu o să mai fi deranjat de ceea ce se întâmplă în jurul tău. Anularea zgomotului de fundal nu te izolează complet, însă elimină zumzetul străzii, iar dacă asculți muzică la volum 100% abia o să mai auzi un motor zgomotos, o sirenă sau roțile metroului.

Am reușit să ascult și podcasturi în metrou fără nicio problemă. Ca să testez căștile am trecut printr-o varietate de melodii și de genuri și am rămas plăcut surprins. Sunetul nu duce lipsă de bas, dar nici nu e prea plin astfel încât să acopere mediile și înaltele.

Separarea instrumentelor este una bună și am avut o experiență plăcută indiferent dacă am ascultat rock, electronică, pop sau hip-hop. Sigur, pentru o audiție excelentă trebuie să mai umbli prin setări să alegi ce-ți place. De exemplu, eu am găsit că-mi place cel mai mult modul de sunet “vocal” deoarece astfel auzeam mai bine versurile.

Pentru că am avut în redacție și căștile Galaxy Buds+ (nu au noise cancelling) și Huawei Freebuds 3 (au noise cancelling), m-am gândit că ar fi bună o comparație. Freebuds 3 oferă un sunet mai plin și are un volum mai mare, în timp ce Galaxy Buds+ se află pe ultimul loc în ceea ce privește calitatea sunetului, iar Sony WF-1000MX3 se află pe doi.

În ceea ce privește calitatea apelurilor telefonice: am fost auzit și am auzit bine, indiferent că eram în metrou, pe stradă sau la birou. Nimeni nu s-a plâns că nu m-ar înțelege.

Sony suține o autonomie de până la șase ore cu noise cancelling activat și până la opt ore fără noise cancelling, iar acestă autonomie este îmbunătățită până la 24 de ore cu ajutorul cutiei (v-am zis eu că nu e mare degeaba) în cazul noise cancelling și până la 32 de ore fără. Zece minute de încărcare oferă 90 de minute de audiție.

Autonomia este chiar impresionantă și eu am folosit căștile în jur de două ore pe zi, șapte zile, iar aplicația Headphones imi indică 70% autonomie pe cutie și 100% pe căști. Le-am folosit să ascult muzică, să mă uit la seriale și să ascult podcasturi, iar majoritatea timpului am activat funcția de noise cancelling.

Căștile Sony WF-1000XM3 sunt ușor de plăcut: au un design minimalist, oferă un sunet de calitate, au noise cancelling, apelurile audio se aud bine și are o autonomie bună, iar singurul minus pe care-l văd este carcasa prea mare.

Și nici prețul nu este rău, poți să cumperi o asemenea pereche la un preț aproximativ de 1000 de lei, deci ceva mai mare decât Galaxy Buds+ sau Huawei Freebuds 3, dar mai mic decât Apple AirPods 2 Pro.

Totuși, pentru Sony va fi dificil să câștige cotă de piață pe segmentul căștilor true wireless din cauza faptului că ceilalți producători oferă cadou sau discounturi pentru căștile lor la achiziționarea unui smartphone și astfel îi atrag în ecosistem. Și Sony face asta printr-un pachet cu Xperia 5, însă Huawei și Samsung au o prezență mai mare pe piața de smartphone-uri, iar asta ar putea fi un dezavantaj pentru japonezi.

Puncte Pro

  • Noise cancelling
  • Autonomie mare
  • Sunet bun

Puncte Contra

  • Carcasă mare