Lectură de 6 min

REVIEW Sony WF-1000XM5: cele mai bune căști in-ear pentru muzică

Abonează-te pe  
Astăzi avem un review pentru voi despre cele mai noi și cele mai tari căști in-ear ale celor de la Sony, WF-1000XM5. Sunt sincer cu voi așa că vă spun că eu aleg căștile in ear care sunt cele mai confortabile, nu care se aud cel mai bine. De aceea folosesc foarte mult AirPods Gen 2. Revenind cu WF-1000XM5 nu trebuie să aleg și le pot avea pe ambele.

Abonează-te pe YouTube

Fii primul care vede review-urile și cele mai interesante noutăți din domeniul tehnologiei și inovației.

Vezi în avanpremieră

UPDATE: Recent am participat la un tur ghidat muzical organizat de Sony al câtorva locuri din București pe care l-am ascultat cu aceste noi căști. Am ascultat muzică interbelică, din anii 90 sau rock. Ghidul ne-a vorbit folosind o pereche de căști Sony WF-1000XM5 și noi, ceilalți participanți, l-am ascultat tot prin intermediul căștilor. Am aflat lucruri noi despre clădiri pe unde trec zilnic.

Dar concluziile la fel, acum design și utilizabilitate.

Mi-a placut cum se aud WF-1000XM4, însă nu le-aș fi cumpărat pentru mine deoarece erau prea mari, eram tot timpul conștient de ele și nici prea confortabile de folosit ore în șir. Sony a înțeles mesajul meu și al altor critici, revieweri și WF-1000XM5 sunt mai mici și mai ușoare decât XM4. aceste căști sunt cu aproximativ 25% mai mici și cu aproximativ 20% mai ușoare decât modelul anterior (WF-1000XM4), ceea ce le face mai confortabile pentru a fi purtate pentru perioade îndelungate de timp.

Și chiar este o schimbare importantă. Am folosit căștile ore în șir la birou, acasă, pe afară și niciodată nu am simțit că mă deranjează ceva. Stau bine în ureche, nu ies mult în profil, sunt discrete și sunt disponibile pe negru sau alb. Ce nu-mi place în schimb la modelul cel nou este faptul că este jumătate lucios, nu mai este mat peste tot. Probabil că îi dă un aspect mai premium, însă eu aș fi preferat să fie mate. Și carcasa este mai mică decât cea a lui XM4, este mată și se încarcă cu UBS-C și are un buton de pairing.

Durata de viață a bateriei la WF-1000XM5 este aceeași cu cea de la XM4s: În jur de 8 ore la o singură încărcare, cu anularea zgomotului activată la un volum moderat, și până la 12 ore cu ea dezactivată. Carcasa mai oferă în jur de 16 ore de ascultare. Deci o carcasă mai mică, dar o autonomie similară. Impresionant. Ce mi-a plăcut mai mult la carcasa lui XM4 este LED-ul mare care indica statusul de încărcare. Aici e înlocuit de unul mic.

Și modelul acesta are capete din spumă de memorie, nu din silicon, cum vezi la alți producători. Acestea sunt mai moi, mai plăcute la atingere și ar trebui să ofere o izolație mai bună. Iar XM5 chiar impresionează la noise cancelling, dar despre asta mai târziu.

O cască XM5 cântărește 6 grame, adică abia o s-o simți, însă nu sunt cele mai mici și pot fi în continuare prea mari pentru oamenii cu urechi mici. Însă pentru mine sunt perfecte. În pachet ai inclus un cablu de încărcare și alte trei perechi de capete. Anul acesta, Sony a introdus în aplicație funcția de testare a izolării fonice și astfel am descoperit că pentru mine cele mai bune sunt capetele mari.

Ca și XM4, XM5 au certificare IPX4 și sunt rezistente la stropire și transpirație. În continuare căștile sunt controlate prin atingeri pe cască și acest sistem funcționează foarte bine. Ce mi-aș fi dorit să pot să pun pe o cască controlul pentru volum. În schimb trebuie să apeși de 4 ori pe casca stângă pentru a reduce volumul si de 4 ori pe casca dreapta. E mai simplu să apeși pe butonul de volum al telefonului.

Funcționalitate

Căștile de top de la Sony au avut tot timpul multe funcții cool. Aceste căști XM5 vine cu câteva îmbunătățiri, pe lângă cele deja existente, cum ar fi Speak-to-Chat, prin care se activează modul ambiental atunci când începi să vorbești, iar asta te scutește să oprești muzica atunci ești la casă la magazin. Altfel, aceste căști pot fi conectate la 2 dispozitive în același timp, ceea ce e grozav.

Poți crea propriul EQ după cum dorești, iar anul acesta Sony a introdus o funcție pentru cei ca mine, care nu prea știu cum să se joace într-un EQ. Se numește Find Your Equalizer și alegi o medie apoi prin aplicație treci prin mai multe EQ-uri și alegi pe cel care-ți place. Între unele diferențele sunt mare, la altele minore, iar între unele eu nu am sesizat nicio schimbare.

Se pare că urechile astea bătrăne preferă un sunet mai cu bas, dar nu exagerat. Asta mi se pare fantastic deoarece aprecierea calității sunetului ale unei perechi de căști este destul de subiectivă. Mai ales în genul asta de review unde nu avem teste făcute în laborator și nu analizăm frecvențe. Cu o pereche de căști ai mai multă flexibilitate și o șansă mai mare să găsești sunetul care-ți place.

O altă funcție nouă introdusă este felul în care poți răspunde la apeluri hands free. Dai din cap și apelul este acceptat, dai din cap în semn de nu și apelul este respins. Nu pot să zic că am folosit-o de prea multe ori, dar îmi pare utilă, însă trebuie să te obișnuiești cu asta.

Apoi mai funcția Quick Access și pintr-un dublu tap poți asculta instant muzică pe Spotify. Pretty cool. De asemenea are integrare cu Endel, serviciu care te ajută să fii mai productiv sau să dormi mai bine.

Sony WF-1000XM5 acceptă codecul audio LDAC de la Sony ce poate oferi o calitate a sunetului ușor mai bună dacă asculți muzică de la servicii de streaming precum Qobuz, Tidal și Amazon Music. Majoritatea timpului am testat aceste căști cu iPhone 14 Pro, deci codecul clasic AAC, însă pe Android ai acces la LDAC.

Modul ambiental este destul de bun și l-am folosit la birou ca să pot să mă înțeleg cu colegii sau pe stradă în unele momente. Totuși, e un mod ambiental puțin înfundat. Până la urmă ai niște căști îndesate în urechi.

Noise Cancelling și apeluri

Unde impresionează și cred că WF-1000XM5 sunt cele mai bune este la anularea zgomotului de fundal. Elimină tot ce înseamnă bâzâit constant de la aer condiționalt, calculatoare și așa mai departe. Și în medii foarte zgomotase precum metroul căștile se descurcă foarte bine și te poți uita liniștit la filme sau să asculți podcasturi. Nu am avut ocazia să zbor cu ele, dar cred că sunt perfecte pentru avion.

De asemenea, elimină bine zgomotul din jur atunci când faci apeluri. Eram într-o stație de tramvai cu străzi stânga dreapta și persoana de la celălalt capăt al firului nu auzea nicio mașină, nici măcar când claxonau. Foarte impresionant. Totuși, software-ul este nițel cam agresiv cu zgomotul și mai taie din voce iar în medii foarte zgomotoase sau când bate vântul vocea devine foarte neclară. Mie mi se pare că atunci când sunt conectate la un telefon Android căștile sună mai bine în apeluri decât la iPhone. Vouă cum vi se pare? (vezi video)

Sony spune că aceste căști oferă cea mai bună experiență de apelare din portofoliul lor. Sincer, nu sunt impresionat și aș fi vrut mai mult.

Calitate sunet Sony WF-1000XM5

Unde nu dezamăgesc aceste căști este la capitolul calitatea sunetului. Datorită noilor drivere și a procesoarelor actualizate, există și îmbunătățiri ale calității sunetului, deși nu este o îmbunătățire majoră față de XM4, care suna deja excelent.

Cu toate astea, mi s-a părut că XM5 sună puțin mai curat - frecvențele înalte sună puțin mai rafinat, mediile (unde se află vocile) sunt ceva mai clare, iar basul are o definiție puțin mai bună. Căștile oferă un sunet mare și voluminos, care are o profunzime și nuanțe frumoase. Poți auzi distinct instrumentele separate în piesele mai complicate.

Cel mai bun sunet pe o astfel de pereche de căști? Greu de zis mai ales că spuneam că sunetul e foarte subiectiv, însă pentru mine și urechile mele foarte probabil că da. Mai ales dacă le combini cu LDAC și high res audio de la serviciile de streaming.

Căștile Sony WF-1000XM5 sunt impresionante și unele dintre cele mai bune de la ora actuală de pe piață, însă prețul e mare. Le găsești pe la 1500 de lei. Poate fi greu de justificat mai ales în momentul actual când găsești căști cu noise cancelling (nu la fel de bun) la 400-500 de lei. Dacă vrei the best uită-te și la acest model.

Sony a reușit să facă căștile in ear semnificativ mai mici, îmbunătățind în același timp performanțele, fie că vorbim de anularea zgomotului, calitatea sunetului sau a apelurile vocale în unele cazuri.

Abonează-te pe  

Citeste mai departe:
mai multe despre:

Pe aceeasi tema: