Lectură de 5 min

REVIEW Sony WH-1000XM5 - cel mai bun partener de călătorie

Abonează-te pe  
Sony a reușit ceea ce poate niciun alt brand nu a reușit până acum: să transforme un produs cu un nume urât și încurcat într-un brand recognoscibil: WH-1000XM. 
REVIEW Sony WH-1000XM5 - cel mai bun partener de călătorie

Abonează-te pe YouTube

Fii primul care vede review-urile și cele mai interesante noutăți din domeniul tehnologiei și inovației.

Vezi în avanpremieră

Cei care sunt pasionați de tehnologie știu că aceasta este gama de top a companiei în materie de căști audio, iar recent a fost lansat modelul XM5, cele mai noi și cele mai perfomante căști over-ear ale japonezilor.

Pentru cine sunt căștile Sony WH-1000XM5? Pentru cei care vor o pereche de căști wireless over-ear cu ANC și cu un sunet de calitate.

Sunt mai bune decât WH-1000XM4? Da, dar nu cu mult

Cât costă? 2079 de lei

Dacă doi ani de zile în care Sony a păstrat același design pentru XM3 și XM4, pentru modelul de anul acesta lucrurile s-au schimbat și acum căștile au un aspect mai modern, mai apropiate de cele ale competiției, Bose 700.

Asta face ca aceste noi căști să arate mai bine și să aibă un aspect mai curat, însă vin și cu un neajuns, faptul că nu se mai pot plia, iar asta ar putea fi o problemă pentru cei care foloseau foarte mult modelele anterioare în călătoriile cu avionul, unde o reducere în volum era foarte importantă.

Căștile sunt disponibile pe alb și pe negru și cred că arată foarte cool. Cupele exterioare sunt fine la atingere, iar la interior regăsim burete și piele sintetică moale, însă nu sunt la fel de moale ca cele de pe modelul anterior. Asta nu înseamnă că nu sunt confortabile, ci doar că acel burete este ceva mai ferm. Căștile îmi stau bine pe cap, însă mi-aș fi dorit să fie puțin mai strânse.

Pentru că nu se pot plia și cutia de transport este mai mare decât în trecut, însă are un aspect elegant și atunci când este goală o poți strânge la mijloc pentru a încăpea mai bine în acel buzunar de pe scaunul de avion. La interior găsești un cablu de încărcare USB-C și un cablu de căști de 3,5 mm deoarece WH-1000XM5, la fel ca și modelele anterioare, vor putea fi folosite astfel. Ce lipsește față de modelele anterioare este acel adaptor de airline audio, însă nu cred că este o mare pierdere.

În schimb, la fel ca și pe modelele trecute și aici există sistem de control prin atingere pe casca dreaptă. Swipe în sus și jos pentru control volum și swipe în față și în spate pentru a trece la următoarea melodie. Dublu tap pentru oprirea melodiei. Adică un s istem de control facil și precis și nu am întâmpinat probleme cu atingeri accidentale, nici când le-am purtat la gât.

Deci la capitolul design și confort aș spune că Sony a făcut o treabă bună cu acest model, însă faptul că nu se pot plia ar putea fi deranjat pentru unii dintre voi. Mai departe să trecem la funcțiile smart ale acestui model deoarece avem multe de vorbit.

În primul rând, cei de la Sony se laudă că aceste căști anulează zgomotul de fundal mai bine ca niciodată, iar asta datorită integrării a două procesoare care controlează opt microfoane ce reduc zgomotul, în special în gama notelor de mijloc și a notelor înalte. Deci aceste căști elimină și mai mult acele zgomote deranjante de la aparatele de aer condiționat sau zgomotul din avion. Modelul oferă și funcția Auto NC Optimizer care se ocupă de optimizarea automată a nivelului de anulare a zgomotului, în funcție de mediul în care se află utilizatorul sau poți să lași pe maximum ANC, cum o fac eu.

Comparativ cu XM3, XM5 se descurcă ceva mai bine cu anularea zgomotului de fundal, însă nu aș spune că este o diferență dramatică între ele. Totuși cu această tehnologie,cu ajutorul celor două procesoare integrate și cu noile drivere de 30 mm, WH-1000XM5 livrează un sunet mai bun decât WH-1000XM3. Nu aș putea pune un procent în fața acestei îmbunătățiri, însă noile modele au un sunet mai plăcut și un bas mai profund.

Am ascultat diferite albume pe Tidal, atât în mod wireless, cât și pe fir, pe telefon și pe laptop și experiența de ascultare a fost una excelentă. Am văzut filme acasă, dar și în timp ce mergeam cu metroul și nu am fost distras de zgomotele din jur. Calitatea audio este crescută și de faptul că acestea au suport pentru codecuri LDAC ce transmite de aproximativ 3 ori mai multe date decât Bluetooth convențional, pentru calitate High-Resolution Audio. În plus, există posibilitatea de restaurare în timp real a tuturor fișierelor comprimate folosind Edge-AI, DSEE Extreme convertește muzica digitală comprimată în timp real.

Continuând seria de funcții inteligente, căștile pot fi conectate la două dispozitive în același timp ceea ce te ajută să fii mai productiv atunci când folosești un laptop și un telefon, de exemplu. De asemenea, există o funcție ca atunci când îți dai căștile jos să se oprească muzica. Dacă nu dorești, mai există și funcția speak to chat ce oprește muzica și amplifică ce se aude în jur atunci când vorbești astfel încât să porți o conversație fără să mai dai jos căștile.

O altă funcție preferată de-a mea este faptul că atunci când apropii palma de casca dreaptă muzica este redusă la minim și pot auzi ceea ce se întâmplă în jurul meu, iar asta poate fi util atunci când vrei să auzi un anunț la gară, în aeroport sau la metrou. Pentru cei care folosesc Spotify, o funcție interesantă este quick access și astfel printr-un triplu tap pe cască poți reporni utimul playlist pe care l-ai ascultat, ceea ce elimină nevoia de a mai deschide aplicația și de a căuta muzica. Există și 360 audio, adaptive sound control prin care se trece automat de la ANC la ambient sound în mod automat în funcție de mediul înconjurător în care te afli și un egalizator audio.

Căștile sunt compatibile și cu astenții vocali Google și Alexa și asta poate fi de ajutor pentru cei care vor să controleze căștile cu vocea.

Un aspect care nu era extraordinar pe modelele XM3 și XM4 era captarea vocii de către microfoane în medii aglomerate în timpul apelurilor audio. Acum Sony a implementat mai multe microfoane, iar vocea sună mai clar ca în trecut atunci când faci apeluri hands free pe stradă sau în alte medii aglomerate. Tehnologia Precise Voice Pickup folosește patru microfoane cu beam forming și un algoritm de reducere a zgomotului bazat pe inteligență artificială pentru a izola vocea.

Autonomia a rămas cam la fel și aceste căști oferă o autonomie de 30 de ore de ascultare cu ANC și mi se pare suficient pentru majoritatea situațiilor, iar atunci când rămâi fără baterie le poți pune la încărcat și după trei minute de încărcare poți obține 3 ore de ascultare fără ANC. Asta înseamnă că înainte să pleci de acasă le lași puțin la încărcat și ești gata de audiție.

La final, pot să zic că Sony WH-1000XM5 sunt probabil cele mai bune căști cu noise cancelling pe care le poți cumpăra la acest moment. Au un design curat și frumos, elimină zgomotul de fundal enervant și pot funcționa wireless sau pe fir. Mi se par un companion necesar pentru călătoriile cu avionul sau cu trenul. Prețul este și el unul premium și sunt la vânzare acum la 2079 de lei. Dacă nu este în bugetul tău atunci acum este o oportunitate bună să cumperi un model mai vechi deoarece le găsești la prețuri bune. Am văzut XM4 la 1300 de lei, iar XM3 (recondiționat) la 850 de lei.

Dacă ai modelul XM3 sau XM4 și ești mulțumit de performanța acestora atunci un upgrade nu este musai decât dacă vrei neapărat o experiență de apeluri audio mai bună.

Abonează-te pe  

Citeste mai departe:
mai multe despre:

Pe aceeasi tema: