Am testat fiecare telefon Xperia din ultimi 5 ani cred și tot timpul am avut o slăbiciune pentru el, însă nu-l puteam recomanda tuturor deoarece avea probleme sau lucruri enervante pe care un utilizator obișnuit nu ar fi trecut peste. Despre Xperia 1 VI nu spun că este perfect, dar este cel mai bun telefon Sony pe care l-a făcut până acum și unul care nu se mai adresează doar fanilor.

Sony s-a încăpățânat foarte mult cu smartphone-urile sale și a păstrat același design de la Xperia 1 II încoace, adică din 2020.

Sony Xperia 1 VI

În 2024 lucrurile nu stau foarte diferit, însă au fost făcute modificări binevenite. Ani de zile Sony a insistat să facă Xperia 1 un telefon îngust și lunguieț cu un ecran cu un raport de aspect de 21:9, ceea ce îi conferea o priză bună în mână, însă era greu de ajuns cu degetul sus și jos, iar majoritatea filmelor și clipurilor filmate 16:9 arătau ciudat pe acest display. Cu Xperia 1 VI au trecut la un raport de aspect de 19,5:9 ceea ce înseamnă că e mai lat și mai scund, ca toate telefoanele de pe piață, astfel clipurile arată mai bine și mânuirea acestuia este una familiară.

Altfel lucrurile nu s-au schimbat și avem același display cu margini negre sus și jos și un modul discret pe spate, care și anul acesta a primit o textură foarte plăcută la atingere ceea ce-l face să nu fie la fel de alunecos ca smartphone-urile cu sticlă. Și părțile laterale au o textură foarte plăcută la atingere și avem în continuare butonul dedicat fotografierii. Display-ul nu are punchole și are margini negre mai mari sus și jos.

Dacă nu ți-au plăcut cum arată telefoanele Xperia din anii trecuți probabil că acesta nu-ți va schimba părerea, însă cert este că se utilizează mai bine și experiența de consum media este mai bună. Apropo, rezoluția display-ului a fost scăzută de la 4K la FHD+.

Sony a lansat primul telefon cu ecran 4K odată cu Xperia Z5 în 2015 și de atunci a ținut-o așa cu modelul flagship. Am apreciat rezoluția, dar nu și faptul că rata de refresh era fie de 60 sau de 120 Hz și nici că ducea la un consum mai mare de energie. Acum Xperia 1 VI are un ecran OLED LTPO cu o rată de refresh ce poate scădea până la 1 Hz și poate urca până la 120 Hz. Realist vorbind, era greu să-ți dai seama de diferențe între rezoluție FHD+ și 4K pe un ecran cu o diagonală de 6,5 inci.

Nu am telefonul anterior să-l compar direct, dar m-am jucat diferite jocuri, m-am uitat la clipuri pe YouTube și Netflix și imaginea arată excelent. Mă gândeam că mi-aș fi dorit un ecran QHD cum au alte flagship-uri, dar nu simțit nevoia pentru mai multă rezoluție, iar ecranul este foarte bun pentru consum media și utilizare zilnică. Mai ales că are moduri precum Auto Creator Mode care afișează filmele așa cum a intenționat regizorul. Altfel display-ul ți s-ar putea părea cam șters dacă ești obișnuit cu display-urile Samsung foarte vibrante.

Această schimbare a display-ului poate a dus și la o îmbunătățire a managementului căldurii, dar despre asta puțin mai târziu.

Sony este unul dintre cei mai mari jucători de pe piața de camere foto, senzori foto, așa că așteptările sunt mari de la un telefon Sony. Doar că pe telefoane este mai important software-ul, procesarea și algoritmii decât hardware-ul în sine după cum am văzut în trecut.

Camere foto Xperia 1 VI

Modelele anterioare Sony reușeau să obțină fotografii bune, însă necesitau mai multă atenție, mai multă bibileală prin setări, iar câteodată dădea rateuri mari când trăgeai pe auto. De asemenea, erau prea multe aplicații pentru foto, video, și în timp ce poate profesioniștii apreciau asta, utilizatorii de smartphone-uri erau cam băgați în ceață. Ei bine, anul acesta Sony a simplificat aplicația de cameră și e una singură acum, dar păstrează și funcțiile Pro. Și eu zic că a îmbunătățit și imaginile, însă mai e de lucru la cele realizate pe timp de noapte.

În materie de camere avem trei la număr: una principală wide de 48 MP f/1.9 și două de 12 MP, cea ultrawide este una normală, dar cea telefoto este mai specială deoarece are zoom optic continuu de la 3,5 la 7,1x. Deci indiferent că alegi, 4,2x, 5,5x sau 7,1x toate fotografiile vor fi realizate cu zoom optic, iar asta ar înseamna o calitate mai bună a imaginii deoarece nu este zoom digital. O altă chestie mișto la camera asta este faptul că are funcție de macro și poți scoate niște cadre foarte mișto. E mult mai util să ai macro pe camera tele, precum are și Huawei Pura 70 Ultra, decât pe camera ultrawide, deoarece asta înseamnă că nu trebuie să te apropii de subiect prea mult și astfel să blochezi lumina. În plus, imaginile au un aspect mult mai natural decât cel realizat de camera ultra wide, părerea mea.

În general imaginile ies foarte bine cu multe detalii, o expunere naturală, un HDR bun, fără să fie exagerat cu detalii în zonele întunecate și în cele luminoase. Camera ultrawide nu are un unghi de captare foarte wide și mi-aș fi dorit un 0,5x, nu 0,7x cum e acum.

Un mod care mi-a plăcut foarte mult este cel portret, numit aici bokeh mode, care simulează foarte bine bokehul optic făcut de camerele profi, iar imaginile mi se pare că ies excelent. Când sunt mai mulți subiecți în cadru nu se descurcă la fel de bine, dar când e un singur om sau obiect imaginile ies wow, chefs kiss. În lumină bună. Dacă ești într-un loc cu o lumină mai slabă atunci imaginile vor ieși mișcate. Am realizat fotografiile din mână și nu au ieșit bine. Deci dacă faci portrete la 7,1x îți recomand trepied pentru cele mai bune rezultate.

Există bokeh mode și pe video dar doar la rezoluție FHD care funcționează ok și poate fi folosit pe toate camerele, dar recomand pe cea principală. Bokeh video pe 3,5x sau 7,1x mi se pare cam soft și imaginea este destul de mișcată dacă filmezi din mână.

Pe video, la fel ca și în trecut, ai profile de imagine precum S-Cinetone pentru un look cinematic și nu poți filma 8K, dar poți 4K la 120 Fps pe toate camerele ceea ce mi se pare mai util personal. Filmarea 8K pe telefoane mi se pare în continuare un gimmick, o caracteristică care să-ți ia ochii care nu are neapărat o utilitate pentru utilizatorul obișnuit de smartphone, pe când 4K la 60 sau 120 FPs e mișto deoarece ai sharpness 4K, dar și cadre line la 60 sau 120 FPS sau poți face slow motion.

Camera de selfie este de 12 MP f/2.0 și face selfie-uri destul de reușite. Din nou, mai ales în modul bokeh.

Un mod pe care nu îl vezi pe alte telefoane este opțiunea de a face live streaming direct din aplicația de cameră. Pe mine nu mă ajută, dar ar putea fi util pentru anumite persoane. Apropo de streaming, și când te joci în meniul de game găsești funcția de a face live streaming al jocului pe care-l joci. Asta mi se pare cool pentru cei care vor să creeze astfel de conținut live.

Acum e o singură aplicație de cameră și în modul PRO ai tot ce ai nevoie, expunere, schimbare între lentile, schimbare ISO, shutter speed, cât de repede să tragă, white balance și așa mai departe.

Telefonul nu este perfect pe poze și unele cadre cu camera telefoto mai duc lipsă de detalii, noaptea nu se descurcă la fel de bine ca alți competitori, însă Xperia 1 VI este un telefon foarte bun pentru fotografie și, mai important, nu se mai încinge și poți filma mai mult timp 4K la 60 sau 120 FPS. În același timp este și cel mai friendly telefon cu utilizatorii obișnuiți care vor un telefon care să facă poze bune, fără să fie nevoiți să umble în setări precum ai face-o cu o cameră foto.

Performanță & temperaturi

Și pe partea de performanță/căldură aveam o problemă în trecut. La fel ca și pe modelele anterioare, și aici avem cel mai nou procesor flagship, adică Snapdragon 8 Gen 3, 12 GB RAM și 256 sau 512 GB spațiu de stocare. Dacă vă uitați la review-urile trecute ale Xperia 1 menționam că sunt telefoane foarte performante, doar că se încing repede și sistemul mai oprește din putere pentru a menține temperatura sub control. Acum m-am jucat 30 de minute Watering Heights, la setări grafice High 60 de FPS la 30 de grade afară și telefonul s-a încălzit, dar nicidecum atât de tare încât să nu-l poți ține în mână.

Totuși, asta nu înseamnă că nu există thermal throttling. În stress testul 3DMark Wild Life Extrem vedem că telefonul obține un scor bun în primul test, apoi scade rapid puterea ajungând în testul 20 la aproape la jumătate din punctele obținute la început. În Geekbench 6 am văzut peste 2000 de puncte pe single core și peste 6000 de puncte în multicore.

În utilizarea zilnică nu am avut probleme cu temperatura sau cu performanța aplicațiilor. Acestea au răspuns bine și sistemul de operare a fost smooth și fluid. Am și filmat 4K la 60 de FPS timp de 10 minute și nu am primit avertizarea specifică de supraîncălzire. A fost doar ușor călduț la atingere.

Revenind la gaming am încercat Star Wars Hunters, Wuthering Waves, PUBG sau Squad Busters și au funcționat excelent cu 60 de FPS constant, iar în unele chiar mai mult în funcție de scenă sau moment. De asemenea, îmi place foarte mult aplicația de gaming care e foarte geeky și poți rata de refresh a ecranului, touch response speed etc și poți vedea câtă energie consumă, iar dacă te joci cu telefonul în priză nu-l mai încarcă pentru a evita supraîncălzirea.

Pe partea de baterie Sony face lucruri interesante pentru a prelungi viața acesteia și promite că după 3 ani de utilizare sănătatea bateriei ar fi la 80%. Eu cu iPhone 14 Pro am 87% după un an și jumătate de utilizare. Pe fir viteza maximă de încărcare este de 30 de wați. Decent. Are și încărcare wireless și încărcare wireless inversă. Autonomia este una foarte bună aici și în testul PCMark am obținut 17 ore și 24 de minute. În utilizarea normală am avut tot timpul cam o zi și jumătate de funcționare cu o singură încărcare.

Concluzie Sony Xperia 1 VI

Software-ul este simplu, foarte curat, intuitiv și-mi place cum folosesc ei butonul din lateral. Un swipe aduce dashboardul de unde poți crește luminozitatea, poți dezactiva și activa diferite funcții, apoi un swipe în sus aduce aplicațiile pe care le poți alege sau le poți grupa pentru multitasking fie pop-up, fie multi window.

De data aceasta cred că Sony a găsit formula câștigătoare și Xperia 1 VI este un smartphone care îmbină utilul cu plăcutul, hardware-ul cu software-ul și atinge o balanță bună. Rămâne o opțiune foarte bună pentru fanii Sony, pentru profesioniștii care folosesc camerele japonezilor, dar acum se deschide și mai mult către un public general și nu mai are problemele din trecut cu supraîncălzirea.

Designul poate fi îmbătrânit, dar e unul clasic, sobru, și vine cu opțiuni bune precum mufă de căști, difuzoare stereo îndreptate către tine cu sunet bun, ecran calibrat bine, performanță și camere foto bune. Nu-mi place că în cutie nu e inclus nici măcar cablul de încărcare și nici viteza de încărcare nu e extraordinară, dar măcar aici poate compensează cu sănătatea bateriei.

Pe poze și video eu zic că se descurcă bine, dar în continuare mai are de lucru la nivel de procesare. Mie îmi place foarte mult profilul de imagine S-Cinetone pentru video, imi plac portretele, dar nu neapărat pozele de noapte. Telefonul are un preț acum de 6600 de lei.