Construcție și design

Am avut la test modelul violet al lui Xperia 10 V. Culoarea, textura și materialele în general sunt aproape identice cu un alt telefon pe care l-am testat la începutul acestui an, Galaxy A34 5G de la Samsung. Și asta nu e rău. Telefonul se simte foarte bine în mână, este construit bine și pare foarte solid, deși este ușor și spatele pare „gol”. Xperia 10 V se vrea a fi cel mai ușor telefon cu o baterie de 5.000mAh și tind să cred asta. La 159 de grame, terminalul cu ecran de 6.1 inch este într-adevăr foarte compact și se așază bine în mână.

Ca butoane, Sony Xperia 10 V are două butoane unite de volum și un buton de alimentare cu senzor de amprentă integrat. Ca la multe telefoane cu un astfel de buton, nu este foarte ușor să îl simți și să îl apeși, deși cu timpul, s-ar putea să te obișnuiești cu el. Ai pe acest telefon și un jack de căști, un port USB-C și o tăviță pentru SIM. Vreau să vorbesc puțin și de acest sertar, pentru că are o funcție super mișto pe care vreau să o văd pe toate telefoanele. Ea poate fi scoasă fără a fi nevoie de o cheiță. Tot ce trebuie să faci este să ai unghiile puțin mai lungi și gata, ai scos sertarul. Așa poți schimba rapid o cartelă sau un card micro SD, la nevoie.

Pe Xperia 10 V îl găsești și pe negru, alb sau verde. Telefonul este elegant și are un design simplu, ceea ce mie îmi place foarte mult, pentru că sunt fan telefoane care nu ies în evidență, chiar dacă îmi plac și cele mai fistichii.

Smartphone-ul este rezistent la apă IP65 / IP68. Feedback-ul haptic este destul de slăbuț, iar dacă ai activată vibrația la tastare, vei observa că motorașul de vibrații „sare” peste atingeri dacă scrii mai repede.

Ecran și sunet

Am ajuns la partea mea preferată la acest telefon. Ecranul alungit de 6.1 inch OLED, este un Full HD+ perfect pentru vizionat filme, seriale și documentare. Poate reda un miliard de culori și are HDR, deci pentru vizionat conținut este deosebit de frumos, dar și de precis și are multe setări pentru calibrare în meniul aferent. Nu are o rată înaltă de refresh, deci este limitat la 60Hz, iar lucrul ăsta îl încurcă pentru că nu e iPhone și pentru că pe Android, toate telefoanele la 2.100 de lei din ultimii ani au cel puțin 90Hz.

Ăsta este, de fapt, singurul minus la acest panou extrem de frumos. Filmele și serialele ultrawide încap la fix pe acest ecran, fără margini sus și jos, iar asta îl face ideal pentru Netflix sau HBO Max, de exemplu. Pentru asta l-am și folosit eu cel mai mult, de fapt. Ecranul este protejat cu sticlă Gorilla Glass Victus. În lumină puternică, nu vei avea probleme, pentru că ecranul este foarte vizibil, ca mai toate OLED-urile de pe piață.

Un alt lucru care ajută este sistemul de boxe stereo, care se aud tare și clar și sunt poziționate foarte bine. Ambele sunt orientate către utilizator, indiferent cum ții terminalul, deci te vei bucura de cel mai bun sunet mereu și nu riști să blochezi vreo boxă.

Deci la multimedia, nota 10 pentru ecranul alungit, care ajută și când ții telefonul în mână, dar dacă iau în calcul faptul că nu are măcar 90Hz, ar trebui să îi scad niște puncte.

Performanță și sistem

Sony Xperia 10 V este pus în funcțiune de un Snapdragon 695 pe 6 nanometri cu 5G, un procesor deja ușor învechit și care deși este încă OK pentru utilizare normală, începe să își arate vârsta. Jocurile mai puțin intense merg decent, dar Asphalt 9 mai are momente când sacadează, poate fi ceva și de la optimizările făcute de Sony, dar poate fi și chipset-ul relativ modest. Telefonul vine cu 6 sau 8 GB RAM și 128 GB stocare UFS. Deși nu este foarte performant, procesorul are avantajele lui, cum ar fi faptul că nu consumă foarte multe resurse, iar autonomia acestui telefon este foarte bună, plus că ai acces la rețele 5G. Sony Xperia 10 V vine din cutie cu Android 13 și va primi actualizări câțiva ani, dar Sony nu se laudă cu un suport software foarte îndelungat, cum oferă Samsung, de exemplu.

Pe partea de conectivitate, nu vei avea probleme cu acest terminal. Xperia 10 V are 5G, WiFi ac și Bluetooth 5.1. Are și jack de căști, o raritate în segmentul lui de preț și chiar NFC. Portul USB-C este limitat la viteze 2.0, deci transferul de fișiere se va face puțin mai lent.

Baterie și încărcare

Autonomia este unul dintre lucrurile care m-a impresionat la acest telefon. Chiar și cu Netflix toată ziua la luminozitate maximă, device-ul a rezistat aproape două zile, deci foarte bine dacă e să mă întrebi pe mine. Dacă îl folosești mai cu grijă, te poate ține și mai mult, dar dacă te vei juca pe el sau îl vei folosi pentru multă navigare, autonomia rezistă cam o zi jumătate.

Ce mi-a plăcut mai puțin a fost viteza de încărcare, de aproape două ore pentru o încărcare completă de la 5 procente. Nici chiar Samsung nu stă așa slab la acest capitol în gama asta de preț, cu modele precum A54 5G, care se încarcă în cam o oră și 20 de minute. Nu mai vorbesc aici de competitori precum realme sau Xiaomi, care oferă încărcare completă în jumătate de oră la aceeași bani.

Camere

Pe partea de camere, Sony a ales un setup foarte bine echilibrat. Avem o cameră principală de 48 MP, un modul telefoto de 8 MP și un ultrawide tot de 8 MP. Pe față, avem o cameră de 8 MP, destul de OK, dar nimic WOW. Xperia 10 V face poze bune cu toate cele patru camere, însă nu ai la fel de multe opțiuni ca la alți producători. Pentru mine ca utilizator de iPhone, asta e bine, pentru că nu mă copleșește atunci când trebuie să fac o poză. Ai și un mod pro, dacă vrei să te joci cu el, însă camerele și procesarea sunt relativ limitate față de alte modele. Pe timp de noapte, pozele ies bine, similar cu ce am văzut și pe alte modele de telefoane pe care le-am mai testat de-a lungul timpului. Xperia 10 V filmează la rezoluție 1080P și 30 de cadre pe secundă pe toate camerele, în vreme ce unii producători oferă rezoluție 4K la acești bani, deci poate nu ar fi rău un upgrade pe această parte.

Concluzii

În prezent, Sony Xperia 10 V poate fi cumpărat la 2.100 de lei, iar la unii retaileri îl găsești la pachet și cu un set de căști wireless Sony WH-CH520B, o ofertă bună pentru pachetul pe care îl primești. Totuși, dacă mă gândesc doar la terminal, fără pachetul promoțional, cred că m-aș reorienta către un alt device. Samsung Galaxy A54 5G este, din punctul meu de vedere, o alegere mai bună.

Nu, nu ai un ecran la fel de lung ca pe Sony, deci experiența de vizionare nu este la fel de bună în ce privește încadrarea, dar feedback-ul haptic este mai bun, ai încărcare mai rapidă, suport software mai îndelungat și materiale mai de calitate.

Totodată, pentru că a fost prezent pe piață de ceva vreme, poți găsi la 2.100 de lei varianta de 8 GB RAM și 256 GB stocare, dublu față de modelul de aici.

Dacă e să apăr Sony, primești un sistem de operare bine optimizat, iar cei 60Hz nu se simt chiar atât de rău, însă toți ceilalți producători oferă beneficiul unei rate înalte de refresh.