Spider-Man din 2018 a fost o surpriză foarte plăcută, un joc de acțiune distractiv și care are și un fir narativ bun. Unul dintre cele mai bune jocuri din 2018. În 2020 vine o continuare cu un nou protagonist, un alt Spider-Man, adică Miles Morales. Acest titlu nu este exclusiv PS4, deoarece este disponibil și pe PlayStation 5, ce urmează să fie lansat pe 19 noiembrie și în România.

Odată cu trecerea la noua platformă jocul aduce și noi funcționalități și tehnologii, dar despre asta o să scriu altă dată, după ce intru în posesia unui PS5. Până atunci ne concentrăm ce oferă jocul pentru cei cu PS4.

După cum spuneam, în acest nou titlu intri în hainele lui Miles Morales, cel pe care l-am întâlnit și în anteriorul joc, și în timp ce Peter Parker este plecat din New York, este de datoria ta să aperi orașul de o nouă organizație de răufăcători „The Underground”, ce vor să fure o tehnologie numită Nuform de la Roxxon, care nici ei nu par să fie cei mai curați.

Miles este un adolescent aflat în vacanța de iarnă, cu mult bun simț și cu o inimă bună, ce vrea să-i ajute pe cei din jurul lui. Spre deosebire de Peter Parker, Miles Morales nu este la fel de „witty” în conversații, însă asta e bine deoarece nimeni nu dorea un Peter Parker 2.0. Dimpotrivă, Miles Morales are propria personalitate și cultură și am apreciat în special faptul că în conversațiile în engleză cu mama lui se strecurau propoziții sau cuvinte spaniole. Tot la schimbări pozitive aș nota și prezența unui personaj surdo-mut în joc. Puteau să-l facă în orice alt fel, dar au ales să-l facă așa și e foarte cool.

În introducerea articolului spuneam că e prea scurt. Din păcate, noul joc Spider-Man se termină prea repede și te lasă să vrei mai mult. Campania o completezi cam în 10-11 ore și conținutul extra probabil mai adaugă vreo 4-5 ore de joc. În același timp, campania lui Spider-Man din 2018 se întinde mai mult de 20 de ore.

Gameplay

La nivel de joc, Spider-Man: Miles Morales a rămas la fel de distractiv și îți oferă un sistem de luptă complex și dinamic, iar explorarea New York-ului legănându-te de pe o clădire pe alta este fantastică. După primele pânze de păianjen trase pe clădiri mi-am zis că mi-a fost dor de asta și am continuat să mă arunc de pe clădiri. În plus, Miles pare că se distrează mai mult ca Peter când se plimbă prin oraș și face tot felul de scheme în aer, fără un input din partea jucătorului.

La fel ca și în trecut, experiența cumulată te ajută să crești în level, apoi să atribui puncte anumitor abilități. Ai posibilitatea să deblochezi costume, schimbându-ți look-ul, dar și anumite caracteristici (-25% mai puțin damage de la atacurile de la distanță). Frumusețea este că jocul nu te blochează într-un anumit costum și poți să schimbi acele caracteristici. Apoi mai ai la dispoziție patru gadgeturi de care te ajuți în luptă. Ce este nou: abilitățile de bioelectricitate ale lui Miles, atacuri devastatoare împotriva grupărilor de inamici, dar și a boșilor. Ca să le folosești trebuie să lovești adversari și fiecare combo încarcă abilitatea.

La fel ca și în trecut, Spider-Man este destul de fragil, mai ales la început, și trebuie să te folosești de mobilitatea acestuia pentru a câștiga luptele. O altă abilitate nouă este aceea de a te face invizibil pentru o anumită perioadă de timp. Asta face posibilă abordarea mai multor bătălii în regim stealth, ceea ce mi se pare extraordinar. De multe ori am preferat să scap de mai mulți inamici astfel, abia apoi să-mi folosesc abilitățile venom.

Grafică & Sunet

Jocul arată bine în rezoluție 1080p pe un TV 4K, însă nu se compară cu felul în care este afișat pe un PS5 cu ray tracing (din ce am văzut pe internet). Voice actingul este și el la un nivel înalt și mi-au plăcut toate personajele. Mai ales Miles, pe care l-am simțit ca pe un adolescent autentic. De ce am fost surprins însă a fost să regăsesc mai multe bug-uri grafice în joc: dublarea unui personaj, glitch-uri grafice, audio lipsă la anumite linii de dialog ale unui personaj. Nu este nimic grav, dar ciudat având în vedere nivelul de finisare al jocurilor exclusive PlayStation.

Concluzia este simplă. Miles Morales este un joc distractiv ce merită încercat. Dacă ți-a plăcut primul Spider-Man, o să-l apreciezi și pe acesta. Dacă nu le-ai încercat atunci ți le recomand pe ambele. Iar dacă ai de gând să îți iei și un PS5 atunci o să vrei să încerci și acest titlu.