Abonează-te aici la canalul nostru de YouTube. Vezi în avanpremieră review-urile noastre publicate dimineața acolo și nu uita să-ți activezi notificările ca să fii anunțat.


Synology DiskStation DS718+e un NAS (Network Attached Storage) dotat cu hard disk-uri Seagate Skyhawk Surveillance, o soluție ideală pentru un mic server al unui IMM care are nevoie de camere de supraveghere și nu numai.

Synology DiskSttation DS718+ este un NAS, adică, pe înțelesul tuturor, un server mic cu stocare inclusă. Te ajută să accesezi fișiere de la distanță, să stochezi într-un mediu sigur fișiere de orice fel.

Dispozitivul pe care-l avem în fața noastră este destinat cel mai mult camerelor de supraveghere, dar e alegerea ta dacă vrei să faci asta sau nu. De altfel, faptul că e dotat cu HDD-uri Seagate Skyhawk Surveillance îl face ideal pentru astfel de task-uri, pentru că sunt HDD-uri optimizate pentru încărcări de lucru 24/7 și optimizarea imaginilor.

Să o luăm pe pași și să vorbim tehnic despre Synology DiskStation DS718+.

Specificații tehnice Synology DiskStation DS718+

La nivel tehnic, avem un procesor Intel Celeron J3455 cu o arhitectură pe 64 de biți și frecvențe de până la 2,3 Ghz. Memoria RAM a sistemului e de 2 GB, dar poate fi extinsă până la 6 GB.

Poți pune două HDD-uri în sloturile aferente. Pe modelul pe care-l avem noi avem două HDD-uri de câte 1 TB, dar poți pune două de 10 TB de exemplu sau poți alege chiar SSD-uri. Capacitatea maximă ar fi de 98 de TB.

La nivel de porturi, avem două porturi LAN, 3 porturi USB 3.0 și un port eSata. E un dispozitiv de dimensiuni relativ reduse, care e potrivit pentru afaceri mici și care nu vor să investească enorm în servere. De altfel, poate fi folosit pentru stocarea de date. Greutatea e de 1,74 de kilograme, are o adâncime de 232 de milimetri și o înălțime de 157 de milimetri. Nici nu e zgomotos, la 18 decibeli.

Transferul de date se poate face la 184 de MB/s și citirea se face până la 226 de MB/s.

Ce poți face cu un NAS?

Să vorbim despre ce poate face acest dispozitiv și la ce este util. Eu voi recunoaște că pentru mulți ani am tot evitat să mă intereseze astfel de tehnologii. Auzeam NAS și fugeam. Poate pentru că sunt pasionat mult de gadgeturile consumer și nu atât de cele business.

Dar un NAS poate să te ajute în afacerea ta mică pentru a colabora mai ușor, pentru a avea acces la date oriunde în lume și pentru a nu ocupa stocarea computerului. Așadar, să vorbim mai în detaliu despre lucrurile pe care le poate face Synology DiskStation DS718+.

În primul rând, poți să instalezi File Station, care e o unealtă de manangement a fișierelor disponibilă online unde poți să folosești drag and drop ca să copiezi fișiere pe serverul NAS-ului.

Fișierele pot fi sincronizate pe toate dispozitivele conectate la server. Synology oferă suita Cloud Station și colaborare real time pe documentele de pe server. Practic, poți folosi un Excel în rețea și poți colabora cu ceilalți colegi. Dispozitivul are și redare 4K a fișierelor media disponibile pe server.

Ce mai poți face? Backup automat al fișierelor din computer, evident, și securizarea acestora.

O funcție esențială a lui Synology DiskStation DS718+ este cea de optimizare pentru camerele de supraveghere. Synology oferă soluția Surveillance Station, care oferă managementul fișierelor stocate de către camerele de supraveghere.

Poți primi alerte inteligente în funcție de activitățile "dubioase", setate chiar de către tine. De asemenea, poți stoca și apoi reda offline fișierele după înregistrarea acestora. Practic, poți să descarci doar anumite tronsoane orare, doar anumite camere, să tai rapid un video la momentele importante și să colaborezi cu oameni din echipa ta pentru asta. Poți accesa serverul de pe PC, Mac, iOS sau Android.

Stocare pe Seagate Skyhawk Surveillance

Să vorbim și despre stocarea disponibilă. Evident, poți pune ce HDD-uri sau SSD-uri vrei pe el, noi avem Seagate Skyhawk Surveillance de 1 TB, care sunt optimizate pentru supraveghere. HDD-urile suportă până la 64 de camere video, 10 TB sau 2.000 de ore de video.

La final, să discutăm despre preț. Dacă ai un business care a aplicat la Start-Up Nation și nu vrei să investești mult în astfel de echipamente, dar vrei să ți-l ții safe sau vrei să colaborezi cu echipa ta, Synology e o soluție relativ ieftină. Costă 3.500 de lei, dar am găsit reduceri până la 2.500 de lei. Un hard disk Seagate Skyhawk Surveillance de 1 TB costă 250 de lei. Cel de 10 TB te duce la 1.500 de lei.