Când dai mai puțini bani pe un telefon știi că undeva se pierd lucruri în numele economiei. Xiaomi e tipul de telefon cu care trebuie să te obișnuiești. Un aquired taste. Dai puțin, dar primești constant notificări cu aplicații sau jocuri recomandate de Xiaomi, însă pe care nu vei dori să le instalezi vreodată. Și da, inclusiv reclame în aplicație de setări, o legendă de care auzisem, dar care speram să fie o glumă.
Design Xiaomi Redmi Note 14 Pro+
Xiaomi Redmi 14 Pro+ se diferențiază de ultimele două generații printr-un design nou, mai premium și mai elegant, zic eu. Gata cu scrisul mare de lângă cameră care țipa „AI ultra mega camera”. Acum ai pe spate un modul aproape circular, așa cum vezi pe la alte branduri chinezești, cum ar fi Oppo sau Vivo. De altfel, tot telefonul arată mai elegant și mai minimalist, dar păstrează caracteristicile unui Redmi.
Fața și spatele lui sunt curbate, ceea ce îl fac să pară mai scump, dar mie nu prea-mi place. Prefer oricând un ecran plat în defavoarea unuia curbat, pentru că nu o să atingi marginile accidental și e mai prietenos și cu foliile. Măcar aici Xiaomi a pus o folie, care se simte chiar foarte bine.
Telefonul în sine e subțire la 8.8mm și are puțin peste 200 de grame, dar e confortabil și ușor de ținut în mână. Vine și cu o husă în pachet care nu adaugă multă grosime, dar îl protejează destul de bine și se simte calitativă. Are o inscripție Redmi în partea de jos, deci contribuie la look-ul minimalist și asta îmi place. Redmi 14 Pro+ este rezistent la apă și praf IP68 și are și o funcție care face ecranul mai responsive chiar dacă ai degetele umede.
Apropo de ecran, este mai bun decât credeam inițial. AMOLED de 6.67 inch ca pe toată seria Redmi Note 14, are 120hz, HDR10+, rezoluție de 1220 x 2712 de pixeli și o luminozitate maximă de 3000 de niți în HDR. Ce m-a impresionat e cât de ușor vizibil este chiar și în soare puternic. Am făcut poze cu el în Praga pe o zi senină și nu am avut probleme să văd subiectul, chiar și după câteva minute de fotografiat continuu.
Este protejat de sticlă Gorilla Glass Victus 2, o altă surpriză plăcută și Xiaomi spune că are și Always on Display. De fapt, ecranul nu rămâne aprins în permanență, ci doar 10 secunde după ce îl atingi, apoi se stinge. Difuzoarele sunt două și se aud destul de bine, nu avem un sunet foarte plin, dar măcar este bine separat, iar vibrațiile sunt surprinzător de bune, așa cum vedem mai degrabă pe flagship-uri.
Specificații tehnice de mijloc și de top pe Redmi Note 14 Pro+
Pe acest terminal avem un procesor Snapdragon 7S Gen 3 și înainte să dați cu pietre, este mai mult decât suficient pentru utilizare de zi cu zi. Vei naviga pe internet, pe social media și pe hărți fără probleme. Vei da mesaje la fel de repede ca pe un flagship. Unde va munci mai mult este la procesarea pozelor și la jocurile cu grafică detaliată, dar nici acolo situația nu e neagră. O să spuneți că la banii ăștia vă cumpărați OnePlus Nord 4 cu Snapdragon 7+ Gen 3 și e adevărat că acela e și de 2 ori mai rapid în anumite scenarii.
Cu toate astea, eu cred că pentru oamenii cumpătați, chiar și un procesor ca 7s Gen 3 este suficient și acum și va fi bun și peste 2 ani, iar Redmi Note 14 Pro+ are și alte lucruri de oferit pe lângă procesor.
Mai important pentru mine dincolo de puterea de procesare este faptul că acest telefon nu se încălzește aproape deloc, nici chiar în jocuri. Asta cred că e mai important, pentru că nu va afecta nici performanța bateriei și nu va scădea prea mult performanța în sesiuni de utilizare îndelungată. Telefonul vine cu 8GB RAM și 256GB stocare sau 12GB și 512, deci nu o să rămâi fără stocare oricâte poze ai face sau oricâte aplicații vei instala.
Sistemul de operare este Android 14 cu interfața HyperOS de la Xiaomi. Este una dintre cele mai încărcate interfețe de Android, dar are efecte vizuale foarte fluide și plăcute. Totuși, eu prefer o interfață mai curată și mai bine organizată, cum avem pe OnePlus, de exemplu. Xiaomi merge pe principiul „mai bine să rămână, decât să nu ajungă”, ceea ce nu ar fi neapărat rău, că te obișnuiești cu telefonul, până la urmă.
Dar ce m-a deranjat este că primesc constant notificări cu aplicații sau jocuri pe care poate vreau să le instalez. Nu vreau, lasă-mă în pace. Am fost surprins neplăcut să văd și reclame în aplicația de setări, lucru despre care am auzit în trecut, dar care speram să fie o glumă. Probabil că ăsta e prețul pe care îl plătești atunci când dai mai puțini bani pe un telefon.
Conectivitate și autonomie pe noul terminal Xiaomi
Pentru conectivitate, Redmi Note 14 Pro+ vine cu 5G, WiFi 6, Bluetooth 5.4 și un senzor cu infraroșu, foarte util pentru a transforma telefonul într-o telecomandă universală. De fiecare dată am apreciat când am avut așa ceva pe un telefon de teste și aș vrea să văd și la ați producători, Samsung, Apple? Poți face și plăți prin NFC, dacă te interesează.
Procesoul mai modest ajută la eficiență și oferă o autonomie generoasă, indiferent de modul dee utilizare.
Astfel, Redmi Note 14 Pro+ stă bine la autonomie și te va ține o zi jumătate spre două în utilizare normală, iar dacă îl taxezi mai mult, o zi duce fără probleme. Versiunea de China are baterie de 6.200 mAh și încărcare la 90W, dar în Europa, modelul vine cu o baterie de 5.110 și 120W.
Dacă ai și un încărcător HyperCharge de 120 de wați, telefonul se încarcă de la 0 la 100% în circa 20 de minute, o viteză incredibilă pentru un telefon de puțin peste 2.000 de lei, dar din păcate, adaptorul nu e inclus în pachet. Totuși, dacă îl cumperi de pe site-ul Xiaomi până pe 3 februarie, vei primi gratuit încărcătorul. Nu ai încărcare wireless, din păcate, dar viteza de pe cablu compensează din plin. Cu un adaptor de 65 de wați am reușit să îl încarc de la 5 la 100% în puțin peste 50 de minute.
Funcții AI pe noul Redmi
Pentru că e 2025, nu putem avea un telefon nou fără să vorbim de AI. Așadar, și pe noul Redmi Note 14 Pro+ ai astfel de funcții, concentrate mai ales pe partea de cameră. Vorbim de AI Beauty, AI Eraser, AI Image Expansion, AI Film, AI Subtitles, AI Recorder, AI Notes, Circle to Search și Google Gemini. Dintre toate acestea, sunt câteva care mi se par utile, dar trebuie să ai telefonul setat într-o limbă care să le suporte, cum ar fi engleza.
AI Recorder, de exemplu, îți poate transcrie înregistrările pe care le faci cu telefonul și te ajută să le traduci în mai multe limbi. AI Subtitles la fel, îți creează subtitrări pentru videoclipuri, cât timp recunoaște vocile. În AI Notes poți genera rezumate și chiar traduce text, iar Circle to Search și Gemini știi deja să le folosești, pentru că s-a tot vorbit de ele în ultimele luni.
Camerele foto și video de pe Xiaomi Redmi Note 14 Pro+
Camerele de pe acest telefon sunt patru la număr, după cum urmează: o cameră principală de 200 de megapixeli cu stabilizare, un modul ultrawide de 8MP și un macro de 2MP pe spate, iar pe față, o cameră de 20MP. Se vede că Xiaomi a depus ceva mai mult efort aici decât în anii trecuți, pentru că pozele sunt surprinzător de bune, mai ales cu camera principală și cea ultrawide.
Pentru că ai 200MP, poți face zoom „optic” până la 4X, iar rezultatele sunt foarte bune. Ai imagini clare, detaliate și culori și expunere bune, dacă nu ai soarele în față. Dincolo de 4X, zoom-ul devine aproape inutilizabil, din punctul meu de vedere și nu l-aș folosi decât ca să arăt cuiva un subiect.
Camera frontală arată ok, pozele ies detaliate, dar contrastul mi se pare cam ridicat, asta fără să folosesc Doamne ferește vreo funcție de beauty. Deci ca să faci poze și filmulețe într-o excursie sau cu familia, consider că Redmi Note 14 Pro+ te va servi mai mult decât onorabil și ai un sistem de camere versatil pentru mai toate scenariile posibile. Practic, încă o victorie pentru democratizarea tehnologiilor care acum câțiva ani erau rezervate pentru flagship-uri.
Prețuri și disponibilitate Xiaomi Redmi Note 14 Pro+
Xiaomi păstrează în continuare esența seriei Redmi. Telefoane accesibile și de mijloc cu specificații ceva mai potente decât alte modele din piață, dar e drept că și alți producători s-au deșteptat, iar concurența e mai strânsă.
Nu știm sigur câți ani de actualizări are în față noul Redmi Note 14 Pro+, dar faptul că pornește la drum cu Android 14 nu e un început prea grozav.
În acest moment, Xiaomi Redmi Note 14 Pro+ pleacă de la 2.399 de lei pentru varianta de 8GB și 256 stocare, iar versiunea de 12GB cu 512 costă 2.699. Nu e un preț foarte mare pentru ce oferă terminalul, dar dacă fac o căutare din memorie, mai știu un telefon pe la aceiași bani pe care l-am testat anul trecut și care parcă mi-a plăcut mai mult. A, da, OnePlus Nord 4.
Dacă ai investit deja în ecosistemul Xiaomi și nu vrei să schimbi „casa”, poți cumpăra Redmi Note 14 Pro+ și nu vei da greș, dar dacă ar fi să aleg eu, aș merge fără dubii pe Nord 4, pentru că procesorul acolo este într-adevăr semnificativ mai bun pentru jocuri și va fi mai relaxat chiar și peste 2-3 ani. Ce mă ține personal departe de Xiaomi este sistemul de operare mai dificil de operat și prea încărcat, care dublează și ca bilboard de buzunar.