Lectură de 6 min

Review Xperia 10 III - Sony încă mai caută formula câștigătoare

Abonează-te pe  
Când mă gândesc la telefoanele Sony mă gândesc la un bătrân care spune că „pe vremea mea lucrurile se făceau mai bine” sau „știu eu mai bine”. Adică Sony îmi pare un producător încăpățânat în privința telefoanelor, ce poate fi bine, dar și rău. Însă să le luăm pe rând.

Abonează-te pe YouTube

Fii primul care vede review-urile și cele mai interesante noutăți din domeniul tehnologiei și inovației.

Vezi în avanpremieră

Am testat versiunea anterioară a telefonului anul trecut tot cam pe vremea asta și în acel review spuneam că Sony trebuie să se uite mai atent la competiție. A făcut asta? Ce s-a schimbat și ce nu află din review.

Telefonul este îngust și lunguieț, cu un raport de aspect de 21:9. Ecranul are muchiile negre în partea de sus și de jos, deci fără notch sau ecran perforat. Un design care mie îmi place și este estetic, dar și util deoarece pot ajunge ușor cu degetul mare dintr-o parte în alta. Este plăcut de ținut în mână și este aderent deoarece are sticlă pe spate. Da, telefonul are Gorilla Glass 6 pe față și pe spate, ceea ce nu este tocmai obișnuit în acest segment de preț, iar muchia este din plastic, însă unul de calitate.

Xperia 10 III este ușor la 169 de grame și subțire la 8,3 mm, iar ecranul este OLED și are o diagonală de 6 inci. Rezoluția este FHD+ cu o densitate buna a pixelilor de 457 ppi, însă cu o rată de refresh de 60 Hz. Acesta este suficient de luminos pentru a fi folosit afara într-o zi însorită și ilustrează imagini și culori aprinse și contrastante pe modul de afișare standard. Pe cel original lucrurile pot părea ușor șterse.

Ecranul este ok pentru filme și clipuri, însă pentru că are un raport 21:9 înseamnă că întinzi destul de mult imaginea dacă-l faci fullscreen, iar asta duce la pierderea unor informații aflate în clip în partea de jos și partea de sus. Pe de altă parte, 21:9 e bun pentru gaming deoarece degetele nu acoperă la fel de mult din ecran. Continuând, pentru că avem un midrange, telefonul are mufă de căști în partea de sus.

Pe un lateral avem sertarul pentru SIM care se poate scoate cu unghia, fără să mai fie nevoit să folosești un ac sau altceva. Apropo, telefonul este Dual SIM și poți atașa și un card microSD, totuși pentru asta trebuie să sacrifici un SIM. Pe celălalt lateral avem butonul pentru volum, butonul pentru pornire care funcționează și ca un senzor de amprentă și butonul pentru asistentul Google. Jos avem mufa de încărcare USB-C, dar nu și difuzor. Asta deoarece acesta este implementat în muchia de jos, fix sub ecran, ceea ce este bine deoarece sunetul vine direct spre tine și difuzorul nu poate fi acoperit ușor cu degetul. Din păcate, nu avem difuzoare stereo.

Cum spuneam, ecranul de 6 inci nu are notch și în marginea neagră de sus vedem o camera de selfie și difuzorul pentru apeluri. Deși ecranul este la fel de mare ca pe Xperia 10 II, pe Xperia 10 III raportul corp ecran este mai mare de 80,3% față de 77,6%, ceea ce înseamnă că au fost micșorate marginile negre. Totuși, nu e la fel de bun ca pe telefoanele cu notch care au un raport de 85-86%.

E o estetică învechită, însă mie îmi place deoarece avem simetrie. Pe spate avem un modul de cameră foarte mic și discret cu trei senzori și logo-ul Sony pe mijloc. Este un telefon elegant cu aspect business și unul care nu pare ieftin. Poate unii dintre voi o să ziceți că este îmbătrânit, însă sunt sigur că există persoane care preferă o estetică simetrică și un telefon compact și ușor de folosit cu o mână și acum să trecem la performanță și autonomie.

Performanță și autonomie Sony Xperia 10 III

Sony Xperia 10 III are un procesor Snapdragon 690 5G, realizat pe un proces de fabricație de 8 nm, și vine cu 6 GB RAM și un spațiu de stocare de 128 GB. Deci față de versiunea anterioară vorbim de un procesor mai performant, conectivitate 5G și mai multă memorie RAM. În termeni de performanță în scenarii reale de utilizare, telefonul se descurcă foarte bine și nu am întâmpinat probleme în perioada de utilizare. Chiar și jocuri pretențioase precum Call of Duty Mobile, Wild Rift sau Raid: Shadow Legends au funcționat bine la setări grafice ridicate. Sigur, nu vorbim de setări ultra sau peste 60 de fps, însă bun pentru casual gaming. Mai departe, m-am bucurat să văd că telefonul nu se încălzește nici în teste, nici în jocuri și nici în multitasking. Devine călduț cel mult, iar 3DMark indica 36-37 de grade, ceea ce este excelent.

Și conectivitatea 5G a fost bună și am avut semnal bun pe Orange și viteze de download de 160 Mbps și 100 Mbps pe upload în sectorul 3 al Bucureștiului, adică la fel ca pe telefonul meu personal Note 20 Ultra.

Dacă la performanță nu impresionează, Xperia 10 III o face la autonomie. Bateria este de 4500 mAh, una destul de mare, un upgrade semnificativ față de cea de 3600 mAH regăsită pe modelul anterior, dar nu neapărat neobișnuit în segmentul de preț. Poco F3 sau A52 5G au tot baterii de 4500 mAh.

Cu Xperia 10 III poți să te aștepți la două zile de utilizare deoarece are un ecran mai mic, un procesor care nu consumă prea multă energie și o rată de refresh de 60 Hz. Pe de altă parte, viteza de încărcare e ridicol de mică. Telefonul suportă încărcare la 30 de wați, însă în cutie este inclus un încărcător de 10 wați, iar cu acesta telefonul se încarcă 21% în 30 de minute. Deci fie folosești un alt încărcător de la un alt telefon sau cumperi unul.

Sigur, mi-aș fi dorit un procesor ceva mai performant precum un Snapdragon 750G cum e pe OnePlus Nord CE 5G. Review pe canal. Nu neapărat pentru acum deoarece experiența de utilizare e la fel de bună pe Xperia 10 III ca pe Nord CE, însă pentru viitor

La nivel de software, bineînțeles vorbim de Android 11 curat, ce rulează foarte ok. Ce îmi place la Sony este faptul că pune un accent mare pe multitasking și utilizarea a două aplicații în același timp și are o aplicație numită multiwindow pe ecranul principal de pornire. Face asta de mult timp, însă merită menționat. Telefonul fiind mai înalt este utilă o astfel de aplicație și astfel îți este mai ușor să faci anumite lucruri

Camere foto Sony Xperia 10 III

Telefonul are trei camere pe spate. Vorbim de un telefon cu un senzor principal de 12 MP f/1.8, unul ultrawide de 8 MP f/2.2 și un telefoto 2x zoom optic tot de 8 MP f/2.4. Adică un pachet bun pentru mai multe situații. Ce am observat prima dată este faptul că senzorul principal wide este puțin mai strâns la 27 de mm, față de clasicul 26 mm, iar ultrawide-ul are un unghi de cuprindere de 120 de grade, ceva mai mare decât clasicul 119 grade.

Camera de selfie este de 8 MP f/2.0 și nu este una extraordinară. În primul rând, față de alte telefoane Xperia 10 III are probleme în a expune corect atât fața, cât și fundalul și de multe ori am văzut un cer ars în spate. Iar asta este valabil și pentru fotografiile realizate cu camera principală. Deci Sony mai are de lucrat la fotografia computațională.

Imaginile pe timp de zi arată bine și vei vedea poze decente. Pe timp de noapte sau în luminozitate slabă telefonul se descurcă ok, dar vei vedea destul de mult zgomot în imagine. Ce mi-a plăcut este faptul că avem un senzor telefoto cu zoom optic 2x, care este mult mai util decât unul macro, de exemplu, și un exemplu mai rar în această categorie de preț. Imaginile cu zoom optic arată ok și la interior și la exterior. Ce vreau să mai menționez este că aplicația de cameră nu este cea mai intuitivă și e cam lentă și durează 2-3 secunde până când să realizeze o imagine.

Xperia 10 III este disponibil în variantele de culoare negru și alb, la prețul de 1999 de lei, iar dacă făceai precomandă primeai cadou și căștile over ear WH-CH710N, care au un preț de 700 de lei. Acel pachet era unul bun, însă acum nu mai este disponibilă oferta, iar la 1999 de lei poți găsi modele de telefoane cu ecrane mai rapide, procesoare mai performante și un design modern. Înainte de concluzie să vedem punctele pro și contra pentru Xperia 10 III.

Puncte Pro

  • Sticla Gorilla Glass 6 pe față și pe spate
  • Autonomia bateriei
  • Compact
  • Camera telefoto
  • Rezistență la apă și praf

Puncte Contra

  • Procesarea HDR a imaginilor
  • Încărcare lentă cu încărcătorul din cutie
  • Display de 60 Hz
  • Selfie-uri slabe
  • Preț ridicat

E greu să recomanzi Xperia 10 III fără nicio reținere deoarece vine cu niște minusuri pe care nu le vezi la alte telefoane din acest segment. Sony ar fi trebuit să vină cu un ecran cu o rată de refresh mai mare, încărcător de 30 de wați în cutie și o procesare software mai bună a imaginilor.

Abonează-te pe  
Pe aceeasi tema: