Eu apreciez cel mai mult tehnologia care elimină fricțiunile din viața ta și astfel îți aduce un plus de confort, de productivitate sau de liniște. De exemplu, laptop-ul și internetul au făcut posibil lucrul de la distanță de oriunde. Pot să scriu articole, să editez clipuri video, să am întâlniri sau să fac interviuri de la București, de acasă, de la birou sau din Maldive.

Yale Linus L2 realizează ceva similar. Mă scapă de griji și-mi automatizează viața astfel încât să nu mă mai gândesc dacă am încuiat sau să mă gândesc căror rude sau prieteni să le dau cheia când sunt plecat de acasă ca să treacă să-mi hrănească pisica.

Pentru început hai să vedem ce e acest produs, ce primești în cutie și cum se montează apoi o să vă explic cum o puteți folosi, care sunt avantajele, dezavantajele și de unde o puteți cumpăra.

Aceasta vine cu un cilindru ajustabil Yale și cu încuietoarea. Acest cilindru poate fi folosit în cam orice tip de ușă și poate fi ajustat în funcție de ce nevoie ai. Eu pentru că am o ușă de tip China nu s-a potrivit foarte bine simplu și a trebuit să-l ajustez cu piesele incluse în pachet. Practic să-l măresc. Am prins cilindrul de broască, apoi Yala inteligentă de cilindru printr-un surub. Aceasta conține o baterie și alte componente pentru a răsuci cilindrul și Wi-Fi. Mai departe instalarea și calibrarea se face din aplicație urmărind pașii de acolo.

Printr-un tutorial scurt în aplicației îi spui yalei inteligente când ușa este închisă, când este deschisă și cum se încuie. Astfel pe viitor când vei deschide sau închide ușa aceasta va știi statusul și dacă este sau nu este încuiată. Pentru că yala este conectată la internet asta înseamnă că ai putea încuia și descuia ușa de oriunde în lume atâta timp cât ai o conexiune la internet.

Dacă ai inundație și nu e nimeni acasă ai putea să descui ușa unui vecin să vadă ce se întâmplă. Dacă vine un curier cu un pachet ai putea să-i descui și să lase pachetul pe hol apoi să încui când pleacă. Când ești în vacanță oricare dintre prietenii tăi pot trece să verifice locul deoarece îi poți deschide de la distanță. Nu trebuie să-i lași cheia.

Apropo de cheie, Yale Linus L2 poate fi încuiată și descuiată cu cheia. Deci dacă rămâi fără telefon, poți în continuare să intri în casă. De asemenea, ușa poate fi încuiată sau descuiată prin acest puc cu NFC numit Yale Dot și odată ce-l atingi cu telefonul se poate încuia sau descuia. Îl poți lipi afară lângă ușă sau într-un loc în casă sau în mașină și când parchezi descui ușa sau poți să nu-l folosești deloc.

Totuși, mie îmi place cel mai mult faptul că pot automatiza anumite lucruri. De exemplu, am programat ca ușa să se încuie în fiecare zi la o anumită oră seara. Mi-a sărit inima când am auzit-o prima dată! Am programat-o să se descuie când mă apropii de ușă. Asta funcționează prin bluetooth și odată ce ai ajuns în dreptul ușii o auzi că se descuie. Sau poți să o programezi să se încuie automat imediat ce ieși pe ușă și tot așa. Poți să primești alerte când se deschide ușa, poți vedea cine sau când a descuiat și așa mai departe. Poți adăuga un alt administrator precum partenerul de viață apoi restul prietenilor și rudelor ca guest în aplicația Yale Home și pot descuia ușa când sunt aproape.

Aplicația este disponibilă pe iOS și Android și poate funcționa împreună cu Goole Home, Philips Hue sau Amazon Alexa. Deci ai putea folosi Linus L2 și cu ajutorul unor comenzi vocale. Ai putea să o folosești acasă ca mine sau într-un apartament de închiriat prin Airbnb. Ai putea să asociezi yala cu un keypad Yale și astfel un anumit cod ar putea încuia sau descuia ușa.

Eu sunt foarte mulțumit de acest produs după ce l-am folosit două săptămâni, însă am și mici critici. Câteodată aplicația se conectează prea lent la yală astfel încât poți să aștepți puțin în fața ușii să o descui cu telefonul când era mai simplu să bagi o cheie în ușă. La fel conexiunea bluetooth nu este tot timpul cea mai rapidă și mi-aș fi dorit ceva mai multă rapiditate.

La mine în bloc stau prost cu semnalul și când ies pe scară telefonul/aplicația nu prea știe ce să folosescă (wi-fi-ul sau datele mobile). Am observat că pierde destul de des conexiunea la internet și primesc notificări. Eu am un sistem mesh cu trei routere în casă și unul este foarte aproape de yală deci nu ar trebui să am probleme.

Autonomia bateriei nu știu exact cât va ține, însă eu am încărcat-o odată complet și de atunci stă în Linus L2. E bine că poți scoate ușor și poți să o încarci printr-un port USB-C.

Eu sunt mulțumit și mă bucur când astfel de produse elimină orice fel de fricțiune din viața ta. Și cum am menționat în proiectul cu smart home caut soluții care să-mi facă viața mai ușoară. Yale Linus Smart Lock L2 este disponibilă în magazine, online la prețul de 1192 de lei.