De ce am făcut-o? Greu de explicat, dar ce am citit despre nubia Z60 Ultra mi-a arătat un telefon cu un ecran excelent, baterie strong și o cameră principală de excepție.

Telefonul pe care-l am eu aici se găsește în România la un singur site, îi voi zice și numele, Quickmobile. Atunci când a apărut în țară costa 4507 lei, iar acum costă 3334 lei, ceea ce pentru un terminal cu Snapdragon 8 Gen 3, adică cel mai performant procesor de astăzi, este mai mult decât un best buy. Vorbesc despre varianta cu 256 GB stocare și 12 GB RAM.

Deci, este acest telefon hobbitul terminalelor de pe piața din România? Nimeni nu se așteaptă să ducă inelul, dar băiatul ajunge în Mordor.

Design

O să sune ca și cum mă dau mare, dar mereu mi-a plăcut designul ciudat al dispozitivelor Nubia. Nu am avut niciodată ocazia să testez unul, dar când mergem la evenimente de profil cum e Mobile World Congress în Barcelona ZTE e mereu primul stand pe care-l vedem, că-i aproape de intrare și de brandurile cunoscute, cum ar fi Samsung sau Huawei. Și ne ducem acolo, vedem ce telefoane au mai lansat chinezii, dar cumva suntem resemnați că nu le vom avea niciodată pe piața din România, de asta nici nu prea facem conținut cu ele.

nubia Z60 Ultra este un telefon… mare. Foarte mare. Nu atât din punct de vedere al diagonalei totale, ci ca aspect. E cel mai greu telefon mainstream care nu este pliabil. Peste el sunt Doogee, Uuugeee și alte telefoane de șantieriști. Ăsta are 246 de grame și nu știu exact de ce mi l-am cumpărat pentru că eu eram fanul telefoanelor mici.

E și un telefon gros, de 8,8 milimetri, cu margini dreptunghiulare puțin curbate. Nu se simte mare în diagonală pentru că marginile ecranului sunt aproape inexistente, chiar dacă are 6,8 inci. Din fericire, nu prea îl atingi accidental.

Pe spate ZTE a făcut minimum de design, ceea ce îmi place. Fără camere cu forme ciudate, le-a aranjat cum au putut. Adică un obiectiv de 50 de megapixeli cu f/1.6 cu autofocus laser și stabilizare optică, distanță focală de 35 de mm, unul de 64 de megapixeli periscope telefoto cu f/3.3, distanță focală de 85 de mm, zoom optic 3.3X și stabilizaree optică, dar și o cameră de 50 de megapixeli cu f/1.8, la 18 mm, ultrawide cu tot cu stabilizare optică. Vorbim mai târziu.

Telefonul se simte greu, dar nu instabil. Eu am și o carcasă din plastic dur pentru el care se așază foarte bine. Elementul de design de pe spate este inelul roșu din jurul camerei care îl identifică drept un nubia, pentru că această serie are culoarea roșie ca stindard.

Pe margine ai butoane de volum, un buton de start stop și un buton fizic ca la iPhone-uri sau OnePlus-uri care poate fi setat pentru diferite funcții. Și acest buton e minimalist și roșu, ca să se integreze cu tot telefonul.

Te atrage designul acesta, mai ales că ecranul nu are o gaură de cameră, aceasta este sub el. Iar asta dă o senzație fluidă. Acum mulți ani când a apărut Sharp Aquos pe piața japoneză și avea camera sub display mi s-a părut că arată SF. Există motive pentru care nu toate telefoanele aleg să facă asta, dar linia de design e de o claritate și finețe extraordinară.

Dezavantaj? Nu prea poti tasta cu o singura mana.

Deci dacă vrei un telefon ușor, ăsta nu e pentru tine. Uită de S24 Ultra, de iPhone Pro Max, de orice terminal greu. Ăsta e mai greu ca un Samsung Fold, imagine this.

Performanțe tehnice și display

Bun, bun, dar m-ai auzit zicând că ăsta este un telefon flagship. Chiar e. A fost lansat în decembrie anul trecut pe cea mai nouă platformă Snapdragon 8 Gen 3.

Varianta pe care am avut-o eu este una hyped up total. Adică are 512 GB stocare, 16 GB de memorie RAM, e o nebunie. Stați așa, că pe lângă asta are și 6.000 de miliamperi la baterie care se încarcă pe fir la 80 de wați.

Dar cum funcționează în viața reală? Terminalul e mega rapid, atât cât poate fi un telefon. Nu a avut probleme de performanță în jocurile pe care le joc, în browsing, în filmări. Nu se încălzește în mod exagerat și e ușor de ținut în mână atunci când ești într-un titlu.

Nu știu dacă voi avea vreodată nevoie de 512 GB de stocare și 16 GB de RAM, dar sunt acolo și sunt liniștit.

Bateria e de 6.000 de miliamperi și promite 2 zile de autonomie. Aici e un trick pe care l-am văzut mai târziu, documentându-mă pe forumuri. Aveam o problemă cu notificările, adică nu le primeam decât ocazional. Și notificările sunt importante pentru mine. Ei bine, telefonul are un fel de inteligență artificială în spate care optimizează comportamentul aplicațiilor pentru a optimiza autonomia bateriei. Mie nu mi s-a părut că face ceva în plus, ci doar încurcă. Așa că am intrat în meniul de optimizare cu AI și am dezactivat toate aplicațiile importante pentru mine, să nu aibă treabă inteligența artificială cu ele. Mă așteptam să am probleme apoi la baterie, chiar dacă are 6.000 de miliamperi.

În afară de notificări enervante că Instagram consumă energie în background, autonomia acestui telefon e kinda amazing. Am ajuns lejer la 2 zile și un pic dacă mai voiam, iar încărcarea e SuperCharge la 80 de wați și se face în aproximativ o oră. Sunt efectiv impresionat, dar ZTE era să strice bunătate de telefon cu insistența pe AI pentru optimizare. Odată scos acela a fost minunat.

Am avut momente când am ajuns la muncă la 9.30 dimineața și telefonul era setat pe Spotify și am mai primit un apel, deci nu mare folosire, dar ecranul era pornit. Până la 6 seara abia consumase vreo 10%.

Cum e display-ul? 6,8 inci și cu o rată de aspect de 20 pe 9 și un raport 89,1% șasiu-ecran. Are niște margini negre subțiri ca să nu atingi accidental și chiar funcționează, evident că are rată de refresh de 120 de Hz și un peak de luminozitate în soare de 1.500 de niți. Aici nu e excepțional față de altele de pe piață. Nu am avut probleme, dar am simțit diferența față de un Oppo, Honor sau Samsung. Rezoluția este de 1116 x 2480 de pixeli.

Acest ecran aproape fără margini are și alte dezavantaje. Calitatea în apeluri e una dintre cele mai dificile pe care le-am întâlnit în ultima vreme la telefoanele mobile. Se aude greu, e o poziție ciudată ca să asculți pe cineva, ca și cum ai fi un meltean care vrea să-și arate telefonul șmecher.

Camere foto și video

Am menționat mai devreme despre camerele principale. E un sistem care are stabilizare optică pentru toate camerele. Este excepțional dacă mă întrebați pe mine. Atât la fotografii standard, zi, noapte, portrete … wow, ultrawide.

Încep cu oaia neagră a familiei. Camera de selfie are 12 megapixeli și este sub display. Sună bine. Nu e. Ăsta nu e un telefon de selfie decât dacă vrei să arăți ca mătușa de la țară care are ceva .. HTC de acum câțiva ani. Probabil că aș paria că un iPhone 5 face selfie-uri mai bune. Imaginile sunt spălăcite, nu au culori aproape deloc, par blurry, deși nu sunt. Dacă pe spate ăsta e un telefon excepțional, în față e ceva jale. Aia e, sacrificiul pentru frumusețe.

Bun, camerele principale m-au făcut să fac fotografii mai bune. Am fost pe un Sony anterior, iar înainte de acela pe un Nothing Phone. Telefoane cu camere bune în anumite contexte. Mi se pare că ZTE a creat un monstru aici și nu am niciun motiv să-i laud degeaba. Pozele standard au culori saturate bine, dar nu nenaturale. Portretele reușesc să prindă detaliile excelent cu blur bun. Zoom-ul este foarte stabil și reușești să faci poze bune de la distanță fără nicio problemă. În plus, stabilizarea te ajută foarte mult. Meniul camerei are mai multe funcții pe care le vei folosi sau nu, adică o funcție unde AI îți adaugă cer, funcția de portret cu AI, street photography, dar și multe alte tot felul de funcții cum ar fi să fotografiezi luna, să clonezi subiecți în cadru, să adaugi efecte, să ai multi expunere sau multi camere. Acestea sunt funcții suplimentare, dar ceea ce găsești atunci când deschizi camera e foarte bine.

La nivel de filmare poți trage 8K la 30 de fps, 4K până la 120 de fps, Full HD, ei stabilizare optică și posibilitatea de a focaliza în mod activ pe subiectul pe care-l urmărești. Stabilizarea funcționează excelent, imaginile sunt clare, îmi place mult cum filmează și, mai ales, nu se încinge exagerat.

Realist, la camera principală mi se pare că e cel mai bun telefon de pe piață. La camera frontală e printre cele mai proaste văzute de mine.

Ce trebuie să știi acum despre software? E un Android 14 modificat de ZTE și se numește MyOS 14. Nu e extrem de diferit de alte telefoane cu Android și mi-a fost ușor să-l învăț. Diferențele sunt poate pe tot felul de funcții pe care ZTE le-a adăugat pe Android, cum ar fi acțiunile butonului fizic care poate să fie folosit pentru sunet, voice recorder, lanternă, optimizare în jocuri sau cameră, depinde cum folosești telefonul. Mai ai tot așa alte optimizări, cum ar fi că dacă deschizi o notificare ea se deschide într-un floating window, ceea ce am descoperit că mă ajută dacă mă uit pe YouTube și nu vreau să ies din clip.

Am întâmpinat probleme? Foarte mici, dacă mă întrebi pe mine. Mă enervează că nu pot să fac iconițele pe ecran mai mici. Mă enervează că uneori atunci când intru pe Facebook Messenger full screen dintr-o notificare sau în Gmail nu merge să scriu și trebuie să închid aplicația și să o deschid la loc. M-am obișnuit, așa că-mi ia cam 3 secunde, dar tot e enervant. ZTE promite 3 ani de actualizări pentru sistemul de operare.

Alte minusuri? Nu are eSIM. Nu are încărcare wireless.

Bun, care e concluzia? Eu am avut un preț foarte bun. Cred că a fost 3.500 de lei pe OLX și e efectiv ca nou. Și e varianta aceea de top. 3.300 de lei pentru varianta de 256 GB mi se pare la fel de bun.

Caută tu un alt telefon cu Snapdragon 8 Gen 3 la prețul ăsta și la performanțele acestea. Eu cred că, după multe alegeri ciudate din partea mea, am ajuns la un telefon wow. Camera aia e mișto rău, camera frontală e pilaf rău. Mă deranjează și mă va deranja pe viață că e atâââât de greu. Deci dacă nu vrei ceva ca o cărămidă, ăsta nu e pentru tine.

Dar dacă vrei un telefon cu procesor performant, ecran excelent, design foarte corect, camere excepționale, baterie cu o autonomie de 2 zile… ei bine nubia Z60 Ultra este posibil să fie surpriza anului de pe piața din România care nu va fi cumpărat de nimeni. Tocmai că nu e oficial pe piața din România, ci-l aduce Quickmobile sau îl cumperi tu internațional că ești pasionat.