UPDATE 15 iulie, ora 10:

SeedBlink listează RINGHEL în cadrul unei runde totale de 400.000 €, la o evaluare premergătoare investiției (pre-money valuation) de 6 milioane de EUR, din care 300.000 € este alocată pentru campania de equity crowdfunding de pe platformă. Runda este condusă de contribuția celor 3 fondatori, în valoare de 100.000 €, în aceleași condiții.

Suma obținută din actuala rundă de finanțare va fi utilizată cu precădere pentru a accelera dezvoltarea PROCESIO în vederea obținerii unui MVP (minimum viable product) în septembrie 2020, pentru a pregăti lansarea comercială a platformei (martie 2021) și pentru încheierea de parteneriate strategice.


Ringhel e un startup din România care a fost lansat în 2014 și oferă soluții de digitalizare pentru afacerile din domeniul energiei, precum furnizorii de electricitate și gaze. Startup-ul e construit de o echipă care are un trecut în zona aceasta de industrie, iar fondatorii au vrut să ofere digitalizări pentru eficientizare.

Mihai Dârzan, fondatorul Ringhel ,a lucrat în domeniul energiei, iar ulterior a fost mentor în cadrul Founder Institute, membru al Angels Den Funding, TechAngels și Sparking Capital. Ringhel urmează să fie listat pe platforma de equity crowdfunding Seedblink, unde vor căuta finanțare pentru extindere.

Noi am aflat povestea lor și obiectivele pe termen lung, pentru un startup care lucrează cu mai bine de 50% din furnizorii de electricitate și peste 20% din furnizorii de gaz din România. De curând, startup-ul s-a extins și în Serbia, pentru a testa piețele internaționale.

Originea Ringhel pe o piață cândva lipsită de digitalizare

„Când am început să lucrez în acest domeniu, piața de energie era foarte puțin digitalizată și nici interesul de a folosi aplicații software nu era mare. Acest termen, digitalizare, aproape nu se cunoștea și nici nu se folosea. Companiile își gestionau activitatea în clasicele fișiere excel și word, situație care este prezentă și acum în anumite organizații”, își amintește Mihai Dârzan începuturile sale în domeniul energiei.

Din punctul lui de vedere, acest mod de lucru prezintă un risc la nivel de business, pentru că domeniul presupune foarte multe date, mecanisme de calcul complexe, precum și arhivarea datelor.

„Mi-am dorit să pot eficientiza activitățile zilnice în companiile în care am activat și am început să dezvolt mici aplicații care să automatizeze procese zilnice, dar aceastea a fost o soluție pentru un timp scurt, care nu rezolvă în totalitate nevoile unui furnizor cu o activitate complexă. Mi-am dorit să duc această idee la un alt nivel, unul profesionist și cu potențial de a se transforma într-un business”, explică el originile Ringhel.

Timp de un an a studiat fluxurile și procesele furnizorilor de energie, ca să poată contura o platformă. A lucrat 6 luni, alături de un prieten, după programul de serviciu, până după miezul nopții, și au construit prima platformă software care gestiona furnizarea enegriei electrice.

„De atunci până acum acea platformă s-a dezvoltat, a devenit un ERP și un CRM care acoperă 360 de grade activitatea unei companii de energie”, spune Dârzan.

Evoluția pieței de energie

„Piața de energie a suferit multe transformări în ultima perioadă, iar nevoia unora sau mai multor soluții software a fost absolut firească. Nu cred că există vreo zonă din acest business care să nu fi avut nevoie de automatizare de fluxuri: de la lucrurile aparent mărunte, până la P&L-uri, rapoarte financiare și raportări către autorități, interacțiunea cu clientul care era una aproape inexistentă, în afară de cea a contractării și transmiterii facturii prin poștă”, spune Mihai Dârzan.

El consideră că acum lucrurile stau altfel datorită companiilor din IT care au făcut eforturi să înțeleagă zona de business și să-și adapteze soluțiile lor. „Nu poți să creezi software într-un domeniu atât de complex, dacă nu cunoști foarte bine domeniul”, explică Dârzan.

„O mare parte din echipa noastră vine din zona de energie, iar acest lucru ne-a oferit un mare avantaj, pentru că “vorbim aceași limbă” cu clienții noștri și înțelegem foarte bine nevoile din piață. Acest lucru ne-a făcut să oferim soluții la cheie, care răspundeau perfect nevoilor clienților sau puteau fi ușor customizate, astfel încât am devenit curând un nume de referință în piața de energie din România. Compania noastră este atipică față de o companie de IT clasică, pentru că ne-am specializat foarte mult și ne-am focusat pe acest domeniu”, explică fondatorul Ringhel.

Cum funcționează platforma?

Fiecare furnizor de energie are, în momentul când lucrează cu Ringhel, o soluție IT customizata, care să răspundă exact nevoilor sale speciale de business.

„Plaftormele noastre sunt mature, complexe, end-to-end, care acoperă zonele de business din zona de energie (Power&Gas) 360 de grade. Fiecare client, poate aduce noi funcționalități, conforme cu politicile de business practicate la nivel de grup/companie. Nu avem nicio restricție în a adapta platformele nostre, conform nevoilor clienților”, explică Dârzan.

De la jumătatea lui 2018 au început să lucreze la o nouă tehnologie care să îi ajute să fim mai rapizi și mai intuitivi în ceea ce privește provocările din piață de energie. „În acest moment, eforturile noastre s-au concretizat printr-o nouă tehnologie No-Code, care recent a primit numele PROCESIO”, spune Dârzan.

„PROCESIO este un PaaS care reprezintă nouă viziune a echipei Ringhel, platformă în care oricine are nevoie de o aplicație poate să își creeze propriul produs software pentru a-și crește și eficientiza productivitatea. Scopul acestei tehnologii este că oamenii de business să își poată proiecta propriile fluxuri de business, fără să fie nevoie să scrie cod, astfel încât ele vor putea fi trecute în producție mult mai repede decât acum, decomprimând astfel departamentul IT”, spune fondatorul firmei.

Investiții în Ringhel

Ringhel lansează pe data de 15 iulie o campanie de finanțare pe platforma de equity crowdfunding Seedblink pentru a-și accelera procesul de creștere.

„Tot ce am realizat până acum, am reinvestit și vom continuă să facem acest lucru. Am investit în special în oameni, pentru că asset-ul nostru principal este echipa. Continuăm să investim inteligent și susținut, pentru că avem încă multe de realizat în acest domeniu și dorim să o facem corect și durabil”, spune Mihai Dârzan.

„Pentru că avem nevoie să avem un ritm accelerat în dezvoltarea tehnologiei no-code, am decis să apelăm la o finanțare. Ideea de a utiliza SeedBlink pentru finanțare ni s-a părut foarte potrivită pentru noi și discuțiile cu echipa lor au decurs foarte repede și bine astfel încât am reușit să punem la punct toate detaliile listarii în mai puțîn de o luna. Astfel, pe 15 iulie vom fi în contact strâns cu investitorii care vor dori să finanțeze compania noastră și să susțînă Procesio, inovația în tehnologie pe care o dezvoltăm”, mai spune fondatorul startup-ului.

El menționează că un avantaj al Ringhel e faptul că nu e un startup fără istorie, ci de o companie validată în piață, cu tracțiune și care a dezvoltat în ultimii șase ani o platformă de automatizare cu potențial global.

În plus, au decis să testeze și piața din Serbia pentru a vedea cum arată Ringhel la nivel internațional.

„Piață din Serbia a însemnat debutul nostru pe o piață complet nouă dar asemănătoare cu a noastră, mai puțîn avansată și matură din punct de vedere legislativ dar și al diversității participanților la piață. Datorită experienței din Serbia, am putea spune că Europa de Est ne este cea mai naturală direcție de extindere, iar datorită parteneriatelor strategice pe care le dezvoltăm, suntem pregătiți să facem față oricăror provocări din spațiul european”, spune Dârzan.