BuddyGuard este un startup din Berlin, al cărui cofondator este un tânăr din Dej. George Platon este absolvent al Facultății de Matematică-Informatică din Cluj și, alături de un prieten american, a creat FLARE, un dispozitiv de supraveghere care permite supravegherea locuinței personale 24/7 prin conectarea la un smartphone.

FLARE e un dispozitiv care poate fi "plimbat" prin casă cu ajutorul telefonului, iar costul acestuia este de 279 de euro. Atunci când toți locatarii părăsesc locuința, FLARE se activează automat și intră în modul de supraveghere. Când persoanele se întorc acasă, dispozitivul se dezactivează și își acoperă lentilele pentru a oferi posesorilor intimitate. FLARE dispune de o funcție de recunoaștere vocală pentru a identifica utilizatorul.

Prima rundă de finanțare a venit cu ajutorul Kickstarter, unde startup-ul a strâns 220.000 de dolari, depășind obiectivul inițial cu 200%. Ca finanțare suplimentară, BuddyGuard a primit acum o finanțare de un milion de dolari de la firma germană de componente electronice Bachmann, care preia și o parte din acțiunile companiei, potrivit tech.eu.

Într-un interviu acordat celor de la Cluju.ro, George Platon a vorbit despre FLARE și despre caracteristicile inovatoare ale produsului lansat de curând: ”Flare este un sistem de securitate care reușește să mențină casa în siguranța de unul singur, fără a avea nevoie de intervenție din partea utilizatorului. În momentul în care pleci de acasă, sistemul se activează automat pentru a proteja bunurile personale, iar în momentul în care te întorci acasă se dezactivează automat prin faptul că îți recunoaște fața sau vocea. În felul aceasta, utilizatorul nu mai trebuie să își aducă aminte să introducă manual coduri de securitate, sau să se îngrijoreze să le țină minte”.

georgeTech-Kopie-640x426-640x426
George Platon

”Flare conține o întreagă paletă de senzori (senzor de mișcare, senzor de temperatură, accelerometru) care detectează orice mișcare pe perioada în care ești plecat. În momentul în care se detectează o mișcare, camera video înregistrează acțiunea, care apoi este analizată de un algoritm de inteligență artificială, care poate să recunoască dacă mișcarea detectată vine de la câinele sau pisica care se joacă pe covor sau de la o persoană străină în casă. Pe perioada în care ești acasă, camera este acoperită mecanic, pentru a respecta intimitatea utilizatorului. Sistemul conține și o baterie de rezervă în cazul în care electricitatea cade sau cineva oprește curentul. În cazul în care sunt probleme cu conectivitatea la Internet, Flare folosește o cartelă SIM prin care restaurează conexiunea, astfel încât niciunul din aceste momente nu împiedică supravegherea”, a adăugat tânărul antreprenor, CTO al companiei nemțești.