Iar rezultatele sunt de-a dreptul interesante. Țara noastră s-a aflat pe primul loc în Europa de Est și locul trei în topul țărilor europene ca număr de evenimente organizate.

România numără câteva companii importante în domeniul roboticii, precum MBTelecom cu RoboScan – sistemul robotizat care scanează autocare şi avioane în vămile din întreaga lume, Symme3D – prima imprimantă 3D românească ce poate printa atât cu materiale tradiționale cât şi cu materiale biologice sau Locotractorul – un robot – locomotivă automatizat realizat de compania Reloc din Craiova.

Nu numai companiile din România sunt interesate de inovație şi robotică, ci şi peste 150 de cluburi din țară care participă la competiții internaționale, precum First Lego League, First Tech Challenge sau Robocup şi câștigă locuri importante. Evenimentele din această săptămână, la care au participat peste 2.000 de tineri, au fost organizate atât de şcoli, licee şi cluburi de robotică, cât şi de biblioteci - lucru ce atestă interesul tot mai mare şi general faţă de acest subiect.

”Cred că România poate deveni un hub de inovare în domeniul roboticii şi sper ca, în curând, multinaționalele să realizeze faptul că România ar putea fi o bună alegere pentru a înființa aici centre de cercetare şi inovare”, spune Ana-Maria Stancu, coordonator național al Săptămânii Europene a Roboticii în România.