ROCA X investește în startup-uri disruptive din tehnologie aflate la început de drum în faza de Pre-Seed și Seed.

În decembrie 2021, echipa de management a ROCA X a devenit primul Administrator de fonduri de investiții alternative EuVECA din România, înregistrare ce îi va permite administrarea de portofolii de fonduri cu capital de risc de pe teritoriul Uniunii Europene, baza de funcționare fiind regulamentul Uniunii Europene privind fondurile europene cu capital de risc.

”Suntem într-un death valley (vale a morții - n. red) din care se poate ieși doar dacă autoritățile nu mai țin piciorul pe frână, ci vor începe să susțină cu adevărat dezvoltarea industriei de VC și cea de PE (private equity - n.red.) locală ca să poată da șansa unei dezvoltări reale a unei clase de IMM-uri solide și inovative ce reprezintă fundamentul oricărei economii stabile și de viitor”, ne-a spus Alexandru Bogdan.

Alături de Alexandru Bogdan, CEO-ul fondului de investiții, am descoperit cum a văzut echipa ROCA X anul 2024 în ecosistemul local de startups, ce așteptări au de la ecosistem în anul viitor și cum ar trebui să se pregătească fondatorii pentru 2025.

Anul 2024 pentru ecosistemul de startup-uri din România

Din punctul meu de vedere 2024 a fost un an provocator pentru ecosistem, cu multe dificultăți, dar și câteva realizări notabile. Pe de o parte la nivel european lucrurile au stat destul de slab, cu puține runde, preponderent de tip serie A, serie B sau Serie C considerate “sigure” și de valori consistente. Raportul Atomico arată clar tendințele negative în Europa cu o scădere de încă -5% YoY, în timp ce SUA a avut o creștere 16% YoY a volumului de investiții. Aceste tendințe pentru România sunt amplificate de specificul pieței locale, unde numărul mic de VC-uri și angel investors a redus și mai mult oportunitățile de finanțare pentru startup-uri.

Cu excepția celor două runde vedetă ale Druid și FlowX, doar 4-5 noi runde early stage anunțate în RO chiar dacă under the radar, au fost si o serie de runde de tip follow-on pentru susținerea ritmului de dezvoltare al unor startup-uri deja în portofoliile fondurilor.

Ecosistemul early-stage românesc se confruntă cu o perioadă de stagnare, posibil influențată de lipsa de finanțare din ultimii doi ani care nu a încurajat prea mulți fondatori să se mai aventureze pe drumul antreprenoriatului.

Performanța portofoliului ROCA X

Încheiem acest an cu un exit important, cel de la CODA Intelligence, cu creșteri semnificative de venituri în multe dintre startup-urile noastre, cum ar fi dublările YoY de la Kinderpedia, Milluu sau iFactor, sau dublarea veniturilor din SUA față de cele din Europa în cazul Munevo.

Deși veniturile au crescut semnificativ, lipsa generală a rundelor de finanțare noi a limitat atât atingerea întregului potențial de creștere al companiilor cât și recunoașterea completă a progreselor prin aprecieri ale valorii activelor.

Pentru investitorii în fonduri, acest aspect materializat prin indicatori de tipul TVPI, RVPI, MoIC este un factor important în evaluarea succesului unui fond și blocajul de la nivelul pre-series A/series A din ultimii 2 ani amână ascensiunea pe power curve.

2024 raportat la cel mai bun an pentru investiții în startup-uri din România

2022 rămâne, în opinia mea, cel mai bun an pentru ecosistemul de startup-uri din România Atmosfera pozitivă, cu acceleratoare noi, cohorte numeroase și inițiative de calitate, a creat un context ideal pentru inovație și a revenit la un nivel realist al evaluărilor după hype-ul digitalizării din timpul COVID-ului. Spre deosebire de 2024, când constrângerile financiare și întârzierile PNRR au frânat progresul, 2022 a fost caracterizat de un entuziasm generalizat care lipsește în prezent.

Odată cu finalizarea etapei de investment a principalilor jucători de pe piață în același an, chiar dacă noi mai eram activi în 2023, era vizibilă lipsa de finanțare. După multiple întârzieri în mirajul PNRR, abia în primăvara anului 2024 două VC-uri partenere au primit mandate, dar un ecosistem al unei țări ca România nu poate fi susținut de un singur VC early stage local și crowdfunding sau angel associations. Suntem într-un death valey din care se poate ieși doar dacă autoritățile nu mai țin piciorul pe frână, ci vor începe să susțină cu adevărat dezvoltarea industriei de VC și cea de PE (private equity - n.red.) locală ca să poată da șansa unei dezvoltări reale a unei clase de IMM-uri solide și inovative ce reprezintă fundamentul oricărei economii stabile și de viitor.

Provocările care vor apărea în 2025 pe piața de venture capital

Pentru VC-uri e încă o perioadă dificilă de fundraising. Ultimii doi ani au fost marcați de o utilizare extinsă a împrumuturilor convertibile pentru susținerea portofoliilor, ceea ce a afectat performanțele financiare raportate.

În acest context, procesul de fundraising rămâne dificil, mai ales având în vedere instabilitatea politică și scăderea lentă a ratelor dobânzilor. De asemenea, lipsa de apetit pentru risc vizibilă în comportamentul european versus cel din SUA, face dificilă atât viața companiilor care nu ajung să primească next level investment și să reaccelereze creșterea, cât și viața investitorilor care astfel nu ajung să-și poată recunoaște aprecierile de valoare ale activelor nete.

Finalizarea alegerilor din 2024 în multe dintre țările europene va înseamnă de asemenea și reducerea anumitor incentive-uri și măsuri populiste, creșteri de taxe, ceea ce se va traduce în eficientizări și mai puternice bugetare și implicit o adopție de inovație doar în situațiile în care beneficiile de implementare sunt clare și imediate.

Vestea bună este că după această perioadă companiile sunt mult mai reziliente și mai ales într-o zonă de break-even care le permite să ajusteze ritmul investițiilor la ritmul de creștere și evitarea presiunilor inutile asupra cashflow-ului.

Sfaturile investitorului pentru fondatorii de startup-uri

Orice provocare reprezintă și o oportunitate pentru inovație. Primul sfat pe care l-aș da este acest accent pe evidențierea beneficiilor generate de soluțiile propuse și crearea unor use case-uri replicabile și business case-uri clare. Clienții se vor concentra doar pe soluții care aduc beneficii clare și imediate. Fondatorii trebuie să-și ajusteze strategiile pentru a demonstra valoarea concretă a produselor lor prin use case-uri solide și modele de business bine articulate.

Așadar, fondatorii trebuie să depășească etapa de copiere a modelelor din SUA și Marea Britanie și să creeze soluții originale, care răspund nevoilor piețelor în continuă mișcare și care au potențial de scalare globală. Piața are nevoie de inițiative disruptive și inovatoare, nu de replici locale ale succeselor internaționale. Toată lumea are nevoie de noi UiPath-uri.